Blegtoria ndot më shumë sesa makinat

Sipas raportit të ekspertëve, edhe nëse makinat me motorë me djegie ndalen, kjo nuk do ta ndihmojë shumë mjedisin.

Emetimet e gazrave serë nga kafshët e fermave (lopët, derrat, etj.) Janë më të larta se të gjitha automjetet në BE. Kjo raportohet nga gazeta britanike The Guardian duke iu referuar një raporti të ri nga organizata mjedisore Greenpeace. Rezulton se nëse të gjithë në Evropë kalojnë në makina elektrike, pothuajse asgjë nuk do të ndryshojë për mjedisin nëse nuk ndërmerren masa për të zvogëluar numrin e bagëtive.

Blegtoria ndot më shumë sesa makinat

Sipas të dhënave të vitit 2018 nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara, blegtoria në BE (përfshirë Mbretërinë e Bashkuar) lëshon rreth 502 milion ton gaze serrë në vit - kryesisht metan. Për krahasim, makinat lëshojnë rreth 656 milion ton dioksid karboni. Nëse llogaritim emisionet indirekte të gazeve serrë dhe marrim parasysh se sa prej tyre emetohen si rezultat i rritjes dhe prodhimit të foragjereve, shpyllëzimeve dhe gjërave të tjera, atëherë emetimet totale nga blegtoria do të jenë rreth 704 milion tonë.

Raporti gjithashtu thekson që konsumi i mishit u rrit me 9,5% nga 2007 në 2018, duke rezultuar në një rritje prej 6% të emetimeve. Shtë si të lëshosh 8,4 milion automjete të reja me benzinë. Nëse kjo rritje vazhdon, gjasat që BE të përmbushë angazhimet e saj për të ulur emetimet e gazeve serë sipas Marrëveshjes së Parisit do të jetë shumë më e ulët.

Blegtoria ndot më shumë sesa makinat

“Provat shkencore janë shumë të qarta. Shifrat na tregojnë se nuk mund të shmangim një klimë përkeqësuese nëse politikanët vazhdojnë të mbrojnë prodhimin industrial të mishit dhe produkteve të qumështit. Kafshët e fermave nuk do të ndalen pordha dhe mërzitje. Mënyra e vetme për të ulur emetimet në nivelin e kërkuar është zvogëlimi i numrit të bagëtive ”, tha Marco Contiero, menaxheri i politikës bujqësore të Greenpeace.

🚀Më shumë për temën:
  Makina më e gjatë në botë

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Blegtoria ndot më shumë sesa makinat

Shto një koment