A është 5W40 gjithmonë vaji më i përshtatshëm?

Përmbajtje

Vaj motori i shënuar me simbolin 5W40 ndoshta lloji më i zakonshëm i vajit të motorit të zgjedhur për makinat e pasagjerëve. Por çfarë do të thotë kjo shkurtim dhe a do të tregojë gjithmonë vajin më optimal për makinën tonë?

Vaji ka shumë funksione të rëndësishme - ftohet pjesë lëvizëse të motorit, redukton fërkimin dhe përzënë veshin, vulat pjesë lëvizëse dhe madje e mban motorin të pastër dhe parandalon korrozionin... Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të përdorni vajin që mbron më së miri motorin.

Sa më të shkurtra të jenë rrugët, aq më i rëndësishëm është vaji

Puna e motorit shoqërohet domosdoshmërisht me punën e vajit. Sidoqoftë, ia vlen të dini se motori konsumohet më së shumti jo kur, për shembull, makina është duke ecur me shpejtësi të madhe në autostradë, por gjatë fillimit dhe shuarjes... Kështu, udhëtimet e shkurtra janë më të vështirat për motorin.

Mund të jetë befasuese, por nëse jeni duke vozitur një makinë për distanca më të shkurtra, do t'ju duhet një vaj më i mirë se sa nëse jeni duke vozitur qindra kilometra pa ndalesë. Vaji i mirë zgjat jetën e komponentëve individualë të motoritdhe sigurisht - do t'ju lejojë të filloni motorin në kushtet më të këqija të motit (për shembull, në ngrica të rënda).

Sa më i nxehtë të jetë, aq më i ulët është viskoziteti.

Parametri kryesor i vajit është viskoziteti i tij. Ndërsa vaji nxehet, viskoziteti i tij zvogëlohet. Ndërsa motori ftohet, viskoziteti rritet.... Me fjalë të tjera - në temperatura të larta, shtresa e vajit bëhet e hollë, dhe kur papritmas shtojmë një valvul mbytëse me një motor të nxehtë, rpm të ulët dhe vaj të pamjaftueshëm, motori mund të humbasë mbrojtjen për një kohë!

🚀Më shumë për temën:
  Si të zgjidhni një raft biçiklete për llojin e trupit tuaj?

Megjithatë, mund të ketë edhe një problem vaji është shumë viskozpasi mund të arrijë shumë ngadalë në komponentët individualë të motorit.

0W është më e mira për ngricën

Këtu duhet të merremi me ndarjen sipas shkallës së viskozitetit. Parametri me shkronjën W (më shpesh nga 0W në 20W) tregon viskozitetin e dimrit. Sa më i vogël të jetë parametri W, aq më i lartë është rezistenca ndaj ngricave..

Vaji 0W do të përballojë më së shumti ngricat - motori duhet të ndizet edhe në temperatura nën -40 gradë Celsius. Vaji 20W bën më të keqen në temperatura të ulëtagjë që mund të parandalojë ndezjen e motorit në -20 gradë.

Vaj i ngrohtë motori

Por kjo nuk është e gjitha, sepse parametri i dytë është gjithashtu i rëndësishëm. Numri pas shkronjës W tregon viskoziteti i vajit kur motori është i ngrohtë në temperaturën normale të funksionimit (afërsisht 90-100 gradë Celsius).

Klasa më e njohur e viskozitetit është 5W40.... Një vaj i tillë në dimër bën të mundur ndezjen e motorit në një temperaturë prej -35 gradë, dhe kur nxehet, ai siguron viskozitetin që është optimal për shumicën e njësive të energjisë. Për shumicën - por jo për të gjithë!

Vajra me viskozitet të ulët

Quhen vajra të gradave 20 ose 30 vajra të kursimit të energjisë... Sa më i ulët të jetë viskoziteti, aq më i ulët është rezistenca e vajit, që do të thotë më pak humbje e fuqisë së motorit. Megjithatë, kur nxehen, ato formojnë shumë film i hollë mbrojtës.

Ky viskozitet i ulët lejon që vaji të rrjedhë shumë shpejt midis komponentëve të motorit, por në shumë grupe të fuqisë, kjo mbrojtje nuk do të jetë e mjaftueshme. Në një situatë të tillë motori thjesht mund të bllokohet.

Zakonisht vajrat e këtij lloji derdhen në motorë modernë - me kusht që, natyrisht, prodhuesi të rekomandojë përdorimin e një vaji të këtij viskoziteti.

Vajra me viskozitet të lartë

Vajrat e klasave 50 dhe 60, përkundrazi, kanë një viskozitet më të lartë, prandaj, në mënyrë figurative, duken "më të trashë". Si rezultat, ato formojnë një shtresë më të trashë vaji dhe ata mbrojnë më mirë motorin nga mbingarkesa... Përdorimi i një vaji të tillë mund të ketë një efekt minimal negativ në konsumin dhe dinamikën e karburantit.

🚀Më shumë për temën:
  Si të zgjidhni vajin e motorit

Ky lloj vaji përdoret më shpesh. në motorët e konsumuar keq, edhe në ato që “marrin vaj”. Vajrat shumë ngjitës mund të zvogëlojnë konsumin e vajit dhe madje, për shkak të vetive të tyre mbyllëse, zvogëloni zhvendosjen e motorit... Por ndodh edhe që vajrat me viskozitet të lartë ato rekomandohen për makina sportivepër të mbrojtur më mirë disqet tuaja të fuqishme dhe për rrjedhojë kërkuese.

A duhet ta ndryshoj viskozitetin?

Duke iu përgjigjur pyetjes së titullit, Vaj 5W40 (ose 0W40) markë e mirë (p.sh. Castrol, Liqui Moly, Elf) do të jetë zgjidhja më e mirë në shumicën e situatave.

Zëvendësim për vaj dimëror me viskozitet të lartë në kushtet tona klimatike nuk ka asnjë justifikim - kjo mund të çojë vetëm në probleme me ndezjen e makinës në dimër. Përjashtim është kur kemi nevojë për vaj me një viskozitet të lartë veror, dhe ky vaj ka një viskozitet, për shembull, 10W60.

Radhe ndryshoni vajin në vaj me një viskozitet më të lartë ose më të ulët të verës ndonjëherë ka kuptim (për shembull, me një motor sportiv, shumë modern ose, anasjelltas, i vjetër), por vendimi merret më së miri pasi të lexoni manualin e makinës dhe të konsultoheni me një mekanik me përvojë.

Foto Castrol, avtotachki.com

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Funksionimi i makinerive » A është 5W40 gjithmonë vaji më i përshtatshëm?

Shto një koment