Llojet e sistemeve të parzmoreve të makinave. Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e tyre?
 

Përmbajtje

Sistemi i pezullimit në një makinë pasagjerësh ndikon në sigurinë dhe komoditetin e drejtimit. Ai është përgjegjës për ruajtjen e lartësisë së duhur të trupit, përmirësimin e trajtimit të automjetit dhe reduktimin e ndikimeve. Varësisht se si është ndërtuar, mund të jetë pak a shumë emergjente. Cilat janë llojet e sistemeve të pezullimit? Qfare eshte dallimi? Për të zbuluar!

Çfarë do të mësoni nga ky postim?

  • Cilat janë llojet e sistemeve të pezullimit?
  • Cili sistem përdoret në makinat e pasagjerëve dhe cili në kamionë dhe SUV?
  • Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e secilit lloj?

TL, д-

Ekzistojnë 3 lloje kryesore të sistemeve të pezullimit: të varura, të pavarura dhe gjysmë të pavarura. Në makinat e pasagjerëve, më shpesh përdoret pezullimi i pavarur - e ashtuquajtura Kolona McPherson, e cila siguron komoditetin e drejtimit. Pezullimi i pavarur me forcë të lartë përdoret kryesisht në kamionë dhe SUV.

Pezullimi i varur

Në një sistem pezullimi të varur rrotat e këtij boshti janë të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën... Kjo do të thotë që nëse njëra rrotë anon, për shembull, për shkak të përplasjeve në rrugë, edhe rrota tjetër do të ndryshojë pozicionin e saj. Lëvizja e njëkohshme e trupit të boshtit dhe e rrotave detyron të lërë hapësirë ​​të lirë për lëvizje vertikale, gjë që në makinat e pasagjerëve do të çonte në nevojën për të ngritur motorin dhe për të kufizuar hapësirën në bagazh. Pra, kjo lloj zgjidhje përdoret kryesisht në kamionë dhe SUV.

 

Pezullimi i varur karakterizohet nga forca, qëndrueshmëria dhe shkalla e ulët e dështimit... Megjithatë, kjo ndikon negativisht në komoditetin e drejtimit, duke kufizuar manovrimin e automjetit. Pra, në makinat moderne të pasagjerëve përdoret suspensioni i varur i sustës me gjethe duke përdorur susta spirale.

Pezullimi i pavarur

Në një sistem të pavarur rrotat e një boshti lëvizin në mënyrë të pavarur nga njëra-tjetra... Kjo zgjidhje rrit numrin e elementëve të tillë si shufrat ose shkopinjtë, por përmirëson komoditetin e drejtimit, kjo është arsyeja pse përdoret zakonisht në makinat e pasagjerëve.

🚀Më shumë për temën:
  Trokitja gjatë frenimit - çfarë do të thotë?

Llojet e sistemeve të parzmoreve të makinave. Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e tyre?

 

Shtylla e Macfersonit

Lloji më i zakonshëm i pezullimit të pavarur është Kolona Macpherson... Edhe pse ky dizajn u patentua në fund të viteve 40 dhe 50, ai ende është duke u modifikuar dhe përmirësuar. Ajo bazohet në duke kombinuar amortizuesin, sustën dhe kyçin e drejtimit në një elementi cili kryen të gjitha funksionet e suspensionit: prirje, supe, fikje vibrimi dhe përdredhje. Dizajni i thjeshtë e bën McPherson të qëndrojë i lehtë dhe kompaktprandaj zë pak hapësirë. Kështu, hapësira e lirë mund të përdoret për ndarjen e motorit ose dhomën e bagazhit. Ky lloj dizajni funksionon gjithashtu. shtyp pabarazinëkur sigurohet vozitje e lehtë i qëndrueshmëria e frenimit... Megjithatë, kombinimi i disa elementeve në një ndikon transmetimi i dridhjeve nga sipërfaqja e rrugës në trupin e makinës... Kolona McPherson gjithashtu të ndjeshëm ndaj dëmtimit kur vozitni në rrugë me gunga.

Pezullim gjysmë i pavarur

Në një pezullim gjysmë të pavarur, rrotat e një aksi ndërveprojnë dobët me njëra-tjetrën. Më shpesh përdoret në të. krahët pasueslidhur me një shirit tërthor. Ky tra ndodhet përpara boshtit të rrotës, është i ndjeshëm ndaj forcave rrotulluese dhe vepron si stabilizues. Kjo zgjidhje nuk kërkon kosto të larta prodhimi dhe operimi. Gjithashtu bën që rrotat të anojnë pak për shkak të forcave anësore, gjë që përmirëson tërheqjen. Megjithatë, nuk e izolon mirë trupin nga goditjet. si pasojë e parregullsive në sipërfaqen e rrugës.

Dizajni i saktë i pezullimit siguron një nivel të lartë sigurie dhe komoditet të mjaftueshëm të drejtimit. Në të njëjtën kohë, përbërësit e përdorur për ndërtimin e tij duhet të jenë të cilësisë së lartë, në mënyrë që ngasja e përditshme në rrugë me një gjendje të ndryshme, jo gjithmonë të mirë, të veshjes të mos përfundojë me një vizitë të shpeshtë tek mekaniku. Pjesët e pezullimit nga prodhues të njohur si amortizatorët, sustat, krahët e pezullimit ose qendrat e rrotave mund të gjenden në avtotachki.com.

avtotachki.com,

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Funksionimi i makinerive » Llojet e sistemeve të parzmoreve të makinave. Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e tyre?

Shto një koment