Rripi i alternatorit fishkëllen në të ftohtë
 

Përmbajtje

Shumë janë të njohur me situatën kur një makinë afër papritur lëshon një bilbil të tendosur dhe të neveritshëm, duke tërhequr vëmendjen e të gjithë kalimtarëve. Duket pak më shumë dhe makina ose do të fluturojë lart vertikalisht, ose do të ndodhë diçka shumë e tmerrshme.

Ndërkohë, gjithçka është banale dhe e thjeshtë. Kështu që rripi i alternatorit fishkëllen. Dhe nëse shfaqet një bilbil i tillë, nuk do të jetë në gjendje të kalojë vetvetiu. Shtë e nevojshme të kryhet diagnostifikimi, të përcaktohet shkaku dhe të zëvendësohen pjesët e konsumuara.

Rripi i alternatorit fishkëllen në të ftohtë

Ndodh që rripi të lëshojë tinguj gjatë një fillimi të ftohtë, dhe pastaj, pasi motori të ngrohet, ai të kthehet në normale. Në këtë rast, ata thonë se rripi i alternatorit po fishkon me një të ftohtë.

 

Dhe ndodh kështu që bilbili nuk ndalet edhe pas funksionimit të zgjatur të motorit. Në këtë rast, ne po flasim për bilbilin e rripit nën ngarkesë.

Shkaqet e fishkëllimës së rripit të alternatorit në një të ftohtë

Tinguj të pakëndshëm mund të ndodhin në 2 pika:

 • ndezja e motorit të makinës pas pasivitetit të zgjatur;
 • ndezja e motorit në temperatura nën zero.

Arsyeja kryesore pse rripi fishkëllon në një të ftohtë është rrëshqitja e rripit. Kjo mund të jetë për shkak të një numri faktorësh:

 
 • rripi i alternatorit nuk është mjaft i ngushtë. Rrotulli i transmetimit të rripit nga boshti i boshtit nuk është thjesht në gjendje të përshpejtojë rrotullën e gjeneratorit dhe rrëshqet sistematikisht në të;
 • yndyra e mbajtësit të gjeneratorit është trashur. Kjo ndodh në temperatura të ulëta dhe opsionin e gabuar të vajosjes. Rrotullimi i gjeneratorit është i vështirë të lëshohet, por më pas, duke arritur rrotullimet e kërkuara, nuk vonon rrotullimin e rripit;
 • rripi është konsumuar shumë;
 • rripi ose rrotulla e alternatorit është e ndotur me vaj, benzinë, antifriz dhe substanca të tjera;
 • rrip me cilësi joadekuate;
 • probleme me gjeneratorin, si rezultat i së cilës kapet rrotullimi.
🚀Më shumë për temën:
  Çift rrotullues për shtrëngimin e rrotave: Gjithçka që duhet të dini

Bilbil fishkëllima nën ngarkesë

Nëse pas ngrohjes së motorit, situata me një tingull të pakëndshëm nuk ndryshon, kjo shpesh tregon probleme më serioze. Përveç arsyeve të mësipërme, kjo mund të jetë:

 • veshin e rrotullave;
 • veshin e kushinetave të rotorit të gjeneratorit;
 • jo paralelizmi i rrotullave;
 • deformimi i rrotullave;
 • veshin e rulit të tensionit.

Rripi i alternatorit fishkëllen në të ftohtë

Diagnostikimi i shkakut të rripit të fishkëllimës

Për t'u përpjekur të përcaktohet shkaku, është e nevojshme të kryhet një inspektim. Për ta bërë këtë, ju duhet:

 • Gjeni rripin e alternatorit dhe kontrolloni për çarje dhe integritetin e gjurmës. Rripi nuk duhet të jetë i konsumuar dhe i konsumuar;
 • Kontrolloni tensionin e rripit. Nëse tensioni i rripit është i dobët, ai duhet të forcohet duke përdorur rulin Shto në Fjalor ose një rrufe në rregullim. Një rrip tepër i tensionuar është gjithashtu një burim i zërit dhe vesh më shpejt pjesë të gjeneratorit dhe boshtit të boshtit;
 • Kontrolloni pjesët e çiftëzimit për pastërtinë. Ata duhet të jenë të lirë nga çdo ndotje. sa më mirë ngjitja e rripit në rrotulla, aq më mirë transmetohet çift rrotullues dhe aq më e lartë është efikasiteti.

Ky është inspektimi i parë i kërkuar. Sidoqoftë, ndodh që të mos japë rezultate. Atëherë arsyeja duhet kërkuar më thellë:

 • kontrolloni gjendjen e gjeneratorit duke u përpjekur të rrotulloni rrotullën manualisht. Nëse rrotullohet me vështirësi, përshtatet dhe fillon, ose nuk rrotullohet fare, atëherë, ka shumë të ngjarë, kushineta e gjeneratorit ka dështuar dhe do të duhet të zëvendësohet;
 • kontrolloni rrotullën e tensionit të rripit. Duhet të rrotullohet lehtë dhe të mos ketë reagim të ashpër. Çdo mosrespektim i kësaj kërkese kërkon zëvendësimin e saj;
 • kontrolloni paralelizmin e rrotullave. Ato duhet të jenë në të njëjtën linjë, pa lakime dhe deformime të tjera.

Të gjithë këta faktorë janë shkaqet kryesore të fishkëllimës kur rripi rrotullohet. Sidoqoftë, kjo nuk e mohon mundësinë e shkaqeve dytësore, indirekte. Gjëja kryesore është të dëgjoni punën e makinës tuaj dhe të vini re devijimet më të vogla nga funksionimi normal.

🚀Më shumë për temën:
  Zhurma e volantit: çfarë të bëni?

Si të eliminoni fishkëllimën e rripit

Duke kryer diagnostifikim dhe duke ditur saktësisht shkakun e tingujve, lehtë mund të bëni riparime. Le të rendisim se çfarë po bëhet në radhë të parë:

 • Blerja dhe instalimi i një rripi të ri alternator. Në këtë rast, është e rëndësishme të zgjidhni origjinalin. Blerja e homologëve kinezë me cilësi të dyshimtë çon në një zëvendësim të hershëm;
 • Pastrimi i rripit dhe kontaktimi i elementeve nga ndotja;
 • Tensionimi ose lirimi i rripit të alternatorit. Kjo është bërë duke përdorur një rul ose bulona rregulluese;
 • Zëvendësimi i yndyrës së kushinetave të gjeneratorit;
 • Zëvendësimi i kushinetës së gjeneratorit;
 • Zëvendësimi i rulit të tensionit;
 • Zëvendësimi i rrotullës së alternatorit;
 • Riparimi i gjeneratorit.

Ne eliminojmë bilbilin përkohësisht me autokimi

Rripi i alternatorit fishkëllen në të ftohtë

Vlen të përmenden kondicionerët special dhe tensionuesit e rripave veç e veç. Në sezonin e ftohtë, ato janë shumë efektive. Substancat aktive në përbërjen e tyre zbusin rripat dhe i bëjnë ato më elastike, duke rritur kështu ngjitjen në rrotulla.

 

Nëse rripi duket mjaft mirë nga jashtë dhe rrotulluesi i gjeneratorit po rrotullohet, hapi i parë është përdorimi i një kondicioneri llak. Ndoshta thjesht është se rripi është ngurtësuar në një temperaturë të ulët.

Pyetje dhe Përgjigje:

Çfarë mund të bëhet për të parandaluar fishkëllimën e rripit? Para së gjithash, bilbili i rripit të alternatorit shfaqet kur ai lirohet. Prandaj, për të eliminuar këtë tingull, duhet ta shtrëngoni mirë, dhe në të njëjtën kohë të diagnostikoni kushinetën e boshtit të gjeneratorit.

Çfarë duhet të spërkatet në rripin e gjeneratorit në mënyrë që të mos fishkëllojë? Për këtë ekzistojnë kondicionerë të ndryshëm rripash. Disa njerëz e lyejnë rripin me kolofon të thatë ose të lëngshëm, si dhe me yndyrë silikoni. Por këto janë masa të përkohshme.

A mund të drejtoj një makinë nëse rripi fishkëllen? Në disa raste, bilbili i rripit ndodh kur është ftohtë dhe në mot të lagësht. Kur thahet dhe ngrohet, ai ndalon së fishkëllyeri. Por është më mirë të mos e injoroni këtë simptomë.

Pse po fishkëllen rripi i alternatorit nëse është i ri? Një tingull fishkëllimë shfaqet kur rripi rrëshqet në rrotull. Prandaj, zgjidhja e vetme për të eliminuar fishkëllimën është shtrëngimi i një rripi të ri.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Rripi i alternatorit fishkëllen në të ftohtë

Shto një koment