Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Përmbajtje

Gjatë vitit 2020, kostoja e regjistrimit të një instalimi gazi për makinat është rritur. Kjo çoi në një rënie të interesit të shoferëve ukrainas në HBO. Krahasuar me vitin e kaluar, pajisjet me lëndë djegëse alternative u instaluan nga 10 herë më pak shoferë.

Për shkak të kësaj situate në treg, ngarkesa e stacioneve të shërbimit të angazhuara në instalimin, mirëmbajtjen dhe riparimin e makinave me pajisje të gazit ka rënë dukshëm. Për shkak të kësaj, rreth 15 për qind e kompanive ukrainase u desh të ndryshonin profilin e tyre (ata filluan të angazhoheshin në lloje të tjera të shërbimeve të riparimit të automjeteve), dhe disa u mbyllën fare. Midis këtyre kompanive, ka edhe nga ato që kanë braktisur plotësisht shërbimin e HBO.

Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Shumica e shoferëve nuk janë ende të gatshëm t'i thonë lamtumirë idesë së konvertimit të automjeteve të tyre në gaz ose braktisjes së HBO të instaluar tashmë. Shumë janë të sigurt se në rastin e tyre kjo jep rezultat. Sidoqoftë, shoferë të tillë përfshijnë njerëz pasuria materiale e të cilëve nuk i lejon ata të ri-pajisin makinën e tyre me një instalim të shtrenjtë.

Nëse dikush ka nevojë të instalojë pajisje për karburante alternative, atëherë mesatarisht do të duhet të paguajë rreth 500 dollarë. Do të jetë një instalim cilësor italian i blerë nga një furnizues zyrtar dhe jo nga tregu pasardhës (siç ndodh shpesh në punëtoritë e kooperativave të garazheve). Nëse blini një opsion më të lirë (mesatarisht, një automobilist mund të paguajë pothuajse gjysmën e kostos origjinale), atëherë shpesh problemet fillojnë në makinë pas një periudhe të shkurtër kohe.

Ligji për Çertifikimin e Detyrueshëm

Që nga fillimi i këtij viti, çdo makinë që ka kaluar modernizimin teknik në stacionin e servisit duhet të ketë dokumentet e duhura, mbi bazën e të cilave transporti do të jetë në gjendje të regjistrohet në qendrën e shërbimit të Ministrisë së Punëve të Brendshme.

Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Para hyrjes në fuqi të këtij ligji, pronari i makinës mund të konfirmonte që pajisjet e instaluara ishin të sigurta dhe me cilësi të lartë në dy mënyra:

  • Urdhëroni një provim nga një ekspert teknik privat;
  • Merrni një certifikatë cilësie nga një kompani e akredituar nga Ministria e Infrastrukturës.

Më shpesh, shoferët zgjodhën opsionin e parë, pasi që është më e lira. Në thelb, ishte e mjaftueshme për të marrë një dokument të konformitetit në seminarin ku u bë konvertimi. Por me hyrjen në fuqi të ligjit për çertifikimin e detyrueshëm, mbeti vetëm opsioni i dytë. Tani, për të marrë certifikatën përkatëse, pronari i automjetit duhet të paguajë më shumë.

🚀Më shumë për temën:
  Minus Lexus me një zyrë të veçantë: kushton nga 10,4 milion rubla

Sipas Ministrisë së Infrastrukturës, ka vetëm dhjetë kompani që veprojnë në Ukrainë që kanë marrë leje për lëshimin e certifikatave. Përfundimet e tyre bazohen në rezultatet e hulumtimit nga një prej 400 laboratorëve të specializuar.

Deri në fillim të vitit 2020, pronari i makinës mund të paguante, në varësi të rajonit, 250-800 hryvnias për një akt të ekspertizës teknike. Tani çertifikimi kushton 2-4 mijë UAH. Kjo është përveç kostos së pajisjeve, si dhe punës së masterit.

Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Arsyeja për këtë ndryshim të madh në legjislacion është mungesa e mirëbesimit në disa punëtori. Stacione të tilla shërbimi nuk kryen çertifikimin e kërkuar, por thjesht blenë një dokument nga dikush që kishte të drejtë të kryente verifikimin e duhur. Kostoja e dokumentit ishte përfshirë në çmimin e të gjitha shërbimeve të ofruara.

Disa nga këto firma ishin njëkohësisht një punëtori dhe një njësi certifikuese. Në fakt, duke siguruar një certifikatë të cilësisë, një kompani e tillë testoi veten. Kostoja e shërbimit ishte minimale, pasi firma nuk kishte pse të paguante një specialist. Kjo tërhoqi shoferët me të ardhura modeste. Në të njëjtën kohë, pajisjet dhe cilësia e punës së kryer mund të jenë të dobëta, për shkak të të cilave makina mund të jetë e rrezikshme në rrugë.

Lidhur me ndryshimet që hynë në fuqi këtë vit, drejtori teknik i Profigaz (një rrjet i stacioneve të shërbimit të specializuar në instalimin dhe riparimin e pajisjeve të gazit), Yevgeny Ustimenko, komentoi:

“Në fakt, vetëm kostoja e certifikimit ka ndryshuar deri më tani. Më parë, kishte edhe laboratorë të mirëfilltë që kontrollonin cilësinë e produkteve të shitura në stacionet e shërbimit të palëve të treta. Por me hyrjen në fuqi të ligjit, laboratorët që testojnë qendrat e tyre teknike nuk janë zhdukur ".

Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Në të njëjtën kohë, pronari i një prej qendrave të akredituar të çertifikimit (GBO-STO), Aleksey Kozin, beson se ndryshime të tilla do të detyrojnë laboratorët më të paskrupullt të largohen nga tregu, dhe situata me instalime të sigurta do të përmirësohet pak. Si shembull, Kozin jep një nga kushtet e rëndësishme:

“Cilindri në pajisjet moderne të LPG-së duhet të jetë i pajisur me një valvul elektromagnetik. Kjo pjesë parandalon rrjedhjet aksidentale të gazit. Në këtë rast, instaluesi nuk do të jetë në gjendje të përdorë pajisje shtesë të papërshtatshme. Një modifikim i tillë i LPG-së në të gjitha pjesët do të ketë shenjat e duhura, të cilat menjëherë do të tregojnë një zëvendësim të paautorizuar. "

"Kolaps" i sferës popullore?

Pothuajse çdo ekspert pajtohet që ulja e kërkesës për HBO është për shkak të rritjes së kostos së çertifikimit të HBO. Një shembull i kësaj është ngarkesa e garazheve që shesin pajisje origjinale. Kështu, gjatë vitit, një punëtori e UGA (Shoqata e Motorëve të Gazit të Ukrainës) ri-pajisi rreth katër makina në një muaj. Sidoqoftë, vitin e kaluar kjo ngarkesë ishte rreth 30 vetura për një periudhë identike.

🚀Më shumë për temën:
  7 këshilla për të bërë ski në male në dimër

Këto të dhëna konfirmohen gjithashtu nga qendrat e shërbimit të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Ukrainës. Pra, në gjysmën e dytë të 20 gushtit, 37 mijë kërkesa për miratimin e modelit të automjeteve ishin regjistruar tashmë. Vitin e kaluar, janë lëshuar rreth 270 mijë dokumente të tilla.

Si rezultat i kësaj situate, shumë stacione shërbimi duhej të mbylleshin ose të shpenzonin para për blerjen e pajisjeve dhe mjeteve për kryerjen e punëve të një profili tjetër. Mirëmbajtja e automjeteve të pajisura tashmë me LPG nuk ju lejon të merrni të njëjtin fitim si instalimi.

Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Shumica e punëtorive të mbyllura janë garazhe bashkëpunuese. Ata që kanë blerë licencat e nevojshme dhe ambientet e përshtatshme për vëllime të mëdha pune po përpiqen të vazhdojnë punën, duke zgjeruar fushën e shërbimeve.

Por situata preku edhe qendrat e mëdha teknike në Ukrainë. Për shkak të zvogëlimit të vëllimit të punës, përgjegjësit detyrohen të kërkojnë një punë tjetër dhe për të ndryshuar profilin e specialistëve, kompanitë janë të detyruara të zhvillojnë seminare dhe trajnime. Tani, përveç njohurive në lidhje me funksionimin e instalimeve të gazit, specialistët po mësojnë të kuptojnë ndërlikimet e funksionimit të motorëve dhe njësive dhe sistemeve të tjera të makinave.

Siç përmbledh situatën A. Kozin, përmendur më parë, sektori i shërbimeve HBO aktualisht po përjeton një gjysmë kolapsi.

Përdorimi i HBO do të humbasë arsyen

Rada Verkhovna e Ukrainës regjistroi 4 versione të faturës nën numrin 4098, të cilat lidhen me ndryshimin në ndryshimet në normat e akcizës për karburantin e gazit. Secili prej tyre mund t'i japë fund një situate të vështirë në treg, e cila do të sjellë karburant të lirë në nivelin e benzinës ose naftës.

Në versionin më të trishtuar të rezultatit të situatës, kostoja e propan-butanit mund të rritet deri në 4 hryvnia për litër. Nëse kjo ndodh, atëherë ndryshimi midis benzinës dhe gazit do të jetë praktikisht i papërfillshëm.

Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Në këtë drejtim, nuk ka nevojë të jesh specialist për të bërë pyetjen: a ka ndonjë arsye për të paguar më shumë se 10 mijë hryvnia për të drejtuar me karburant, vetëm 4 hryvnia. më lirë se benzina? Në varësi të modelit të makinës, madhësisë së motorit dhe kushteve të tjera, shndërrimi në gaz do të paguajë në këtë rast vetëm pas 50-60 mijë kilometrazh.

🚀Më shumë për temën:
  Tubi i karburantit: funksionimi, mirëmbajtja dhe çmimi

Stepan Ashrafyan, kreu i AAC-së, vëren se shpesh një automobilist i zakonshëm drejton rreth 20 mijë km në vit. Jeta mesatare e funksionimit është afërsisht tre deri në katër vjet. Në këtë rast, rritja e çmimeve të gazit do të çojë në faktin se vetëm pronari tjetër i një makine të shitur në tregun sekondar do të marrë përfitime.

Përveç rritjes së çmimit të gazit të lëngshëm, situata është përkeqësuar nga shtrëngimi i kushteve për certifikimin e ri-pajisjeve të makinave. Në fund të fundit, pajisjet me cilësi të lartë, një certifikatë, një sërë pjesësh dhe puna e një mjeshtri do të kushtojë një maksimum prej rreth 20 mijë hryvnia.

Sigurisht, pronari i makinës ende mund të zgjedhë një opsion të lirë, i cili do t'i kushtojë atij rreth tetë mijë UAH. Për ta bërë këtë, ai do të pranojë instalimin e pjesëve të dyshimta që mund të zgjasin për një periudhë të gjatë, ose mund të dështojnë pas disa mijëra kilometrash. Një "grackë" tjetër është mungesa e garancive për një HBO të tillë buxhetor.

Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Ja se si drejtori teknik i Profigaz shpjegon pozicionin e një automobilisti të tillë:

“Në thelb, pajisjet LPG janë një lloj konstruktori. Paketa përfshin rreth dyzet elementë. Nëse një automobilist paguan për instalimin e pajisjeve me vlerë 8 mijë hryvnias, ai do të marrë një set nga "ri-blerjet". Gjithçka do të përfshihet në set: nga shirita elektrik në "kthesa" te hundëzat. Ato më të lira lënë rreth 20 mijë, dhe pastaj ata do të kërkojnë rregullim ".

Për një makinë që është planifikuar të përdoret në modalitetin taksi, opsioni më buxhetor do të kushtojë rreth 14 UAH. Në këtë rast, automobilisti do të marrë një garanci 3-vjeçare për instalimin ose për 100 mijë kilometra.

Mësoni më shumë rreth asaj nga përbëhet pajisjet e gazit.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Riparimi automatik » Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Shto një koment