Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Përmbajtje

Që nga krijimi i automjeteve vetëlëvizëse, u bë e nevojshme të zhvillohej një mekanizëm që do të lejonte shoferin të ndalonte makinën në kohë. Në transportin modern, ky nuk është më një mekanizëm, por një sistem i tërë i përbërë nga një numër i madh i elementeve të ndryshëm që sigurojnë uljen sa më të shpejtë të shpejtësisë së një makine ose motoçiklete.

Sistemi i sigurisë aktive dhe pasiv përfshin shumë përbërës, përfshirë frenimin. Pajisja e tyre përfshin një linjë përgjatë së cilës lëviz lëngu i frenave, cilindrat e frenave (një kryesor me një përforcues vakumi dhe një për secilën rrotë), një disk (në makinat me buxhet, përdoret një tip daulle në boshtin e pasmë, për të cilin mund të lexoni hollësisht në një përmbledhje tjetër), caliper (nëse përdoret lloji i diskut) dhe jastëkët.

Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Kur automjeti ngadalësohet (nuk përdoret frenimi i motorit), sistemi i frenimit shoqërohet me ngrohje të fortë të jastëkave. Fërkimi i lartë dhe temperaturat e larta çojnë në konsumimin e përshpejtuar të materialit të elementit të kontaktit. Sigurisht, kjo varet nga shpejtësia e automjetit dhe presioni në pedalin e frenimit.

Për këto arsye, jastëku i frenimit duhet të zëvendësohet në mënyrë periodike. Funksionimi i një automjeti me elementë të frenave të konsumuar herët a vonë do të çojë në një aksident. Veshja e shpejtë e përbërësve të automjeteve, ngarkesa e lartë gjatë frenimit emergjent dhe kushte të tjera inkurajojnë shoferët të mendojnë për blerjen e sistemeve më të mira të frenimit. Midis tyre është versioni qeramik.

Le të shqyrtojmë se si ndryshon ky sistem nga ai klasik, cilat janë varietetet e tij, dhe gjithashtu cilat janë të mirat dhe të metat e një modifikimi të tillë.

Historia e frenave qeramike

Vetë teknologjia e prodhimit të modifikimeve qeramike të automjetit u shfaq në prodhimin amerikan të pjesëve të automjeteve. Përkundër faktit se shumë prodhues të automjeteve evropiane gjithashtu po përpiqen të zotërojnë këtë zhvillim, është analoge amerikane që ka efikasitetin dhe besueshmërinë maksimale. Ky sistem frenimi po fiton gjithnjë e më shumë popullaritet në të gjithë botën. Kjo teknologji përdoret shpesh në montimin e automjeteve speciale: makina policie, ambulanca, kamionë zjarrfikës. Siç mund ta shihni, në disa vende kjo teknologji njihet si më e mira në nivelin shtetëror.

Frenat e para u zhvilluan nga inxhinierët që bënë karroca cilësore me kalë. Fillimisht, këto ishin këpucë prej druri, të cilat, duke përdorur një mekanizëm levë, ishin shtypur fort në pjesën e jashtme të buzës. Po, këto frena funksionuan, por ishin të rrezikshme. Pengesa e parë ishte për faktin se materiali nuk mund të përballonte fërkimet e zgjatura dhe mund të digjej. Pengesa e dytë kishte të bënte me zëvendësimin e shpeshtë të këpucëve të konsumuara. Së treti, rruga me kalldrëm shpesh deformon buzën, duke bërë që elementi i frenimit të ketë kontakt joefektiv me sipërfaqen, kështu që duhej shumë përpjekje për të ngadalësuar trafikun.

Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Zhvillimi tjetër, i cili filloi të përdoret në transport, është një këpucë elegante metalike me një rresht lëkure. Ky element është akoma në kontakt me pjesën e jashtme të timonit. Cilësia e frenimit varet nga sa e madhe ishte përpjekja e shoferit në levë. Por ky modifikim gjithashtu kishte një pengesë të rëndësishme: goma e rrotave në pikën e kontaktit me bllokun ishte e vjetruar, gjë që bëri të domosdoshme ndryshimin e shpeshtë të tij. Një shembull i sistemeve të tilla është Panhard & Levassor (fundi i shekullit të 1901-të), si dhe një model identik i vitit XNUMX.

Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Një vit më vonë, inxhinieri anglez F.U. Lanchester paraqet një patentë për modifikimin e parë të frenimit të diskut. Meqenëse metali ishte një luks në ato ditë (çeliku përdorej kryesisht për qëllime ushtarake), bakri përdorej si jastëk frenash. Drejtimi i automjeteve me frena të tilla u shoqërua me shumë zhurmë, dhe jastëkët u konsumuan shpejt për shkak të vetive të buta të bakrit.

Në të njëjtin vit, zhvilluesi francez L. Renault projektoi një frenë të tipit daulle, brenda së cilës ishin vendosur pads gjysmërrethor (për më shumë informacion se si të vendosni frenat e tilla, lexoni këtu) Kur sistemi u aktivizua, këta elementë ishin të pastruar, mbështetur në muret anësore të daulles nga brenda. Frenat daulle moderne punojnë në të njëjtin parim.

Në vitin 1910, një model i tillë u njoh si më i besueshmi nga të gjithë në dispozicion në atë kohë (përveç atyre të renditura më sipër, u testuan edhe frenat e bandave, të cilat u instaluan si në karrocat me kuaj dhe në 425 modele Oldsmobile që u shfaqën gjatë vitit 1902 ) Këto elemente u instaluan në secilën rrotë. Ndryshe nga zhvillimet e mëparshme, ky produkt ishte në gjendje të përballonte frenimin e rëndë brenda një deri në dy mijë kilometra.

Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Avantazhi i frenave të daulles ishte se ato ishin të mbrojtura nga ndikimet agresive mjedisore në elementet e tyre individuale. Rruga në ato ditë ishte larg idealit. Shpesh, makinat ishin të ekspozuara ndaj gungave të forta, papastërtive, ujit dhe pluhurit. Të gjithë këta faktorë ndikuan negativisht si në gjendjen e rrotave dhe shasisë, ashtu edhe në performancën e jastëkave. Për shkak të faktit se mekanizmi ishte i mbyllur, ai ishte i mbrojtur nga ndikime të tilla. Gjithashtu, mekanizmi nënkuptonte më pak përpjekje nga ana e shoferit për të ndaluar makinën (modifikimet hidraulike nuk ishin zhvilluar ende).

Përkundër këtyre avantazheve, mekanizmi kishte një pengesë serioze - nuk ftohet mirë, dhe nëse frenimi aktivizohej me shpejtësi të lartë, ky faktor mund të çojë në konsum të shpejtë të rreshtave të fërkimit. Edhe zhvillimet e para të frenave të daulles përbëheshin nga një numër i madh njësish (50) dhe një numër i madh i pjesëve (200). Ky TS përbëhej nga dy qarqe. E para (e pasme) drejtohej nga një pedale, dhe e dyta (daullet e përparme) - nga një levë dore. Për herë të parë, Isotta-Fraschini Tipo KM (1911) u pajis me një sistem të tillë frenimi.

🚀Më shumë për temën:
  Çfarë është trungu?
Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Disa lloje të sistemeve hidraulike u patentuan midis 1917 dhe 1923. Ato bazohen në parimin e transferimit të forcave nga cilindri kryesor i frenimit tek ekzekutivi përmes lëngut të frenimit (për detaje se çfarë është dhe cilat veti të kësaj substance, lexoni në një përmbledhje tjetër).

Pas Luftës së Dytë Botërore, prodhuesit e makinave pajisën modelet e tyre me njësi më të fuqishme të energjisë, të cilat lejuan që automjetet të zhvilloheshin me shpejtësi gjithnjë e më të larta. Një shembull i kësaj është Pontiac Bonnevile i vitit 1958. Motori i tij me 6 cilindra me tetë cilindra me djegie të brendshme e lejoi atë të përshpejtojë në 210 km / orë. Frenat klasike të daulles prishen shumë shpejt dhe nuk mund të përballen me ngarkesën e rritur. Sidomos nëse shoferi ka përdorur një stil drejtimi sportiv.

Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Për ta bërë transportin të sigurt, në vend të frenave të daulles, u përdorën frena diskale. Më parë, vetëm gara, transporti hekurudhor dhe ajror ishin të pajisur me këtë zhvillim. Ky modifikim përbëhej nga një disk gize, i cili mbërthehej në të dy anët me jastëk frenash. Ky zhvillim është provuar të jetë efektiv, prandaj prodhuesit e automjeteve pajisin modele premium dhe luksoze me frena të tilla.

Dallimi midis sistemeve moderne është se ata përdorin komponentë dhe dizajne të ndryshme të calipers (për detaje se çfarë është, cilat lloje janë atje dhe si funksionojnë, lexoni veçmas).

Më shumë se 25 vjet më parë, azbesti u përdor në sistemet e frenimit. Ky material kishte karakteristika të mira. Veçori e saj është se është në gjendje të përballojë temperaturat e larta dhe fërkimet e forta, dhe kjo është ngarkesa kryesore me të cilën përballet rreshtimi në momentin e kontaktit të fortë me diskun e frenimit. Për hej arsye, ky modifikim ka qenë i popullarizuar për një kohë të gjatë dhe shumë analoge mund të konkurrojnë vërtet me këtë produkt.

Sidoqoftë, asbesti, i cili është pjesë e rreshtimeve të automjeteve, ka një pengesë të konsiderueshme. Për shkak të fërkimit të fortë, formimi i pluhurit nuk mund të eliminohet plotësisht. Me kalimin e kohës, është vërtetuar se ky lloj pluhuri është shumë i dëmshëm për shëndetin e njeriut. Për këtë arsye, përdorimi i pads të tilla ka rënë në mënyrë dramatike. Pothuajse të gjithë prodhuesit në të gjithë botën kanë ndaluar prodhimin e produkteve të tilla. Në vend të kësaj, u përdor një material tjetër organik.

Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Në fund të viteve 1990, inxhinierët në disa prodhues të makinave filluan të konsiderojnë qeramikën si një alternativë ndaj azbestit. Sot ky material përdoret në sistemet premium të frenimit, të cilat janë të pajisura me makina sportive, si dhe modele me një motor të fuqishëm.

Karakteristikat e frenave qeramike

Për të vlerësuar karakteristikat e frenave qeramike, është e nevojshme t'i krahasoni ato me ekuivalentin klasik, i cili përdoret si parazgjedhje në të gjitha makinat.

Pothuajse 95 për qind e tregut të bllokut të frenave është organik. Në varësi të teknologjisë së prodhimit, deri në 30 përbërës mund të përfshihen në rreshtimin e fundit, të cilat mbahen së bashku me një rrëshirë organike. Pavarësisht nga përzierja e përbërësve që përdor një prodhues i veçantë, një bllok klasik frenimi organik do të përbëhet nga:

 • Rrëshirë organike. Ky material është i aftë të sigurojë një mbajtje të fortë në të gjithë përbërësit e onlay. Gjatë frenimit, blloku fillon të gjenerojë nxehtësi, temperatura e së cilës mund të rritet në 300 gradë. Për shkak të kësaj, tymi acrid fillon të lirohet dhe materiali digjet. Kjo gjendje zvogëlon ndjeshëm koeficientin e ngjitjes së rreshtimit në disk.
 • Metali Ky material përdoret si bazë për ngadalësimin e një disku frenimi rrotullues. Më shpesh, çeliku përdoret për prodhimin e këtij elementi. Ky material nuk konsumohet aq shpejt. Kjo pronë e bën një sistem të frenimit buxhetor efektiv. Por është gjithashtu një disavantazh kryesor i pads metalike - frenimi intensiv çon në veshin e shpejtë të vetë diskut. Avantazhi i këtij materiali është kostoja e tij e ulët dhe rezistenca ndaj temperaturave të larta. Sidoqoftë, ai gjithashtu ka disa pengesa domethënëse. Njëri prej tyre është shkëmbimi i dobët i nxehtësisë me diskun e frenimit.
 • Grafit. Ky komponent është thelbësor në të gjitha jastëkët organikë. Kjo sepse zvogëlon konsumimin e diskut të frenave për shkak të kontaktit të vazhdueshëm me metalin në jastëk. Por sasia e saj nuk duhet të kalojë një përqindje të caktuar me pjesën metalike. Pads shumë të buta do të formojnë një shtresë të fortë në rims. Për më shumë informacion se si të merreni me të, lexoni veçmas.
Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Pra, tiparet e jastëkave organikë përfshijnë kosto të ulët, funksionim efikas me shpejtësi të ulët dhe sigurinë e diskut të frenimit me përdorim të moderuar të frenimit. Por ky opsion ka më shumë disavantazhe:

 1. Prania e depozitave të grafit prish pamjen e shinave;
 2. Nuk rekomandohet të vozisni shpejt dhe të përdorni frenat në momentin e fundit, pasi për shkak të temperaturës së lartë jastëkët mund të "notojnë". Në situata të tilla, është më mirë të përdoret frenimi i motorit, por distanca e frenimit në çdo rast do të jetë më e gjatë (për mënyrën se si matet ky parametër, lexoni në një artikull tjetër);
 3. Aktivizimi i shpeshtë i frenave të emergjencës përshpejton konsumimin e diskut, pasi grafiti avullohet shpejt nga elementi dhe metali fillon të fërkohet me metalin.
🚀Më shumë për temën:
  Çfarë duhet të dini për shasinë e makinës tuaj?

Tani për tiparet e frenave qeramike. Para së gjithash, qeramika e zakonshme nuk duhet të ngatërrohet me këtë zhvillim. Teknologjia me të cilën prodhohen këto produkte quhet gjithashtu pluhur. Të gjithë përbërësit që përbëjnë një këpucë të tillë shtypen në pluhur, kështu që të gjithë janë të lidhur fort me njëri-tjetrin. Kjo karakteristikë jo vetëm që parandalon konsumimin e shpejtë të jastëkëve me përdorim të shpeshtë të frenave, por gjithashtu nuk formon depozita grafit në disqe (ky material është shumë më pak në përbërjen e frenave qeramike).

Përveç përqindjes së grafit, këto produkte përmbajnë edhe më pak metal. Por në vend të çelikut, bakri përdoret në jastëkë të tillë. Ky material heq nxehtësinë më mirë kur frenat nxehen. Kjo veçori do të dalë praktike për ata shoferë që janë mësuar të ngasin makinën sipas parimit të "frenave u shpikën nga frikacakët", prandaj, ata i përdorin ato në momentin e fundit. Megjithëse nuk e mbështesim këtë qasje për trajtimin e automjeteve, frenat qeramike mund të parandalojnë disa aksidente që vijnë kur pads nuk mund të trajtojë ngarkesa të rënda.

Një tjetër arsye pse pads qeramike përdorin bakër sesa çelik është për shkak të butësisë së metalit. Për shkak të kësaj, produkti nuk deformon gjatë ngrohjes kritike, gjë që rrit ndjeshëm jetën e punës së elementit.

Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Pra, ndryshe nga lënda organike, qeramika nuk formon pluhur, koeficienti i ngjitjes së rreshtimit në disk është shumë më i lartë, gjë që zvogëlon ndjeshëm distancën e frenimit të makinës. Në të njëjtën kohë, sistemi është në gjendje të përballojë temperatura mjaft të larta.

Dallimet midis frenave qeramike

Këtu është një tryezë e vogël për t'ju ndihmuar të krahasoni jastëkët organikë me ato qeramike:

Parametri i krahasimit:Organike:Qeramikë:
Gjenerimi i pluhuritmaksimumiminimale
Jeta e shërbimitсреднийmaksimal
Ngrohja e diskuti fortëminimum
Veshja natyrale e diskuti fortëminimum
Kërcitje kërcitjemesatareminimal
Gjendja maksimale e temperaturësGradë 350Gradë 600
efikasitetmesataremaksimal
Çmimi ulëti lartë

Sigurisht, kjo tabelë nuk pasqyron pasqyrën e plotë të të gjitha sistemeve të frenimit që përdorin qeramikë ose organikë. Një udhëtim i qetë me frenim minimal me shpejtësi të lartë mund të zgjas jetën e pads standarde dhe disqe. Prandaj, ky krahasim ka të bëjë më shumë me ngarkesat maksimale.

Elementet ekzekutive të sistemit të frenimit përfshijnë:

 • Disqe frenash (një për secilën rrotë nëse makina është e pajisur me një automjet plotësisht disk, përndryshe ka dy prej tyre përpara, dhe daullet përdoren në pjesën e pasme);
 • Pads (numri i tyre varet nga lloji i automjetit, por në thelb ka dy prej tyre për disk);
 • Calipers (një mekanizëm për disk frenash).

Siç u përmend më herët, jastëkët dhe disqet janë shumë të nxehta gjatë frenimit. Për të zvogëluar këtë efekt, shumica e sistemeve moderne të frenimit janë krijuar që të ajrosen mirë. Nëse makina përdoret në kushte normale, kjo rrjedhë e ajrit është e mjaftueshme që frenat të bëjnë mirë punën e tyre.

Por në kushte më të vështira, elementët standardë konsumohen shpejt dhe nuk e përballojnë detyrën e tyre në temperatura të larta. Për këtë arsye, kompanitë e prodhimit të automjeteve po prezantojnë materiale të reja që nuk i humbën vetitë e tyre të fërkimit në temperatura të larta, dhe gjithashtu nuk u konsumuan aq shpejt. Materialet e tilla përfshijnë një jastëk qeramike, dhe në disa lloje të automjeteve edhe një disk qeramik.

Gjatë procesit të prodhimit, pluhuri qeramik kombinohet me ashkël pluhur bakri nën presion të lartë. Kjo përzierje i nënshtrohet trajtimit me temperaturë të lartë në një furrë. Falë kësaj, produkti nuk ka frikë nga ngrohja e fortë dhe përbërësit e tij nuk shkatërrohen gjatë fërkimit.

Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Përveç këtyre vetive, frena qeramike është e aftë të:

 • Bëni më pak zhurmë dhe dridhni më pak gjatë aktivizimit të automjetit;
 • Siguroni një koeficient të lartë të fërkimit në kushte shumë më të larta të temperaturës;
 • Veprim më pak agresiv në diskun e frenave (kjo arrihet duke zëvendësuar aliazhin e çelikut me bakër).

Llojet e pads qeramike

Para se të zgjidhni pads qeramike për automjetin tuaj, duhet të theksohet se ka disa lloje të tyre. Ato klasifikohen sipas stilit të kalërimit për të cilin janë menduar:

 • Rruga - mënyra urbane me ngarkesa të rritura në sistemin e frenimit;
 • Sporti - stili sportiv i hipjes. Ky modifikim zakonisht përdoret në makinat sportive që mund të udhëtojnë si në rrugë publike ashtu edhe në shina të mbyllura;
 • Extreme - i projektuar ekskluzivisht për gara ekstreme në shtigje të mbyllura, për shembull, gara shkon (për më shumë detaje rreth këtij lloji të konkursit, lexoni këtu) Frenat qeramike në këtë kategori nuk lejohen në automjetet që udhëtojnë në rrugë normale.

Nëse flasim për llojin e parë të pads, atëherë ato janë të shkëlqyera për përdorim të përditshëm. Të ashtuquajturat "qeramika në rrugë" nuk e konsumojnë aq shumë diskun e frenimit të çelikut. Ata nuk kanë nevojë të ngrohen paraprakisht për të hipur. Jastëkët e pistave janë efektive pas ngrohjes paraprake, kështu që ato nuk mund të përdoren për përdorim të përditshëm. Për shkak të kësaj, disku do të konsumohet shumë më tepër.

🚀Më shumë për temën:
  Motor me dy lëvizje në një makinë
Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Këtu janë disa mite të zakonshme në lidhje me përdorimin e qeramikës në makinat konvencionale:

 1. Jastëkët qeramikë janë të dizajnuara ekskluzivisht për makinat sportive, sepse një disk konvencional frenash i çiftuar me to konsumohet shpejt. Në fakt, ka modifikime të adaptuara për përdorim në makineritë konvencionale. Këto janë pads qeramike amatore. Kur blini materiale të reja harxhuese, është e nevojshme të sqaroni se në çfarë mënyre do të përdoren.
 2. Materiali nga i cili janë bërë blloku i frenave dhe disku duhet të jenë identikë. Kur zhvilluan këtë lloj jastëkësh, inxhinierët i testuan ato posaçërisht në disqet e frenave prej çeliku dhe i përshtatën për to.
 3. Jastëku qeramik do të konsumojë diskun më shpejt. Pretendimet për të kundërtën nuk janë një dredhi marketingu nga prodhuesit e automjeteve. Përvoja e shumë shoferëve konfirmon lajthitjen e kësaj deklarate.
 4. Besueshmëria e pads tregon veten vetëm nën frenim ekstrem. Në fakt, ky modifikim ruan vetitë e tij në një interval shumë më të gjerë të temperaturës. Por frenat konvencionale në situata emergjente mund të jenë më të rrezikshme (për shkak të mbinxehjes, ato mund të ndalojnë frenimin). Kur zgjidhet siç duhet, ajo do të trajtojë ngarkesën në mënyrë të përsosur, në varësi të stilit të ngasjes.
 5. Kostoja është shumë e lartë. Megjithëse ekziston një ndryshim në krahasim me jastëkët konvencionalë, ky ndryshim nuk është aq i madh sa një automobilist me të ardhura mesatare materiale nuk mund t'i përballojë ato. Duke qenë se ky element ka një jetë të shtuar pune, qëllimi justifikon mjetet.

Qeramika mund të blihet nëse shoferi përdor frenat shpesh me shpejtësi të lartë. Nuk ka nevojë ta instaloni atë në një sistem konvencional të frenimit, pasi elementët organikë konvencionalë me një disk çeliku i rezistojnë në mënyrë të përkryer modalitetit urban dhe drejtimit të rrugës me shpejtësi të mesme.

Pikat e forta të jastëkave të frenave qeramike

Nëse marrim parasysh përparësitë e frenave qeramike, atëherë mund të dallohen faktorët e mëposhtëm:

 • Qeramika veshin më pak disk për shkak të përbërjes së ulët gërryese. Më pak grimca metali nuk gërvishtin diskun, falë të cilit produkti ka një jetë të gjatë shërbimi. Natyrisht, sa më shpesh të keni nevojë të ndryshoni elementët e sistemit të frenimit, aq më e shtrenjtë është mirëmbajtja e makinës. Në rastin e pads qeramike, mirëmbajtja e planifikuar e frenave ka një periudhë të zgjatur.
 • Frenat qeramike janë shumë më të qeta. Arsyeja për këtë është përmbajtja e ulët e grimcave metalike që gërvishtin sipërfaqen e diskut.
 • Rritja e diapazonit të temperaturës së funksionimit. Produktet mund të përballojnë ngritjen e temperaturës deri në 600 gradë dhe ftohjen e shpejtë, por në të njëjtën kohë ato nuk i humbin vetitë e tyre. Jastëkët e tipit të pistave e kanë këtë parametër edhe më shumë.
 • Gjenerohet më pak pluhur. Falë kësaj, automobilisti nuk ka nevojë të blejë mjete për pastrimin e rrotave të rrotave nga depozitat e grafitit.
 • Ata shpejt arrijnë regjimin e kërkuar të temperaturës. Kjo siguron që performanca e frenimit të mos rrezikohet kur pedali shtypet përsëri.
 • Me ngrohje të fortë, jastëkët nuk deformohen, gjë që eliminon nevojën për riparime të shpeshta të automjeteve.
Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Jastëkët e frenave qeramike përdoren me sukses jo vetëm në makinat sportive. Ky modifikim ka provuar veten mirë në sistemet e frenimit të kamionëve.

Kundrat e pads qeramike të frenave

Krahasuar me pozitivet, disavantazhet e qeramikës për frenat janë shumë më pak. Për shembull, një nga parametrat në të cilin mbështeten disa shoferë kur zgjedhin versionin qeramik është mungesa e pluhurit. Në fakt, kjo nuk është plotësisht e vërtetë. Në procesin e fërkimit të jastëkëve në disk, ato patjetër do të konsumohen, që do të thotë se pluhuri është ende i formuar. Thjesht nuk ka një sasi kaq të madhe, madje edhe në disqet e dritës nuk është aq e dukshme, sepse përmban shumë më pak ose aspak grafit.

Disa shoferë, duke zgjedhur pjesët e zëvendësimit, vazhdojnë vetëm nga çmimi i produktit. Ata mendojnë: sa më e lartë kostoja, aq më e lartë është cilësia. Kjo është shpesh e vërtetë, por ky nuk është parametri kryesor ku mund të mbështetemi. Pra, nëse merrni qeramikën më të shtrenjtë, ekziston një probabilitet i lartë që të blihet një version për një makinë sportive.

Montimi në një automjet standard që zakonisht përdoret do të ketë pak përfitim, dhe në disa raste mund të shkaktojë edhe një aksident, pasi pads profesionale duhet të ngrohen para se të arrijnë efikasitetin maksimal. Për këtë arsye, duhet të zgjidhni me kujdes pjesët, duke filluar nga kushtet në të cilat ato do të përdoren.

Prodhim

Pra, siç mund ta shihni, frenat qeramike janë më të besueshme dhe më efikase sesa jastëkët klasikë. Shumë automobilistë zgjedhin këtë produkt të veçantë. Sidoqoftë, duhet të merret parasysh se sa stres zakonisht vendos shoferi në sistemin e frenimit.

Frenat e zgjedhura në mënyrë korrekte mund të përmirësojnë sigurinë e transportit në një trafik të zënë, si dhe të zvogëlojnë frekuencën e zëvendësimit të jastëkave gjatë frenimit të rëndë. Një faktor tjetër i rëndësishëm është që ju të zgjidhni vetëm produkte nga prodhuesit e besuar.

Si përfundim, ne sugjerojmë të shikojmë disa video teste të frenave qeramike:

Frena qeramike - PSE?

Pyetje dhe Përgjigje:

Pse frenat qeramike janë më të mira? E shkëlqyeshme për ngasje agresive. Ata janë në gjendje të përballojnë ngrohjen deri në 550 gradë pa humbje të efikasitetit. Pluhur dhe zhurmë e ulët. Mos e dëmtoni diskun.

Si të dalloni frenat qeramike? Lloji i jastëkëve tregohet në paketim. Përveç nëse shënohet ndryshe, ato janë në temperatura të larta funksionimi. Ata kushtojnë shumë më tepër se jastëkët e zakonshëm.

Sa kohë zgjasin pads qeramike? Krahasuar me tavolinat konvencionale, tabelat e tilla janë shumë më të qëndrueshme (varet nga frekuenca e frenimit të papritur). Pads kujdesen për nga 30 deri në 50 mijë me frenim të shpeshtë.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Frenat e makinës » Jastëkët qeramikë: pro dhe kundër, vlerësime

Shto një koment