Shufra lidhëse pistoni: qëllimi, projekti, defektet kryesore
 

Përmbajtje

Shufra lidhëse e pistonit është një element i mekanizmit të fiksimit, për shkak të të cilit energjia transferohet në boshtin e boshtit kur ndezet përzierja e ajrit dhe karburantit. Isshtë një pjesë kryesore, pa të cilën është e pamundur të shndërrosh lëvizjet reciproke në ato rrethore.

Merrni parasysh se si është rregulluar kjo pjesë, cilat janë mosfunksionimet, si dhe opsionet e riparimit.

Dizajni i shufrës lidhëse

Shufra lidhëse funksionon në parimin e pedaleve në një biçikletë, vetëm roli i këmbëve në motor luhet nga pistoni që lëviz në cilindër. Në varësi të modifikimit të motorit, mekanizmi i fiksimit ka aq shufra lidhëse sa ka cilindra në motorin me djegie të brendshme.

 
Shufra lidhëse pistoni: qëllimi, projekti, defektet kryesore

Ky detaj ka tre elementë kryesorë:

 • koka e pistonit;
 • kokë me fiksime;
 • shufra e rrymës.

Koka e pistonit

Ky element i shufrës lidhëse është një pjesë një copë në të cilën është fiksuar pistoni (një gisht futet në gropa). Ka mundësi lundruese dhe fikse të gishtërinjve.

Kunji i lëvizshëm është i instaluar në një tufë bronzi. Isshtë e nevojshme në mënyrë që pjesa të mos konsumohet aq shpejt. Megjithëse shpesh ka mundësi pa tufa. Në këtë rast, ekziston një hendek i vogël midis kunjit dhe kokës, për shkak të së cilës sipërfaqja e kontaktit është e lubrifikuar më mirë.

 
Shufra lidhëse pistoni: qëllimi, projekti, defektet kryesore

Modifikimi i kunjit fiks kërkon më shumë saktësi në prodhim. Në këtë rast, vrima në kokë do të jetë më e vogël se ajo e kunjit.

Forma trapezoidale e kokës rrit zonën në të cilën mbështet pistoni. Meqenëse ky element i nënshtrohet ngarkesave të mëdha, ai bëhet me një formë që mund t'i qëndrojë atyre për një periudhë të gjatë.

Koka e fiksimit

Në anën tjetër të shufrës lidhëse ka një kokë fiksimi, qëllimi i së cilës është lidhja e pistonit dhe shufrës lidhëse me boshtin bosht të KSHM. Më shpesh, kjo pjesë është e palosshme - mbulesa është e bashkangjitur në shufrën lidhëse duke përdorur një lidhje me bulona. Për ta bërë këtë element më pak të konsumuar për shkak të fërkimit të vazhdueshëm, astarët futen midis mureve të kokës dhe maniakut. Ata konsumohen me kalimin e kohës, por nuk ka nevojë të zëvendësoni të gjithë shufrën lidhëse.

Koka e fiksimit është bërë me saktësi ekstreme në mënyrë që bulonat të mos lirohen gjatë funksionimit të mekanizmit dhe motori të mos ketë nevojë për mirëmbajtje komplekse dhe të shtrenjtë.

🚀Më shumë për temën:
  Sensori i rrjedhës masive të ajrit (DFID)
Shufra lidhëse pistoni: qëllimi, projekti, defektet kryesore

Nëse mbulesa e kokës është e konsumuar, atëherë vendimi më i mençur do të ishte zëvendësimi i tij me një identik, i cili është bërë posaçërisht për këtë lloj motori, në vend që të kërkoni një analog më të lirë. Gjatë prodhimit, të dy streset mekanike dhe termike merren parasysh, kështu që inxhinierët zgjedhin materialin e duhur dhe gjithashtu përcaktojnë peshën e saktë të pjesës.

Ekzistojnë dy lloje të shufrave lidhëse:

 
 • lidhje me majë në kënde të drejta (përdoret në motorët me cilindra në vijë);
 • lidhja në një kënd më të mprehtë me boshtin qendror të pjesës (përdoret në motorët e bërë në formën e V).

Koka e fiksimit gjithashtu ka një kushinetë mëngë (kujton kushineta kryesore e boshtit të boshtit). Isshtë prodhuar nga çeliku me rezistencë të lartë. Materiali është rezistent ndaj ngarkesave të mëdha dhe ka veti kundër fërkimit.

Ky element gjithashtu ka nevojë për vajosje të vazhdueshme. Kjo është arsyeja pse, para se të filloni të lëvizni pas një ngecjeje të makinës, duhet të lini motorin të punojë pak. Në këtë rast, vaji do të hyjë në të gjithë përbërësit përpara se të ngarkohen.

Shufra e rrymës

Kjo është pjesa kryesore e shufrës lidhëse, e cila ka një strukturë me rreze I (në seksion i ngjan shkronjës H). Për shkak të pranisë së brinjëve të ngurtësimit, kjo pjesë është në gjendje të përballojë ngarkesa të rënda. Pjesët e sipërme dhe të poshtme (kokat) janë zgjeruar.

Shufra lidhëse pistoni: qëllimi, projekti, defektet kryesore

Vlen të kujtohet disa fakte rreth shufrave të energjisë:

 • pesha e tyre në të gjithë motorin duhet të jetë e njëjtë, prandaj, kur zëvendësoni, duhet të kihet parasysh se edhe devijime të vogla mund të destabilizojnë funksionimin e motorit me djegie të brendshme;
 • në modifikimet e benzinës, përdoren shufra lidhëse më pak të qëndrueshme, pasi që për të ndezur karburantin naftë në cilindër, krijohet një presion që është disa herë më i lartë se compressioni në një motor konvencional;
 • nëse është blerë një shufër lidhëse më e rëndë (ose anasjelltas - më e lehtë), para se ta instaloni, të gjitha pjesët rregullohen sipas peshës në një shkallë të saktë.

Materiale për prodhimin e shufrave lidhës

Në një përpjekje për t'i bërë pjesët e motorit më të lehta, disa prodhues përdorin materiale aliazhi lehtësisht për të bërë shufra lidhëse. Por ngarkesa në këto elemente nuk zvogëlohet. Për këtë arsye, alumini përdoret rrallë. Në shumicën e rasteve, metali bazë që përdoret për të bërë shufra lidhëse është gize.

🚀Më shumë për temën:
  Automjetet elektrike: 8 pyetje dhe përgjigje rreth litiumit

Ky metal është shumë rezistent ndaj stresit mekanik dhe termik. Dhe metoda e hedhjes është zhvilluar tashmë, e cila lehtëson procesin e prodhimit të pjesëve. Këto shufra lidhëse përdoren në motorët me benzinë.

Shufra lidhëse pistoni: qëllimi, projekti, defektet kryesore

Për motorët me naftë, siç është përmendur tashmë, nevojitet një material veçanërisht i qëndrueshëm. Për këtë arsye, përdoret çeliku me aliazh të lartë. Metoda e përpunimit është falsifikim i nxehtë. Meqenëse përdoren teknologji më komplekse për prodhimin dhe materiali është më i shtrenjtë se gize, pjesët janë shumë më të shtrenjta sesa homologët e gize.

Modelet sportive përdorin lidhje të lehta (titan dhe alumin), duke lehtësuar kështu modelimin e njësisë së energjisë (në disa raste deri në 50 përqind).

Bolonat e fiksimit janë bërë gjithmonë nga çeliku me lidhje të lartë, pasi përveç stresit termik, fijet e tyre i nënshtrohen vazhdimisht lëvizjeve të mprehta të thyerjes.

Pse dështojnë shufrat lidhëse?

Arsyeja më e rëndësishme për lidhjen e dështimit të shufrës është konsumimi natyral i elementeve të tij. Koka e sipërme (pistoni) prishet më rrallë. Më shpesh ai punon të njëjtin burim si i gjithë motori. Këtu janë disa arsye më shumë për lidhjen e dështimit të shufrës:

 • deformimi si rezultat i përplasjes së pistonit me kokën e cilindrit;
 • formimi i pikëzimit për shkak të hyrjes së gërryesit në sipërfaqen e insertit (për shembull, filtri i vajit është shqyer dhe vaji i mbetur nuk pastrohet nga grimcat e huaja);
 • për shkak të urisë së vajit, kushineta e thjeshtë mund të dëmtohet (kjo mund të përcaktohet gjatë një rregullimi të madh).
Шатун поршня: назначение, конструкция, основные неисправности

Pas arsyes natyrore, meta e dytë është vajosje joadekuate ose me cilësi të ulët. Për këtë arsye, çdo automobilist duhet të mbajë mend se ndryshimet e rregullta të vajit duhet të ndodhin brenda afatit të caktuar nga prodhuesi, edhe nëse makina nuk vozit aq shpesh. Vaji humbet vetitë e tij me kalimin e kohës, gjë që mund të ndikojë negativisht në shërbimin e motorit me djegie të brendshme.

Riparimi i shufrave lidhës

Riparimi i shufrave lidhës nuk është i mundur në të gjitha rastet. Ky operacion mund të kryhet nëse:

 • deformimi i shiritit mbështetës;
 • pastrimi i rritur i kokës së pistonit;
 • duke rritur hapësirën e pastrimit të kokës.
🚀Më shumë për temën:
  10 makinat më të mira japoneze të dekadës së fundit

Para riparimit, kryhet një inspektim vizual i pjesës. Duke përdorur një njehsor të brendshëm, matet diametri dhe të gjitha pastrimet e shufrës lidhëse. Nëse këta tregues janë brenda kufijve normalë, nuk ka nevojë të ndryshoni shufrat lidhëse.

Nëse shufra është deformuar, kjo nuk duhet të injorohet, pasi shpërndarja e pabarabartë e ngarkesës do të çojë në shkatërrimin e sipërfaqes së cilindrit, rritjen e konsumit të boshtit të boshtit dhe vetë pistonit.

Shufra lidhëse pistoni: qëllimi, projekti, defektet kryesore

Deformimi i shufrës lidhëse shoqërohet gjithmonë me zhurmë të rritur të motorit edhe në rrotullime të ulëta. Extremelyshtë jashtëzakonisht e vështirë për të rregulluar një defekt të tillë, prandaj, në këtë rast, pjesa thjesht ndryshohet në një të re.

Në rast të një boshllëku të papërshtatshëm, mbulesa e kokës është mërzitur në madhësinë e duhur të fiksuesit që do të instalohet. Për të mos hequr një milimetër shtesë, duhet të përdorni një torno të veçantë me një grykë të mërzitshme.

Nëse ka një konsum në kokën e pistonit, duhet të përdorni rreshta të veçantë riparimi, madhësia e të cilave korrespondon me pastrimin e kërkuar. Sigurisht, ndërsa motori është duke ndezur, zhurma do të fërkohet dhe do të marrë formën e dëshiruar.

Shufra lidhëse pistoni: qëllimi, projekti, defektet kryesore

Kur përdorni mbështjellës, kontrolloni nëse puseta e rreshtit dhe kokës përkon - vaji rrjedh përmes tij në kunj. Përndryshe, riparimi nuk do të zgjasë jetën e motorit, por, përkundrazi, do të zvogëlojë ndjeshëm burimin e tij (në fund të fundit, automobilisti mendon se motori është "pa energji" dhe nuk ka nevojë për riparim të menjëhershëm, por në fakt pjesët janë të uritur nga vaji)

Pas redaktimit, pjesët duhet të peshohen në mënyrë që dridhjet e pakëndshme të mos shfaqen në motor për shkak të ndryshimit në peshë.

Pyetje dhe Përgjigje:

Si të kontrolloni shufrën lidhëse për një elips? Gjeometria e shufrës lidhëse kontrollohet duke përdorur pajisje speciale. Nëse shufra lidhëse është pak e deformuar, kjo nuk mund të përcaktohet me sy. Për këtë, përdoret një matës i brendshëm ose një makinë e specializuar.

Nga se përbëhet shufra lidhëse? Nga shufra, koka e sipërme e pistonit, koka e poshtme e fiksimit. Koka e pistonit është e lidhur me pistonin me një kunj, dhe koka e fiksimit është e lidhur me qafën e fiksimit.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Pajisja e automjetit » Shufra lidhëse pistoni: qëllimi, projekti, defektet kryesore

Shto një koment