Svecha0 (1)

Përmbajtje

Kandele

Asnjë motor me djegie të brendshme nuk mund të ndizet pa kandele. Në rishikimin tonë, ne do të shqyrtojmë pajisjen e kësaj pjese, mënyrën se si funksionon dhe çfarë duhet të merrni parasysh kur zgjidhni një komplet të ri zëvendësimi.

Cilat janë kandelat elektrike

Një qiri është një element i vogël i sistemit të ndezjes automatike. Isshtë instaluar mbi cilindrin e motorit. Një fund është i dehur në vetë motorin, një tel i tensionit të lartë vihet në tjetrin (ose, në shumë modifikime të motorit, një spiral i veçantë i ndezjes).

svecha5 (1)

Megjithëse këto pjesë janë të përfshira drejtpërdrejt në lëvizjen e grupit të pistonit, nuk mund të thuhet se ky është elementi më i rëndësishëm në motor. Motori nuk mund të ndizet pa përbërës të tjerë si pompë gazi, karburator, spiralë ndezjeje, etj. Përkundrazi, xixa është një tjetër lidhje në mekanizmin që kontribuon në funksionimin e qëndrueshëm të njësisë së energjisë.

Për çfarë shërbejnë qirinjtë në makinë?

Ato sigurojnë një shkëndijë për të ndezur benzinë ​​në dhomën e djegies së motorit. Pak histori.

Motorët e parë me djegie të brendshme ishin të pajisur me tuba me shkëlqim të zjarrit. Në 1902, Robert Bosch ftoi Karl Benz të instalonte modelin e tij në motorët e tij. Pjesa kishte pothuajse të njëjtën dizajn dhe punonte në të njëjtin parim si homologët modernë. Gjatë historisë, ata kanë pësuar ndryshime të vogla në materialet për dirigjentin dhe dielektrikun.

Pajisja me kandele

Në shikim të parë, duket se kandela elektrike (SZ) ka një dizajn të thjeshtë, por në fakt, dizajni i tij është shumë më i komplikuar. Ky element i sistemit të ndezjes së motorit përbëhet nga elementët e mëposhtëm.

Ustroystvo-svechi1 (1)
 • Këshillë për kontakt (1). Pjesa e sipërme e SZ, në të cilën vihet një tel i tensionit të lartë, që vjen nga spiralja e ndezjes ose individi. Më shpesh, ky element është bërë me një trashje në fund, për fiksim sipas parimit të shulit. Ka qirinj me një fije në majë.
 • Izolator me brinjë të jashtëm (2, 4). Brinjët në izolator formojnë një pengesë aktuale, duke parandaluar prishjen nga shufra në sipërfaqen e pjesës. Isshtë bërë nga qeramika e oksidit të aluminit. Kjo njësi duhet të përballojë mbingarkesat e temperaturës deri në 2 gradë (të formuara gjatë djegies së benzinës) dhe në të njëjtën kohë të ruajë vetitë dielektrike.
 • Rasti (5, 13). Kjo është pjesa metalike në të cilën bëhen brinjët për fiksim me një çelës. Një fije është prerë në pjesën e poshtme të trupit, me të cilën qiri është i dehur në kandelen e pusit të motorit. Materiali i trupit është çelik me lidhje të lartë, sipërfaqja e të cilit është i kromuar për të parandaluar procesin e oksidimit.
 • Shiriti i kontaktit (3). Elementi qendror përmes të cilit rrjedh një shkarkesë elektrike. Madeshtë bërë prej çeliku.
 • Rezistenca (6). Shumica e SZ moderne janë të pajisura me sealant qelqi. Ajo shtyp ndërhyrjen në radio që ndodh gjatë furnizimit me energji elektrike. Shërben gjithashtu si vulë për shufrën e kontaktit dhe elektrodën.
 • Rondele mbyllëse (7). Kjo pjesë mund të jetë në formën e një koni ose një rondele të rregullt. Në rastin e parë, ky është një element, në të dytin, përdoret një copë litari shtesë.
 • Rondele për shpërndarjen e nxehtësisë (8). Siguron ftohje të shpejtë të SZ, duke zgjeruar gamën e ngrohjes. Sasia e depozitave të karbonit të formuara në elektroda dhe qëndrueshmëria e vetë qiriut varen nga ky element.
 • Elektroda qendrore (9). Kjo pjesë fillimisht ishte bërë prej çeliku. Sot, përdoret një material bimetalik me një bërthamë përcjellëse të veshur me një përbërës shpërndarës të nxehtësisë.
 • Koni termik i izolatorit (10). Shërben për ftohjen e elektrodës qendrore. Lartësia e këtij koni ndikon në vlerën e shkëlqimit të qiriut (i ftohtë ose i ngrohtë).
 • Dhoma e punës (11). Hapësira midis trupit dhe konit të izolatorit. Lehtëson procesin e ndezjes së benzinës. Në qirinjtë "pishtar", kjo dhomë zgjerohet.
 • Elektroda anësore (12). Një shkarkesë ndodh midis tij dhe bërthamës. Ky proces është i ngjashëm me shkarkimin e harkut të tokës. Ka SZ me disa elektroda anësore.

Fotoja tregon gjithashtu vlerën e h. Ky është hendeku i shkëndijës. Shkëndija ndodh më lehtë me një distancë minimale midis elektrodave. Sidoqoftë, kandela duhet të ndezë përzierjen e ajrit / karburantit. Dhe kjo kërkon një shkëndijë "dhjami" (të paktën një milimetër të gjatë) dhe, në përputhje me rrethanat, një hendek më të madh midis elektrodave.

Më shumë rreth lejeve përfshihen në videon e mëposhtme:

Qirinj Iridium - a ia vlen apo jo?

Për të kursyer jetën e baterisë, disa prodhues përdorin një teknologji inovative për krijimin e SZ. Ai konsiston në bërjen më të hollë të elektrodës qendrore (kërkohet më pak energji për të kapërcyer hendekun e rritur të shkëndijës), por në të njëjtën kohë që të mos digjet. Për këtë, përdoret një aliazh i metaleve inerte (të tilla si ari, argjendi, iridiumi, paladiumi, platini). Një shembull i një qiri të tillë është treguar në foto.

Svecha_iridievaja (1)

Si funksionojnë kandelat në një makinë

Kur motori ndizet, një rrymë e tensionit të lartë furnizohet nga spiralja e ndezjes (mund të jetë një për të gjithë qirinjtë, një për dy qirinj ose individuale për çdo SZ). Në këtë moment, midis elektrodave të prizës formohet një shkëndijë, duke ndezur përzierjen e ajrit-karburantit në cilindër.

Çfarë ngarkesash po përjetojnë

Gjatë funksionimit të motorit, çdo kandele përjeton ngarkesa të ndryshme, kështu që ato janë bërë nga materiale që mund të përballojnë ngarkesa të tilla për një kohë të gjatë.

🚀Më shumë për temën:
  Zëvendësimi i jastëkut të frenave vetë

Ngarkesat termike

Pjesa e punës e kandelit (të dyja elektrodat e saj) ndodhet brenda cilindrit. Kur hapet valvula e marrjes (ose valvulat, në varësi të modelit të motorit), një pjesë e freskët e përzierjes së karburantit ajër-karburant hyn në cilindër. Në dimër, temperatura e tij mund të jetë negative ose afër zeros.

Svecha2 (1)

Në një motor të ndezur, kur HTS ndizet, temperatura në cilindër mund të rritet ndjeshëm në 2-3 mijë gradë. Për shkak të ndryshimeve të tilla të mprehta dhe kritike të temperaturës, elektrodat e prizës mund të deformohen, gjë që me kalimin e kohës ndikon në hendekun midis elektrodave. Përveç kësaj, pjesa metalike dhe izoluesi prej porcelani kanë koeficientë të ndryshëm të zgjerimit termik. Ndryshime të tilla të papritura mund të shkatërrojnë gjithashtu izolantin.

Ngarkesat mekanike

Në varësi të llojit të motorit, kur një përzierje e karburantit dhe ajrit ndizet, presioni në cilindër mund të ndryshojë ndjeshëm nga një gjendje vakum (presion negativ në raport me atmosferën) në tejkalimin e presionit atmosferik me 50 kg / cm XNUMX. dhe më lart. Përveç kësaj, kur motori është në punë, ai krijon dridhje, të cilat gjithashtu ndikojnë negativisht në gjendjen e kandelave.

Ngarkesa kimike

Shumica e reaksioneve kimike janë të mundshme në temperatura të larta. E njëjta gjë mund të thuhet për proceset që ndodhin gjatë djegies së karburanteve të karbonit. Në të njëjtën kohë, lëshohet një sasi e madhe e substancave kimikisht aktive (falë kësaj, konverteri katalitik funksionon - ai hyn në një reaksion kimik me këto substanca dhe i neutralizon ato). Me kalimin e kohës, ato veprojnë në pjesën metalike të qiririt, duke formuar lloje të ndryshme depozitash karboni mbi të.

Ngarkesat elektrike

Kur krijohet një shkëndijë, një rrymë e tensionit të lartë aplikohet në elektrodën qendrore. Në thelb, kjo shifër është 20-25 mijë volt. Në disa njësi të energjisë, mbështjelljet e ndezjes gjenerojnë një puls mbi këtë parametër. Shkarkimi zgjat deri në tre milisekonda, por kjo është e mjaftueshme që një tension kaq i lartë të ndikojë në gjendjen e izolatorit.

Devijimet nga procesi normal i djegies

Jeta e kandelave mund të reduktohet nëse procesi i djegies së përzierjes së ajrit/karburantit ndryshon. Ky proces ndikohet nga faktorë të ndryshëm, për shembull, cilësia e dobët e karburantit, ndezja e hershme ose e vonë, etj. Këtu janë disa nga këta faktorë që do të shkurtojnë jetën e kandelave të reja.

Shkarkimi i gabuar

Ky efekt ndodh kur furnizohet një përzierje e dobët (shumë më shumë ajër sesa vetë karburanti), kur gjenerohet fuqi e pamjaftueshme aktuale (kjo është për shkak të një mosfunksionimi të spirales së ndezjes ose për shkak të izolimit të dobët të telave të tensionit të lartë - ato janë shpuar ) ose kur krijohet një zjarr i gabuar. Nëse motori vuan nga ky mosfunksionim, depozitat e karbonit do të formohen në elektroda dhe izolues.

Ndezja me shkëlqim

Ekzistojnë dy lloje të ndezjes së shkëlqimit: e parakohshme dhe e vonuar. Në rastin e parë, shkëndija ndizet përpara se pistoni të arrijë në pikën e sipërme të vdekur (ka një rritje në kohën e ndezjes). Në këtë pikë, motori nxehet shumë, gjë që çon në një rritje edhe më të madhe të SPL.

Svecha4 (1)

Ky efekt çon në faktin se përzierja ajër-karburant mund të ndizet në mënyrë arbitrare kur hyn në cilindër (ajo ndizet për shkak të pjesëve të nxehta të grupit cilindër-piston). Kur ndodh ndezja me shkëlqim, valvulat, pistonët, copë litari i kokës së cilindrit dhe unazat e pistonit mund të dëmtohen. Sa i përket dëmtimit të prizës, në këtë rast, izoluesi ose elektroda mund të shkrihen.

Shpërthim

Ky është një proces që ndodh edhe për shkak të temperaturës së lartë në cilindër dhe numrit të ulët të oktanit të karburantit. Kur shpërthen, VTS ende e pa ngjeshur fillon të ndizet nga një pjesë e kuqe e nxehtë në pjesën e cilindrit më larg nga pistoni i marrjes. Ky proces shoqërohet me një djegie të mprehtë të përzierjes ajër-karburant. Energjia e lëshuar nuk përhapet nga koka e bllokut, por nga pistoni në kokë me një shpejtësi që tejkalon shpejtësinë e zërit.

Si rezultat i shpërthimit, cilindri mbinxehet në një pjesë, pistonët, valvulat dhe vetë qirinjtë mbinxehen. Plus, qiri po përjeton presion të shtuar. Si rezultat i këtij procesi, izolatori SZ mund të shpërthejë ose një pjesë e tij mund të shkëputet. vetë elektrodat mund të digjen ose shkrihen.

Trokitja e motorit përcaktohet nga goditjet karakteristike metalike. Gjithashtu, tymi i zi mund të shfaqet nga tubi i shkarkimit, motori do të fillojë të konsumojë shumë karburant dhe fuqia e tij do të bëhet dukshëm më e vogël. Për zbulimin në kohë të këtij efekti shkatërrues, në motorët modernë është instaluar një sensor trokitjeje.

Naftë

Edhe pse ky problem nuk lidhet me funksionimin e gabuar të kandelave, sërish i prek ato, duke i nënshtruar shumë stresit. Dieseling është vetëndezja e benzinës kur motori është i fikur. Ky efekt ndodh për shkak të kontaktit të përzierjes ajër-karburant me pjesët e nxehta të motorit.

Ky efekt shfaqet vetëm në ato njësi të energjisë në të cilat sistemi i karburantit nuk ndalon së punuari kur ndezja është e fikur - në ICE-të e karburatorit. Kur shoferi fiket motorin, pistonët vazhdojnë të thithin përzierjen ajër-karburant me inerci, dhe pompa mekanike e karburantit nuk ndalon furnizimin me gaz në karburator.

Dizelingu formohet në shpejtësi jashtëzakonisht të ulëta të motorit, gjë që shoqërohet me funksionim shumë të paqëndrueshëm të motorit. Ky efekt ndalon kur pjesët e grupit cilindër-piston nuk janë ftohur mjaftueshëm. Në disa raste, kjo zgjat disa sekonda.

Bloza e qirinjve

Lloji i depozitave të karbonit në qirinj mund të jetë shumë i ndryshëm. Sipas tij, ju mund të përcaktoni me kusht disa probleme me motorin. Depozitat e forta të karbonit shfaqen në sipërfaqen e elektrodave kur temperatura e përzierjes së djegies kalon 200 gradë.

Kandelat - për çfarë shërbejnë dhe si funksionojnë

Nëse ka një depozitë të madhe karboni në qiri, në shumicën e rasteve ajo ndërhyn në performancën e SZ. Problemi mund të zgjidhet duke pastruar kandelin. Por pastrimi nuk eliminon shkakun e depozitave të panatyrshme të karbonit, kështu që këto shkaqe duhet të adresohen gjithsesi. Qirinjtë modernë janë krijuar për të qenë vetë-pastrues.

🚀Më shumë për temën:
  Si kujdeseni për një makinë që vozitni vetëm gjatë pushimeve?

Burimi i qirinjve

Jeta e kandelave nuk varet nga një faktor. Periudha për zëvendësimin e SZ ndikohet nga:

 • Materiali nga i cili janë bërë elektrodat;
 • Kushtet e funksionimit;
 • Karakteristikat e motorit;
 • Numri i orëve motorike.

Nëse marrim qirinj klasikë të nikelit, atëherë ato zakonisht shkojnë deri në 15 kilometra. Nëse makina operohet në një megalopol, atëherë kjo shifër do të jetë më e ulët, sepse edhe pse makina nuk lëviz, kur është në bllokim ose bllokim, motori vazhdon të punojë. Analogët me shumë elektroda zgjasin afërsisht dy herë më shumë.

Kur instaloni qirinj me elektroda iridiumi ose platini, siç tregohet nga prodhuesit e këtyre produkteve, ato mund të lëvizin deri në 90 mijë kilometra. Sigurisht, gjendja teknike e motorit gjithashtu ndikon në performancën e tyre. Shumica e shërbimeve të automobilave rekomandojnë zëvendësimin e kandelave çdo 30 mijë kilometra (si pjesë e çdo të dytë të mirëmbajtjes së planifikuar).

Llojet e kandelave

Parametrat kryesorë me të cilët ndryshojnë të gjitha SZ:

 1. numri i elektrodave;
 2. material elektrodë qendror;
 3. numri i shkëlqimit;
 4. madhësia e kutisë.

Së pari, qirinjtë mund të jenë me një elektrodë (klasike me një elektrodë "në tokë") dhe shumë elektrodë (mund të ketë dy, tre ose katër elementë anësorë). Opsioni i dytë ka një burim më të madh, sepse një shkëndijë shfaqet në mënyrë të qëndrueshme midis njërit prej këtyre elementeve dhe thelbit. Disa kanë frikë të fitojnë një modifikim të tillë, duke menduar se në këtë rast shkëndija do të shpërndahet midis të gjithë elementëve dhe për këtë arsye do të jetë e hollë. Në fakt, rryma gjithmonë ndjek rrugën e rezistencës më të vogël. Prandaj, harku do të jetë një dhe trashësia e tij nuk varet nga numri i elektrodave. Përkundrazi, prania e disa elementeve rrit besueshmërinë e ndezjes kur një nga kontaktet digjet.

Svecha1 (1)

Së dyti, siç është vërejtur tashmë, trashësia e elektrodës qendrore ndikon në cilësinë e shkëndijës. Sidoqoftë, metali i hollë shpejt do të digjet kur nxehet. Për të eleminuar këtë problem, prodhuesit kanë zhvilluar një lloj të ri prizash me bërthamë platin ose iridiumi. Trashësia e saj është rreth 0,5 milimetra. Shkëndija në qirinj të tillë është aq e fuqishme sa depozitat e karbonit praktikisht nuk formohen në to.

svecha7 (1)

Së treti, kandela do të funksionojë siç duhet vetëm me një ngrohje të caktuar të elektrodave (diapazoni i temperaturës optimale është nga 400 në 900 gradë). Nëse ata janë shumë të ftohtë, depozitat e karbonit do të formohen në sipërfaqen e tyre. Temperatura e tepërt çon në plasaritje të izolatorit, dhe në rastin më të keq - në ndezjen e shkëlqimit (kur përzierja e karburantit ndizet nga temperatura e elektrodës, dhe pastaj shfaqet një shkëndijë). Si në rastin e parë ashtu edhe në rastin e dytë, kjo ndikon negativisht në të gjithë motorin.

Kalilnoe_Chislo (1)

Sa më i lartë të jetë numri i shkëlqimit, aq më pak SZ do të nxehet. Modifikime të tilla quhen qirinj "të ftohtë", dhe me një tregues më të ulët - "të nxehtë". Në motorët e zakonshëm, instalohen modele me një tregues mesatar. Pajisjet industriale shpesh funksionojnë me shpejtësi të zvogëluar, kështu që ato janë të pajisura me priza "të nxehta" që nuk ftohen aq shpejt. Motorët e makinave sportive shpesh funksionojnë në rrotullime të larta, kështu që ekziston rreziku i mbinxehjes së elektrodave. Në këtë rast, instalohen modifikime "të ftohta".

Së katërti, të gjitha SZ ndryshojnë në madhësinë e faqeve për çelësin (16, 19, 22 dhe 24 milimetra), si dhe në gjatësinë dhe diametrin e fijes. Cila madhësi e kandeles është e përshtatshme për një motor të veçantë mund të gjendet në manualin e pronarit.

Parametrat kryesorë të kësaj pjese diskutohen në video:

Çfarë duhet të dini rreth kandelave

Shënimi dhe jeta e shërbimit

Secila pjesë është etiketuar me një izolator qeramik për të përcaktuar nëse do t'i përshtatet një motori të caktuar apo jo. Këtu është një shembull i një prej opsioneve:

A - U 17 D V R M 10

Pozicioni në shënjiminVlera e simbolitPërshkrim
1Lloji i fijesA - fije М14х1,25 М - fije М18х1,5 Т - fije М10х1
2Sipërfaqja mbështetëseK - rondele konike - - rondele e sheshtë me copë litari
3КонструкцияМ - qiri me madhësi të vogël У - gjashtëkëndësh i reduktuar
4Numri i nxehtësisë2 - "më e nxehta" 31 - "më e ftohta"
5Gjatësia e filetuar (mm)N - 11 D - 19 - - 12
6Karakteristikat e konit të nxehtësisëB - del nga trupi - - futet në trup
7Disponueshmëria e ngjitëses së qelqitP - me rezistencë - - pa rezistencë
8Materiali thelbësorM - bakër - - çelik
9Përditëso numrin serik 

Çdo prodhues përcakton kohën e vet për zëvendësimin e kandelave. Për shembull, një kandele standarde me një elektrodë elektrike duhet të ndryshohet kur kilometrazhi nuk është më shumë se 30 km. Ky faktor varet gjithashtu nga treguesi i orëve të motorit (se si janë llogaritur ato përshkruhet duke përdorur një shembull ndryshimet e vajit të makinës) Ato më të shtrenjta (platin dhe iridium) duhet të ndryshohen të paktën çdo 90 km.

Jeta e shërbimit të SZ varet nga karakteristikat e materialit nga i cili janë bërë, si dhe nga kushtet e funksionimit. Për shembull, depozitat e karbonit në elektroda mund të tregojnë keqfunksionime në sistemin e karburantit (furnizimi i një përzierje tepër të pasur), dhe lulëzimi i bardhë tregon një mospërputhje të numrit të shkëlqimit të kandeles ose ndezjes së hershme.

svecha6 (1)

Nevoja për të kontrolluar kandelet mund të lindë në rastet e mëposhtme:

 • kur shtypet ashpër pedali i gazit, motori reagon me një vonesë të dukshme;
 • fillimi i vështirë i motorit (për shembull, për këtë ju duhet të ktheni motorin për një kohë të gjatë);
 • ulje e fuqisë motorike;
 • rritje e ndjeshme e konsumit të karburantit;
 • ndez motorin kontrollues në pult;
 • fillimi i komplikuar i motorit në të ftohtë;
 • boshe e paqëndrueshme (motor "troit").

Vlen të përmendet se këta faktorë tregojnë jo vetëm një mosfunksionim të qirinjve. Para se të vazhdoni me zëvendësimin e tyre, duhet të shikoni në gjendjen e tyre. Fotoja tregon se cila njësi në motor kërkon vëmendje në secilin rast.

🚀Më shumë për temën:
  Llojet dhe rregullimi i ngrohësve të brendshëm shtesë
Cvet_Svechi (1)

Si të kontrolloni nëse qirinjtë funksionojnë siç duhet

Në rast të funksionimit të gabuar të njësisë së energjisë, para së gjithash, është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje elementeve që i nënshtrohen zëvendësimit të planifikuar. Ka disa mënyra për të kontrolluar nëse kandelat funksionojnë siç duhet.

Fikja e energjisë alternative

Shumë shoferë me radhë heqin telat nga kandelat në një motor tashmë të ndezur. Gjatë funksionimit normal të këtyre elementeve, shkëputja e telit të tensionit të lartë do të ndikojë menjëherë në funksionimin e motorit - ai do të fillojë të dridhet (sepse një cilindër ka ndaluar së punuari). Nëse heqja e njërit prej telave nuk ndikoi në funksionimin e njësisë së energjisë, atëherë ky qiri nuk funksionon. Kur përdorni këtë metodë, spiralja e ndezjes mund të dëmtohet (për funksionimin afatgjatë, ajo duhet të shkarkohet gjithmonë, dhe nëse hiqet nga kandela, shkarkimi nuk ndodh, kështu që spiralja individuale mund të shpohet).

Testi i shkëndijës

Kjo është një mënyrë më pak e dëmshme për spiralen e ndezjes, veçanërisht nëse është individuale (e përfshirë në modelin e shandanit). Thelbi i një prove të tillë është që priza të zhvidhoset ndërsa motori nuk funksionon. Mbi të vendoset një tel me tension të lartë. Më pas, qiri duhet të mbështetet në kapakun e valvulës me fije.

Kandelat - për çfarë shërbejnë dhe si funksionojnë

Ne po përpiqemi të ndezim motorin. Nëse kandela është e paprekur, një shkëndijë e qartë do të shfaqet midis elektrodave. Nëse është e parëndësishme, atëherë duhet të ndryshoni telin e tensionit të lartë (mund të ketë një rrjedhje për shkak të izolimit të dobët).

Kontrolli i testuesit

Kërkohet një sondë piezo shkëndijë ose testues për të përfunduar këtë procedurë. Mund ta blini në një dyqan të pjesëve të makinave. Në të njëjtën kohë, motori fiket. Në vend të shandanit të telit të tensionit të lartë, mbi qiri vendoset maja e lidhësit fleksibël të testuesit. Sonda e ngarkuar me pranverë shtypet fort kundër trupit të kapakut të valvulës (pesha e motorit).

Pastaj butoni i testuesit shtypet disa herë. Në këtë rast, drita treguese duhet të ndizet, dhe një kërcitje shkëndijë duhet të shfaqet në qiri. Nëse nuk ndizet asnjë dritë, atëherë qiri nuk funksionon.

Çfarë ndodh nëse nuk i ndërroni qirinjtë në kohë?

Sigurisht, nëse shoferi nuk i kushton vëmendje gjendjes së kandelave, makina nuk do të marrë dëme kritike. Pasojat do të shfaqen më vonë. Rezultati më i zakonshëm i kësaj situate është refuzimi i motorit për të filluar. Arsyeja është se vetë sistemi i ndezjes mund të funksionojë siç duhet, bateria është plotësisht e ngarkuar dhe kandelat ose nuk prodhojnë një shkëndijë mjaft të fuqishme (për shembull, për shkak të depozitave të mëdha të karbonit), ose nuk e gjenerojnë fare.

Për ta parandaluar këtë, duhet të jeni të vëmendshëm ndaj shenjave indirekte që tregojnë probleme me qirinjtë:

 1. Motori filloi të trefishohej (dridhjet në boshe ose gjatë vozitjes);
 2. Motori filloi të ndizet dobët, qirinjtë përmbyten vazhdimisht;
 3. Konsumi i karburantit është rritur;
 4. Tymi më i trashë i shkarkimit për shkak të djegies së dobët të karburantit;
 5. Makina është bërë më pak dinamike.

Nëse shoferi është çuditërisht i qetë në prani të të gjitha këtyre shenjave dhe vazhdon të përdorë makinën e tij në të njëjtin modalitet, së shpejti do të shfaqen pasoja më serioze - deri në dështimin e motorit.

Një nga pasojat më të pakëndshme është shpërthimi i shpeshtë në cilindra (kur përzierja e ajrit-karburantit nuk digjet pa probleme, por shpërthen fuqishëm) Injorimi i një tingulli të theksuar metalik gjatë punës së motorit do të çojë në shfaqjen e tymit të zi nga shkarkimi. tub, i cili tregon prishjen e motorit.

Mosfunksionime të kandelave

Një mosfunksionim i kandelave tregohet nga mungesa e plotë ose e pjesshme e ndezjes në një ose më shumë cilindra. Ky efekt nuk mund të ngatërrohet me asgjë - nëse një ose dy qirinj nuk funksionojnë menjëherë, motori ose nuk do të fillojë, ose do të funksionojë jashtëzakonisht i paqëndrueshëm (do të "teshtin" dhe do të dridhet).

Kandelat nuk përmbajnë asnjë mekanizëm ose një numër të madh elementësh, prandaj keqfunksionimet e tyre kryesore janë çarjet ose patate të skuqura të izolatorit ose deformimi i elektrodave (hendeku midis tyre është shkrirë ose ndryshuar). Qirinjtë do të jenë të paqëndrueshëm nëse mbi to depozitohen depozitat e karbonit.

Si të kujdeseni për qirinjtë në dimër?

Shumë ekspertë rekomandojnë instalimin e qirinjve të rinj për dimër, edhe nëse të vjetrat ende funksionojnë normalisht. Arsyeja është se kur filloni motorin, i cili ka qëndruar gjatë gjithë natës në të ftohtë, temperatura e një shkëndije të dobët nuk do të jetë e mjaftueshme për të ndezur karburantin e ftohtë. Prandaj, është e nevojshme që qirinjtë të formojnë vazhdimisht shkëndija të yndyrshme. Në fund të periudhës së dimrit do të mundësohet instalimi i SZ-së së vjetër.

Për më tepër, gjatë funksionimit të makinës në dimër, mbi qirinj mund të formohen depozita karboni, e cila është më e madhe se gjatë funksionimit të qirinjve të tjerë në tre stinët e tjera. Kjo ndodh gjatë udhëtimeve të shkurtra në mot të ftohtë. Në këtë mënyrë, motori nuk nxehet siç duhet, kjo është arsyeja pse qirinjtë nuk mund të pastrohen vetë nga depozitat e karbonit. Në mënyrë që ky proces të aktivizohet, motori fillimisht duhet të sillet në temperaturën e funksionimit dhe më pas të drejtohet me shpejtësi më të larta.

Si të zgjidhni kandelat elektrike?

Në disa raste, përgjigja për këtë pyetje varet nga aftësitë financiare të automobilistit. Pra, nëse sistemet e ndezjes dhe furnizimit me karburant janë konfiguruar në mënyrë korrekte, prizat standarde ndryshohen vetëm sepse kështu kërkon prodhuesi.

Opsioni më i mirë është blerja e prizave të rekomanduara nga prodhuesi i motorit. Nëse ky parametër nuk është specifikuar, atëherë në këtë rast duhet të udhëhiqet nga madhësia e qiriut dhe parametri i numrit të shkëlqimit.

Svecha3 (1)

Disa shoferë kanë në dispozicion dy grupe qirinjsh në të njëjtën kohë (dimër dhe verë). Ngasja për distanca të shkurtra dhe në xhiro të ulët kërkon instalimin e një modifikimi "të nxehtë" (më shpesh kushte të tilla ndodhin në dimër). Udhëtimet në distanca të gjata me shpejtësi më të lartë, përkundrazi, do të kërkojnë instalimin e analogëve më të ftohtë.

Një faktor i rëndësishëm kur zgjedh një SZ është prodhuesi. Markat kryesore marrin para për më shumë sesa vetëm emrin (siç besojnë gabimisht disa shoferë). Qirinjtë nga prodhues të tillë si Bosch, Champion, NGK, etj. Kanë një burim të shtuar, ata përdorin lidhje të metaleve inerte dhe janë më të mbrojtur nga oksidimi.

Mirëmbajtja në kohë e sistemeve të furnizimit me karburant dhe ndezjes do të zgjasë ndjeshëm jetën e kandelave dhe do të sigurojë qëndrueshmërinë e motorit me djegie të brendshme.

Për më shumë informacion se si funksionojnë kandelet dhe cili modifikim është më i mirë, shihni videon:

Cilat kandela janë më të mira

Video mbi temën

Këtu është një video e shkurtër mbi gabimet e zakonshme kur zgjidhni priza të reja:

5 gabime gjatë zgjedhjes së kandilave

Pyetje dhe Përgjigje:

Për çfarë është qiri në makinë? Është një element i sistemit të ndezjes që është përgjegjës për ndezjen e përzierjes së ajrit / karburantit. Qirinjtë përdoren në motorët që punojnë me benzinë ​​ose gaz.

Ku është qiri i futur në makinë? Vidhoset në pusin e kandelit të vendosur në kokën e cilindrit. Si rezultat, elektroda e saj është në dhomën e djegies së cilindrit.

Si e dini se kur është koha për të ndërruar kandelat tuaja? Fillimi i vështirë i motorit; fuqia e njësisë së energjisë ka rënë; rritja e konsumit të karburantit; "Pendosje" kur shtypni gazin ashpër; fikja e motorit.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Kandelat - për çfarë shërbejnë dhe si funksionojnë

Shto një koment