Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Përmbajtje

Kujdesi për makinën kërkon jo vetëm ndërrimin e pjesëve dhe të konsumit në kohë. Çdo shofer dëshiron të ngasë jo vetëm një lloj transporti, por një që nuk do të kishte turp të shfaqej në një qytet të madh. Për t'i dhënë freski makinës, përdoren lloje të ndryshme të kozmetikës së makinës.

Le të shqyrtojmë se për çfarë përdoren lustruesit, dhe gjithashtu të diskutojmë disa rekomandime për përdorimin e tyre.

Për çfarë shërbejnë lustruesit?

Qëllimi i parë i këtyre substancave është trajtimi i trupit për të krijuar një shkëlqim dhe freski të këndshme të pikturës. Përveç pamjes së saj të bukur, makina merr mbrojtje shtesë nga kushtet e pafavorshme të motit (edhe moti i zakonshëm i ngrohtë me diell ndikon negativisht në ngjyrosjen).

Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Gjatë funksionimit të makinës, formohen mikroçarje dhe gërvishtje në trupin e saj, të cilat çojnë në shkatërrimin e shtresës mbrojtëse të llakut. Kjo mund të çojë në zbehje më të shpejtë dhe më të pabarabartë të shtresës bazë.

Lustruesi siguron:

 • Eliminimi i mikro-boshllëqeve, duke e bërë shtresën e llakut të barabartë, e cila zgjat vetitë mbrojtëse të shtresës së sipërme të pikturës;
 • Mund të rivendosë zonën e bojës së djegur (kjo varet nga përbërja dhe lloji i produktit);
 • Ju lejon të krijoni një shtresë mbrojtëse shtesë që parandalon efektet agresive të kimikateve (të përfshira në përzierjen e përdorur për të hequr akullin në dimër) ose ujit në mot të lagësht.

Kur automjeti drejtohet në rrugë, rëra, gurë të vegjël dhe grimca të tjera gërryese godasin trupin. Si rezultat, jo vetëm që mund të formohet një gërvishtje, por edhe një çarje e pikturës.

Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Disa lustrues thjesht mbushin boshllëqet mikroskopike. Të tjerët reagojnë me llakun mbrojtës të bojës dhe heqin një shtresë të vogël për të mbushur boshllëkun me të njëjtin material.

Ekziston një keqkuptim se një produkt i tillë është vetëm një pjesë e kozmetikës automobilistike, të cilën mund ta bëni pa të. Një entuziast i tillë i makinës, natyrisht, mund të mos i përdorë këto substanca, dhe makina e tij do të vazhdojë të ngasë. Vetëm se shpejtësia e formimit të korrozionit nën shtresën kryesore të bojës do të përshpejtohet, pasi që është shumë më e lehtë për lagështinë të depërtojë përmes çarjeve dhe mikro-patateve.

Llojet kryesore të lustrimeve dhe përbërja e tyre

Sot, vend i kozmetikës së makinave është aq i madh sa është e pamundur të përmendësh në një përmbledhje të gjitha mjetet e krijuara për të përmirësuar shkëlqimin e një makine dhe për ta mbrojtur atë nga lagështia dhe papastërtitë.

🚀Më shumë për temën:
  Nga Benz tek Koenigsegg: historia e rekordit botëror të shpejtësisë
Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Secili prodhues përdor reagentët dhe substancat e veta, efektiviteti i të cilave mund të ndryshojë shumë edhe nga produkte të ngjashme nga kompani të tjera. Nëse ndajmë me kusht të gjitha lustrimet, mund të dallojmë tre lloje kryesore:

 • Të cilat përmbajnë substanca gërryese;
 • Me një bazë dylli;
 • Vështrim sintetik.

Le të shqyrtojmë secilin lloj veç e veç.

Lustrime gërryese makinash

Siç nënkupton vetë emri, produkti përmban grimca të imëta të ngurta. Veprimi i tyre është që ata të heqin ndryshimet midis shtresës së barabartë të bojës dhe gërvishtjes. Këto produkte mund të përbëhen nga pluhur mermeri, shkumës ose argjilë.

Vlen të përmendet se kjo është kategoria e produkteve të kujdesit për makinën që përdoret vetëm në rastet më të vështira. Për shembull, mund të jetë një makinë me njolla kokëfortë ose gërvishtje të thella.

Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Më shpesh, këto lustrime përdoren së bashku me produkte të tjerë që krijojnë shkëlqim në sipërfaqen e trajtuar. Kjo kategori e substancave siguron rikuperim pas parkimit të pasuksesshëm ose në rast të papastërtive të mëdha.

Nëse pastat abrazive përdoren pa lustrues të tjerë, trajtimi nuk do të japë efektin e dëshiruar të rivendosjes së një pamjeje të paraqitshme.

Veçori e lustrimeve të tilla është se ato nuk do të maskojnë defektin, por e heqin atë duke hequr një shtresë të caktuar të llakut. Për këtë arsye, përdorimi i pastave gërryese kërkon punë të kujdesshme dhe korrekte. Përndryshe, boja e makinës do të dëmtohet.

Lustrat e dyllit për trupin e makinës

Kategoria e dytë e lustrimeve ka dyllë në strukturën e tyre. Ky është kryesisht një material hidrofobik. Për këtë arsye, ajo përdoret si mbrojtje shtesë pasi të jetë kryer një larje e plotë e automjeteve.

Kjo shtresë i jep trupit të njëjtën freski dhe shkëlqim, dhe gjithashtu krijon një film mbrojtës që parandalon lagështinë nga kontakti me llakun gjatë shiut ose mjegullës. Kjo mbrojtje parandalon korrozionin e përshpejtuar në zonat e përpunuara dobët të makinës.

Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Lustrimet e trupit të dylli janë të njohura sepse në shumicën e rasteve ato nuk do të jenë të shtrenjta dhe përdorimi i pahijshëm çon vetëm në njolla të shëmtuara në majë të makinës.

Në varësi të llojit të produktit, mbrojtja mund të zgjasë deri në disa larje. Sidoqoftë, larja e parë, nëse nuk heq shtresën e dylli, atëherë privon trupin nga shkëlqimi. Ky është disavantazhi kryesor i produkteve të tilla.

Lustrime sintetike të makinave

Këto lustrime makinash përdoren në situatat e mëposhtme:

 • Për të rivendosur shtresën e smaltit. Më shpesh, substanca përdoret për të trajtuar ngjyrat metalike ose të smaltuara. Meqenëse manikyri përmban kimikate sintetike, materiali është mjaft agresiv. Për këtë arsye, procedura e trupit duhet të kryhet nga një specialist, dhe pas aplikimit, sipërfaqja duhet të mbulohet me një material mbrojtës. Përndryshe, sigurohet oksidimi i bojës, gjë që do ta bëjë atë të shurdhër.
 • Për të krijuar një shtresë shtesë të fortë mbi llak. Materialet e tilla mbrojnë nga dëmtimet e vogla mekanike, të tilla si formimi i copëzave të vogla si rezultat i rërës në rrugë ose larjes së makinave me cilësi të dobët. Një shumëllojshmëri e lustrimeve të tilla është qelqi i lëngshëm. Ky mjet duhet të diskutohet veçmas, kështu që kjo temë u krijua rishikim i veçantë.Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre
 • Për të formuar një shtresë mbrojtëse, të ngjashme me analogët e dylli. Prona e materialit është pothuajse identike me lustrimet klasike, dhe efekti është po aq i shkurtër.
 • Veçmas, vlen të përmendet teknologjia inovative, e cila përdoret gjithashtu për të mbrojtur trupin nga dëmtimet edhe më serioze sesa ekspozimi ndaj rërës. Isshtë gome e lëngshme, e cila ka adhuruesit dhe kundërshtarët e saj. Megjithëse nuk mund të klasifikohet si një lustër standarde, prandaj ekziston një artikull i veçantë.
🚀Më shumë për temën:
  Shpërndarja e llambave halogjene

Në cilat forma shiten lustruesit?

Përgjigja për këtë pyetje do të ndihmojë automobilistin të përcaktojë se si të kryejë procedurën e karrocerisë. Megjithëse, këtu, përkundrazi, ka rëndësi lehtësia e përdorimit. Pra, prodhuesit shesin produktet e tyre në këtë formë:

 • Lustrues i lëngshëm. Kjo është kategoria më e shtrenjtë e fondeve, dhe përveç kësaj, nuk është më ekonomike. Fakti është se lëngu është i vështirë për tu aplikuar në sipërfaqe. Nëse përdoret një sfungjer i veçantë, ai do të thithë një sasi të madhe të tretësirës. Disa pronarë të veturave thjesht derdhin pak nga lustruesi në sipërfaqe dhe më pas e shpërndajnë atë në të gjithë pjesën. Kjo metodë është e mirë vetëm për pjesët horizontale të makinës. Gjithashtu, produkti nuk mund të aplikohet në një shtresë të trashë për të rritur efektin.
 • Materiali i ngurtë. Ato blihen më shpesh nga profesionistë, pasi që një bar mund të përpunojë shpejt dhe lehtë disa makina. Ato mund të aplikohen në dy ose më shumë shtresa. Substanca të tilla ndihmojnë në ruajtjen e pasurisë së ngjyrave, por do të duhet më shumë kohë për t’u lustruar sesa në rastin e analogëve të tjerë.Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre
 • Ngjit produktet. Këto lustrime janë shumë të popullarizuara në entuziastët e makinave, pasi ato janë shumë të lehta për t'u përdorur. Lustruesi mund të vijë në një tub ose kuti të vogël si lustrimi i këpucëve. Mund të aplikohet në disa shtresa. Edhe dikush që ka pak përvojë në kryerjen e procedurave të tilla mund ta lustrojë makinën. Gjëja kryesore është të ndiqni udhëzimet.

Kush mund të interesohet për lustrimet

Këto fonde kanë si aderues ashtu edhe ata që e konsiderojnë kozmetikën automobilistike humbje kohe dhe parash. E dyta mund të kuptohet, sepse mbrojtja e trupit krijon një efekt afatshkurtër, dhe ato substanca që janë fiksuar fort në sipërfaqe, kur humbin vetitë e tyre, fillojnë të ngjiten, duke prishur pamjen e makinës.

Pasuesit e avopolyoleve shpjegojnë nevojën për të përdorur këto produkte për arsyet e mëposhtme:

 1. Ruani ngjyrën e makinës që keni blerë shumë kohë më parë;
 2. Të parandalojë shkatërrimin e bojës si rezultat i ekspozimit ndaj kimikateve të ndryshme;
 3. Shtresa e paqëndrueshme lehtëson procesin e pastrimit të trupit nga ngjitja e papastërtisë, bitumit ose insekteve;
 4. Mbrojtja nga lagështia në sipërfaqet e dëmtuara;Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre
 5. Përmirëson antistatikën e transportit - më pak pluhur mblidhet në makinë dhe nuk merr goditje elektrike kur shoferi ose pasagjerët dalin prej saj.
🚀Më shumë për temën:
  6 pajisje të reja të dobishme për makinën tuaj

Rekomandime për zgjedhjen e një manikyri

Para se të blini një lustër, duhet të vendosni se çfarë efekti doni të arrini. Nëse disa substanca kërkojnë punë serioze përgatitore, atëherë para se të përdorni të tjera, mjafton vetëm të lani plotësisht automjetin dhe ta thani atë.

Këtu janë pikat për t'u kushtuar vëmendje:

 • Çfarë lloj trajtimi ka nevojë për trupin: hiqni dëmtimet mekanike, defektet komplekse, papastërtitë ose thjesht mbulojeni atë me një material hidrofobik. Në përputhje me rrethanat, do të blihet ose një lustër i rregullt ose një pastë gërryese;
 • A keni nevojë të përdorni fonde shtesë. Për shembull, pasi të hiqni gërvishtjet, makina do të duhet të trajtohet me një lustër mbrojtës të butë;
 • Nëse planifikoni të përdorni materiale gërryese, atëherë duhet të merrni parasysh nëse një shtresë e llakut ju lejon ta bëni këtë. Fakti është se në shumicën e makinave moderne kjo top është shumë e hollë, kështu që përdorimi i substancave të tilla do të përkeqësojë më tej problemin - njollat ​​do të shfaqen në bojë.
Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Përveç trajtimeve të trupit të makinave, ka edhe lustra qelqi dhe plastike. Le të shqyrtojmë shkurtimisht disa nga opsionet e kandidimit, si dhe të mirat dhe të këqijat e tyre.

Lustruesi më i mirë për trupin e makinës

Këtu është një tabelë krahasimi e disa lustrimeve të trupit të makinave:

Titulli:Forma e lëshimit:Avantazhet:Disavantazhet:
"Turtle" TurtleWax (Origjinale)E lëngët; ngjitLëndë gërryese mikroskopike minerale që ju lejon të hiqni një shtresë të vogël të llakut; Baza e dylli - mbrojtje nga lagështia; Zgjat rreth tre javë; Bën pjesë në kategorinë e materialeve buxhetore; Ka shumë rekomandime pozitive; Mund të përdoret në kapele dhe shina.Konsumohet shumë shpejt në formë të lëngshme
LiquiMoly 7644E lëngët; ngjitLehtë për tu aplikuar; Baza e dyllit me elementë silikoni; Eliminon ndryshimet që lidhen me gërvishtjet e vogla; I jep trupit një shkëlqim të pasur; Mund të përdoret manikyr i makinës; Çmimi i buxhetit.Konsum i shpejtë; Projektuar vetëm për makina të freskëta ose ato që janë pikturuar së fundmi.
DoktorWax 8307E lëngët; ngjitLehtëson pastrimin e papastërtive të rënda; Mbron nga korrozioni; Mbron shkëlqyeshëm me gërvishtjet e cekëta (efektive vetëm brenda topit të llakut); Rikthen pasurinë e bojrave.Për të hequr gërvishtjet, i duhet një pastë me gërryes.

Lustruesi më i mirë për plastikën e makinave

Lustruesit e destinuar për trajtimin e ngjyrave të trupit nuk duhet të përdoren në sipërfaqe plastike. Për këtë, janë krijuar substanca të tjera.

Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Këtu është një krahasim i vogël i pozicioneve më të njohura të produkteve:

Titulli:Forma e lëshimit:Pro:Cons:
Nanox (8344)Ngjit; llakMund të përdoret në çdo sipërfaqe plastike; Afatgjatë; Jep freski paneleve të vjetra; Mund të përdoret për optikë plastike si profilaksi kundër mjegullimit; Parandalon akumulimin e pluhurit.Vetëm ata që lidhen me përdorimin irracional të fondeve (mendimi personal i kundërshtarëve të kozmetikës së makinave).
Meguiar's (G12310)xhelPërdoret për lloje transparente të plastikës; Eliminon gërvishtjet e vogla të optikës së kokës; Mund të përdoret së bashku me lustrim makinerie; Mund të përdoret për të përpunuar pultet dhe pultet; Me jetëgjatësi (deri në tre muaj).Për shkak të shkathtësisë së saj, substanca është më e shtrenjtë se sa homologët e saj (pothuajse dy herë).
DoktorWax (5219)ngjitRestaurues për pultet dhe parakolpët plastikë; Ka veti hidrofobike dhe antistatike; Jetëgjatësi; Ideale për përgatitjen e një makine në shitje.Paketim i papërshtatshëm, për shkak të të cilit një sasi e caktuar e produktit mbetet e papërdorur.

Lustruesi më i mirë për xhamin e makinës

Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Sa i përket kësaj kategorie, për efektivitetin e lustrimit në xham, përbërësit e veçantë duhet të përfshihen në përbërjen e substancës. Këtu janë ato që rekomandojnë profesionistët:

Titulli:Форма:Avantazhet:Disavantazhet:
Hi-Gear (5640)lëngKrijon një hidro-pengesë të shkëlqyeshme, duke parandaluar që pikat e ujit të qëndrojnë në xhamin e përparmë; Ju lejon të mos përdorni fshirëse (në varësi të fuqisë së shiut); Lehtëson heqjen e papastërtisë së freskët thjesht me një ujë të ujit; Mbush mikro-gërvishtjet; Pastrues i lirëZgjat deri në përdorimin e parë të pastruesve, megjithëse efekti ruhet akoma për ca kohë; Erë e fortë e alkoolit.
Sonax (273141)ngjitFormuluar me kimikate aktive që e bëjnë më të lehtë heqjen e pluhurit dhe papastërtisë; Mbush zbrazëtitë në gërvishtje; Parandalon mjegullimin e optikave të kokës; Krijon hidroizolim.Kosto e lartë (madje edhe më e shtrenjtë se lustrimet premium të trupit); Disa pasta mbeten në tub.

Për më shumë informacion se si të mbroni ngjyrën, shihni videon:

Kujdesi për ngjyrat e makinave. Lustrim trupi.

Pyetje dhe Përgjigje:

Çfarë është një lustrim i mirë i makinës? Për shkëlqim, mund të përdorni Adam`s Polishes Brilliant Glaze. Për të mbrojtur bojërat (ngjyrat e errëta) - Soft99 Coat 12 Months Protection for Dark 00300. Llak me bazë dylli me ngjyra - Sonax Polish & Wax Color Nano Pro.

Për çfarë shërben lustrimi? Llak përdoret për të mbrojtur bojën e trupit të makinës nga efektet agresive të dritës së diellit dhe lagështisë. Substanca ju lejon të mbani pamjen e makinës të dukshme.

Çfarë është polish? Është një substancë e lëngshme ose pastë, shpesh me bazë dylli. Mund të përmbajë grimca të vogla gërryese për të hequr gërvishtjet e vogla nga boja.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Lustrimet e makinave - cilat janë ato dhe qëllimi i tyre

Shto një koment