Shpejtësimatës. Llojet dhe pajisja. Saktësia dhe tiparet
 

Përmbajtje

Pothuajse me prodhimin e parë serik të makinave, ata filluan të pajisen me instrumentet e nevojshme, midis të cilave ekziston një shpejtësimatës. Pajisjet automobilistike ndihmojnë në kontrollimin e proceseve të nevojshme, gjendjes teknike, nivelit dhe temperaturës së lëngjeve.

Shpejtësimatës. Llojet dhe pajisja. Saktësia dhe tiparet

Çfarë është një shpejtësimatës i makinës?

Shpejtësuesi është një pajisje matëse që tregon shpejtësinë reale të automjetit. Për makinat, përdoret një shpejtësimatës mekanik dhe elektronik, dhe shpejtësia tregohet në milje ose kilometra në orë. Shpejtësia e shpejtësisë është e vendosur në kroskot, zakonisht përpara shoferit, e integruar me kilometrazhin. Ekzistojnë gjithashtu mundësi në të cilat tabela e instrumenteve zhvendoset në qendër të silurës dhe përballet me drejtuesin.

Për çfarë shërben një shpejtësimatës?

Kjo pajisje ndihmon shoferin në kohë reale të mësojë për:

 
 • intensiteti i trafikut të automjeteve;
 • shpejtesia e levizjes;
 • konsumi i karburantit me një shpejtësi specifike.

Nga rruga, shpesh në shpejtësimatës shenja maksimale e shpejtësisë është pak më e lartë se ajo e treguar në karakteristikat e makinës.

Shpejtësimatës. Llojet dhe pajisja. Saktësia dhe tiparet

Historia e krijimit

Shpejtësia e parë e shpejtësisë e instaluar në një makinë pasagjerësh u shfaq në 1901, dhe kështu makina ishte Oldsmobile. Sidoqoftë, ekziston një mendim në internet se analoge e parë e shpejtësimatës u shpik nga mjeshtri rus Yegor Kuznetsov. Për herë të parë, shpejtësimatësi u bë një opsion i detyrueshëm në 1910. Autometri i OS ishte prodhuesi i parë që lëshoi ​​shpejtësimatës të automjeteve.

Në vitin 1916, Nikola Tesla shpiku një shpejtësimatës me një model themelor të tij, baza e të cilit përdoret edhe sot.

 

Nga viti 1908 deri në 1915, u prodhuan shpejtësimatës me daulle dhe tregues. Më vonë ata filluan të përdorin dixhital dhe shigjetë. Nga rruga, të gjithë prodhuesit e automjeteve kanë zgjedhur matësit e numrit për shkak të lehtësisë së leximit të leximeve.

Nga vitet 50 deri në 80 të shekullit të kaluar, u përdorën shpejtësimatës me rripa, më shpesh në makinat amerikane, si ato me daulle. Këto lloje të matësit të shpejtësisë u braktisën për shkak të përmbajtjes së ulët të informacionit, e cila mund të çojë në situata të rrezikshme në rrugë.

Në vitet 80, Japonezët gradualisht po prezantojnë shpejtësimatës dixhitalë, por kjo nuk mori përdorim masiv për shkak të disa shqetësimeve. Doli se treguesit analoge lexohen më mirë. Shpejtësit e shpejtësisë dixhitale kanë gjetur rrugën e tyre në motoçikletat sportive, ku është provuar të jetë vërtet i përshtatshëm.

Llojet

Përkundër faktit se ka shumë ndryshime në shpejtësimatës, ato klasifikohen në dy lloje:

 • çfarë metode matje është përdorur;
 • çfarë lloji të treguesit.

Shumëllojshmëria ndahet në 3 kategori:

 • mekanike;
 • elektromekanike;
 • elektronike.
🚀Më shumë për temën:
  Parakolp makine. Për çfarë shërben dhe si të zgjedhim

Për të kuptuar shpejtësinë e lëvizjes së ndryshueshme të një makine, e cila tregohet nga matësi i shpejtësisë, dhe si sigurohet matja, ne do të shqyrtojmë në detaje specifikat e punës dhe përpunimit të të dhënave.

 
Shpejtësimatës. Llojet dhe pajisja. Saktësia dhe tiparet

Metoda e matjes

Në këtë kategori, matësit e shpejtësisë së makinave ndahen në klasifikimet e mëposhtme:

 • kronometrike. Operacioni bazohet në leximet e kilometrazhit dhe orës - distanca e ndarë me kohën e kaluar. Metoda bazohet në ligjet e fizikës;
 • centrifugale. Metoda bazohet në punën e forcës centrifugale, ku pranga e krahut të rregullatorit e fiksuar nga një sustë lëviz në anët për shkak të forcës centrifugale. Distanca e kompensimit është e barabartë me intensitetin e trafikut;
 • vibruese Për shkak të rezonancës së dridhjeve të kushinetës ose kornizës, krijohet një dridhje e graduar e barabartë me numrin e rrotullimit të rrotave;
 • induksion. Puna e fushës magnetike merret si bazë. Magnetet e përhershme përdoren në gisht, ku gjenerohet një rrymë e mprehtë kur rrota rrotullohet. Një disk me një pranverë është i përfshirë në lëvizje, i cili është përgjegjës për leximet e sakta të shigjetës së shpejtësimit;
 • elektromagnetike. Sensori i shpejtësisë, kur lëviz, dërgon sinjale, numri i të cilave është i barabartë me numrin e lëvizjeve të njësisë së sensorit;
 • elektronike. Këtu, pjesa mekanike sigurohet nga impulset aktuale që transmetohen kur rrotullohet gishti. Informacioni merret nga sporteli, i cili përcakton frekuencën për një periudhë të caktuar kohe. Të dhënat shndërrohen në kilometra në orë dhe shfaqen në pult.

Një fakt interesant! Futja masive e matësve të shpejtësisë mekanike filloi në vitin 1923, që nga ajo kohë modeli i tyre ka ndryshuar pak në kohën tonë. Matësit e parë elektronikë të shpejtësisë u shfaqën në vitet '70, por u bënë të përhapura pas 20 vjetësh.

Sipas llojit të treguesit

Sipas treguesit, shpejtësimatësi ndahet në analog dhe dixhital. E para funksionon duke transmetuar çift rrotullues për shkak të rrotullimit të kutisë së shpejtësisë, e cila është e lidhur me kutinë e shpejtësisë ose kutinë e boshtit.

Shpejtësia e shpejtësisë elektronike fiton me saktësinë e treguesve, dhe kilometrazhi elektronik gjithmonë tregon kilometrazhin e saktë, kilometrazhin ditor dhe gjithashtu paralajmëron mirëmbajtjen e detyrueshme në një kilometrazh të caktuar. 

Shpejtësimatës. Llojet dhe pajisja. Saktësia dhe tiparet

Si funksionon një pajisje mekanike, parimi i funksionimit

Një njehsor mekanik i shpejtësisë përbëhet nga përbërësit kryesorë të mëposhtëm:

 • sensori i shpejtësisë së automjetit me ingranazhe;
 • boshti fleksibël që transmeton informacion në panelin e instrumenteve;
 • vetë shpejtësimatësi;
 • banaku i udhëtuar në distancë (nyja).

Asambleja e induksionit magnetik, e marrë si bazë e një shpejtësimatës mekanik, përfshin një magnet të përhershëm të lidhur me boshtin e makinës, si dhe një spirale cilindrike prej alumini. Qendra mbështetet nga një mbajtës. Për të parandaluar gabimet në lexime, pjesa e sipërme e mbështjelljes është e mbuluar me një ekran alumini që mbron nga efektet e fushës magnetike. 

Kutia e shpejtësisë ka një ingranazh plastik, ose një grup ingranazhesh, i cili komunikon me një nga ingranazhet e kutisë së shpejtësisë, dhe transmeton informacionin primar përmes kabllit. 

Speedometri funksionon kështu: kur spiralja rrotullohet, krijohen rryma të mprehta, për shkak të të cilave ajo fillon të devijojë nga një kënd i caktuar, i cili nga ana e tij varet nga shpejtësia e makinës.

🚀Më shumë për temën:
  Si funksionon Ndihma për Mbajtjen e Korsisë

Shpejtësia e shpejtësisë drejtohet nga transmetimi i çift rrotullues përmes sensorit dhe boshtit fleksibël në grupin e ingranazheve. Gabimi minimal i leximit sigurohet nga një lidhje e drejtpërdrejtë me rrotullimin e rrotave lëvizëse.

Funksionimi i shpejtësuesit elektromekanik

Ky lloj matës i shpejtësisë është më i popullarizuar, veçanërisht në makinat e prodhuara në vend. Thelbi i punës kryqëzohet me mekaniken, por ndryshon në zbatimin e procesit. 

Shpejtësuesi elektromekanik përdor sensorë të tillë si:

 • ingranazh me efikasitet të boshtit sekondar dhe drejtimin e rrotave të majta;
 • impuls (sensori i sallës);
 • kombinuar;
 • induksion.

Njësia e modifikuar me shpejtësi të lartë përdor treguesin e pajisjeve magnetoelektrike. Për saktësinë e treguesve, u përdor një miliammetër. Funksionimi i një sistemi të tillë sigurohet nga një mikrocircuit që transmeton sinjale në njësinë elektronike, duke transmetuar leximet në gjilpërën e shpejtësisë. Fuqia e rrymës është drejtpërdrejt proporcionale me shpejtësinë e makinës, kështu që këtu shpejtësimatës tregon informacionin më të besueshëm.   

Funksionimi i pajisjes elektronike

Shpejtësia e shpejtësisë elektronike ndryshon nga ato të përshkruara më lart në atë që është e lidhur drejtpërdrejt me kilometrazhin. Tani të gjitha makinat janë të pajisura me këtë sistem, i cili rrallë lejon mënyra të thjeshta për të rregulluar kilometrazhin, i cili "memorizohet" nga disa njësi kontrolli. 

Shpejtësimatës. Llojet dhe pajisja. Saktësia dhe tiparet

Pse po gënjen ai: gabimi ekzistues

Beenshtë vërtetuar se në shumicën e makinave, me një probabilitet të lartë, shpejtësimatës nuk tregon një shpejtësi të saktë. Lejohet një ndryshim prej 10% me një shpejtësi prej 200 km / orë, me 100 km / orë teprica do të jetë rreth 7%, dhe me 60 km / orë nuk ka asnjë gabim.

Sa i përket arsyeve të jashtme të gabimit, ka disa prej tyre:

 • instalimi i rrotave dhe gomave me diametër më të madh;
 • zëvendësimi i kutisë së shpejtësisë së boshtit me një çift tjetër kryesor;
 • ndërrimi i kutisë së shpejtësisë me çifte të tjera ingranazhesh.

Mosfunksionimet kryesore të matësve të shpejtësisë

Ekzistojnë 5 lloje kryesore të mosfunksionimeve që ndodhin gjatë operimit afatgjatë të një makine:

 • konsumim natyral i ingranazheve plastike;
 • prishja e kabllit në kryqëzimin me pjesën rrotulluese;
 • kontakte të oksiduara;
 • instalime elektrike të dëmtuara;
 • elektronika e dëmtuar (kërkon diagnostifikim kompleks, përfshirë sensorin e shpejtësisë).

Në shumicën e rasteve të prishjeve, nuk keni nevojë të jeni ekspert, gjëja kryesore është të diagnostikoni saktë mosfunksionimin dhe të pajiseni me një grup minimal të mjeteve me një multimetër.

Shpejtësimatës. Llojet dhe pajisja. Saktësia dhe tiparet

Diagnostifikimi dhe Zgjidhja e Problemeve të Instrumentit Mekanik

Për diagnozë të saktë, përdorni algoritmin e mëposhtëm të veprimeve:

 1. Ngrini anën e pasagjerit të automjetit duke përdorur një fole. 
 2. Duke përdorur udhëzimet për riparimin dhe funksionimin e makinës suaj, ne çmontojmë siç duhet panelin e instrumenteve.
 3. Hiqni arrë fiksimin e kabllit të shpejtësimit, hiqni mburojën, ndizni motorin dhe futni marshin e 4-të.
 4. Në shtresën mbrojtëse, kablli duhet të rrotullohet. Nëse është kështu, ktheni fundin e kabllit, ri-angazhoni ingranazhin e 4-të me motorin në punë dhe vlerësoni leximet në tregues. Një ndryshim në pozicionin e shigjetës do të tregojë një mosfunksionim. 

Nëse kablloja nuk rrotullohet, atëherë ajo duhet të çmontohet nga ana e pikës së kontrollit dhe sigurohuni që forma e majës së saj të jetë katrore. Mundohuni të përdredhni kabllon vetë - duhet të jetë e njëjtë në të dy skajet e rrotullimit, dhe nëse po, problemi është në ingranazh. 

🚀Më shumë për temën:
  Pse makinat duhet të kenë konvertues katalitikë?

Riparimi dhe diagnostikimi i shpejtësimatës elektronik

Këtu, riparimi është i komplikuar nga fakti që është e nevojshme të keni të paktën një tregues në magazinë, si një maksimum - një oshilloskop ose skaner për leximin e leximeve të funksionimit të motorëve me injeksion elektronik të karburantit. Absolutisht të gjitha makinat e prodhuara nga jashtë, pas vitit 2000, kanë një kompjuter në bord që kryen vetë-diagnostikim para se të fillojnë makinën. Nëse ka një gabim, kodi i tij mund të deshifrohet duke iu referuar tabelës së kodeve të gabimit të një marke të veçantë makine. 

Nëse ka një gabim në lidhje me mungesën e funksionimit të shpejtësimatës, atëherë me ndihmën e një oshilloskopi lidhemi me kontaktin e mesëm të sensorit të shpejtësisë, dhe hedhim "+" në bateri. Pastaj motori fillon dhe ingranazhi është i angazhuar. Frekuenca e sensorit të punës ndryshon nga 4 në 6 Hz, dhe voltazhi është të paktën 9 volt.  

 Karakteristikat e operimit

Disavantazhi kryesor që u mungon pajisjeve të tjera është pasaktësia. Siç tregohet më sipër, leximi i saktë i shpejtësisë varet nga ndërhyrjet e jashtme në videon e instalimit të rrotave të mëdha dhe njësive të transmetimit me raporte të ndryshme të ingranazheve. Në rast të veshjes kritike të ingranazheve, leximet e shpejtësimatës "ecin" me një tjetër 10%. 

Sensorët elektronikë mund të tregojnë shpejtësinë dhe kilometrazhin pa gabime, me kusht që të respektohen rregullat e funksionimit dhe pa tejkaluar dimensionet e lejueshme të rrotave. 

Nëse matësi i shpejtësisë është jashtë funksionit, është e ndaluar të përdorësh makinën, në rast të një mosfunksionimi të tillë, sipas rregullave të trafikut.

Shpejtësimatës. Llojet dhe pajisja. Saktësia dhe tiparet

Dallimet: shpejtësimatës dhe kilometrazh

Një kilometrazh është një sensor që lexon kilometrazhin total dhe ditor të automjetit. Odometri tregon kilometrazhin, shpejtësin - shpejtësinë. Më parë, kilometrazhët ishin mekanikë dhe kilometrazhi ishte aktive nga shitësit e paskrupullt të makinave. Numëruesit elektronikë të kilometrazhit gjithashtu kanë mësuar të modifikojnë, por ka shumë njësi kontrolli në makinë që regjistrojnë kilometrazhin. Dhe njësia e kontrollit të motorit, në kujtesën e saj, rregullon të gjitha gabimet që ndodhin në një kilometrazh të caktuar.

Pyetje dhe Përgjigje:

Cili është emri i shpejtësisë në makinë? Disa shoferë e quajnë odometrin shpejtësimatës. Në fakt, shpejtësia mat shpejtësinë e makinës, dhe odometri mat distancën e përshkuar.

Çfarë do të thotë shpejtësia e dytë në makinë? Është e saktë ta quajmë odometër. Ai mat kilometrazhin total të automjetit. shifra e dytë e odometrit është numëruesi i kilometrazhit ditor. E para nuk hidhet, ndërsa e dyta mund të hidhet.

Si e di shpejtësinë e saktë të një makine? Për këtë, ka një shpejtësimatës në makinë. Në shumë makina, në marshin 1, makina përshpejton në 23-35 km / orë, e dyta - 2-35 km / orë, e treta - 50-3 km / orë, e 50-ta - 60-4 km / orë, 60 th - 80-5 km / orë. por varet nga madhësia e rrotave dhe raporti i marsheve të kutisë së shpejtësisë.

Si quhet shpejtësia e matur me shpejtësimatës? Matësi i shpejtësisë mat se sa shpejt lëviz makina në një moment të caktuar. Në modelet amerikane, treguesi jep milje në orë, në pjesën tjetër - kilometra në orë.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Pajisja e automjetit » Shpejtësimatës. Llojet dhe pajisja. Saktësia dhe tiparet

Shto një koment