Pse rripi i sigurimit nuk zgjatet dhe si ta rregulloni atë

Përmbajtje

Ndonjëherë besohet se jastëkët ofrojnë sigurinë kryesore në makinë, megjithatë, nuk është kështu. Airbags ndihmojnë për të shmangur lëndimet, por vetëm rripat e sigurimit mund të shpëtojnë jetë. Por nëse askush me mendjen e duhur nuk do t'i fikë jastëkët, atëherë nuk është gjithmonë e mundur t'i detyrosh ata të përdorin rripat në mënyrë korrekte.

Pse rripi i sigurimit nuk zgjatet dhe si ta rregulloni atë

Për të automatizuar tensionin, mekanizmat e mbështjelljes (spiralja) dhe mbylljes (inerciale) futen në dizajn. Për më tepër, janë instaluar pajisje shtrënguese emergjente me shami.

Çfarë mund të shkaktojë bllokimin e rripit të sigurimit

Pajisjet që përbëjnë mbështjelljet janë mjaft të besueshme, por çdo mekanizëm dështon me kalimin e kohës. Kjo është zakonisht për shkak të konsumit të pjesëve dhe hyrjes së ndotësve.

Pse rripi i sigurimit nuk zgjatet dhe si ta rregulloni atë

mbyllje spirale

Gjatë frenimit, si dhe një rrotullim i mprehtë i trupit të makinës, kur është i mundur një aksident ose një përmbysje makine, drejtimi i vektorit të gravitetit ndryshon në lidhje me trupin e mekanizmit të rripit. Vetë ky trup është i fiksuar në mënyrë të ngurtë në shtyllën e trupit; në kushte normale, boshti i tij vertikal përkon me të njëjtin bosht të trupit dhe drejtimin drejt tokës.

Bllokimi funksionon në parimin e lëvizjes së një topi masiv, si rezultat i të cilit zinxhiri i lidhur me të devijon dhe bllokon mekanizmin e arpionit të spirales. Pas kthimit në pozicionin normal, spiralja duhet të zhbllokohet.

Pse rripi i sigurimit nuk zgjatet dhe si ta rregulloni atë

Mekanizmi i dytë i inercisë është një levë ekscentrike dhe një ingranazh me një dhëmb të brendshëm në boshtin e spirales. Nëse shpejtësia e hapjes tejkalon një prag të rrezikshëm, atëherë leva kthehet, lëviz dhe lidhet me dhëmbin. Aksi është i fiksuar në lidhje me trupin, dhe rrotullimi është i bllokuar. Kjo nuk ndodh kur rripi nxirret pa probleme nga kutia.

Një pranverë spirale është përgjegjëse për tërheqjen e rripit në strehim dhe mbështjelljen e tij. Ai kompresohet plotësisht kur rripi tërhiqet dhe relaksohet kur mbështillet. Forca e kësaj suste është e mjaftueshme për të shtypur rripin kundër pasagjerit me një farë densiteti.

Veshja e pjesëve të mekanizmit

Rripi përdoret me të njëjtën rregullsi si makina në tërësi, është e natyrshme që mekanizmi të jetë subjekt i konsumimit. Edhe kur lëviz, spiralja vazhdon të përpunojë pjesërisht lëvizjet e një personi.

Si rezultat i konsumimit, mekanizmat e kyçjes vuajnë më shumë, pasi ato janë pjesa më komplekse e dizajnit.

Topi është vazhdimisht në lëvizje për shkak të ndryshimeve në terren, përshpejtimit, frenimit dhe kthesave. Elementë të tjerë të lidhur gjithashtu funksionojnë vazhdimisht. Lubrifikuesi ka aftësinë të oksidohet, të thahet dhe të degradohet, duke u bërë vetë shkaku i kapjes.

Ndezësit

Rripat modernë janë të pajisur me një sistem paratensioni në rast aksidenti. Me komandën e njësisë elektronike, e cila regjistroi përshpejtime anormale sipas sinjaleve të sensorëve të saj, aktivizohet këmisha në mekanizmin e tensionit.

Pse rripi i sigurimit nuk zgjatet dhe si ta rregulloni atë

Në varësi të dizajnit, ose gazrat që ikin nën presion të lartë fillojnë të rrotullojnë rotorin e motorit me gaz, ose një grup topash metalikë lëvizin, duke bërë që boshti i spirales të rrotullohet. Rripi zvogëlon sa më shumë që të jetë e mundur dhe e shtyn fort pasagjerin te sedilja.

Pas ndezjes, mekanizmi në mënyrë të pashmangshme do të bllokohet dhe rripi nuk do të jetë në gjendje të lëshohet ose të kthehet prapa. Sipas rregulloreve të sigurisë, përdorimi i mëtejshëm i tij është i papranueshëm, tekstili pritet dhe zëvendësohet si montim me trupin dhe të gjitha mekanizmat. Edhe nëse riparohet, nuk do të jetë më në gjendje të ofrojë nivelin e kërkuar të sigurisë.

problemi i spirales

Spiralja ndalon së punuari normalisht për disa arsye:

 • lirimi i vetë materialit të tekstilit pas përdorimit të gjatë;
 • depërtimi i papastërtisë në nyjet e rrotullimit;
 • korrozioni dhe konsumimi i pjesëve;
 • dobësimi i sustës së spirales pas qëndrimit në një gjendje të përdredhur për një kohë të gjatë kur përdorni të gjitha llojet e kapëseve të rrobave, gjë që nuk rekomandohet rreptësisht.

Pse rripi i sigurimit nuk zgjatet dhe si ta rregulloni atë

Susta mund të shtrëngohet duke rritur parangarkimin e saj. Kjo detyrë është e vështirë dhe kërkon kujdes maksimal, sepse pas heqjes së mbulesës plastike, susta lëshohet menjëherë dhe është jashtëzakonisht e vështirë ta kthesh atë në vendin e vet, aq më tepër ta rregullosh saktë.

Si të gjeni shkakun e mosfunksionimit

Pas heqjes së trupit të mbështjellës nga rafti, ai duhet të vendoset në mënyrë rigoroze vertikalisht dhe të përpiqet të tërheqë pa probleme rripin nga trupi. Nëse nuk ka prirje, atëherë rripi duhet të dalë lehtësisht dhe të tërhiqet kur të lëshohet.

Nëse e anoni kutinë, topi do të lëvizë dhe spiralja do të bllokohet. Një mekanizëm i punës rikthen punën e tij pasi kthehet në një pozicion vertikal. Mbyllja tregon një mosfunksionim të bllokimit të topit.

Nëse rripi tërhiqet mjaft shpejt, bllokimi centrifugal me levë ekscentrike do të funksionojë dhe spiralja gjithashtu do të bllokohet. Pas lëshimit, puna rikthehet dhe nuk duhet të ketë ndërhyrje me tërheqjen e qetë.

Puna për diagnostikimin e një tensionuesi piroteknik është në dispozicion vetëm për specialistët për shkak të rrezikut të mekanizmit. Nuk ka nevojë të përpiqeni ta zini atë me një multimetër ose ta çmontoni atë.

Riparimi i rripit të sigurimit

Metodat e disponueshme të riparimit konsistojnë në çmontimin e pjesshëm të mekanizmave, pastrimin, larjen, tharjen dhe lubrifikimin.

Pse rripi i sigurimit nuk zgjatet dhe si ta rregulloni atë

Mjete

Jo në të gjitha rastet, riparimet do të jenë të mundshme duke përdorur mjete standarde. Ndonjëherë lidhësit e brendshëm përmbajnë koka jo standarde të vidhave, është e vështirë të blini çelësat e duhur.

Por në shumicën e rasteve do t'ju duhet:

 • një grup çelësash për heqjen e kutive nga trupi;
 • kaçavida me vrima dhe kaçavida Phillips, mundësisht me pjesë të këmbyeshme Torx;
 • kapëse për fiksimin e rripit të shtrirë;
 • një kuti me një pastrues aerosol;
 • Grease shumëfunksionale, mundësisht me bazë silikoni.

Procedura varet shumë nga modeli specifik i makinës dhe prodhuesi i rripit, por ka pika të përgjithshme.

Udhëzim

 1. Rripat hiqen nga trupi. Për ta bërë këtë, do t'ju duhet të hiqni disa bulona nga dadot e trupit me çelësa prizë ose kuti.
 2. Me një kaçavidë të hollë shtypen shulat, zhvishen vidhat dhe hiqen mbulesat plastike. Nëse nuk është e nevojshme, mos e prekni kapakun, nën të cilin ka një pranverë spirale.
 3. Trupi i topit hiqet, pjesët pastrohen dhe inspektohen, nëse ka pjesë këmbimi, zëvendësohen ato të konsumuara ose të thyera.
 4. Mekanizmi lahet me pastrues, hiqen papastërtitë dhe yndyrat e vjetra. Një sasi e vogël e yndyrës së freskët aplikohet në zonat e fërkimit. Ju nuk mund të bëni shumë, shumë do të ndërhyjnë në lëvizjen e lirë të pjesëve.
 5. Nëse është e nevojshme të çmontoni mekanizmin inercial dhe sustën, hiqni kapakun pasi të keni hequr lidhësit me kujdes ekstrem. Levat e mekanizmit duhet të lëvizin lirshëm, bllokimi nuk lejohet. Për të rritur parangarkesën e pranverës, maja e saj e brendshme hiqet, spiralja është e përdredhur dhe e fiksuar në një pozicion të ri.
 6. Pjesët duhet të lahen me një pastrues dhe të lubrifikohen lehtë.

Zgjidhja më e mirë nuk është të përpiqeni të riparoni rripin, veçanërisht nëse ai ka shërbyer për një kohë të gjatë, por ta zëvendësoni atë si montim me një të ri.

Me kalimin e kohës, besueshmëria e punës zvogëlohet, probabiliteti i një riparimi të suksesshëm është gjithashtu i ulët. Gjetja e pjesëve të reja është pothuajse e pamundur, dhe pjesët e përdorura nuk janë më të mira se ato të disponueshme tashmë. Kursimi i sigurisë është gjithmonë i papërshtatshëm, veçanërisht kur bëhet fjalë për rripat.

Riparimi i rripit të sigurimit. Nuk shtrëngohet rripi i sigurimit

Vetë materiali i tyre plaket shpejt dhe në rast rreziku, e gjithë kjo do të funksionojë në mënyrë jonormale, gjë që do të çojë në lëndime. Asnjë jastëk nuk do të ndihmojë me rripat e dështuar, përkundrazi, ato mund të bëhen një rrezik shtesë.

Kryesor » Këshilla të dobishme për shoferët » Pse rripi i sigurimit nuk zgjatet dhe si ta rregulloni atë

Shto një koment