Goma të ngushta ose të gjera - cilado që ju përshtatet më shumë

Në disa vende, të tilla si Finlanda, pronarët e makinave zakonisht kanë dy grupe rrotash makinash - një për verën dhe një për dimrin. Një zgjedhje e zakonshme midis vendasve është që të përdoren rrota pak më të mëdha në vend të gomave të verës, të cilat janë gjithashtu më të shtrenjta.

Gjerësia e gomave ndikon në një numër karakteristikash: tërheqja dhe trajtimi, zhurma, komoditeti i ngasjes dhe konsumi i karburantit. Zëvendësimi i gomave më të ngushta me goma më të gjera zakonisht rrit zvarritjen dhe për këtë arsye rrit pak konsumin e karburantit. Me gomat e verës, madhësia mbart gjithashtu një vlerë estetike, sepse një makinë me rrota më të gjera duket më mirë.

Ekspertët shpjegojnë se nëse shoferi dëshiron të instalojë rrota me një diametër më të madh, profili i gomës duhet të zvogëlohet. Kjo lejon që diametri i jashtëm të mbetet brenda kufijve të pranueshëm dhe gomat kanë hapësirë ​​të mjaftueshme në harqet e rrotave.

Profili i gomës llogaritet si përqindje e lartësisë deri në gjerësi. Meqenëse madhësitë më të njohura të gomave janë goma të ngushta, me profil të lartë, ato prodhohen në numër më të lartë se gomat e gjera me profil të ulët. Kjo është një nga arsyet pse gomat e ngushta janë zakonisht më të lira se gomat më të gjera.

Goma të ngushta ose të gjera - cilado që ju përshtatet më shumë

Sasia e ajrit në goma ka një efekt të rëndësishëm në komoditetin e ngasjes. Sa më i madh diametri i buzës, aq më pak ajër do të futet në gomë. Gomat e profilit të lartë me një vëllim të madh të ajrit do të sigurojnë një udhëtim më të butë se gomat e gjera, me profil të ulët.

Nga pikëpamja e sigurisë, të dy llojet kanë përparësitë e tyre: në rrugë të thata, gomat më të gjera ofrojnë trajtim më të mirë, por në të njëjtën kohë më keq me akulanifikimin.

Në dimër është më mirë të përdorni goma më të ngushta sepse në kushte ekstreme ato ofrojnë më shumë presion në rrugë. Gomat e ngushta gjithashtu performojnë më mirë në dëborë të freskët dhe dëborë të lagur, ndërsa gomat më të gjera mbërthehen më mirë në asfalt të lëmuar.

🚀Më shumë për temën:
  Grease kalibri dhe rrëshqitës: si dhe pse?
ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Goma të ngushta ose të gjera - cilado që ju përshtatet më shumë

Shto një koment