Sa do të kursejë nëse nuk e tejkaloni kufirin e shpejtësisë?

Ekspertët llogaritën ndryshimin në 3 klasa të ndryshme të automjeteve.

Tejkalimi i kufirit të shpejtësisë do të thotë gjithmonë kosto shtesë për shoferin e makinës. Sidoqoftë, nuk bëhet fjalë vetëm për gjobitje, si në Rritja e shpejtësisë së automjetit konsumon më shumë karburant... Dhe kjo shpjegohet me ligjet e fizikës, sepse makina lufton jo vetëm me fërkimin e rrotave, por edhe me rezistencën e ajrit.

Sa do të kursejë nëse nuk e tejkaloni kufirin e shpejtësisë?

Formulat ekzistuese shkencore kanë konfirmuar prej kohësh këto pretendime. Sipas tyre, rezistenca rritet si një funksion kuadratik i shpejtësisë. Dhe nëse makina po lëviz me një shpejtësi prej më shumë se 100 km / orë, atëherë shumica e karburantit të konsumuar është për shkak të rezistencës së ajrit.

Ekspertët kanadezë vendosën të llogarisin sasinë e karburantit që fjalë për fjalë shkon "në ajër" për një makinë kompakte të qytetit, kryqëzim familjar dhe SUV të madh. Rezulton se kur ngasni me një shpejtësi prej 80 km / orë dhe tre vetura humbin rreth 25 kf. në fuqinë e njësisë tuaj të energjisë, meqenëse treguesit e tyre janë praktikisht të njëjtë.

Sa do të kursejë nëse nuk e tejkaloni kufirin e shpejtësisë?

Gjithçka ndryshon në mënyrë dramatike me rritjen e shpejtësisë. Me 110 km / orë, makina e parë humbet 37 HP, e dyta 40 HP. dhe e treta - 55 kf. Nëse shoferi zhvillon 140 kf (lejohet shpejtësia maksimale në shumicën e vendeve), atëherë numrat 55, 70 dhe 80 kf. përkatësisht.

Me fjalë të tjera, duke shtuar 30-40 km / orë në shpejtësi, konsumi i karburantit rritet me 1,5-2 herë. Kjo është arsyeja pse ekspertët janë të bindur se një kufi shpejtësie prej 20 km / h është jo vetëm optimal përsa i përket pajtueshmërisë me rregullat e trafikut dhe sigurisë, por edhe në aspektin e ekonomisë së karburantit.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Sa do të kursejë nëse nuk e tejkaloni kufirin e shpejtësisë?

Shto një koment