Përshkrimi dhe kushtet e testeve të përplasjes së makinës

Përmbajtje

Siguria është një nga parametrat kryesorë që blerësit analizojnë kur zgjedhin një makinë. Për të vlerësuar të gjitha rreziqet dhe besueshmërinë e një automjeti, përdoren vlerësime të të ashtuquajturave teste përplasjeje. Testet kryhen nga prodhuesit dhe ekspertët e pavarur, gjë që lejon një vlerësim të paanshëm të cilësisë së një makine. Por para se të përdorni informacionin, këshillohet të kuptoni se çfarë janë testet e përplasjes, kush i kryen ato, si vlerësohen rezultatet dhe tiparet e tjera të procesit.

Çfarë është një provë përplasje makine

Testi i përplasjes është krijimi i qëllimshëm i një situate emergjence dhe përplasjeve të shkallëve të ndryshme të rrezikut (kompleksitetit). Metoda bën të mundur vlerësimin e sigurisë së strukturës së automjetit, identifikimin e defekteve të dukshme dhe përmirësimin e efikasitetit të sistemit të mbrojtjes në një mënyrë të tillë që të minimizojë rreziqet e dëmtimit të pasagjerëve dhe shoferëve në aksidente. Llojet kryesore standarde të testeve të përplasjes (llojet e ndikimeve):

 1. Përplasje ballë për ballë - një makinë me një shpejtësi prej 55 km / h futet në një pengesë betoni të lartë 1,5 metra dhe peshë 1,5 tonë. Kjo ju lejon të vlerësoni pasojat e një përplasjeje me trafikun që vjen, muret ose shtyllat.
 2. Përplasja anësore - Një vlerësim i rezultatit të një aksidenti të një kamioni ose SUV në një ndikim anësor. Makina dhe një pengesë me peshë 1,5 ton përshpejtohen në një shpejtësi prej 65 km / orë, pas së cilës ajo përplaset në anën e djathtë ose të majtë.
 3. Përplasje e pasme - automjeti goditet nga një pengesë me peshë 35 tonë me shpejtësi 0,95 km / orë.
 4. Përplasja me një këmbësor - një makinë rrëzon një bedel njerëzor me shpejtësi 20, 30 dhe 40 km / orë.

Sa më shumë prova të kryhen në automjet dhe sa më të mira të jenë rezultatet, aq më e sigurt është përdorimi i automjetit në kushte reale. Kushtet e provës ndryshojnë në varësi të organizatës që i zhvillon ato.

Kush kryen teste përplasjeje

Prodhuesit e makinave dhe ndërmarrjet private kryejnë teste përplasjeje. E para është të zbuloni dobësitë strukturore dhe defektet e makinës në mënyrë që të korrigjoni problemet para se të filloni prodhimin masiv. Gjithashtu, një vlerësim i tillë na lejon t'u tregojmë konsumatorëve se makina është e besueshme dhe e aftë të përballojë ngarkesa të rënda dhe rrethana të paparashikuara.

🚀Më shumë për temën:
  Mirëmbajtja e kutisë së marsheve

Kompanitë private kryejnë vlerësime të sigurisë së automjeteve për të informuar njerëzit. Meqenëse prodhuesi është i interesuar për numrin e shitjeve, ai mund të fshehë rezultate të dobëta të testit të përplasjes ose të flasë vetëm për parametrat që nevojiten. Kompanitë e pavarura mund të ofrojnë vlerësime të ndershme të automjeteve.

Të dhënat e provës së përplasjes përdoren për të përpiluar vlerësimet e sigurisë së automjeteve. Përveç kësaj, ato merren parasysh nga organet rregullatore shtetërore kur certifikojnë një automjet dhe e pranojnë atë për shitje në vend.

Informacioni i marrë na lejon të analizojmë në mënyrë gjithëpërfshirëse sigurinë e një automjeti të veçantë. Brenda makinës, vendosen manekina të veçanta që imitojnë shoferin dhe pasagjerët. Ato përdoren për të vlerësuar ashpërsinë e dëmit dhe nivelin e dëmtimit të shëndetit të njeriut në përplasje.

Shoqatat Ndërkombëtare të Vlerësimit të Automjeteve

Një nga organizatat më të famshme është Euro NCAP - komiteti Evropian për vlerësimin e makinave të reja, përfshirë nivelin e sigurisë pasive dhe aktive, i cili funksionon që nga viti 1997 në vendet e BE-së. Kompania analizon informacione të tilla si mbrojtja e shoferëve, udhëtarëve të rritur dhe fëmijëve, dhe këmbësorëve. Euro NCAP boton çdo vit një sistem vlerësimi makinash me një vlerësim total me pesë yje.

Një version alternativ i kompanisë evropiane u shfaq në Amerikë nga Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostradat e SHBA në 2007 nën emrin KUPI I SH.B.A.... Shtë krijuar për të vlerësuar besueshmërinë e një makine dhe besimin në sigurinë e shoferit dhe pasagjerëve. Amerikanët kanë humbur besimin në testet tradicionale të ndikimit frontal dhe anësor. Ndryshe nga EuroNCAP, shoqata US'n'CUP prezantoi një sistem vlerësimi me 13 pikë dhe organizoi teste në formën e një shfaqje shumëngjyrëshe.

Në Rusi, kjo veprimtari kryhet ARCAP - vlerësimi i parë i pavarur rus i sigurisë pasive të automjeteve. Kina ka organizimin e saj - C-NCAP.

Si vlerësohen rezultatet e testit të përplasjes

Për të vlerësuar rezultatet e përplasjeve, përdoren bedelë të veçantë që imitojnë madhësinë e një personi mesatar. Për saktësi më të madhe, përdoren disa bedelë, përfshirë sediljen e shoferit, sediljen e pasagjerit dhe atë të pasme. Të gjitha lëndët lidhen me rripa sigurie, pas së cilës simulohet një aksident.

🚀Më shumë për temën:
  Çfarë është sistemi i montimit të sediljeve për fëmijë ISOFIX

Me ndihmën e pajisjeve speciale, forca e ndikimit matet dhe parashikohen pasojat e mundshme të një përplasjeje. Bazuar në gjasat e dëmtimit, makina merr një vlerësim të yjeve. Sa më e lartë të jetë shansi për lëndime ose pasoja të rënda shëndetësore, aq më e ulët është rezultati. Siguria dhe besueshmëria e përgjithshme e makinës varet nga parametra të tillë si:

 • prania e rripave të sigurimit, presionuesve, kufizuesve të forcës;
 • prania e jastëkëve të ajrit për pasagjerët, shoferin dhe gjithashtu anash;
 • mbingarkesa maksimale e kokës, momenti i përkuljes së qafës, shtypja e gjoksit, etj.

Për më tepër, vlerësohen deformimet e trupit dhe mundësia e evakuimit nga makina në gjendje emergjente (hapja e derës).

Kushtet dhe rregullat e provës

Të gjitha provat e automjeteve kryhen në përputhje me standardin. Rregullat e provës dhe kushtet e vlerësimit mund të ndryshojnë bazuar në ligjet lokale. Për shembull, merrni parasysh Rregullat evropiane EuroNCAP:

 • Ndikimi ballor - mbivendosje 40%, pengesë e huallit e aluminit e deformuar, shpejtësi 64 km / orë;
 • ndikimi anësor - shpejtësia 50 km / orë, pengesë e deformueshme;
 • ndikimi anësor në një shtyllë - shpejtësia 29 km / orë, vlerësimi i mbrojtjes së të gjitha pjesëve të trupit.

Në përplasje, ekziston një gjë e tillë si mbivendosje... Ky është një tregues që karakterizon përqindjen e zonës së përplasjes së një makine me një pengesë. Për shembull, kur gjysma e përparme godet një mur betoni, mbivendosja është 50%.

Dummies provë

Zhvillimi i bedelëve të provës është një detyrë sfiduese pasi rezultatet e vlerësimeve të pavarura varen prej saj. Ato prodhohen sipas standardeve botërore dhe janë të pajisura me sensorë të tillë si:

 • akseleometra të kokës;
 • sensori i presionit të qafës së mitrës;
 • gju;
 • akseleometrat e kraharorit dhe të shtyllës kurrizore.

Treguesit e marrë gjatë përplasjeve bëjnë të mundur parashikimin e rreziqeve të lëndimit dhe sigurinë e pasagjerëve të vërtetë. Në këtë rast, manekinët prodhohen në përputhje me treguesit mesatarë: lartësia, pesha, gjerësia e shpatullave. Disa prodhues krijojnë manekina me parametra jo standardë: mbipeshë, e gjatë, shtatzënë, etj.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Sistemet e sigurimit » Përshkrimi dhe kushtet e testeve të përplasjes së makinës

Shto një koment