Motorët FSI: pro dhe kundër të motorëve FSI
 

Përmbajtje

Në automjetet moderne me katër rrota, ato modele që janë të pajisura me një sistem karburanti me injeksion të drejtpërdrejtë po fitojnë popullaritet. Sot, ka shumë modifikime të ndryshme.

Teknologjia fsi konsiderohet si një nga më të përparuarat. Le ta njohim më mirë: cila është veçantia e saj dhe si ndryshon nga analoge e saj GDI?

Çfarë është sistemi i injektimit FSI?

Ky është një zhvillim që Volkswagen u paraqiti shoferëve. Në fakt, ky është një sistem furnizimi me benzinë ​​që punon në një parim të ngjashëm me një modifikim të ngjashëm japonez (i quajtur gdi) që ekziston për një kohë të gjatë. Por, siç sigurojnë përfaqësuesit e shqetësimit, TS punon në një parim tjetër.

 
Motorët FSI: pro dhe kundër të motorëve FSI

Motori, i cili ka një simbol FSI në kapak, është i pajisur me injektorë karburanti të instaluar pranë kandelave - në vetë kokën e cilindrit. Benzina futet drejtpërdrejt në zgavrën e cilindrit të punës, prandaj quhet "direkte".

Dallimi kryesor midis analogit të shfaqur - secili inxhinier i kompanisë punoi për të eleminuar të metat e sistemit japonez. Falë kësaj, një automjet shumë i ngjashëm, por pak i modifikuar u shfaq në botën e automjeteve, në të cilin karburanti përzihet me ajrin direkt në dhomën e cilindrit.

Si funksionojnë motorët FSI

Prodhuesi e ndau të gjithë sistemin në 2 qarqe. Kryesisht benzina furnizohet nën presion të ulët. Arrin pompën e karburantit me presion të lartë dhe grumbullohet në shina. Pompa me presion të lartë ndiqet nga një qark në të cilin gjenerohet presion i lartë.

 

Në qarkun e parë, instalohet një pompë me presion të ulët (më shpesh e vendosur në rezervuarin e gazit), një sensor që rregullon presionin në qark dhe një filtër karburanti.

Motorët FSI: pro dhe kundër të motorëve FSI

Të gjithë elementët kryesorë ndodhen pas pompës së injektimit. Ky mekanizëm mban një kokë konstante, e cila siguron injeksion të qëndrueshëm të karburantit. Njësia e kontrollit elektronik merr të dhëna nga sensori i presionit të ulët dhe aktivizon pompën kryesore të karburantit në varësi të konsumit të karburantit në shinën e karburantit.

🚀Më shumë për temën:
  10 gjërat më të rëndësishme kur përgatitni makinën tuaj për dimër

Benzina me presion të lartë është në shinë, në të cilën është lidhur një injektor i veçantë për secilin cilindër. Një tjetër sensor është instaluar në qark, i cili transmeton sinjale në ECU. Elektronika aktivizon drejtimin për pompën hekurudhore të karburantit, e cila vepron si një bateri.

Kështu që pjesët të mos shpërthejnë nga presioni, ekziston një valvul i veçantë në shinë (nëse sistemi i karburantit nuk është i pajisur me një rrjedhë kthimi, atëherë është në vetë rezervuarin), i cili lehtëson presionin e tepërt. Elektronika shpërndan aktivizimin e injektorëve në varësi të cilës goditje kryhet në cilindra.

Pistonat e njësive të tilla do të kenë një dizajn të veçantë që siguron krijimin e vorbullave në zgavër. Ky efekt lejon që ajri të përzihet më mirë me benzinën e atomizuar.

Motorët FSI: pro dhe kundër të motorëve FSI

E veçanta e këtij modifikimi është se lejon:

 
  • Rritni fuqinë e motorit me djegie të brendshme;
  • Ulni konsumin e benzinës për shkak të furnizimit me karburant më të përqendruar;
  • Ulni ndotjen, pasi BTC digjet në mënyrë më efikase, duke e bërë katalizatorin më të mirë në kryerjen e funksionit të tij.

Pompë karburanti me presion të lartë

Një nga mekanizmat më të rëndësishëm të këtij lloji të sistemit të karburantit është pompë, e cila krijon një presion të madh në qark. Ndërsa motori është në punë, ky element do të pompojë benzinë ​​në qark, pasi ai ka një lidhje të ngurtë me boshtin e shufrave me gumga. Më shumë detaje rreth karakteristikave të dizajnit të mekanizmit janë përshkruar veçmas.

Një presion i fortë në qark është i nevojshëm për arsyen që benzina nuk furnizohet në shumëzimin e marrjes, si në injeksion mono ose me një furnizim të shpërndarë të karburantit, por në cilindrat vetë. Parimi është pothuajse identik me atë se si funksionon një motor dizel.

Motorët FSI: pro dhe kundër të motorëve FSI

Në mënyrë që pjesa jo vetëm të futet në dhomën e djegies, por edhe të spërkatet, presioni në qark duhet të jetë shumë më i lartë se indeksi i kompresimit. Për këtë arsye, prodhuesit nuk mund të përdorin pompa konvencionale të karburantit, të cilat bëjnë presion vetëm deri në gjysmën e një atmosfere.

🚀Më shumë për temën:
  Sa kohë mund të vozisni pasi ndizet drita e vajit?

Ciklet e punës me pompë injeksioni FSI

Në mënyrë që pajisja të funksionojë siç duhet, duke siguruar një presion të qëndrueshëm, makina duhet të jetë e pajisur me një modifikim të pompës së kumarxhiut. Përshkruhet se çfarë është kumarxhi dhe si funksionon në një përmbledhje të veçantë.

E gjithë funksionimi i pompës mund të ndahet në mënyrat e mëposhtme:

  1. Thithja e benzinës. Kumarxhi i mbushur me sustë ulet për të hapur valvulën thithëse. Benzina vjen nga qarku i presionit të ulët;
  2. Shtimi i presionit. Gishti i kumarxhiut lëviz lart. Valvula e hyrjes mbyllet, dhe për shkak të presionit të gjeneruar, valvula e shkarkimit hapet, përmes së cilës benzina derdhet në qarkun hekurudhor;
  3. Kontrolli i presionit. Në modalitetin standard, valvula mbetet joaktive. Sapo presioni i karburantit bëhet i tepërt, njësia e kontrollit reagon ndaj sinjalit të sensorit dhe aktivizon valvulën e hedhjes, e cila instalohet pranë pompës së injektimit (nëse sistemi ka një rrjedhë kthimi). Benzina e tepërt kthehet në rezervuarin e gazit.

Dallimet midis motorëve FSI nga TSI, GDI dhe të tjerët

Pra, parimi i sistemit është i qartë. Atëherë, si ndryshon nga ai analog që quhej fsi? Dallimi kryesor është se ai përdor një grykë konvencionale, atomizuesi i së cilës nuk krijon një vorbull brenda dhomës.

Motorët FSI: pro dhe kundër të motorëve FSI

Gjithashtu, ky sistem përdor një dizajn më të thjeshtë të pompës së injeksionit sesa gdi. Karakteristikë tjetër është forma jo standarde e kurorës së pistonit. Ky modifikim siguron një furnizim të ndarë, "të shtresuar" të karburantit. Së pari, injektohet një pjesë e vogël e benzinës dhe në fund të goditjes së kompresimit, pjesa tjetër e pjesës së caktuar.

Motorët FSI: pro dhe kundër të motorëve FSI

"Plaga" kryesore e motorëve të tillë, si ato të japonezëve, gjermanëve dhe të tjerëve të ngjashëm, është se injektorët e tyre shpesh koksohen. Në mënyrë tipike, përdorimi i aditivëve do të vonojë pak nevojën për pastrim ose zëvendësim të kushtueshëm të këtyre pjesëve, por për këtë arsye, disa refuzojnë të blejnë automjete të tilla.

Markat e makinave FSI

Meqenëse secili prodhues i jep emrin këtij sistemi, duke lënë të kuptohet gjoja se inxhinierët e tyre kanë arritur të krijojnë një injeksion të drejtpërdrejtë "pa probleme", thelbi mbetet i njëjtë, me përjashtim të ndryshimeve të vogla të dizajnit.

🚀Më shumë për temën:
  A është më mirë të pastroni ose zëvendësoni filtrin e ajrit?

Motorët FSI janë ide e shqetësimit VAG. Për këtë arsye, modelet e prodhuara nga kjo markë do të pajisen me to. Ju mund të lexoni se cilat kompani janë pjesë e shqetësimit këtu... Me pak fjalë, nën kapuçin e VW, Skoda, Seat dhe Audi ju mund të gjeni patjetër njësi të tilla të energjisë.

Këtu është një përmbledhje e vogël me video e plagëve më të zakonshme të njërës prej njësive problematike:

Motori FSI që i nisi të gjitha. Problemet dhe disavantazhet e motorit 1.6 FSI (BAG).
ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Pajisja e automjetit » Motorët FSI: pro dhe kundër të motorëve FSI

Shto një koment