Cili është vaji i motorit 1.9 tdi?

Përmbajtje

Motori 1.9 TDI nga Volkswagen konsiderohet një njësi kulti. Vlerësohet si nga drejtuesit ashtu edhe nga mekanikët për qëndrueshmërinë, efikasitetin dhe ekonominë e tij. Jeta e shërbimit të këtij motori me naftë, si çdo makinë tjetër, varet nga lloji dhe cilësia e vajit të përdorur. Një njësi e rregulluar, e lubrifikuar siç duhet mund të funksionojë në mënyrë të përsosur, edhe nëse ka gjysmë milioni kilometra në banakun e saj. Cilin vaj të përdorni në një makinë me një motor 1.9 TDI? Ne këshillojmë!

Çfarë do të mësoni nga ky postim?

  • Cili është vaji më i mirë për motorin 1.9 TDI?
  • Çfarë duhet të keni parasysh kur zgjidhni një vaj motori me naftë?

Shkurtimisht

Kur zgjidhni një vaj motori, së pari ndiqni gjithmonë standardet e prodhuesit të automjetit. Nëse ai rekomandon përdorimin e produkteve sintetike, ia vlen t'i zgjidhni ato - ato ofrojnë efikasitetin më të lartë të mundshëm të njësive të energjisë, duke i mbrojtur ato nga mbinxehja dhe emetimi i ndotësve. Kjo është veçanërisht e vërtetë për motorët e fuqishëm si 1.9 TDI.

Vaji më i mirë i motorit deri në 1.9 tdi - sipas standardit të prodhuesit

Vaj makine është një pjesë integrale e makinës. Është si çdo komponent tjetër, me ndryshimin se është i lëngshëm - duhet të përputhet me hapësirat midis pjesëve individuale të motorit, presionin në sistem ose ngarkesat që i nënshtrohet makinës. Për këtë arsye, kur zgjidhni një vaj motori, qoftë një motor 1.9 TDI ose një njësi e vogël urbane, së pari merrni parasysh rekomandimet e prodhuesit të makinave... Standardi me të cilin duhet të përputhet ky produkt tregohet në manualin e automjetit. Ndonjëherë informacione për të mund të gjenden edhe pranë kapakut të mbushësit të vajit.

🚀Më shumë për temën:
  Neolux

Prodhuesit i formulojnë standardet e tyre ndryshe. Në rastin e Grupit Volkswagen, këto emërtime janë një kombinim i numrit 500. Për motorin 1.9 TDI, standardet më të zakonshme janë:

  • VW 505.00 - vajra për motorët me naftë me dhe pa turbocharging, të prodhuar para gushtit 1999;
  • VW 505.01 - vajra për motorët me naftë me grykë pompash;
  • VW 506.01 - vajra për motorët me naftë me injektorë njësi, të servisuara sipas standardit Long Life;
  • VW 507.00 - Vajra me pak hiri (lloji "low SAPS") për motorët me naftë të pajisur me një filtër grimcash DPF, të servisuara sipas standardit Long Life.

Cili është vaji i motorit 1.9 tdi?

Për shkak të turbocharger - më tepër një vaj sintetik

Standardet e prodhuesve zakonisht specifikojnë disa vajra të përdorshëm me viskozitete të ndryshme. Megjithatë, ekspertët rekomandojnë mbrojtjen e njësive të tilla të fuqishme dhe shumë të ngarkuara si motori 1.9 TDI me produkte të cilësisë më të lartë. Mbrojtja më e mirë deri më tani ofrohet nga vajrat motorikë sintetikë si 0W-40, 5W-30 ose 5W-40.

Ky lloj yndyre është i pajisur me aksesorë të shumtë për kujdesin gjithëpërfshirës të motorit - mbajeni të pastër duke hequr papastërtitë si bloza dhe llumi, neutralizoni acidet e dëmshme dhe reduktoni efektivisht forcat e fërkimit midis pjesëve të lëvizshme. Më e rëndësishmja, ato ruajnë vetitë e tyre si në temperatura të ulëta ashtu edhe në të larta. Ata e bëjnë më të lehtë ndezjen e motorit në mot të ftohtë (dhe siç e dini, motorët me naftë kanë probleme me këtë) dhe formojnë një filtër vaji të qëndrueshëm edhe në ngarkesa të larta të makinës.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme në rastin e një automjeti të pajisur me një turbocharger. Turbina është një komponent që funksionon në kushte vërtet të vështira. Mund të nxehet deri në 800 ° C dhe për këtë arsye ka nevojë për mbrojtje të lartë. Vajrat sintetikë janë shumë rezistent ndaj oksidimit në temperatura të larta.prandaj, në të gjitha kushtet e funksionimit, ato ruajnë efektivitetin e tyre dhe kryejnë funksionet e tyre. Ata largojnë nxehtësinë e tepërt nga motori, përmirësojnë performancën e motorit dhe parandalojnë depozitimet në pjesët vitale.

🚀Më shumë për temën:
  Këshillë NOCAR: Si të silleni në një makinë gjatë një stuhie?

Cili është vaji i motorit 1.9 tdi?

Vetëm marka të mira

Vajrat sintetikë janë bërë nga vajra bazë shumë të rafinuar, të cilët përftohen përmes reaksioneve kimike komplekse. Llojet e ndryshme ndikojnë gjithashtu në cilësinë, performancën dhe qëndrueshmërinë e tyre. aditivë forcues, detergjentë, modifikues, antioksidantë ose shpërndarës... Vajrat e motorit të cilësisë më të lartë, të cilët ruajnë vetitë e tyre edhe në kushte të rënda funksionimi, ofrojnë përfitimet e mëposhtme:vetëm markat e njohura si Elf, Liqui Moly, Motul ose Mobil... Produktet e “tregut”, joshëse me çmime të ulëta, nuk mund të krahasohen me to, sepse zakonisht janë sintetike vetëm në emër. Një motor aq i fuqishëm sa 1.9 TDI nuk do të sigurojë mbrojtjen e duhur.

Sa vaj ka në 1.9 tdi?

Një motor 1.9 TDI zakonisht përmban rreth 4 litra vaj. Megjithatë, kur e ndërroni, ndiqni gjithmonë shenjat në shiritin e treguesit - sasia ideale e yndyrës është midis sasisë minimale dhe maksimale, si me çdo njësi tjetër të energjisë. Vlen të kujtohet se si sasia e pamjaftueshme e vajit ashtu edhe teprica e tij dëmtojnë motorin. Nëse niveli i lubrifikantit është i pamjaftueshëm, ai mund të kapet. Megjithatë, shumë lubrifikant mund të rrisë presionin në sistem dhe, si rezultat, të dëmtojë vulat dhe të çojë në rrjedhje të pakontrolluara.

Po kërkoni një vaj motori që do të sigurojë mbrojtje maksimale për zemrën e makinës suaj? Hidhini një sy avtotachki.com dhe zgjidhni markat më të mira.

Gjithashtu kontrolloni:

Shkalla e viskozitetit të vajit të motorit - çfarë përcakton dhe si të lexoni etiketën?

5 vajra të rekomanduar 5w30

Pse motori po më mbaron vaji?

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Funksionimi i makinerive » Cili është vaji i motorit 1.9 tdi?

Shto një koment