Малък или по-малък — Toyota iQ и Aygo
 

Малък или по-малък — Toyota iQ и Aygo

Братья и сестры одного бренда — Ford Ка и Фиеста, Opel Agila и Corsa, както и Toyota iQ и Aygo сразятся в семейных матчах.

Дали евтините и интелигентно конструирани миниавтомобили са пълноценни алтернативи, които биха могли да вгорчат живота на класическите малки модели? В третата последна част на поредицата ams.bg ще ви представи сравнение между Toyota Aygo и Toyota iQ.

Преднина от една дължина

В Toyota вече са станали царе на игрите на думи. Първо пуснаха модела Aygo, чието име на английски звучи като I go („аз вървя”). А после дойде и iQ, който вероятно трябва да се разбира като коефициент на интелигентност, качен на колела. Но дали наистина е толкова хитроумен?

 

С дължина от 2,99 метра той наистина е много къс, но не може да бъде паркиран напряко като Smart. Предимството пред Aygo на паркинга води до сериозни ограничения във вътрешното пространство – в iQ могат да седнат удобно двама пълнолетни, на много къси разстояния трима, но четирима няма как да влязат.

При Aygo нещата изглеждат по-различно, тъй като моделът предоставя удобен подслон за четирима души с ръст 180 сантиметра и при това разполага с багажник от 139 литра. В iQ, ако използвате всички седалки, няма къде да поставите нормално дори едно куфарче с документи.

Равностоен двубой

 

Според критерия „безопасност” обаче по-малкият модел печели точки, понеже в Германия се предлага серийно с ESP, а за Aygo в изпитвания вариант City системата струва 445 евро допълнително. Дори в раздела за спирачките явен победител е триместният автомобил, докато Aygo спира осезаемо по-слабо.

🚀Еще по теме:
  Бортовой журнал: Lada XRay, Audi A7, Toyota Fortuner, Lexus UX

По отношение на комфорта на окачването почти няма разлики. Aygo, който ускорява по-добре на високи предавки и демонстрира значително по-силна тяга на ниски обороти, се клати по-силно при завиване. За сметка на това изненадващо комфортният iQ не се движи съвсем стабилно по права линия. На бензиностанцията малчуганът поднася друга изненада във вид на по-солена сметка за бензин – причина за това е по-голямата челна площ на каросерията.

За предпочитане

В Aygo водачът може да се разположи по-удобно, отколкото в iQ, където позицията е прекалено висока, а седалката не се регулира вертикално. Независимо че гледате отвисоко обаче, в мини автомобила обзорът е по-лош – особено назад, където пред погледа ви се изпречват широки странични колони и опори за глава. Затова и паркирането с Aygo всъщност е по-лесно.

На пръв поглед интериорът на iQ изглежда по-висококачествен. Повърхностите обаче са прекалено податливи на издраскване и замърсяване. Тъй че все пак за предпочитане е откровено твърдата пластмаса на Aygo, който при съпоставимо оборудване струва в Германия със 780 евро по-евтино.

В този двубой преднината е в полза на AyQ, простете – Aygo.

 

текст: Кристиан Бангеман

Заключение

Три мача между малък и мини автомобил – и в трите победител е по-големият. В случая с Ford Fiesta и Opel Corsa малките модели показват ясно, че светът на пълноценните автомобили започва от техния клас. А и макар и по-големи, те също са икономични.

Мъничките им конкуренти от същите фирми се отличават не само със значително по-лош комфорт на возене, но и с обстоятелството, че за защитата на ESP купувачът е принуден да плаща допълнително. Статистиката показва обаче, че твърде малък процент от клиентите поръчват ESP за този клас, следователно фирмите не са на прав път.

Могат да ви подразнят и някои индивидуални слабости по отношение на безопасността, като увеличаващия се спирачен път на Ка при многократно спиране и неприятното пътно поведение на Agila с пълен товар. Малко по-различно е положението при двойката на Toyota. Тук се налага клиентът да плати повече за един по-малък и функционално по-слаб автомобил. Победата на Aygo обаче не е толкова категорична, защото неговата ESP също се предлага срещу доплащане.

текст: Александер Блох

Оценка

1. Toyota Aygo

По-евтин, по-икономичен, по-пригоден за всекидневието с четири използваеми места и багажник – в сравнение с iQ, Aygo е по-универсалният малък автомобил – при условие, че го поръчате с ESP.

🚀Еще по теме:
  Ford Edge: Чужой

2. Toyota iQ

Ако си купите iQ в качеството на уред за търсене на паркинг, значи правилно сте разбрали този автомобил. Разходът на мъника обаче е разочароващо висок. С оглед на също така високата цена материалите и изработката трябваше да бъдат по-добри.

технические данные

1. Toyota Aygo2. Toyota iQ
Рабочий объем
Мощность68 к. с. при 6000 об./мин.68 к. с. при 6000 об./мин.
Максимум

крутящий момент

Ускорение

0-100 км / ч

13,6 с14,3 с
Тормозной путь

на скорости 100 км / ч

43 м39 м
Максимальная скорость157 км/ч150 км/ч
Средний расход

топлива в тесте

6,5 л6,8 л
Базовая цена11 920 евро12 700 евро
ПОХОЖИЕ СТАТЬИ
Главная » Тест Драйв » Малък или по-малък — Toyota iQ и Aygo

Добавить комментарий