Testimi i motorit sinkron: çfarë do të thotë?
 

Testimi i motorit sinkron: çfarë do të thotë?

Makinat elektrike janë ende në hije nga zhvillimi i baterive

Zhvillimi i shpejtë i motorëve hibridë dhe progresi i paparë në vitet e fundit në fushën e automjeteve elektrike janë fokusi kryesor i zhvillimit të teknologjisë së baterive. Ata kërkojnë burime maksimale nga zhvilluesit dhe janë sfida më e madhe për projektuesit. Sidoqoftë, nuk duhet nënvlerësuar fakti që përparimi në zhvillimin e teknologjive të përparuara të jonit litium shoqërohet me progres të konsiderueshëm në fushën e rregullimit të energjisë së rrymave elektrike dhe motorëve elektrikë. Doli që megjithëse motorët elektrikë kanë efikasitet të lartë, ata kanë një fushë serioze për zhvillim.

Projektuesit presin që kjo industri të rritet me një ritëm jashtëzakonisht të lartë, jo vetëm sepse automjetet elektrike po bëhen gjithnjë e më të zakonshme, por edhe sepse elektrizimi i automjeteve me djegie është një element i rëndësishëm i niveleve të emetimeve të vendosura në Bashkimin Evropian.

Edhe pse motori elektrik ka një histori të gjatë, dizajnerët përballen me sfida të reja sot. Motorët elektrikë, në varësi të qëllimit, mund të kenë një dizajn të ngushtë dhe një diametër të madh ose një diametër të vogël dhe një trup të gjatë. Sjellja e tyre në automjetet e pastra elektrike ndryshon nga ajo në hibride, ku nxehtësia e gjeneruar nga motori me djegie të brendshme duhet të merret parasysh. Për automjetet elektrike, diapazoni i shpejtësisë është më i gjerë dhe ato të instaluara në një sistem paralel hibrid në kutinë e shpejtësisë duhet të jenë të optimizuara për të funksionuar brenda intervalit të shpejtësisë së motorit me djegie. Shumica e makinave funksionojnë me tension të lartë, por makinat elektrike me 48 volt do të bëhen gjithnjë e më të popullarizuara.

 

Pse motorët AC

Përkundër faktit se burimi i energjisë elektrike në personin e baterisë është rrymë e drejtpërdrejtë, projektuesit e sistemit elektrik aktualisht nuk mendojnë për përdorimin e motorëve DC. Edhe duke marrë parasysh humbjet e konvertimit, njësitë AC, veçanërisht ato sinkrone, i kalojnë më shumë njësitë DC. Por çfarë do të thotë në të vërtetë një motor sinkron ose asinkron? Ne do t'ju prezantojmë me këtë pjesë të botës së automobilave, sepse ndërsa makinat elektrike ekzistojnë prej kohësh në vetura në formën e starterëve dhe alternatorëve, kohët e fundit teknologjitë e reja të reja janë futur në këtë fushë.

🚀Më shumë për temën:
  Makinë provë Volkswagen Jetta

Toyota, GM dhe BMW tani janë disa nga prodhuesit e paktë që kanë marrë përsipër zhvillimin dhe prodhimin e motorëve elektrikë vetë. Edhe filiali i Toyota Lexus i furnizon këto pajisje me një kompani tjetër, Aisin të Japonisë. Shumica e kompanive mbështeten në furnizuesit si ZF Sachs, Siemens, Bosch, Zytec ose kompanitë kineze. Natyrisht, zhvillimi i shpejtë i këtij biznesi i lejon kompanitë e tilla të përfitojnë nga partneritetet me prodhuesit e makinave. Sa i përket anës teknologjike të gjërave, në ditët e sotme, për nevojat e automjeteve elektrike dhe hibrideve, përdoren kryesisht motorë sinkron AC me një rotor të jashtëm ose të brendshëm.

 

Aftësia për të kthyer në mënyrë efikase bateritë DC në trefazor AC dhe anasjelltas është kryesisht për shkak të përparimeve në teknologjinë e kontrollit. Sidoqoftë, nivelet aktuale në elektronikën e energjisë arrijnë nivele shumë herë më të larta se ato që gjenden në një rrjet elektrik shtëpiak dhe shpesh tejkalojnë 150 ampere. Kjo gjeneron shumë nxehtësi me të cilën elektronika e energjisë duhet të merret. Aktualisht, vëllimi i pajisjeve të kontrollit elektronik është ende i madh sepse pajisjet elektronike të kontrollit të gjysmëpërçuesit nuk mund të zvogëlohen me një shkop magjik.

Të dy motorët sinkron dhe asinkron janë të një lloji të makinës elektrike të fushës magnetike rrotulluese që kanë një densitet më të lartë të energjisë. Në përgjithësi, rotori i një motor induksioni përbëhet nga një paketë e thjeshtë e fletëve të ngurta me mbështjellje të qarkut të shkurtër. Rryma rrjedh në mbështjelljet e statorit në çifte të kundërta, me rrymën nga një nga tre fazat që rrjedhin në secilën palë. Meqenëse në secilën prej tyre zhvendoset në fazë për 120 gradë në krahasim me tjetrën, merret një e ashtuquajtur fushë magnetike rrotulluese. Kjo, nga ana tjetër, indukton një fushë magnetike në rotor, dhe bashkëveprimi midis dy fushave magnetike - rrotullimi në stator dhe fusha magnetike e rotorit, çon në zbrazjen e këtij të fundit dhe rrotullimin pasues. Sidoqoftë, në këtë lloj të motorit elektrik, rotori gjithmonë mbetet prapa fushës, sepse nëse nuk ka lëvizje relative midis fushës dhe rotorit, ai nuk do të induktojë një fushë magnetike në rotor. Kështu, niveli i shpejtësisë maksimale përcaktohet nga frekuenca e rrymës së furnizimit dhe ngarkesës. Sidoqoftë, për shkak të efikasitetit më të lartë të motorëve sinkron, shumica e prodhuesve u përmbahen atyre.

🚀Më shumë për temën:
  Test i shkurtër: Renault Clio GT 120 EDC

Motorë sinkronë

Këto njësi kanë një efikasitet dhe dendësi të fuqisë dukshëm më të lartë. Një ndryshim i rëndësishëm nga një motor induksion është se fusha magnetike në rotor nuk krijohet nga bashkëveprimi me statorin, por është rezultat i ose rrymës që rrjedh përmes mbështjellësve shtesë të instaluar në të, ose magneteve të përhershëm. Kështu, fusha në rotor dhe fusha në stator janë sinkrone, dhe shpejtësia maksimale e motorit gjithashtu varet nga rrotullimi i fushës, përkatësisht, nga frekuenca e rrymës dhe ngarkesës. Në mënyrë që të shmanget nevoja për furnizim me energji elektrike shtesë në dredha-dredha, gjë që rrit konsumin e energjisë dhe ndërlikon rregullimin aktual në automjetet elektrike moderne dhe modelet hibride, përdoren motorë elektrikë me të ashtuquajturën ngacmim të vazhdueshëm, d.m.th. me magnet të përhershëm. Siç është përmendur tashmë, pothuajse të gjithë prodhuesit e makinave të tilla aktualisht përdorin njësi të këtij lloji, prandaj, sipas shumë ekspertëve, do të ketë akoma një problem me mungesën e elementeve të shtrenjta të tokës së rrallë neodymium dhe dysprosium. Motorët sinkronë vijnë në varietete të ndryshme dhe zgjidhje të teknologjisë së përzier si BMW ose GM, por ne do t'ju tregojmë më shumë rreth tyre.

ndërtim

Motorët e automjeteve thjesht elektrike zakonisht lidhen drejtpërdrejt me diferencialin e boshtit të makinës, dhe fuqia transmetohet në rrota përmes boshteve të boshtit, gjë që zvogëlon humbjet nga transmetimi mekanik. Me këtë paraqitje nën dysheme, qendra e gravitetit zvogëlohet dhe struktura e përgjithshme e bllokut bëhet më kompakte. Situata është krejtësisht e ndryshme me paraqitjen e modeleve hibride. Për hibridet e plota të tilla si një-mode (Toyota dhe Lexus) dhe dy-mode (Chevrolet Tahoe), motorët elektrikë janë të lidhur në një farë mënyre me ingranazhet planetare në motorin hibrid, në të cilin rast kompaktësia kërkon që ato të jenë më të gjata dhe më të vogla në diametër. Në hibridet paralele klasike, kërkesat kompakte nënkuptojnë që montimi që përshtatet midis volantit dhe kutisë së shpejtësisë është më i madh në diametër dhe mjaft i sheshtë, dhe prodhuesit si Bosch dhe ZF Sachs madje mbështeten në një dizajn rotori në formë disku. Ekzistojnë gjithashtu ndryshime të rotorit - ndërsa elementi rrotullues është brenda në Lexus LS 600h, në disa modele Mercedes rotori rrotullues është në pjesën e jashtme. Dizajni i fundit është gjithashtu jashtëzakonisht i përshtatshëm në rastet kur motorët elektrikë janë montuar në shpërndarësit e rrotave.

 
🚀Më shumë për temën:
  Testimi i makinës ishte koha - BMW 2002

Teksti: Georgy Kolev

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Test Drive » Testimi i motorit sinkron: çfarë do të thotë?

Shto një koment