Ngrohësit e motorit Eberspacher

Kur një makinë operohet në një rajon me dimra të ftohtë, shumë automobilistë konsiderojnë pajisjen e automjetit të tyre me një ngrohës paraprak. Ka shumë lloje të pajisjeve të tilla në botë. Pavarësisht nga prodhuesi dhe modeli, pajisja ju lejon të ngrohni motorin para se të ndizni, dhe në disa modele, edhe brendësinë e makinës.

Ngrohësi mund të jetë ajër, domethënë, i krijuar për të ngrohur brendësinë e makinës, ose lëngun. Në rastin e dytë, sigurohet ngrohja para fillimit të njësisë së energjisë. Të gjithë e dinë që pasi makina është e papunë në të ftohtë, vaji në motor ngurtësohet gradualisht, për këtë arsye humbet lëngshmëria e tij. Kur shoferi fillon njësinë, motori përjeton urinë e vajit për disa minuta, domethënë, disa nga pjesët e tij marrin vajosje të pamjaftueshme, gjë që mund të çojë në fërkime të thata.

Shtë e qartë se në këtë rast ngarkesa në motorin me djegie të brendshme nuk rekomandohet. Për këtë arsye, varësisht nga temperatura e ambientit dhe koha e punës së makinës pa veprim, kërkohet ngrohja e njësisë. Për më shumë informacion se pse duhet të ngrohni një motor makine në dimër, lexoni veçmas... Dhe për mënyrën e përgatitjes së duhur të motorit me benzinë ​​ose naftë për punë, lexoni në një artikull tjetër.

 

Ngrohësit Eberspacher Hydronic përdoren për të rritur temperaturën e motorit me djegie të brendshme, duke e bërë më të lehtë fillimin, veçanërisht nëse është një motor dizel. Përshkruhen tiparet e funksionimit të njësive të energjisë me naftë në një përmbledhje tjetër... Por me pak fjalë, një motor i ftohtë që punon me karburant nafte nuk fillon mirë në acar, sepse djegia e VTS ndodh për shkak të injektimit të karburantit në ajër të kompresuar (kompresimi i lartë e ngroh atë deri në temperaturën e djegies së karburantit) në cilindër i motorit me djegie të brendshme.

Ngrohësit e motorit Eberspacher

Meqenëse dhoma në cilindër pasi bllokimi i një makine në të ftohtë është shumë i freskët, karburanti mund të mos ndizet pas injektimit, pasi niveli i ngrohjes së ajrit nuk korrespondon me parametrin e kërkuar. Për të siguruar fillimin e saktë të një njësie të tillë të energjisë, sistemi i fillimit të motorit mund të pajiset me priza ndezjeje. Funksioni dhe parimi i tyre i funksionimit përshkruhen më hollësisht. këtu.

Benzina ndizet shumë më lehtë. Për ta bërë këtë, mjafton të krijoni një tension të mjaftueshëm në sistemin e ndezjes në mënyrë që të formohet një shkëndijë e fuqishme. Përshkruhen detajet se si funksionon sistemi i ndezjes në një përmbledhje tjetër... Sidoqoftë, në rajone të ftohta, temperatura e motorit është gjithashtu e rëndësishme para se të operohet me ngarkesa të rritura. Disa prodhues makinash pajisin automjetet me një sistem të nisjes në distancë. Përshkruhet se si funksionon sistemi i fillimit në distancë ICE në një artikull tjetër.

 

Ndërsa makina fillon të lëvizë, për shkak të faktit se motori i saj do të punojë për disa kohë në një modalitet të lehtë, njësia e energjisë do të përgatitet siç duhet për udhëtimin e ardhshëm. Rreth,çka është më e mirë: ngrohësi i motorit ose ndezja automatike e njësisë, lexoni këtë artikull. Për më tepër, ngrohësi i motorit është instaluar si ngrohës për dhomën e pasagjerëve. Kjo ju lejon të mos prisni derisa temperatura në makinë të rritet në një parametër të rehatshëm - shoferi vjen tek makina, dhe kabina është tashmë mjaft e ngrohtë. Kjo mënyrë do të jetë veçanërisht e dobishme për kamionët. Për të mos djegur karburant gjatë natës dhe është e kotë të mos harxhoni burimin e njësisë së energjisë, mjafton të vendosni temperaturën e kërkuar, dhe sistemi do ta mbajë automatikisht atë.

Le të përqendrohemi në mënyrën se si funksionon dhe në tiparet e pajisjes dhe modifikimet e ngrohësve, të cilat janë zhvilluar nga kompania gjermane Eberspächer.

Parimi i operacionit

Disa shoferë mund të mendojnë se instalimi i një ngrohësi është një luks i panevojshëm. Sipas mendimit të tyre, mund të prisni pak derisa makina të ngrohet. Kjo është e vërtetë, por për ata që jetojnë në gjerësitë gjeografike të veriut, kjo mund të shoqërohet me ndonjë shqetësim. Pak njerëz do të jenë të kënaqur të qëndrojnë vetëm në të ftohtë dhe të presin që makina të përgatitet për udhëtimin. Alsoshtë gjithashtu e pakëndshme të jesh në brendësi të makinës, pasi është akoma e ftohtë dhe nëse e ndez sobën menjëherë, ajri i ftohtë do të vijë nga kanalet e ajrit.

Përfitimet e ngrohësve paraprakë do të vlerësohen vetëm nga ata që ngasin çdo ditë në ngrica të forta. Por, para se të blini modelin e parë të disponueshëm, duhet të siguroheni që ai do të përmbushë parametrat e kërkuar. Ne do të flasim për këtë pak më vonë. Para kësaj, duhet të kuptoni se në cilin parim funksionon pajisja.

Ngrohësit e motorit Eberspacher

Eberspächer Hydronic është montuar në sistemin e ftohjes së motorit (pajisja e këtij sistemi diskutohet më hollësisht) këtu) Kur pajisja aktivizohet, lëngu i punës (antifriz ose antifriz) fillon të qarkullojë në një rreth të vogël ftohës. Një proces identik ndodh kur motori është në punë derisa të arrijë temperaturën e funksionimit (lexoni në lidhje me këtë parametër veçmas).

Për të siguruar lëvizjen e antifrizit përgjatë vijës kur motori është i fikur, një pompë individuale përfshihet në pajisjen e ngrohësit (në një artikull tjetër lexoni se si funksionon pompa standarde e ujit të motorit).

 

Një ndezës është i lidhur me dhomën e djegies (në thelb është një kunj që nxehet deri në temperaturën e ndezjes së benzinës ose karburantit dizel). Pompa e karburantit është përgjegjëse për furnizimin e pajisjes me material të djegshëm. Ky element është gjithashtu individual.

Linja e karburantit, në varësi të llojit të instalimit, mund të jetë individuale ose e kombinuar me atë standarde. Në rastin e parë, pompa e karburantit lidhet me linjën kryesore të karburantit menjëherë pas filtrit të karburantit. Nëse makina përdor dy lloje të karburantit, për shembull, kur instaloni LPG, atëherë ngrohësi do të funksionojë vetëm në një. Mënyra më e sigurt për të organizuar një lidhje me linjën e benzinës.

Nëse sistemi përdor një sistem individual të karburantit, atëherë në këtë rast mund të instalohet një rezervuar i veçantë i karburantit (është e nevojshme kur përdorni karburant që është i ndryshëm nga ai kryesor i mbushur në rezervuarin e gazit).

Kur sistemi aktivizohet, karburanti furnizohet në dhomën e djegies përmes një injektori. Një shkëmbyes nxehtësie i pajisjes është instaluar në zonën e flakës. Zjarri ngroh antifrizin që qarkullon përgjatë vijës. Falë kësaj, blloku i cilindrit nxehet gradualisht dhe është më e lehtë për motorin të fillojë në mot të ftohtë.

Sapo temperatura e ftohësit të arrijë parametrin e kërkuar, pajisja çaktivizohet. Nëse sistemi është i kombinuar me funksionimin e ngrohësit të brendshëm, atëherë përveç kësaj kjo pajisje do të ngrohë edhe brendësinë. Fuqia e djegies së përzierjes së ajrit dhe karburantit varet nga temperatura e antifrizit. Ndërsa kjo shifër është nën 75 gradë, hunda funksionon në modalitetin maksimal. Pasi nxehtësia e ftohësit deri në +86, sistemi zvogëlon furnizimin me karburant. Një mbyllje e plotë ndodh ose nga programi i kohëmatësit ose në distancë përmes telekomandës. Pas çaktivizimit të dhomës së djegies, ventilatori për ngrohjen e dhomës së pasagjerëve do të vazhdojë të funksionojë për disa minuta në mënyrë që të përdorë të gjithë nxehtësinë e akumuluar në shkëmbyesin e nxehtësisë.

🚀Më shumë për temën:
  Llojet, pajisja dhe parimi i funksionimit të nxehësve të motorit
Ngrohësit e motorit Eberspacher

Analogu ajror Airtronic ka një parim të ngjashëm të funksionimit. Dallimi i vetëm midis këtij modifikimi është se ky ngrohës është menduar vetëm për ngrohjen e pjesës së brendshme të makinës. Mund të instalohet në dhomëzën e motorit dhe ngroh vetëm një shkëmbyes nxehtësie të lidhur me kanalet e ajrit të sistemit të ngrohjes së brendshme. Gazrat e shkarkimit shkarkohen në sistemin e shkarkimit të makinës.

Funksionimi i pompës, ventilatorit dhe grykës sigurohet duke ngarkuar baterinë. Dhe ky është disavantazhi kryesor i çdo ngrohje paraprake. Nëse sistemi punon për një orë ose pak më pak, atëherë një bateri e dobët shumë shpejt do të humbasë karikimin e saj (lexo veç e veç rreth disa mënyrave për të ndezur motorin me një bateri plotësisht të zbrazët).

Nëse sistemi i ngrohjes së motorit me djegie të brendshme është i integruar në ngrohjen e brendshme, ventilator i ngrohësit do të fillojë kur ftohësi të arrijë një temperaturë prej +30 gradë. Që pajisja të funksionojë si duhet, prodhuesi e ka pajisur sistemin me disa sensorë (numri i tyre varet nga modifikimi i pajisjes). Për shembull, këta sensorë regjistrojnë shpejtësinë e ngrohjes me antifriz. Këto sinjale dërgohen në njësinë e kontrollit të mikroprocesorit, e cila përcakton se në cilin moment do të ndizet / fiket ngrohja. Bazuar në këta tregues, kontrollohet procesi i djegies së karburantit.

Pajisja e veprimit të ngrohësit hidronik

Instalimi në vetvete nuk do të funksionojë nëse një pajisje kontrolli nuk është e lidhur me të. Ekzistojnë tre modifikime të sistemeve të aktivizimit:

 1. stacionare;
 2. Telekomandë;
 3. Mobile.

Njësia e kontrollit të palëvizshëm është e pajisur me një kohëmatës Easystart. Shtë një panel i vogël që është i instaluar në panelin qendror në dhomën e pasagjerëve. Vendndodhja zgjidhet nga vetë shoferi. Shoferi mund të caktojë kohën për ndezjen e sistemit për secilën ditë të javës veç e veç, ta vendosë që të ndizet vetëm në një ditë të caktuar. Disponueshmëria e këtyre opsioneve varet nga modeli i sistemit të kontrollit.

Ngrohësit e motorit Eberspacher

Gjithashtu, pronarëve të makinave u ofrohen modifikime që kanë reagime (fob kyç merr informacion në lidhje me gjendjen e pajisjeve ose procesin e ngrohjes), rezistencë ndaj ngricave të forta, mundësi të ndryshme të shfaqjes me disa lloje të butonave të kontrollit. E gjitha varet nga cili model është i disponueshëm në dyqanet e aksesorëve dhe aksesorëve të makinave.

Modeli i telekomandës vjen me dy telekomandë (Remote dhe Remote +). Ato ndryshojnë nga njëra-tjetra nga prania e një ekrani në vetë butonin kryesor dhe butonat e kontrollit të kohëmatësit. Ky element përhap një sinjal brenda një rreze prej një kilometri (kjo varet nga karikimi i baterisë dhe prania e pengesave midis fobit të çelësit dhe makinës).

Lloji i lëvizshëm i funksionimit të kontrollit nënkupton instalimin e një aplikacioni të veçantë në një smartphone (Easystart Text +) dhe një moduli GPS në makinë. Ky sistem kontrolli mund të kombinohet me një panel të palëvizshëm. Në këtë rast, vendosja e mënyrës së funksionimit të para-ngrohësit sigurohet si nga paneli në makinë ashtu edhe nga një smartphone.

Llojet e ngrohësve paraprakë Hydronic Eberspacher

Të gjitha modelet e ngrohësit Eberspacher janë të ndarë në tre kategori:

 1. Lloji autonom nga kategoria Hydronic, domethënë ftohësi nxehet, i cili qarkullon në një rreth të vogël të sistemit të ftohjes. Kjo kategori përfshin modele të adaptuara si për benzinë ​​ashtu edhe për motorët me naftë. Pajisjet e tilla ndodhen në ndarjen e motorit dhe janë të integruara në sistemin e ftohjes;
 2. Lloji autonom nga kategoria Airtronic, domethënë, sistemi ngroh ajrin në kabinën. Ky modifikim nuk ndikon në asnjë mënyrë në përgatitjen e motorit për punë. Pajisjet e tilla blihen nga shoferët e kamionëve dhe autobusëve që kryejnë fluturime në distanca të gjata, dhe të cilëve ndonjëherë u duhet të kalojnë natën në makinë. Ngrohësi i brendshëm punon veçmas nga motori. Instalimi kryhet brenda makinës (kabinës ose sallonit);
 3. Lloji jo-autonom nga kategoria Airtronic. Në këtë rast, pajisja është një mëngë shtesë për sistemin e ngrohjes së brendshme. Pajisjet funksionojnë duke ngrohur motorin. Për marrje efikase të nxehtësisë, pajisja është montuar sa më afër bllokut të cilindrit. Në fakt, ky është i njëjti ngrohës uji, vetëm se funksionon kur ndizet motori. Nuk ka një pompë individuale - vetëm një shkëmbyes nxehtësie, i cili siguron një furnizim të përshpejtuar të nxehtësisë në kanalet e ajrit të ngrohësit të makinës.

Përveç këtyre varieteteve, ekzistojnë edhe dy kategori, që ndryshojnë në tensionin që duhet të jetë në sistemin e bordit. Shumica e modeleve operojnë në furnizimin me 12 volt. Ato janë të instaluara në makina dhe kamionë të vegjël me motor që nuk i kalon 2.5 litrat. Vërtetë, modele më produktive mund të gjenden në të njëjtën kategori.

Kategoria e dytë e para-ngrohësve operon në një rrjet 24 volt. Këto modele gjenerojnë më shumë nxehtësi dhe instalohen në vagonë, autobusë të mëdhenj, madje edhe jahte. Fuqia e pajisjes matet në kilovat dhe referohet në literaturë si "kW".

Veçori e pajisjeve autonome është se nuk rrit konsumin e furnizimit kryesor të karburantit, veçanërisht nëse përdoret një rezervuar individual.

Modelet e ngrohësit Eberspacher

Pavarësisht nga modeli i pajisjes, ajo do të funksionojë në të njëjtën mënyrë. Vetëm qëllimi i kategorisë mund të jetë për ngrohjen e motorit me djegie të brendshme dhe, rastësisht, brendësinë e makinës, ose ekskluzivisht për brendësinë e makinës. Dallimi është gjithashtu në tensionin që kërkohet për funksionimin e pajisjes dhe në performancë.

Parimi i funksionimit të kësaj pajisje nuk ndryshon as nga funksionet e analogëve të prodhuar nga prodhues të tjerë. Por ngrohësit Eberspacher kanë një veçori të veçantë. Ato janë përshtatur për të punuar me njësitë e energjisë me naftë. Këto produkte janë veçanërisht të kërkuara nga drejtuesit e kamionëve.

Në territorin e vendeve të CIS, ofrohen shumë opsione për ngrohje paraprake. Le të shqyrtojmë tiparet e tyre.

Lloji i lëngët

Të gjitha modelet e tipit të lëngshëm (domethënë, ato janë të lidhura me sistemin e ftohjes së motorit me djegie të brendshme) nga Eberspacher janë caktuar Hydronic. Në shënjimin, ka simbole B dhe D. Në rastin e parë, pajisja funksionon me benzinë ​​ose është përshtatur për një motor benzinë. Lloji i dytë i pajisjeve është projektuar për motorët me naftë ose ato funksionojnë me karburant naftë.

Ngrohësit e motorit Eberspacher

Grupi, i përfaqësuar nga ngrohës të lëngshëm 4 kW, përbëhet nga dy modele benzine dhe dy naftë:

 1. Hydronic S3 D4 / B4. Këto janë risitë e prodhuesit. Ata punojnë si në benzinë ​​ashtu edhe në karburant nafte (thjesht duhet të zgjidhni një model me shenjën e duhur). Veçori e pajisjes është niveli i ulët i zhurmës. Ngrohësi është ekonomik për shkak të atomizimit të imët (në varësi të mënyrës së funksionimit, pajisja mund të konsumojë deri në 0.57 litra karburant në orë). Mundësuar nga 12 volt.
 2. Hydronic B4WSC / S (për një njësi benzine), Hydronic D4WSC / S (për një motor dizel). Konsumi i karburantit varet nga lloji i karburantit dhe mënyra e ngrohjes, por nuk i kalon 0.6 litra në orë.

Grupi i parë i pajisjeve ka një peshë ndërtimi prej dy kilogramë, dhe e dyta - jo më shumë se tre kg. Të katër opsionet janë të dizajnuara për ngrohjen e motorit, vëllimi i të cilave nuk i kalon dy litra.

Një grup tjetër i pajisjeve ka një fuqi maksimale prej 5-5.2 kW. Këto modele janë të dizajnuara gjithashtu për ngrohjen e motorëve me djegie të brendshme me vëllim të vogël. Tensioni në rrjet është 12 volt. Kjo pajisje mund të ketë tre mënyra funksionimi: të ulët, të mesëm dhe maksimal. Në varësi të presionit të karburantit në linjë, konsumi do të ndryshojë nga 0.32 në 0.72 litra në orë.

🚀Më shumë për temën:
  Struktura dhe parimi i funksionimit të transmetimit Easytronic

Ngrohje më efikase janë modelet e shënuara M10 dhe M12. Secili prej tyre ka një fuqi përkatësisht 10 dhe 12 kW. Kjo është klasa e mesme, e cila është menduar për SUV dhe automjete të rënda. Shpesh mund të instalohet në pajisje speciale. Tensioni i vlerësuar i rrjetit në bord mund të jetë 12 ose 24 volt. Por për të punuar me kapacitet maksimal, kërkohet një bateri më e fuqishme.

Natyrisht, kjo ndikon në konsumin e karburantit. Në varësi të mënyrës së spërkatjes, njësia kërkon 0.18-1.5 litra në orë. Para se të blini një pajisje, duhet të merrni parasysh që ajo është me peshë. Për të siguruar siç duhet strukturën, duhet të zgjidhni një vend të përshtatshëm në mënyrë që montimi të përballojë një peshë të tillë.

Mbyll listën me modelin më të fuqishëm të një ngrohës të lëngshëm. Ky është Hydronic L30 / 35. Kjo pajisje funksionon vetëm në karburantin dizel. Isshtë menduar ekskluzivisht për automjete të përmasave të mëdha, dhe madje mund të instalohet në lokomotiva. Tensioni i sistemit duhet të jetë 24V. Instalimi konsumon nga 3.65 në 4.2 litra karburant nafte në orë. E gjithë struktura peshon jo më shumë se 18 kg.

Lloji i ajrit

Meqenëse ngrohësit e ajrit përdoren ekskluzivisht si një ngrohës kabine, ka më pak kërkesë për to, veçanërisht midis automobilistëve që marrin parasysh pajisjet e fillimit të ftohtë. Kjo kategori pajisjesh funksionon edhe me benzinë ​​ose me naftë.

Ngrohësit e motorit Eberspacher

Ndërsa pronari i makinës mund të instalojë një rezervuar shtesë të karburantit, do të ishte më praktike të merrte një model që funksionon në të njëjtën karburant si vetë kondicioneri. Arsyeja është se prodhuesit e automjeteve në modelimin e makinave kanë siguruar pak hapësirë ​​të lirë për elemente shtesë të këtij lloji. Një shembull i kësaj është përshtatja e një makine për një lloj të përzier të karburantit (LPG). Në këtë rast, një rezervuar i dytë i karburantit, një cilindër, shpesh instalohet në vend të një gome rezervë.

Kështu që kur një rrotë pritet ose shpohet, ajo mund të ndryshohet në një analog emergjence, ju duhet të mbani vazhdimisht një timon parkimi në bagazhin. Shpesh në një makinë pasagjerësh, nuk ka shumë hapësirë ​​në bagazhin, dhe një rrotë e tillë ndërhyn vazhdimisht. Përndryshe, ju mund të blini një stowaway (për detaje se si një stowaway ndryshon nga një rrotë e rregullt, si dhe disa rekomandime për përdorimin e tij, lexoni në një artikull tjetër).

Për këto arsye, do të ishte më praktike të blini një ngrohës që punon me të njëjtin lloj karburanti me njësinë e energjisë. Modelet e ajrit mund të instalohen ose në dhomën e pasagjerëve ose në pjesën e motorit sa më afër bllokut të cilindrit. Në rastin e dytë, pajisja është e integruar në kanalet e ajrit që shkojnë në dhomën e pasagjerëve.

Këto pajisje gjithashtu kanë dalje të ndryshme të energjisë. Në thelb, performanca e këtyre modifikimeve është 4 ose 5 kW. Në katalogun e produkteve Eberspacher, ky lloj ngrohës quhet Airtronic. Modelet:

 1. Airtronic D2;
 2. Airtronic D4 / B4;
 3. Airtronic B5 / D5L Kompakt;
 4. Helios;
 5. Zeniti;
 6. Xeros.

Diagrami i instalimeve elektrike dhe udhëzimet e përdorimit të Eberspächer

Diagrami i lidhjes për Eberspacher Airtronic ose Hydronic varet nga modeli i pajisjes. Secili prej tyre mund të integrohet në mënyra të ndryshme në kanalet e ajrit të ngrohësit të kabinës së pasagjerëve ose linjës së sistemit të ftohjes. Gjithashtu, tipari i instalimit varet nga modeli i makinës, pasi në secilin rast individual mund të ketë një sasi të ndryshme të hapësirës së lirë nën kapuç.

Ndonjëherë pajisja nuk mund të instalohet në një makinë pa ri-pajisje. Për shembull, në disa modele, shoferi duhet të zhvendos rezervuarin e rondele në një vend tjetër të përshtatshëm, dhe në vend të kësaj të montojë strehën e ngrohësit. Për këtë arsye, para se të blini pajisje të tilla, duhet të konsultoheni me një specialist nëse është e mundur ta instaloni në makinën tuaj.

Ngrohësit e motorit Eberspacher

Sa i përket qarkut elektronik, manuali i përdorimit tregon se si të integroni pajisjen në mënyrë të saktë në sistemin e automjetit në mënyrë që pajisjet e reja të mos bien ndesh me sistemet e tjera të makinës.

Udhëzime të përdorimit, diagrame të ndryshme instalimesh në sistemin elektrik të makinës dhe në sistemin e ftohjes së automjetit - e gjithë kjo është e pajisur me pajisjet. Nëse e humbni këtë dokumentacion në faqen zyrtare të internetit Eberspacher, mund të shkarkoni një version elektronik për secilin model veç e veç.

Karakteristikat e funksionimit të Eberspacher

Para fillimit të lidhjes së ndonjë modeli të ngrohësit, është e nevojshme të de-energjizoni sistemin elektrik të automjetit. Për ta bërë këtë, shkëputni siç duhet terminalet e baterisë (për mënyrën më të sigurt për ta bërë këtë, lexoni në një artikull tjetër).

Gjatë procesit të instalimit, duhet të merren parasysh disa nuanca:

 1. Nëse përdoret një dizajn me një rezervuar individual të karburantit, atëherë është e nevojshme të kujdeseni për ngushtësinë e saj, si dhe që ajo të mbrohet nga ngrohja, veçanërisht nëse është një version benzine.
 2. Pavarësisht nëse do të përdoret një rezervuar i veçantë karburanti ose pajisja do të lidhet me një linjë standarde, duhet të siguroheni që karburanti të mos rrjedhë në lidhjet e zorrës gjatë funksionimit të ngrohësit.
 3. Linja e karburantit të pajisjeve duhet të kalojë nëpër makinë në mënyrë që në rast të një rrjedhje, karburantit të mos hyjë në dhomën e pasagjerëve (disa, për shembull, instalojnë një rezervuar shtesë të karburantit në bagazhin e një makine) ose në pjesët e nxehta të njësia e energjisë.
 4. Nëse tubi i shkarkimit shkon afër zorrave të karburantit ose një rezervuari, është e domosdoshme që të dy të mos vijnë në kontakt të drejtpërdrejtë. Vetë tubi do të jetë i nxehtë, kështu që prodhuesi rekomandon vendosjen e zorrave të karburantit ose instalimin e rezervuarit të paktën 100 mm nga tubi. Nëse kjo nuk mund të bëhet, atëherë tubi duhet të mbulohet me një mburojë termike.
 5. Një valvul mbyllës duhet të instalohet në rezervuarin shtesë. Shtë e domosdoshme për të parandaluar shpërthimin e flakës. Kur përdorni benzinë, duhet të kihet parasysh se edhe në një enë të mbyllur, ky lloj karburanti do të avullojë ende. Për të parandaluar depresionimin e kontejnerit, është e nevojshme që periodikisht të ndizni ngrohësin, ose të zbrazni karburantin për një kohë, ndërsa nuk është në përdorim. Muchshtë shumë më praktike në këtë drejtim të përdorni një rezervuar të rregullt të gazit, sepse të gjitha makinat moderne janë të pajisura me një adsorber. Për çfarë lloj sistemi është dhe si funksionon përshkruhet në detaje. veçmas.
 6. Shtë e nevojshme të mbushni rezervuarin e karburantit me ngrohësin e fikur.

Kodet e gabimit

Meqenëse kjo kategori e pajisjeve operon në një mënyrë autonome, ajo përdor një njësi individuale të kontrollit që përpunon sinjalet nga sensorët dhe elementët e kontrollit. Bazuar në këto impulse, një algoritëm përkatës aktivizohet në mikroprocesor. Ashtu si i përshtatet çdo elektronike, për shkak të ndërprerjeve të energjisë, mikrocircuits dhe faktorëve të tjerë negativë, mund të shfaqen dështime në të.

Mosfunksionimet në pjesën elektronike të pajisjeve tregohen nga kodet e gabimit që shfaqen në ekranin e elementit të kontrollit.

🚀Më shumë për temën:
  Struktura dhe parimi i funksionimit të sistemit "start-stop"

Ошибки D3WZ/D4WS/D5WS/B5WS/D5WZ

Këtu është një tabelë me kodet kryesore dhe dekodimin e tyre për kaldaja D3WZ / D4WS / D5WS / B5WS / D5WZ:

Gabimi:Transkript:Si të rregulloni:
10Mbyllja e mbitensionit. Elektronika bllokon funksionimin e bojlerit nëse mbitensioni zgjat më shumë se 20 sekonda.Shkëputni kontaktin B1 / S1, ndizni motorin. Tensioni matet midis kunjeve 1 dhe 2 në prizën B1. Nëse treguesi tejkalon 15 ose 32V, është e nevojshme të kontrolloni gjendjen e baterisë ose rregullatorit të gjeneratorit.
11Mbyllja kritike e tensionit të ulët. Elektronika bllokon pajisjen në rast të rënies së tensionit në rrjetin brenda për 20 sekonda.Shkëputni kontaktin B1 / S1, fikni motorin. Tensioni matet midis kunjeve 1 dhe 2 në prizën B1. Nëse treguesi është nën 10 ose 20V, është e nevojshme të kontrolloni gjendjen e baterisë (oksidimi i terminalit pozitiv), siguresën, integritetin e telave të energjisë ose praninë e oksidimit të kontakteve.
12Mbyllja për shkak të mbinxehjes (tejkalimi i pragut të ngrohjes). Sensori termik zbulon ngrohjen mbi +125 gradë.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj.
14Dallimi midis leximeve të sensorit të temperaturës dhe sensorit të mbinxehjes. Ky gabim shfaqet kur ngrohësi po funksionon, kur ftohësi nxehet të paktën +80 gradë.Humbja e mundshme e ngushtësisë së lidhjeve të zorrës; Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Nuk mund të ketë valvul mbytës në linjën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni korrespondencën e drejtimit të qarkullimit të ftohësit, funksionimin e termostatit dhe jo valvula kthyese; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj.
15Bllokimi i pajisjes në rast të mbinxehjes 10 herë. Në këtë rast, bllokohet vetë njësia e kontrollit (truri).Pastroni regjistruesin e gabimit; Humbja e mundshme e ngushtësisë së lidhjeve të zorrës; Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Nuk mund të ketë valvul mbytës në linjën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni korrespondencën e drejtimit të qarkullimit të ftohësit, funksionimin e termostati dhe valvula e kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qark ftohës (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit.
17Mbyllja emergjente kur tejkalohet vlera e pragut të temperaturës së ngrohjes (truri zbulon mbinxehjen). Në këtë rast, sensori i temperaturës regjistron një tregues mbi +130 gradë.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj.
20,21Thyerja e prizës; Thyerja e prizës (thyerja e telit, lidhja e shkurtër e telave, e shkurtër në tokë, për shkak të mbingarkesës).Para se të kontrolloni gjendjen e mirë të elektrodës, është e nevojshme të mbani mend: modeli 12 volt kontrollohet në një tension prej jo më shumë se 8V; modeli 24 volt kontrollohet në një tension prej jo më shumë se 18V. Nëse ky tregues tejkalohet gjatë diagnozës, kjo do të çojë në shkatërrimin e elektrodës. Alsoshtë gjithashtu e nevojshme të merret parasysh se furnizimi me energji nuk i toleron mirë qarqet e shkurtra. Diagnostifikimi: Teli 9 hiqet nga blloku i kontaktit Nr. 1.52ws dhe nga numri i çipit 12 - tela 1.52br. 8 ose 18 volt janë furnizuar në elektrodë. Pas 25 sekondash. matet voltazhi nëpër elektrodë. Rezultati duhet të jetë një vlerë aktuale prej 8A + 1AА Në rast devijimesh, priza e ndezjes duhet të zëvendësohet. Nëse ky element po punon si duhet, është e nevojshme të kontrolloni telat që shkojnë nga elektroda në njësinë e kontrollit - është e mundur një thyerje ose shkatërrim i izolimit të kabllit.
30Shpejtësia e motorit elektrik që fut ajrin në dhomën e djegies tejkalon vlerën e lejueshme ose është shumë e ulët. Kjo mund të ndodhë kur shtytësi i motorit bllokohet për shkak të ndotjes, ngrirjes së boshtit ose si rezultat i zhurmës së kabllit në fyellin e montuar në bosht.Para kryerjes së diagnostikimit, është e nevojshme të merret parasysh: modeli 12 volt kontrollohet në një tension prej jo më shumë se 8.2V; modeli 24 volt kontrollohet në një tension prej jo më shumë se 15 V. Furnizimi me energji elektrike nuk toleron një qark të shkurtër; extremelyshtë jashtëzakonisht e rëndësishme të vëzhgoni pinout të kabllit (shtyllës). Së pari, zbulohet dhe eliminohet arsyeja për bllokimin e shtytësit. Motori elektrik furnizohet me një tension prej 8 ose 15 volt. Për ta bërë këtë, hiqni telin 14 nga kontakti Nr. 0.752br, dhe nga kontakti Nr. 13 - tela 0.752sw Një shenjë zbatohet në fundin e boshtit. Matja e numrit të rrotullimeve kryhet duke përdorur një tahometër fotoelektrik pa kontakt. Norma për këtë element është 10 mijë. rpm Nëse vlera është më e lartë, atëherë problemi është në njësinë e kontrollit, dhe "trurin" duhet të zëvendësohet. Nëse shpejtësia është e pamjaftueshme, ventilator elektrik duhet të zëvendësohet. Zakonisht nuk riparohet.
31Qark i hapur në motorin elektrik të ventilatorit të ajrit.  Para kryerjes së diagnostikimit, është e nevojshme të merret parasysh: modeli 12 volt kontrollohet në një tension prej jo më shumë se 8.2V; modeli 24 volt kontrollohet në një tension prej jo më shumë se 15 V. Furnizimi me energji elektrike nuk toleron një qark të shkurtër; extremelyshtë jashtëzakonisht e rëndësishme të vëzhgoni pinout të kabllit (shtyllës). Integriteti i linjës elektrike kontrollohet. Motori elektrik furnizohet me një tension prej 8 ose 15 volt. Për ta bërë këtë, hiqni telin 14 nga kontakti Nr. 0.752br, dhe nga kontakti Nr. 13 - tela 0.752sw Një shenjë zbatohet në fundin e boshtit. Matja e numrit të rrotullimeve kryhet duke përdorur një tahometër të tipit fotoelektrik. Norma për këtë element është 10 mijë. rpm Nëse vlera është më e lartë, atëherë problemi është në njësinë e kontrollit, dhe "trurin" duhet të zëvendësohet. Nëse shpejtësia është e pamjaftueshme, zëvendësoni ventilator elektrik.
32Gabim i fryrësit të ajrit për shkak të qarkut të shkurtër, mbingarkesës ose të shkurtër në tokë. Kjo mund të ndodhë kur shtytësi i motorit bllokohet për shkak të ndotjes, ngrirjes së boshtit ose si rezultat i bllokimit të kabllit në kunjin e montuar në bosht.Para kryerjes së diagnostikimit, është e nevojshme të merret parasysh: modeli 12 volt kontrollohet në një tension prej jo më shumë se 8.2V; modeli 24 volt kontrollohet në një tension jo më shumë se 15 V. Furnizimi me energji elektrike nuk toleron një qark të shkurtër; extremelyshtë jashtëzakonisht e rëndësishme të vëzhgoni pinout të kabllit (shtyllës). Së pari, zbulohet dhe eliminohet arsyeja për bllokimin e shtytësit. Tjetra, matet rezistenca midis instalimeve elektrike dhe trupit të pajisjes. Ky parametër duhet të jetë brenda 2kO. Një vlerë më e vogël tregon një të shkurtër në tokë. Në këtë rast, mbingarkesa zëvendësohet me një të re. Nëse pajisja tregon një vlerë më të lartë, atëherë kryhen procedura të mëtejshme. Motori elektrik furnizohet me një tension prej 8 ose 15 volt. Për ta bërë këtë, hiqni telin 14 nga kontakti Nr. 0.752br, dhe nga kontakti Nr. 13 - tela 0.752sw Një shenjë zbatohet në fundin e boshtit. Matja e numrit të rrotullimeve kryhet duke përdorur një tahometër fotoelektrik pa kontakt. Norma për këtë element është 10 mijë. rpm Nëse vlera është më e lartë, atëherë problemi është në njësinë e kontrollit, dhe "trurin" duhet të zëvendësohet. Nëse shpejtësia është e pamjaftueshme, ventilator elektrik duhet të zëvendësohet.
38Prishja e kontrollit të releit të ventilatorit ajror. Ky gabim mund të mos shfaqet në të gjitha modelet e kaldajave të makinave që fillojnë paraprakisht.Zëvendësoni stafetë; Në rast të prishjes së telit, rregulloni dëmtimin.
39Gabim i kontrollit të releit të ventilatorëve. Kjo mund të ndodhë me një qark të shkurtër, mbingarkesë, ose një të shkurtër në tokë.Rele është çmontuar. Nëse pas kësaj sistemi tregon gabimin 38, atëherë kjo tregon një mosfunksionim të releit, dhe duhet të zëvendësohet.
41Prishja e pompës së ujit.Kontrollohet integriteti i instalimeve elektrike të përshtatshme për pompën. Për të "ziluar" qarkun, duhet të hiqni telin 0.52br nga kunja 10 dhe tela 0.52 vi nga pin11. Nëse pajisja nuk zbulon një ndërprerje, atëherë pompa duhet të zëvendësohet.
42Gabim i pompës së ujit për shkak të qarkut të shkurtër, të shkurtër në tokë ose mbingarkesës.Kablli është shkëputur nga pompa. Nëse shfaqet gabimi 41 në ekranin e pajisjes, kjo tregon një prishje të pompës dhe ajo duhet të zëvendësohet.
47Gabimi i pompës së dozimit për shkak të qarkut të shkurtër, të shkurtër në tokë ose mbingarkesës.Kablli është shkëputur nga pompa. Nëse shfaqet gabimi 48, duhet ta zëvendësoni këtë pajisje me një të re.
48Prishja e pompës së dozimitKryhet diagnostikimi i instalimeve elektrike të pompës. Nëse zbulohet dëmtimi, ai riparohet. Përndryshe, pompë duhet të zëvendësohet.
50Bllokimi i pajisjes për shkak të 10 përpjekjeve për të filluar kazan (çdo përpjekje përsëritet). Në këtë moment, "truri" është i bllokuar.Bllokimi hiqet duke pastruar regjistruesin e gabimeve; Kontrollohet prania e karburantit në rezervuar, si dhe forca e furnizimit. Sasia e karburantit të furnizuar matet si më poshtë: Zorra që shkon në dhomën e djegies shkëputet dhe ulet në një enë matëse; Ngrohësja ndizet; Pas 45 sekondash. pompa fillon të pompojë karburantin; Gjatë procedurës, ena matëse duhet të mbahet në të njëjtin nivel me ngrohësin; Pompa do të fiket pas 90 sekondash. Kaldaja është e fikur në mënyrë që sistemi të mos përpiqet të fillojë përsëri. Norma për modelin D5WS (naftë) është një vëllim prej 7.6-8.6 cm3, dhe për B5WS (benzinë) - 10.7-11.9 cm3
51Gabim i fryrjes së ftohtë. Në këtë rast, pasi keni ndezur bojlerin, sensori i temperaturës për 240 sekonda. dhe më shumë rregullon treguesin mbi +70 gradë.Kontrollohet dalja e gazit të shkarkimit, si dhe furnizimi i dhomës me ajër të freskët; Kontrollohet aftësia e shërbimit të sensorit të temperaturës.
52Afati i sigurt i tejkaluarKontrollohet dalja e gazit të shkarkimit, si dhe furnizimi i ajrit të freskët në dhomë; Filtri i pompës së dozimit mund të bllokohet; Kontrollohet aftësia e shërbimit të sensorit të temperaturës.
53, 56Pishtari u ndërpre në fazën maksimale ose minimale. Nëse sistemi ka akoma një rezervë provash, njësia e kontrollit do të përpiqet të ndezë bojlerin. Nëse nisja është e suksesshme, gabimi zhduket.Në rast të një përpjekje të pasuksesshme për të filluar pajisjen, është e nevojshme të: Kontrolloni daljen e gazit të shkarkimit, si dhe efikasitetin e furnizimit me ajër të pastër në dhomën e djegies; Kontrolloni sensorin e flakës (korrespondon me kodet 64 dhe 65).
60Prishja e sensorit të temperaturës. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit është çmontuar dhe integriteti i telave që shkojnë në sensor kontrollohet. Nëse nuk gjendet ndonjë dëm, është e nevojshme të lidhni senzorin e temperaturës me lëvizjen e telit në çipin 14-pin nga pozicioni 3 në 4. Tjetra, ndizni bojlerin: Pamja e kodit 61 - është e nevojshme të çmontoni dhe kontrolloni funksionimin e sensorit të temperaturës; Kodi 60 nuk zhduket - prishja e mundshme e njësisë së kontrollit. Në këtë rast, ai duhet të zëvendësohet me një të ri.
61Gabim i sensorit të temperaturës për shkak të qarkut të shkurtër, të shkurtër në tokë ose mbingarkesës. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit hiqet, prania e dëmtimit të telave kontrollohet; Në rast të integritetit të kabllit, telat në prizën 14-pin janë shkëputur 0.52bl nga kunjat 3 dhe 4; Njësia e kontrollit është e lidhur dhe ngrohësi aktivizohet. Kur shfaqet kodi 60, është e nevojshme të kontrolloni funksionalitetin e sensorit të temperaturës. Nëse kodi i gabimit nuk ndryshon, kjo tregon një problem me njësinë e kontrollit dhe duhet të kontrollohet për dëmtim ose të zëvendësohet me një të re.
64Prishja e sensorit të djegies. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit është çmontuar, tela e sensorit kontrollohet për dëmtim. Nëse nuk ka dëmtime, duhet të lidhni senzorin me ndërrimin e telave 14 dhe 1 në çipin 2-pin. Pajisja ndizet. Kur shfaqet gabimi 65, hiqni sensorin dhe kontrolloni performancën e tij. Nëse gabimi mbetet i njëjtë, njësia e kontrollit kontrollohet për dëmtim ose zëvendësohet me një të re.
65Gabim i sensorit të flakës për shkak të qarkut të shkurtër, të shkurtër në tokë ose mbingarkesë. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit është çmontuar, tela e sensorit kontrollohet për dëmtim. Nëse nuk ka dëmtim, shkëputni 14 tela nga çipi me 0.5 pin.2bl (kontakti 1) dhe 0.52br (kunja 2). Priza është e lidhur dhe pajisja është e ndezur. Kur shfaqet gabimi 64, hiqni sensorin dhe kontrolloni performancën e tij. Nëse gabimi mbetet i njëjtë, njësia e kontrollit kontrollohet për dëmtim ose zëvendësohet me një të re.
71Prishja e sensorit të mbinxehjes. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit është çmontuar, tela e sensorit kontrollohet për dëmtim. Nëse ato mungojnë, duhet të lidhni senzorin me ndërrimin e telave 14 dhe 5 në çipin 6-pin. Pajisja ndizet. Kur shfaqet gabimi 72, hiqni sensorin dhe kontrolloni performancën e tij. Nëse gabimi mbetet i njëjtë, njësia e kontrollit kontrollohet për dëmtim ose zëvendësohet me një të re.
72Gabim i sensorit të mbinxehjes për shkak të qarkut të shkurtër, të shkurtër në tokë ose mbingarkesës. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit është çmontuar, tela e sensorit kontrollohet për dëmtim. Nëse ato mungojnë, duhet të shkëputni 14 tela nga çipi me 0.5 pin.2rt (kontakti 5) dhe 0.52rt (pin 6). Priza është e lidhur dhe pajisja është e ndezur. Kur shfaqet gabimi 71, hiqni sensorin dhe kontrolloni performancën e tij. Nëse gabimi mbetet i njëjtë, njësia e kontrollit kontrollohet për dëmtim ose zëvendësohet me një të re.
90, 92-103Prishja e njësisë së kontrollitArtikulli po riparohet ose zëvendësohet me një të ri.
91Ndërhyrja për shkak të tensionit të jashtëm. Njësia e kontrollit është duke mos funksionuar.Shkaqet e tensionit të ndërhyrjes: Ngarkimi i ulët i baterisë; Karikuesi i aktivizuar; Ndërhyrja nga pajisjet e tjera elektrike të instaluara në makinë. Ky mosfunksionim eliminohet duke lidhur saktë pajisjet shtesë të makinës dhe duke ngarkuar plotësisht baterinë.

Pika më e dobët në modele të tilla është sensori i temperaturës. Ky element bëhet shpejt i papërdorshëm për shkak të konsumit natyror (ato shkatërrohen për shkak të ndryshimeve të papritura të temperaturës). Ka dy nga këta sensorë në kazan, dhe zakonisht ato ndryshohen në çifte. Uji dhe papastërtia shpesh futen nën mbulesën që mbron këta sensorë. Arsyeja është se në të ftohtë deformohet, dhe në disa raste ajo zhduket krejtësisht.

Më shpesh, shërbimi përfshin ato modele kaldajash që janë instaluar në fabrikë nën pjesën e poshtme të makinës, për shembull, në një Mercedes Sprinter ose Ford Transit. Në këtë rast, pajisja vuan nga kontakti i vazhdueshëm me lagështi, gjë që bën që kontaktet të përkeqësohen. Ky problem mund të parandalohet duke instaluar një shtresë mbrojtëse shtesë në majë të bojlerit ose duke e zhvendosur atë në ndarjen e motorit.

Këtu është një tabelë e gabimeve që mund të mos shfaqen në ekran:

Gabimi:Si shfaqet:Si të rregulloni:
Dështimi për të filluar një ngrohës të pavarurElektronika ndizet, pompa e ujit aktivizohet, dhe bashkë me të edhe ventilatori i ngrohësit të brendshëm (standard), por pishtari nuk ndizet. Pasi ndizet bojleri, ndizet ventilatori i brendshëm (mënyra autonome e ventilimit të brendshëm).Njësia e kontrollit është çmontuar dhe kontrollohet funksionimi i sensorit të temperaturës. Nëse është me defekt, mikroprocesori e konsideron atë si ftohës të nxehtë dhe bojleri nuk ka nevojë të ndizet. Ngrohësja e kabinës duhet të vendoset në mënyrën e ngrohjes.

Vlerat e kontrollit të sensorëve dhe elementëve të tjerë të sistemit elektrik të ngrohësit janë treguar në tabelën më poshtë:

Komponenti i sistemit:Norma e treguesve në një temperaturë prej +18 gradë:
Qiri, prizë ndezjeje, kunj0.5-0.7 ohm
Sensori i zjarrit1Om
Sensor temperature15 kΩ
Sensori i mbinxehjes15 kΩ
Mbushëse e karburantit9 ohm
Motor me ventilatorNëse çmontohet, kur lidhet me një rrjet prej 8V, duhet të konsumojë afërsisht 0.6A. Nëse është mbledhur në një strukturë (strehim + shtytës), atëherë në të njëjtin tension konsumon brenda 2 ampereve.
Pompë ujiKur lidhet me 12V, harxhon afërsisht 1A.

Gabimet D5WSC / B5WSC / D4WSC

Krahasuar me modifikimet e mëparshme, këto kaldaja instalohen më lehtë në makinë, sepse pompa e ujit dhe pompa e karburantit ndodhen brenda kutisë së ngrohësit (C - Kompakt). Më shpesh, "truri" i pajisjes dhe sensorëve dështojnë.

Këtu është një tabelë e kodeve të gabimit për modelet Hydronic D5WSC / B5WSC / D4WSC:

Gabimi:Transkript:Si të rregulloni:
10Treguesi i tensionit në rrjet është tejkaluar. Njësia e kontrollit rregullon treguesin për më shumë se 20 sekonda, pas së cilës pajisja fiket.Shkëputni kontaktet B1 dhe S1, ndizni motorin e makinës. Tensioni matet në kunjin B1 midis dhomës së parë (tela e kuqe 2.52) dhe dhoma e dytë (tela kafe 2.52) Nëse pajisja zbulon një tension që tejkalon respektivisht 15 dhe 32V, atëherë duhet të kontrolloni gjendjen e baterisë ose gjeneratorit.
11Tensioni shumë i ulët. Njësia e kontrollit zbulon një tension të ulët për më shumë se 20 sekonda, pas së cilës kaldaja fiket.Shkëputni kontaktet B1 dhe S1, ndizni motorin e makinës. Tensioni matet në kunjin B1 midis dhomës së parë (tela e kuqe 2.52) dhe dhoma e dytë (tela kafe 2.52) Nëse pajisja zbulon përkatësisht një tension nën 10 dhe 20V, atëherë duhet të kontrolloni siguresat, telat e energjisë, kontaktin me tokën, si dhe gjendjen e terminalit pozitiv në bateri (për shkak të oksidimit, kontakti mund të zhduket).
12Tejkalimi i pragut të ngrohjes (mbinxehja). Sensori i temperaturës regjistron një lexim mbi +125 gradë.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj.
14U gjet një ndryshim midis leximeve të sensorit të mbinxehjes dhe temperaturës (treguesi tejkalon 25K). Në këtë rast, kur kaldaja po funksionon, sensori i mbinxehjes mund të regjistrojë një tregues prej më shumë se 80 gradë dhe sistemi nuk fiket.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj.
15Bllokimi i njësisë së kontrollit për shkak të mbinxehjes 10 herë të pajisjes.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Shkyçni kontrolluesin duke pastruar regjistruesin e gabimit.
17Mbyllja emergjente për shkak të mbinxehjes kritike. Sensori përkatës regjistron rritjen e temperaturës në më shumë se +130 gradë.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj.
20,21Shkëndija e thyer për shkak të qarkut të shkurtër, të shkurtër në tokë ose mbingarkesës.Një pajisje 12 volt duhet të testohet në një tension maksimal prej 8 volt. Nëse kjo shifër tejkalohet, ekziston rreziku i prishjes së kandeles. Para se të diagnostikoni një element, duhet të siguroheni që furnizimi me energji është i mbrojtur nga qarqet e shkurtra. Diagnostifikimi i kandeles kryhet kur instalohet në ngrohës. Procedura është si më poshtë: Në një çip 14-pin, tela e bardhë e dhomës së 9-të me një seksion kryq prej 1.5 është shkëputur2, si dhe një analog ngjyrë kafe nga dhoma e 12-të. Një tension prej 8 (ose për një instalim 24 volt prej 18V.) volt është i lidhur me qirinjën. Matjet aktuale bëhen pas 25 sekondash. Vlera normale duhet të korrespondojë (për versioni 8V) 8.5A +1A / -1.5ANëse vlera nuk përputhet, priza duhet të zëvendësohet. Nëse është në gjendje të mirë pune, atëherë duhet të kontrolloni integritetin e instalimeve elektrike.
30Shpejtësia e motorit me ventilator është shumë e lartë ose e ulët. Kjo ndodh për shkak të kontaminimit të boshtit, konsumimit të tij, kremit ose deformimit të helikës.Nëse helika ose boshti janë bllokuar, pengesa hiqet. Kontrolloni integritetin e telave të energjisë. Kur kryeni diagnostifikim, motori duhet të lidhet me një tension prej 8V. Për të kontrolluar shpejtësinë e motorit, duhet të shkëputni tela kafe 0.752 nga kamera e 14-të e një çipi 14-pin, si dhe një tel i zi 0.752 nga kamera e 13-të. Një shenjë zbatohet në fund të boshtit. Pajisja ndizet. Për të matur këtë tregues, duhet të përdorni një tahometër fotoelektrik pa kontakt. Vlera normale e revolucioneve është 10 mijë. rpm Me një vlerë më të ulët, motori duhet të zëvendësohet, dhe me një vlerë më të lartë, kontrolluesi.
31Prishja e motorit me ventilator. Mund të ndodhë për shkak të telave të dëmtuar të energjisë ose pinout të papërshtatshëm (përputhja e shtyllës).Kontrolloni integritetin e telave. Kontrolloni pinout. Kur kryeni diagnostifikim, motori duhet të lidhet me një tension prej 8V. Për të kontrolluar shpejtësinë e motorit, duhet të shkëputni tela kafe 0.752 nga kamera e 14-të e një çipi 14-pin, si dhe një tel i zi 0.752 nga kamera e 13-të. Një shenjë zbatohet në fund të boshtit. Pajisja ndizet. Për të matur këtë tregues, duhet të përdorni një tahometër fotoelektrik pa kontakt. Vlera normale e revolucioneve është 10 mijë. rpm Me një vlerë më të ulët, motori duhet të zëvendësohet, dhe me një vlerë më të lartë, kontrolluesi.
32Gabim i motorit të ventilatorve për shkak të mbingarkesës, qarkut të shkurtër ose kornizës së shkurtër. Kjo mund të ndodhë edhe kur prishja e shkëndijës prishet për shkak të tensionit të rritur. Mosfunksionimet në funksionimin e motorit elektrik mund të ndodhin për shkak të konsumimit të boshtit ose bllokimit të shtytësit (papastërtia ka hyrë, formohet krem, etj.).Nëse helika ose boshti janë bllokuar, pengesa hiqet. Kontrolloni integritetin e telave të energjisë. Para se të diagnostikoni motorin, duhet të kontrolloni rezistencën në tokë. Për ta bërë këtë, testuesi është i lidhur me një sondë në telin e rrymës, dhe tjetra në trup. Kur kryeni diagnostifikim, motori duhet të lidhet me një tension prej 8V. Për të kontrolluar shpejtësinë e motorit, duhet të shkëputni tela kafe 0.752 nga kamera e 14-të e një çipi 14-pin, si dhe një tel i zi 0.752 nga kamera e 13-të. Një shenjë zbatohet në fund të boshtit. Pajisja ndizet. Për të matur këtë tregues, duhet të përdorni një tahometër fotoelektrik pa kontakt. Vlera normale e revolucioneve është 10 mijë. rpm Me një vlerë më të ulët, motori duhet të zëvendësohet, dhe me një vlerë më të lartë, kontrolluesi.
38Prishja e releit të ventilatorit në ndarjen e pasagjerëve.Kontrolloni integritetin e instalimeve elektrike ose zëvendësoni stafetë.
39Gabim i releit të ventilatorit të brendshëm për shkak të qarkut të shkurtër, mbingarkesës ose të shkurtër në tokë.Çmontoni stafetën. Nëse gabimi 38 shfaqet në këtë rast, atëherë ai duhet të zëvendësohet. Përndryshe, është e nevojshme të eliminoni qarkun e shkurtër.
41Prishja e pompës së ujit.Kontrolloni integritetin e telave të energjisë. Nëse zbulohet dëmtimi, riparoni atë. Ju mund të "unazoni" instalimet elektrike nëse shkëputni tela kafe 0.52 Kamera e 10-të në një çip 14-pin, si dhe një tel i ngjashëm për kamerën e 11-të. Në rast të ndërprerjes, instalimet elektrike rikthehen. Nëse është e paprekur, atëherë pompa duhet të zëvendësohet.
42Gabim i pompës së ujit për shkak të mbingarkesës, qarkut të shkurtër ose tokës.Shkëputni telat e furnizimit të pompës. Gabimi 41 tregon një mosfunksionim të pompës. Në këtë rast, duhet të zëvendësohet.
47Gabim i pompës së matjes për shkak të mbingarkesës, qarkut të shkurtër ose defektit të tokës.Shkëputni telat e furnizimit të pompës. Nëse shfaqet gabimi 48, pompa është e gabuar dhe duhet të zëvendësohet.
48Thyerja e pompës së dozimit.Kontrolloni telat e rrymës për dëmtim. Eliminoni ato. Nëse nuk ka dëmtim, pompë duhet të zëvendësohet.
50Njësia e kontrollit është bllokuar për shkak të 10 përpjekjeve për të filluar kazan (çdo përpjekje shoqërohet me një rifillim).Shkyçni njësinë e kontrollit duke pastruar regjistruesin e gabimeve; Kontrolloni që furnizimi me karburant është i mjaftueshëm. Sasia e karburantit të furnizuar matet si më poshtë: Zorra që shkon në dhomën e djegies shkëputet dhe ulet në një enë matëse; Ngrohësja ndizet; Pas 45 sekondash. pompa fillon të pompojë karburant; Gjatë procedurës, ena matëse duhet të mbahet në të njëjtin nivel me ngrohësin; Pompa do të fiket pas 90 sekondash. Kaldaja është e fikur në mënyrë që sistemi të mos përpiqet të fillojë përsëri. Norma për modelin D5WSC (naftë) është një vëllim prej 7.8-9 cm3, dhe për B5WS (benzinë) - 10.4-12 cm3 Norma për modelin D4WSC (naftë) është vëllimi 7.3-8.4 cm3, dhe për B4WS (benzinë) - 10.1-11.6 cm3
51Tejkalimi i kohës së lejuar. Në këtë moment, sensori i temperaturës regjistron një temperaturë të papranueshme për një kohë të gjatë.Kontrollohet ngushtësia e furnizimit të ajrit dhe daljes së gazit të shkarkimit; Kontrollohet sensori i zjarrit. Nëse vlerat e kontrollit nuk përputhen, elementi ndryshohet në një të ri.
52Koha e sigurisë u tejkalua kritike.Kontrolloni ngushtësinë e furnizimit të ajrit dhe shkarkimit; Kontrolloni përsëri korrektësinë e furnizimit të karburantit (shih zgjidhjen e gabimit 50); bllokimi i mundshëm i filtrit të karburantit - pastroni ose zëvendësoni.
53,54,56,57Pishtari u ndërpre në fazën maksimale ose minimale. Zjarri fiket para se pajisja të hyjë në modalitetin e dëshiruar. Nëse sistemi ka akoma një rezervë provash, njësia e kontrollit do të përpiqet të ndezë bojlerin. Nëse nisja është e suksesshme, gabimi zhduket.Me fillimin e suksesshëm, kodi i gabimit pastrohet dhe numri i ekzekutimeve të provës rivendoset në zero. Kontrollohet ngushtësia e furnizimit të ajrit dhe shkarkimit; Kontrolloni përsëri konformitetin e furnizimit me karburant (shikoni zgjidhjen për gabimin 50); Kontrollohet sensori i zjarrit (gabimet 64 dhe 65).
60Prishja e sensorit të temperaturës. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit është e shkëputur; Integriteti i instalimeve elektrike të sensorit të temperaturës kontrollohet. Nëse kablli nuk është i dëmtuar, duhet të kontrolloni vetë sensorin. Për këtë, telat e kamerave të 14-të dhe të 3-të hiqen në çipin 4-pin. Teli nga kamera e tretë futet në lidhësin e 4-të. Ngrohësi ndizet. Shfaqja e gabimit 61 tregon një mosfunksionim të sensorit - zëvendësojeni atë. Nëse gabimi nuk ndryshon, atëherë ka një problem me kontrolluesin. Në këtë rast, duhet të kontrollohet dhe, nëse është e nevojshme, të zëvendësohet.
61Gabim i sensorit të temperaturës për shkak të mbingarkesës, lidhjes së shkurtër në tokë ose qarkut të shkurtër. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit është e shkëputur; Integriteti i instalimeve elektrike të sensorit të temperaturës kontrollohet. Nëse kablli nuk është i dëmtuar, duhet të kontrolloni vetë sensorin. Për këtë, në çipin 14-pin, telat e 3-të (blu me një seksion kryq prej 0.52) dhe i 4-ti (blu me një seksion kryq 0.52) kamera. Ngrohësi ndizet. Shfaqja e gabimit 60 tregon një mosfunksionim të sensorit - zëvendësojeni atë. Nëse gabimi nuk ndryshon, atëherë ka një problem me kontrolluesin. Në këtë rast, duhet të kontrollohet dhe, nëse është e nevojshme, të zëvendësohet.
64Prishja e sensorit të flakës. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Kontrolluesi është shkëputur. Integriteti i telave të energjisë së sensorit kontrollohet. Nëse nuk ka dëmtim të telave, sensori i zjarrit duhet të lidhet me qark të shkurtër. Për ta bërë këtë, shkëputni telin 0.52 nga kamera e parë dhe është e lidhur në vend të një tel të ngjashëm të kamerës së dytë. Ngrohësi ndizet. Shfaqja e gabimit 65 tregon një mosfunksionim të sensorit - kontrolloni funksionimin e tij dhe, nëse është e nevojshme, zëvendësoni atë me një të ri. Nëse gabimi nuk ndryshon, atëherë ka një mosfunksionim në njësinë e kontrollit. Në këtë rast, duhet të kontrollohet ose zëvendësohet.
65Gabim i sensorit të flakës për shkak të qarkut të shkurtër, mbingarkesës ose të shkurtër në tokë. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit është e shkëputur. Integriteti i telave të energjisë së sensorit kontrollohet. Nëse nuk gjendet ndonjë dëm, duhet të shkëputni dy telat blu në çipin 14-pin 0.52 nga kamerat e parë dhe të dytë. Çipi është i lidhur në vend, dhe bojleri ndizet. Nëse gabimi ndryshon në 64, atëherë sensori duhet të kontrollohet ose zëvendësohet. Nëse gabimi 65 mbetet i pandryshuar, është e nevojshme të kontrolloni funksionalitetin e kontrolluesit dhe, nëse është e nevojshme, ta zëvendësoni atë.
71Prishja e sensorit të mbinxehjes. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Kontrolluesi është shkëputur. Integriteti i telave të energjisë së sensorit kontrollohet. Nëse nuk ka dëmtim të telave, lidhni sensorin. Për ta bërë këtë, shkëputni telin 0.52 nga dhoma 5 dhe është e lidhur në vend të një tel të ngjashëm të dhomës 6. Ngrohësja është e ndezur. Shfaqja e gabimit 72 tregon një mosfunksionim të sensorit - kontrolloni funksionimin e tij dhe, nëse është e nevojshme, zëvendësoni atë me një të ri. Nëse gabimi nuk ndryshon, atëherë ka një mosfunksionim në njësinë e kontrollit. Në këtë rast, duhet të kontrollohet ose zëvendësohet.
72Gabim i sensorit të mbinxehjes për shkak të mbingarkesës, lidhjes së shkurtër në tokë ose qarkut të shkurtër. Kontrolli duhet të kryhet vetëm në një stol provë ose duke përdorur një bluzë për një prizë 14-pin nëse pajisja është e instaluar në një makinë.Njësia e kontrollit është e shkëputur. Integriteti i telave të energjisë së sensorit kontrollohet. Nëse nuk gjendet ndonjë dëm, duhet të shkëputni dy telat e kuq në çipin 14-pin 0.52 nga dhoma e 5-të dhe e 6-të. Çipi është i lidhur në vend, dhe bojleri ndizet. Nëse gabimi ndryshon në 71, atëherë sensori duhet të kontrollohet ose zëvendësohet. Nëse gabimi 72 mbetet i pandryshuar, është e nevojshme të kontrolloni funksionalitetin e kontrolluesit dhe ta zëvendësoni nëse është e nevojshme.
90,92-103Prishja e njësisë së kontrollit.Riparoni ose zëvendësoni njësinë e kontrollit.
91Ndërhyrja për shkak të tensionit të jashtëm. Njësia e kontrollit është duke mos funksionuar.Shkaqet e tensionit të ndërhyrjes: Ngarkimi i ulët i baterisë; Karikuesi i aktivizuar; Ndërhyrja nga pajisjet e tjera elektrike të instaluara në makinë. Ky mosfunksionim eliminohet duke lidhur saktë pajisjet shtesë të makinës dhe duke ngarkuar plotësisht baterinë.

Këtu janë disa parametra që mund të mos shfaqen në ekranin e pajisjes:

Gabimi:Si shfaqet:Si të rregulloni:
Dështimi për të filluar një ngrohës të pavarurKur ndizet ngrohësi, pompa dhe ventilatori në dhomën e pasagjerëve punojnë ngadalë.Pas ndezjes së bojlerit, ajri i ftohtë hyn në dhomën e pasagjerëve nga kanalet e ajrit.Kontrolluesi hiqet dhe performanca e sensorit të temperaturës kontrollohet. Nëse është me defekt, mikroprocesori e interpreton atë si ftohës të nxehtë dhe bojleri nuk ka nevojë të ndizet. Possibleshtë e mundur që ventilatori i brendshëm të vendoset në ventilim sesa në ngrohje.

Vlerat e kontrollit të montimeve të ndryshme elektrike dhe sensorëve të bojlerit janë si më poshtë:

Komponenti i sistemit:Norma e treguesve në një temperaturë prej +18 gradë:
Qiri, prizë ndezjeje, kunj0.5-0.7 ohm
Sensori i zjarrit1 kΩ
Sensor temperature15 kΩ
Sensori i mbinxehjes15 kΩ
Mbushëse e karburantit9 ohm
Motor me ventilatorNëse çmontohet, kur lidhet me një rrjet prej 8V, duhet të konsumojë afërsisht 0.6A. Nëse është mbledhur në një strukturë (strehim + shtytës), atëherë në të njëjtin tension konsumon brenda 2 ampereve.
Pompë ujiKur lidhet me 12V, harxhon afërsisht 1A.

D5Z-H gabime; D5S-H

Për modelet e kaldajave të parafillimit D5Z-H; D5S-H në thelb të njëjtat kode gabimi si kategoria e mëparshme. Gabimet e mëposhtme janë përjashtime:

Kodi:Transkript:Si të rregulloni:
16Dallimi i madh midis leximeve të sensorëve të temperaturës.Kontrolloni sensorët për rezistencë. Ky parametër në një temperaturë të ambientit brenda +20 gradë duhet të jetë në rajonin prej 12-13 kOhm.
22Gabim në daljen e prizës.Teli i kandeles kontrollohet për dëmtim. Nëse izolimi është i dëmtuar, mund të ndodhë një qark i shkurtër (+ Ub). Nëse nuk ka qark të shkurtër, është e nevojshme të kontrolloni nëse pajisja ka një qark të shkurtër në tokë. Nëse ky nuk ishte problem, atëherë mund të ketë një problem me kontrolluesin dhe duhet të zëvendësohet.
25Një qark i shkurtër është formuar në autobusin diagnostik (K-Line).Kablli kontrollohet për dëmtim.
34Gabim në drejtimin e ventilatorëve (dalja e motorit).Kontrolloni telin e motorit për dëmtim. Nëse izolimi është i dëmtuar, mund të formohet një qark i shkurtër. Nëse nuk ka qark të shkurtër, është e nevojshme të kontrolloni nëse pajisja ka një qark të shkurtër në tokë. Nëse ky nuk ishte problem, atëherë mund të ketë një problem me kontrolluesin dhe duhet të zëvendësohet.
36Gabimi i daljes së ventilatorit të brendshëm (vlen vetëm për ngrohësit e para, jo për ngrohësit e brendshëm).Kontrolloni telin e ventilatorit për dëmtim. Nëse izolimi është i dëmtuar, mund të ndodhë një qark i shkurtër (+ Ub). Nëse nuk ka qark të shkurtër, është e nevojshme të kontrolloni nëse pajisja ka një qark të shkurtër në tokë. Nëse ky nuk ishte problem, atëherë mund të ketë një problem me kontrolluesin dhe duhet të zëvendësohet.
43Gabim në daljen e pompës së ujit.Teli i drejtimit të pompës kontrollohet për dëmtime. Nëse izolimi është i dëmtuar, mund të formohet një qark i shkurtër. Nëse nuk ka qark të shkurtër, është e nevojshme të kontrolloni nëse pajisja ka një qark të shkurtër në tokë (në çipin 10-pin, tela e lidhësit B1). Nëse ky nuk ishte problem, atëherë mund të ketë një problem me kontrolluesin dhe duhet të zëvendësohet.
49Gabim i sinjalit të daljes në pompën e matjes.Kontrolloni telin e pompës për dëmtim. Nëse izolimi është i dëmtuar, mund të formohet një qark i shkurtër. Nëse nuk ka qark të shkurtër, është e nevojshme të kontrolloni nëse pajisja po shkurton në tokë (në një çip 14-pin). Nëse ky nuk ishte problem, atëherë mund të ketë një problem me kontrolluesin dhe duhet të zëvendësohet.
54Thyerja e flakës në modalitetin "Maksimumi".Në këtë rast, do të aktivizohet një rinisje automatike. Në një përpjekje të suksesshme, gabimi pastrohet nga regjistruesi i gabimeve. Në rast të ndërprerjeve të përsëritura të flakës, kontrollohet cilësia e furnizimit me karburant, ventilatorja e ajrit dhe sistemi i shkarkimit.
74Gabimi i njësisë së kontrollit: mbinxehja.Nëse thyerja mund të riparohet, atëherë riparoni ose zëvendësoni.

 Për të përcaktuar cilësinë e furnizimit me karburant, duhet të kryeni veprimin e mëposhtëm:

 1. Zorra që çon në dhomën e djegies shkëputet dhe ulet në një enë matëse;
 2. Ngrohësi ndizet;
 3. Pas 20 sekondash. pompë fillon të pompojë karburant;
 4. Gjatë procedurës, ena matëse duhet të mbahet në të njëjtin nivel me ngrohësin;
 5. Pompa do të fiket pas 90 sekondash. puna;
 6. Kaldaja është e fikur në mënyrë që sistemi të mos përpiqet të fillojë përsëri.

Norma për këto modele të kaldajave është një shpejtësi rrjedhje prej 11.3-12 cm3 karburant.

Gabimet Hydronic II D5S / D5SC / B5SC Komoditeti

Gabimet kryesore të kaldajave të parafillimit Hydronic II D5S / D5SC / B5SC Comfort janë të njëjtat siç përshkruhen për modelet D3WZ / D4WS / D5WS / B5WS / D5WZ dhe D5WSC / B5WSC / D4WSC. Meqenëse ky grup i ngrohësve përmban një element shtesë (ngrohës i ndezësit), gabime shtesë mund të shfaqen midis gabimeve. Ato tregohen në tabelën më poshtë:

Kodi:Transkript:Si të rregulloni:
9Sinjale të pasakta nga sensori që mat presionin e ajrit që hyn në dhomë. Kjo mund të jetë rezultat i një ndërprerjeje të linjës elektrike nga sensori te kontrolluesi.Kryhet një inspektim vizual i telave. Nëse zbulohet dëmtimi i shtresës izoluese ose një ndërprerje, problemi eliminohet. Sensori diagnostikohet vetëm me pajisje speciale - EdiTH Basic, në të cilën ndizet programi S3V7-F. Nëse zbulohet një mosfunksionim, sensori zëvendësohet me një të ri.
13,14Mbinxehje e mundshme; diferencë e madhe e temperaturës e regjistruar nga sensorët e një sistemi. Kodi 14 shfaqet në ekran kur kazan është i ndezur dhe në sistemin e ftohjes, kur zbulohet mbinxehja, antifriz ka arritur një temperaturë prej më shumë se +80 gradë.Kontrolloni sensorët për rezistencë. Ky parametër në një temperaturë të ambientit brenda +20 gradë duhet të jetë në rajonin prej 13-15 kOhm. Kontrolloni integritetin e telave të sensorit. Diagnostifikimi i sensorëve kryhet vetëm me pajisje speciale - EdiTH Basic, në të cilën ndizet programi S3V7-F.
16Tejkalimi i vlerës diferenciale të treguesve midis sensorit të temperaturës dhe sensorit të ngrohjes të trupit të pajisjes. Kodi 16 shfaqet në ekran kur kaldaja është e ndezur dhe në sistemin e ftohjes, antifriz, kur zbulohet mbinxehja, ka arritur një temperaturë prej më shumë se +80 gradë.Kontrolloni sensorët për rezistencë. Ky parametër në një temperaturë të ambientit brenda +20 gradë duhet të jetë në rajonin prej 13-15 kOhm. Kontrolloni integritetin e telave të sensorit. Diagnostifikimi i sensorëve kryhet vetëm me pajisje speciale - EdiTH Basic, në të cilën ndizet programi S3V7-F.
18,19,22Konsumi i ulët aktual i prizave të ndezjes; qark i shkurtër i qiriut (+ Ub); gabimi i tranzitorit të njësisë së kontrollit; rrymë shumë e ulët për të ndezur karburantin.Kontrolloni kandelen elektrike si më poshtë. Për modelin 12 volt: 9.5 volt aplikohet pas 25 sekondave. matet rryma e konsumuar. Norma është forca aktuale e 9.5A. Devijimi i lejueshëm në drejtim të rritjes / uljes është 1A. Në rast të një devijimi më të madh, priza duhet të zëvendësohet. Për modelin 24V: 16V zbatohet pas 25 sekondash. matet rryma e konsumuar nga qirinjtë.Norma është fuqia aktuale e 5.2A. Devijimi i lejueshëm në drejtim të rritjes / uljes është 1A. Në rast të një devijimi më të madh, priza duhet të zëvendësohet.
23,24,26,29Qark i hapur ose i shkurtër i elementit të ngrohjes; vlera e ulët e rrymës së ndezjes së elementit të ngrohjes; gabim i njësisë së kontrollit.Diagnostifikimi i elementit të ngrohjes në dhomën e ndezjes kryhet: Kontrollohen telat e lidhësit B2 (çipi 14-pin): kunja e 12-të, tela 1.52sw; Teli i 9-të i kontaktit 1.52sw Nëse izolimi nuk është dëmtuar ose telat nuk janë prishur, atëherë kontrollori duhet të zëvendësohet.
25Qark i shkurtër i autobusit diagnostik K-LineIntegriteti, qarku i shkurtër i telit diagnostikues kontrollohet (është blu me një seksion kryq 0.52 me një shirit të bardhë). Nëse nuk ka dëmtim, zëvendësoni kontrolluesin.
33,34,35Kontakti i telit të sinjalit është zhdukur; bllokimi i motorit elektrik të ventilatorës së ajrit; rrotullim i ngadaltë i teheve; qark i shkurtër në autobusin + Ub, gabim tranzitor i kontrolluesit.Eliminoni çdo bllokim në shtytësin ose boshtin e motorit të ventilatorit të ajrit. Kontrolloni blades për lehtësinë e rrotullimit me dorë. Kontrolloni telin e ndezësit për vazhdimësi. Zëvendësoni kontrolluesin nëse nuk ka dëmtim ose qark të shkurtër.
40Lidhje e shkurtër në autobus + Ub (ventilator i brendshëm), gabim i kontrolluesit.Rele i ventilatorit është çmontuar. Nëse shfaqet gabimi 38, rele duhet të zëvendësohet.
43Qark i shkurtër në autobus + Ub (pompë uji), gabim i kontrolluesit.Shkëputni telat e sinjalit dhe furnizimit të pompës. Nëse shfaqet gabimi 41, zëvendësoni pompën.
62,63Qarku i hapur ose i shkurtër i sensorit të bordit të qarkut të shtypur.Riparoni ose zëvendësoni kontrolluesin.
66,67,68Qark i hapur ose i shkurtër i shkyçësit të baterisë; qark i shkurtër në autobus + Ub; gabim i njësisë së kontrollit.Integriteti i ndërprerësit të baterisë kontrollohet. Nëse nuk ka dëmtime, kontrolloni kontaktet e lidhësit B1 (8 dhe 5), si dhe tela 0.52ws dhe 0.52rt - mund të ndodhë një qark i shkurtër ose një ndërprerje e telit.
69Gabim kabllor diagnostikues JE.Kontrollohet integriteti i telit blu me një shirit të bardhë 0.52... kontrollohet kontakti i të gjitha pajisjeve të lidhura me kabllo. Nëse jo, zëvendësoni kontrolluesin.
74Prishja për shkak të mbinxehjes; mosfunksionimi i pajisjeve.Performanca e sensorit të mbinxehjes kontrollohet: Integriteti i kabllit; Rezistenca e telit matet 0.52Bl sw (pin 10 dhe 11) si dhe tela 0.52B. Treguesi i rezistencës duhet të jetë brenda 1 kOhm. Gabimi 74 nuk zhduket - zëvendësoni kontrolluesin. Kaldaja zhbllokohet duke pastruar regjistruesin e gabimeve.

Gabimet Hydronic 10 / M

Gabimet e mëposhtme mund të shfaqen në modelin e ngrohësit Hydronic 10 / M:

Gabimi:Transkript:Si të zgjidhni problemet për versionin 25208105 dhe 25204405:Si të zgjidhni problemet për versionin 25206005 dhe 25206105:
1Paralajmërim: tension i lartë (më shumë se 15 dhe 30V).Tensioni i kontrolluesit kontrollohet në kunjat 13 dhe 14 në patate të skuqura B1 dhe S1 kur motori funksionon.Kontrollohet voltazhi në kontrollues (çipi i jashtëm B1) - në kontaktet C2 dhe C3.
2Paralajmërim: tension i ulët (më pak se 10 dhe 20V)Kontrollohet alternatori i automjetit ose karikimi i baterisë.Kontrollohet alternatori i automjetit ose karikimi i baterisë.
9Çaktivizo TRSFikeni dhe ndizni përsëri bojlerin. Gabimi pastrohet përmes D + (gjenerator pozitiv) ose HA / NA (kryesor / ndihmës).Fikeni dhe ndizni përsëri bojlerin. Gabimi pastrohet përmes D + (gjenerator pozitiv) ose HA / NA (kryesor / ndihmës).
10Tejkalimi i pragut të lejuar të tensionit (mbi 15 dhe 20V).Tensioni i kontrolluesit kontrollohet në kunjat 13 dhe 14 në patate të skuqura B1 dhe S1.Kontrollohet voltazhi në kontrollues (çipi i jashtëm B1) - në kontaktet C2 dhe C3.
11Kritikisht tension i ulët (më pak se 10 dhe 20V).Tensioni i kontrolluesit kontrollohet në kunjat 13 dhe 14 në patate të skuqura B1 dhe S1.Kontrollohet voltazhi në kontrollues (çipi i jashtëm B1) - në kontaktet C2 dhe C3.
12Tejkalimi i pragut të mbinxehjes. Sensori i mbinxehjes zbulon temperaturat që tejkalojnë +115 gradë.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Ndoshta rrjedhje të lidhjeve të zorrës (kontrolloni shtrëngimin e kapëseve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni korrespondencën e drejtimit të qarkullimit të ftohësit, funksionimin e termostatit dhe jo valvula kthyese; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj. Për të kontrolluar sensorët, do të duhet të shkëputni kontrolluesin dhe të matni treguesin e rezistencës në çipin e brendshëm. Norma e rezistencës midis kontakteve 10/12 të çipit të brendshëm B5 është 126 kOhm (+20 gradë) dhe 10 kOhm (+25 gradë).Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Ndoshta rrjedhje të lidhjeve të zorrës (kontrolloni shtrëngimin e kapëseve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni korrespondencën e drejtimit të qarkullimit të ftohësit, funksionimin e termostatit dhe jo valvula kthyese; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj. Për të kontrolluar sensorët, do të duhet të shkëputni kontrolluesin dhe të matni treguesin e rezistencës në çipin e brendshëm. Norma e rezistencës midis kontakteve 11/17 të çipit të brendshëm B5 është 126 kOhm (+20 gradë) dhe 10 kOhm (+25 gradë).
13Rritja kritike e temperaturës, e cila regjistrohet nga sensori i zjarrit. Temperatura është më e lartë se +700 gradë ose rezistenca e pajisjes tejkalon 3.4kOhm.Kontrolluesi është i shkëputur, dhe rezistenca matet në çipin e brendshëm B5 midis kunjeve 10/12. Norma e rezistencës është 126 kOhm (+20 gradë) dhe 10 kOhm (+25 gradë).Kontrolluesi është i shkëputur, dhe rezistenca matet në çipin e brendshëm B5 midis kunjeve 11/17. Norma e rezistencës është 126 kOhm (+20 gradë) dhe 10 kOhm (+25 gradë).
14Paralajmërimi i mbinxehjes bazuar në leximet diferenciale të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes (ndryshimi është më i madh se 70 gradë).Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj. Për të kontrolluar sensorët, do të duhet të shkëputni kontrolluesin dhe të matni treguesin e rezistencës në çipin e brendshëm. Norma e rezistencës midis kontakteve 9/11 të çipit të brendshëm B5 është 1078 Ohm (+20 gradë) dhe 1097 Ohm (+25 gradë).  Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj. Për të kontrolluar sensorët, do të duhet të shkëputni kontrolluesin dhe të matni treguesin e rezistencës në çipin e brendshëm. Norma e rezistencës midis kontakteve 15/16 të çipit të brendshëm B5 është 1078 Ohm (+20 gradë) dhe 1097 Ohm (+25 gradë).
15Mbyllja e bojlerit për shkak të mbinxehjes 3 herëKryhen të njëjtat procedura diagnostike si për gabimet 12,13,14. Për të shkyçur kontrolluesin, regjistruesi i gabimeve duhet të pastrohet.Kryhen të njëjtat procedura diagnostike si për gabimet 12,13,14. Për të shkyçur kontrolluesin, regjistruesi i gabimeve duhet të pastrohet.
20Qiri i thyer.Pa çmontimin e qiriut, kryhet diagnostikimi i saj. Për këtë, kontrollori është i fikur, dhe matet rezistenca midis kontakteve 3-4 në çipin e brendshëm B5.Pa çmontimin e qiriut, kryhet diagnostikimi i saj. Për këtë, kontrollori është i fikur, dhe matet rezistenca midis kontakteve 2-7 në çipin e brendshëm B5.
21Gabim i kandeles për shkak të qarkut të shkurtër, mbingarkesës ose të shkurtër në tokë; dështimi për shkak të tensionit të rritur. Modeli 12 volt diagnostikohet në 8V dhe modeli 24 volt diagnostikohet në 18V. Para se të bëni ndonjë ndryshim, sigurohuni që furnizimi me energji elektrike të jetë i mbrojtur nga qarqet e shkurtra.Tensioni përkatës zbatohet në qiri. Pas 25 sekondash. matet rryma: Norma për 12 volt: 12A+ 1A / 1.5AShkalla për 24 volt: 5.3A+ 1АЛ1.5А Devijimet nga norma tregojnë një mosfunksionim të prizës dhe duhet të zëvendësohen. Nëse elementi është në gjendje të mirë, kontrolloni integritetin e telave.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
33Gabim i motorit të ventilatorëve të ajrit për shkak të mbingarkesës, qarkut të shkurtër, qarkut të shkurtër në tokë, dështimit të kontrolluesit të shpejtësisë, prishjes së prizës. Modeli 12 volt diagnostikohet në 8V dhe modeli 24 volt diagnostikohet në 18V. Para se të bëni ndonjë ndryshim, sigurohuni që furnizimi me energji është i mbrojtur nga qarqet e shkurtra.Gabimi shfaqet kur numri i kërkuar i rrotullimeve nuk përputhet për një minutë. Norma për rrotullimet e boshtit: Ngarkesa maksimale - 7300 rpm; Ngarkesa e plotë - 5700 rpm; Ngarkesat mesatare - 3600 rpm; Ngarkesat minimale - 2000 rpm. Numri i rrotullimeve të motorit kontrollohet si më poshtë. Fuqia është e lidhur me telin pozitiv të ndezësit 1.5sw dhe me telin negativ 1.5g. Një sensor i shpejtësisë është i integruar në motor. Nëse motori nuk përgjigjet gjatë diagnostikimit, ai duhet të zëvendësohet së bashku me sensorin. Performanca e sensorit të shpejtësisë kontrollohet duke matur tensionin në çipin e brendshëm të njësisë së kontrollit midis daljeve 0.25vi-0.25gn. Pajisja duhet të tregojë 8V. Nëse ka një mospërputhje, pajisja zëvendësohet.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
37Prishja e pompës së ujit.Kontrolloni funksionalitetin e pajisjes dhe integritetin e instalimeve elektrike.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
42Gabim i pompës së ujit për shkak të mbingarkesës, qarkut të shkurtër, të shkurtër në tokë.Kontakti 0.5swrt (në kontrollues) kontrollohet për një qark të shkurtër në tokë, të shkurtër. Pompa e ujit dhe integriteti i telave kontrollohen.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
43Lidhja e shkurtër e elementeve të jashtme. Në çipin e jashtëm të njësisë së kontrollit, kontrollohet kunja 2 (1 gr). Elementet e lidhura kontrollohen për një qark të shkurtër ose dëmtim të telave. Rryma maksimale duhet të jetë 6A. në rast devijimesh, përbërësit zëvendësohen me përbërës të rinj.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
47,48Qark i hapur ose i shkurtër i pompës dozuese.Performanca e pompës së dozimit kontrollohet për rezistencë. Vlera e lejuar duhet të korrespondojë me 20 Ohm. Eliminoni praninë e një qarku të shkurtër, dëmtimin e telave.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
50Njësia e kontrollit është bllokuar për shkak të 20 përpjekjeve për t'u ndezur (10 përpjekje dhe një provë më shumë për secilën) - sensori i flakës nuk zbulon praninë e zjarrit.Sigurohuni që priza e ndezjes të jetë e furnizuar me energji elektrike, pompa e karburantit është duke furnizuar me karburant, që ventilator ajri dhe gazi i shkarkimit të jenë në funksion. Kontrolluesi zhbllokohet duke pastruar regjistruesin e gabimeve.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
51Gabim i sensorit të flakës.Një lexim i pasaktë i temperaturës së flakës tregon një mosfunksionim të sensorit - zëvendësoni.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
52Tejkalimi i vlerës së periudhës së sigurt - gjatë fillimit, sensori i flakës nuk regjistron pamjen e zjarrit.Matet rezistenca e sensorit të flakës. Kur ngrohni nën +90 gradë, vlera e mjetit diagnostikues duhet të jetë brenda 1350 Ohm. Kontrollohet pastërtia e furnizimit të ajrit dhe tubave të shkarkimit. Kontrollohet furnizimi me karburant (procedura është përshkruar më poshtë në këtë tabelë). Filtri i karburantit mund të jetë i bllokuar. Kontrolloni prizën e ndezjes (gabimet 20,21). Kontrollohet sensori i flakës ( gabimi 13).Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
54,55Prishja e zjarrit në fazën maksimale ose minimale. Sensori i zjarrit zbulon pamjen e një flake, por ngrohësi tregon mungesën e zjarrit.Kontrollohet funksionimi i ventilatorit të ajrit, pompës së karburantit dhe tubave të furnizimit të ajrit dhe shkarkimit. Nëse flaka është e saktë, kontrolloni përdorueshmërinë e sensorit të flakës (gabimi 13).Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
59Ngrohja e shpejtë e antifrizit.Kryeni procedurat e kërkuara për gabimet 12 dhe 60,61.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.
60,61Prishja e sensorit të kontrolluesit të temperaturës, gabim për shkak të qarkut të shkurtër, mbingarkesës ose qarkut të shkurtër në tokë. Sensori i kontrolluesit të temperaturës tregon parametrat që janë jashtë rrezes.Kontrolluesi është shkëputur. Counteri i brendshëm mat rezistencën midis kunjave 9/11. Në një temperaturë të ambientit prej +25 gradë, pajisja duhet të tregojë 1000 Ohm.Kontrolluesi është shkëputur. Counteri i brendshëm mat rezistencën midis kunjave 14/18. Në një temperaturë të ambientit prej +25 gradë, pajisja duhet të tregojë 1000 Ohm.
64,65Prishja e treguesit të zjarrit. Sensori raporton temperaturën e djegies mbi +700 gradë dhe rezistenca e tij është mbi 3400 Ohm.Njësia e kontrollit është e fikur. Rezistenca matet midis kunjeve 10/12 në çipin e brendshëm B5. Norma në një temperaturë të ambientit prej +20 gradë është 126 kOhm, dhe në +25 gradë - 10 kOhm.Njësia e kontrollit është e fikur. Rezistenca matet midis kunjeve 11/17 në çipin e brendshëm B5. Norma në një temperaturë të ambientit prej +20 gradë është 126 kOhm, dhe në +25 gradë - 10 kOhm.
71,72Hapja ose gabimi i sensorit të mbinxehjes për shkak të një qarku të shkurtër. Sensori regjistron temperaturën e mbinxehjes mbi +115 gradë.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj. Për të kontrolluar sensorët, do të duhet të shkëputni kontrolluesin dhe të matni treguesin e rezistencës në çipin e brendshëm B5 midis kunjeve 10/12. Norma në një temperaturë të ambientit prej +20 gradë është 126 kOhm, dhe në +25 gradë - 10 kOhm.  Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Lidhjet e zorrës mund të kenë rrjedhur (kontrolloni shtrëngimin e pirgjeve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni drejtimin e qarkullimit të ftohësit, termostatit dhe funksionimin e valvulës së kthimit; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës dhe mbinxehjes. Në rast të mosfunksionimit, të dy sensorët zëvendësohen me të rinj. Për të kontrolluar sensorët, do të duhet të shkëputni kontrolluesin dhe të matni treguesin e rezistencës në çipin e brendshëm B5 midis kunjeve 11/17. Norma në një temperaturë të ambientit prej +20 gradë është 126 kOhm, dhe në +25 gradë - 10 kOhm.  
93,94,97Mosfunksionimi i njësisë së kontrollit (RAM - gabimi i defektit të pajisjes së kujtesës); EEPROM; defekt i kontrolluesit të përgjithshëm.Defektet e mikroprocesorit nuk eliminohen. Në këtë rast, njësia e kontrollit zëvendësohet me një të re.Identike me versionet 25208105 dhe 25204405.

Necessaryshtë e nevojshme të kontrolloni cilësinë e furnizimit me karburant nga pompa e karburantit si më poshtë:

 • Para se të vazhdoni me diagnozën, duhet të siguroheni që bateria është plotësisht e ngarkuar;
 • Gjatë provës, kontrollori duhet të furnizohet me tension brenda 11-13V (për versionin 12 volt) ose 22-26V (për versionin 24 volt);
 • Përgatitja e pajisjes kryhet si më poshtë. Tubi i karburantit është shkëputur nga kazan, dhe fundi i saj është ulur në enë matëse. Ngrohësi ndizet. Pas 63 sekondash. Gjatë funksionimit të pompës, linja e karburantit mbushet dhe benzina / lënda djegëse e naftës fillojnë të rrjedhin në enë. Kur karburanti fillon të rrjedhë në enën matëse, pajisja fiket. Kjo procedurë është e nevojshme për të hequr të gjithë ajrin nga linja para se të filloni matjen. Karburantit hyrës hiqet në gotë.
 • Matja e cilësisë së vetë furnizimit me karburant kryhet në rendin vijues. Së pari, kazan fillon. Pas rreth 40 sekondash. karburanti fillon të rrjedhë në enë. Ne e lëmë pajisjen të ndezur për 73 sekonda. Pas kësaj, pajisjet elektronike fikin ngrohësin, pasi që sensori nuk zbulon një flakë. Tjetra, duhet të prisni derisa elektronika të fillojë një rinisje. Pas ndezjes, priten 153 sekonda. fikni bojlerin nëse nuk fiket vetvetiu.

Norma për këtë model të ngrohësit është 19 mililitra. Një devijim prej 10 përqind në drejtim të rritjes / zvogëlimit të vëllimit është i pranueshëm. Nëse devijimi është më i madh, pompa e dozimit duhet të zëvendësohet.

Gabime hidronike 16/24/30/35

Këtu janë gabimet që mund të ndodhin në para-ngrohësit Hydronic 16/24/30/35:

Kodi:Transkript:Si të rregulloni:
10Kritikisht tension i lartë - mbyllje. Njësia e kontrollit regjistron një rritje të tensionit (mbi 30V) për të paktën 20 sekonda.Çaktivizo çipin 18-pin; ndez motorin e makinës; matni tensionin në tela 2.52rt (kunja e 15-të) dhe 2/52br (kunja e 16-të). Nëse vlera është më e lartë se 30V, është e nevojshme të kontrolloni performancën e gjeneratorit (ka artikull i veçantë).
11Kritikisht tension i ulët - mbyllje. Njësia e kontrollit regjistron një vlerë të tensionit më të vogël se 19V për më shumë se 20 sekonda.Çaktivizo çipin 18-pin; ndez motorin e makinës; matni tensionin në tela 2.52rt (kunja e 15-të) dhe 2/52br (kunja e 16-të). Tensioni në tela duhet të përputhet me vlerën e baterisë. Nëse këta tregues ndryshojnë, është e nevojshme të kontrolloni integritetin e instalimeve elektrike të telave të energjisë (për shkak të shkatërrimit të shtresës izoluese, mund të shfaqet një rrymë rrjedhjeje); ndërprerës; cilësia e terminalit pozitiv në bateri (kontakti mund të humbasë për shkak të oksidimit).
12Mbyllja për shkak të mbinxehjes. Njësia e kontrollit merr një sinjal nga sensori i temperaturës që treguesi ka tejkaluar 130 gradë.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohës; Ndoshta rrjedhje të lidhjeve të zorrës (kontrolloni shtrëngimin e kapëseve); Mund të mos ketë valvul mbytës në vijën e sistemit të ftohjes; Kontrolloni korrespondencën e drejtimit të qarkullimit të ftohësit, funksionimin e termostatit dhe jo valvula kthyese; Formimi i mundshëm i një bllokimi ajri në qarkun e ftohjes (mund të ndodhë gjatë instalimit të sistemit); Mosfunksionimi i mundshëm i pompës së ujit të bojlerit; Kontrolloni aftësinë e përdorimit të valvulave të instaluara në sistem; Kontrolloni ndryshimin e temperaturës në furnizim dhe kthimi i pjesëve të linjës së ftohjes. Nëse vlera diferenciale është më shumë se 10K, atëherë sqaroni shpejtësinë minimale të rrjedhës së vëllimit të ftohësit (treguar nga prodhuesi në literaturën teknike për makinën); Kontrolloni performancën e pompës së ujit. Zëvendësoni nëse ka defekt; Kontrolloni sensorin e temperaturës së ftohësit për përdorueshmëri. Rezistenca në të duhet të jetë brenda 100 Ohm (në një temperaturë të ambientit prej +23 gradë). Në rast devijimesh, sensori duhet të zëvendësohet.
12Vlera e madhe diferenciale e sensorit të mbinxehjes dhe djegies.Instalimi i sensorëve kontrollohet. Nëse është e nevojshme, shtrëngoni shtrëngimin e fijes me 2.5 Nm. duke përdorur një çelës rrotullues, kontrollohet rezistenca e të dy sensorëve. Për një sensor të flakës, norma është 1 kOhm, dhe për një sensor të flakës - 100 kOhm. Matjet duhet të kryhen në temperaturën e dhomës së ambientit. Specifikoni shpejtësinë minimale të rrjedhës së vëllimit të ftohësit (specifikuar nga prodhuesi në literaturën teknike për automjetin).
15Njësia e kontrollit është bllokuar për shkak të një gabimi funksional. Ky kod shfaqet në ekran kur gabimi 12 ndodh tre herë.Mund ta zhbllokoni pajisjen duke pastruar regjistruesin e gabimeve. Përsëritni hapat që janë të nevojshëm për shfaqjen e kodit 12.
16Njësia e kontrollit është bllokuar për shkak të një gabimi funksional. Ky kod shfaqet kur gabimi 58 ndodh tre herë.Mund ta zhbllokoni pajisjen duke pastruar regjistruesin e gabimeve. Përsëritni hapat e kërkuar kur të shfaqet kodi 58.
20Humbja e sinjalit nga gjeneratori ose spiralja e rrymës së ndezjes. Rreziku: leximi kritik i tensionit të lartë. Duket si rezultat i një dështimi të pajisjes ose një prishjeje të telit të sinjalit që shkon te kontrolluesi.Kontrolloni integritetin e telave të furnizimit dhe sinjalit të pikës së caktuar. Zëvendësoni telin nëse dëmtohet. Nëse nuk ka dëmtim të instalimeve elektrike, njësia e kontrollit duhet të zëvendësohet.
21Gabim në gjeneratorin e rrymës së ndezjes për shkak të një qarku të shkurtër. Rreziku: leximi kritik i tensionit të lartë. Duket si rezultat i faktit që tela që shkon në kontrollues është e shkurtër në tokë.Kontrolloni integritetin e telave që kalojnë nga pajisja në kontrollues. Nëse nuk ka dëmtim, kontrolloni funksionin e thirrësit. Kjo kërkon një mjet diagnostikues. Nëse pajisja prishet, ajo duhet të zëvendësohet. Nëse problemi vazhdon, zëvendësoni kontrolluesin.
25Dalja diagnostike: qark i shkurtër.Kontrolloni telin 1.02bl dhe w analoge në një çip 18-pin (shkon në njësinë e kontrollit); prania e një qarku të shkurtër të kontaktit të 2-të; si dhe tela nga kunja e 12-të në kunjin e 8-të të spinës. Dëmtimi i izolimit ose thyerja e telit duhet të rregullohen.
32Ventiluesi i ajrit nuk rrotullohet kur ndizet ndezësi.Kontrolloni nëse helika është e bllokuar. Kontrolloni aftësinë e shërbimit të motorit elektrik.
33Asnjë rrotullim i motorit të ndezësit. Mund të ndodhë kur voltazhi në rrjet është shumë i ulët. Kur kryeni procedura diagnostikuese, është e nevojshme të furnizoni pajisjen maksimalisht 12V.Sigurohuni që shtytësi i ventilatorit nuk është i bllokuar. Nëse zbulohet një pengesë, lëshoni briskët ose boshtin. Kontrolloni performancën e motorit elektrik. Për ta bërë këtë, përdorni një mjet diagnostikues. Në rast të mosfunksionimit, motori zëvendësohet me një të ri. Nëse gabimi vazhdon, njësia e kontrollit duhet të zëvendësohet. Nëse pompa e karburantit është e bllokuar, sigurohuni që boshti i saj të kthehet lirshëm. Nëse jo, ndezësi duhet të zëvendësohet.
37Gabim: prishja e pompës së ujit.Para riparimit, sigurohuni që: pumpshtë instaluar pompa Bus2000 / Flowtronic6000S; connectedshtë lidhur kablli diagnostik nga pompa e ujit Bus2000; Pompa Bus2000 është e energjisë. Në këtë rast, shkëputni kabllon diagnostike Bus2000 dhe ndizni ngrohësin. Nëse: Gabimi është zhdukur, kontrolloni nëse boshti i pompës është bllokuar dhe nëse ndizet lirshëm i thatë; Gabimi nuk është zhdukur, atëherë zëvendësoni pompën ose eliminoni dëmtimin që është formuar në të. Kur përdorni një pompë hidraulike standarde / Flowtronic5000 / 5000S, duhet: Shkëputni kabllon e pompës së ujit; Vendosni tensionin në lidhësin dy kunjës të kabllit të pompës dhe kontrolloni nëse pajisja funksionon. Në rast të funksionimit normal, kontrolloni siguresën (15A), instalimet elektrike të pompës për dëmtime dhe kontakte në çip. Nëse gabimi vazhdon, zëvendësoni kontrolluesin.
39Gabim i ventilatorit të brendshëm për shkak të qarkut të shkurtër.Kontrolloni lidhjen në kunjin kontrollues 18-pin me kabllo 6 dhe 8-pin. Kontrolloni vazhdimësinë e telit midis pistës së 7-të dhe rele të ventilatorit. Mund të ketë një qark të shkurtër midis këtyre telave. Kontrollohet integriteti i telave; Kontrollohet instalimi i saktë i releit të ventilatorit; Nëse rele nuk funksionon, zëvendësojeni atë; Nëse gabimi vazhdon, zëvendësoni kontrolluesin.
44,45Qark i hapur ose i shkurtër në spiralin e stafit.Kontrolloni instalimin e saktë të rele në kontrollues; Nëse rele është i gabuar, zëvendësojeni atë; Nëse gabimi vazhdon, zëvendësoni kontrolluesin.
46,47Valvula solenoide: qark i hapur ose i shkurtër.Në seksionin në kabllo midis valvulës solenoide dhe njësisë së kontrollit (çipi D), është formuar një ndërprerje e telit ose qark i shkurtër. Kontrolloni: Integriteti i instalimeve elektrike midis valvulës dhe kontrolluesit; Spiralja e valvulës solenoide është bërë e papërdorshme - zëvendësoni. Nëse gabimi vazhdon, zëvendësoni kontrolluesin.
48,49Spiralja e rele: qark i hapur ose i shkurtër.Kontrollohet korrektësia e instalimit të releit në njësinë e kontrollit. Rele duhet të zëvendësohet nëse është e nevojshme.
50Kontrolluesi i kyçur për shkak të gabimit funksional. Ndodh pas 10 përpjekjesh për të rifilluar (sensori i flakës nuk zbulon shfaqjen e zjarrit).Shkyçja e njësisë së kontrollit duke pastruar regjistruesin e gabimeve. Mosfunksionimi eliminohet në të njëjtën mënyrë si kur shfaqet gabimi 52.
51Kontrolluesi i flakës zbulon formimin e një zjarri para se të furnizohet karburant.Djegësi duhet të zëvendësohet.
52Mosfunksionimi për shkak të tejkalimit të kufirit të sigurt të fillimit. Gjatë ndezjes, sensori i flakës nuk zbulon shfaqjen e zjarrit. Kur kontrolloni selektorin e rrymës së ndezjes, merrni parasysh që voltazhi në rrjet është i lartë!Kontrolloni: Furnizimi me ajër në dhomën e djegies; Shkarkimi i gazit të shkarkimit; Cilësia e furnizimit me karburant; A është tubi i flakës i lidhur në mënyrë të saktë me shkëmbyesin e nxehtësisë; Funksionimi i gjeneratorit aktual. Për ta bërë këtë, përdorni vetëm mjetin diagnostikues të ndezësit. Nëse thirrësi është i dëmtuar, duhet të zëvendësohet; Gjendja e elektrodave të ndezjes. Në rast të prishjes - zëvendësoni; Integriteti i instalimeve elektrike dhe besueshmëria e kontakteve; Komponenti që kontrollon cilësinë e flakës - ndoshta bllokimi; Përdorshmëria e spirales në valvulën solenoide. Në rast të mosfunksionimit, zëvendësoni. Nëse gabimi vazhdon, kontrollori duhet të zëvendësohet.
54Flaka shuhet gjatë funksionimit të ndezësit. Gabimi shfaqet kur pishtari pritet dy herë në 60 minuta të funksionimit të pajisjes.Kontrolloni: Efikasitetin e furnizimit me karburant; A ka shkarkim të mirë të gazit shkarkues, si dhe nivelin e CO2Shërbueshmëria e spirales në valvulën solenoide. Nëse gabimi vazhdon, kontrollori duhet të zëvendësohet.
5830 sekonda pas aktivizimit të ndezjes, elementi i kontrollit të flakës jep një sinjal rreth flakës jo të shuar.Kontrolloni dhe, nëse është e nevojshme, pastroni shkëmbyesin e nxehtësisë nga ndotja; Matni nivelin e CO2 në traktin e shkarkimit; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të valvulës solenoide (për këtë, përdoret vetëm pajisje diagnostikuese). Zëvendësoni në rast mosfunksionimi; Gjatë vendosjes në breg, karburantit duhet të ndalojë të rrjedhë. Nëse kjo nuk ndodh, duhet të kontrolloni gjendjen e pompës së karburantit; Zëvendësoni kontrolluesin nëse hapat e mësipërm nuk ju ndihmuan.
60,61Qark i shkurtër ose ndërprerje e sinjalit nga sensori i temperaturës.Kontrolloni integritetin e telave që kalojnë nga njësia e kontrollit në sensorin e temperaturës; Kontrolloni rezistencën e sensorit, me kusht që temperatura e ambientit të jetë +20 gradë, rezistenca duhet të jetë brenda 1 kOhm; Nëse nuk ka defekte në sensor ose instalimet elektrike, kontrollori duhet të zëvendësohet.
71,72Qark i shkurtër ose ndërprerje e sinjalit nga sensori i mbinxehjes.Kontrolloni integritetin e telave që kalojnë nga njësia e kontrollit në sensorin e mbinxehjes; Kontrolloni rezistencën e sensorit, me kusht që temperatura e ambientit të jetë +20 gradë, rezistenca duhet të jetë brenda 100 kOhm; Nëse nuk ka defekte në sensor ose instalimet elektrike, kontrollori duhet të zëvendësohet.
81Treguesi i djegies: qark i shkurtër.Ka ndodhur një e shkurtër midis kutisë së kontrollit dhe treguesit të ndezësit. Kontrolloni telin 1.02ge / ws, i cili lidh pinin e 8-të të çipit të kontrollorit 18-pin dhe pinin e 3-të të prizës së fiksimit të pishtarit 8-pin. Nëse telat janë dëmtuar, ato duhet të zëvendësohen ose izolohen. Kontrolloni që treguesi i ndezësit po funksionon.
83Treguesi i defektit: qark i shkurtër.Kontrolloni integritetin e telit 1.02gr, i cili lidh pinin e 5-të të çipit të kontrollorit 18-pin dhe pinin e 6-të të prizës së mbajtëses 8-pin (tela tregues i ndezësit). Nëse konstatohet dëmtim, eleminoni atë dhe kontrolloni performancën e treguesit.
90Prishja e njësisë së kontrollit.Kontrolluesi duhet të zëvendësohet.
91Shfaqja e ndërhyrjeve nga voltazhi i pajisjeve të jashtme.Kontrolloni rregullimin e elektrodave të ndezjes; Kontrolloni se cila pajisje është burimi i ndërhyrjes, eliminoni përhapjen e kësaj ndërhyrje duke mbrojtur telat; Njësia e kontrollit është bërë e papërdorshme - zëvendësoni nëse hapat e mësipërm nuk ndihmuan.
92,93,94,97Mosfunksionimet e kontrolluesit.Njësia e kontrollit duhet të zëvendësohet.

Gabimet M-II M8 / M10 / M12

Këtu është një tabelë e gabimeve të mundshme të modeleve të ngrohjeve paraprakë Hydronic M-II M8 / M10 / M12:

Kodi:Transkript:Si të rregulloni:
5Sistemi anti-vjedhje: qark i shkurtër.Eliminoni dëmtimin e mundshëm të telave.
9ADR / ADR99: çaktivizo.Rindizni ngrohësin.
10Mbingarkesa: mbyllje. Njësia e kontrollit zbulon tejkalimin e kufirit të tensionit për më shumë se 6 sekonda.Shkëputni prizën nga ngrohësi; Ndizni motorin e makinës; Matni treguesin e tensionit në çipin B2 - kontaktet A2 dhe A3; Me tension të rritur (tejkalon 15 ose 30V për një model 12 ose 24 volt, respektivisht), kontrolloni aftësinë e shërbimit të rregullatori i tensionit në gjenerator.
11Kritik i tensionit: Mbyllja. Njësia e kontrollit regjistron një tregues kritik të tensionit të ulët për më shumë se 20 sekonda.Shkëputni spinën nga ngrohësi; Ndizni motorin e makinës; Matni treguesin e tensionit në çipin B2 - kontaktet A2 dhe A3; Nëse voltazhi është nën 10 ose 20V për një model 12 ose 24 volt, përkatësisht, kontrolloni cilësinë e terminal pozitiv në bateri (për shkak të oksidimit, kontakti mund të zhduket), telat e energjisë për korrozionin në lidhje, prania e një kontakti të mirë të telit të tokës, si dhe shërbimi i servisit të siguresës.
12Sensori i mbinxehjes zbulon temperaturat mbi +120 gradë.Hiqeni spinën e ajrit nga qarku i sistemit të ftohjes ose shtoni antifriz; Kontrolloni shpejtësinë e rrjedhës në masë të ujit me mbyt të hapur; Matni rezistencën e sensorit të mbinxehjes (çipi B1, kunjat 2/4). Norma është nga 10 në 15 kOhm në një temperaturë të ambientit prej +20 gradë; "Unazoni" instalimet elektrike për të zbuluar një qark të shkurtër, një qark të hapur dhe gjithashtu kontrolloni integritetin e izolimit të telit.
14Vlera e lartë diferenciale e sensorit të temperaturës dhe sensorit të mbinxehjes. Diferenca në leximet e sensorëve tejkalon 70K.Hiqni spinën e ajrit nga qarku i sistemit të ftohjes ose shtoni antifriz; Kontrolloni shpejtësinë e rrjedhës së masës së ujit me mbyt të hapur; Matni rezistencën e sensorit të mbinxehjes (çipi B1, kunjat 2/4), si dhe sensorin e temperaturës (B1 çip, kunjat 1/2). Norma është nga 10 në 15 kOhm në një temperaturë të ambientit prej +20 gradë; "Unazoni" instalimet elektrike për të zbuluar një qark të shkurtër, një qark të hapur dhe gjithashtu kontrolloni integritetin e izolimit të telit.
17Bllokimi i njësisë së kontrollit për shkak të mbinxehjes. Sensori i mbinxehjes regjistron një tregues që tejkalon +180 gradë.Hiqni spinën e ajrit nga qarku i sistemit të ftohjes ose shtoni antifriz; Kontrolloni shpejtësinë e rrjedhës në masë të ujit me mbyt të hapur; Kontrolloni sensorin e mbinxehjes (shih kodin 12); Kontrolloni njësinë e kontrollit për funksionimin e duhur.
19Priza e ndezjes 1: Dështimi për shkak të energjisë shumë të vogël të ndezjes. Elektroda me shkëlqim 1 harxhon më pak se 2000 Ws.Sigurohuni që të mos ketë qark të shkurtër në elektrodë, dëmtimin e tij ose kontrolloni vazhdimësinë e tij (shih kodin 20). Kontrolloni funksionalitetin e njësisë së kontrollit.
20,21,22Plugë ndezje 1: qark i shkurtër në + Ub, qark i hapur, mbingarkesë, qark i shkurtër në tokë.Kontrollohet treguesi i rezistencës ndaj të ftohtit të elektrodës 1: temperatura e ambientit është +20 gradë, çipi B1 (kontaktet 7/10). Për një rrjet 12 volt, treguesi duhet të jetë 0.42-0.6 Ohm; për një 24 volt - 1.2-1.9 Ohm. Në rastin e treguesve të tjerë, elektroda duhet të zëvendësohet. Në mungesë të një mosfunksionimi, kontrolloni integritetin e instalimeve elektrike, praninë e dëmtimit të izolimit.
23,24Elektroda me shkëlqim 2: qark i hapur, mbingarkesë ose qark i shkurtër.Kontrollohet treguesi i rezistencës ndaj të ftohtit të elektrodës 2: temperatura e ambientit është +20 gradë, çipi B1 (kontaktet 11/14). Për një rrjet 12 volt, treguesi duhet të jetë 0.42-0.6 Ohm; për një 24 volt - 1.2-1.9 Ohm. Në rastin e treguesve të tjerë, elektroda duhet të zëvendësohet. Në mungesë të një mosfunksionimi, kontrolloni integritetin e instalimeve elektrike, praninë e dëmtimit të izolimit.
25Linja JE-K: gabim. Kaldaja mbetet gati.Kablloja diagnostike kontrollohet për dëmtim (qark i hapur, izolim i telit të shkurtër, i dëmtuar). Ky është tela që vjen nga çipi B2 (kunji B4). Nëse nuk ka gabime, kontrolloni kontrolluesin.
26Plugë ndezjeje 2: qark i shkurtër në + UbHapat janë të njëjtë si për gabimin 23,24.
29Priza e ndezjes 2: Dështimi për shkak të energjisë shumë të vogël të ndezjes. Elektroda me shkëlqim 2 harxhon më pak se 2000 Ws.Kontrollohet funksionimi i elektrodës (xhiros, dëmtimi ose qarku i shkurtër), shih kodin 23. Nëse nuk ka defekte, kontrolloni kontrolluesin.
31,32,33,34Motori i ndezjes: qark i hapur, mbingarkesë, qark i shkurtër në + Ub, qark i shkurtër në tokë, shpejtësia e papërshtatshme e boshtit të motorit.Kontrolloni integritetin e telave që shkojnë te motori elektrik (banaku B2, kunjat 3/6/9); Kontrolloni rrotullimin e lirë të teheve të ventilatorit të ajrit. Nëse gjenden objekte të huaja që parandalojnë rrotullimin, ato duhet të hiqen dhe gjithashtu të kontrollohen për dëmtim të boshtit ose kushinetës. Nëse nuk gjenden defekte, kontrollori kryesor ose njësia e kontrollit të ventilatorit duhet të zëvendësohen.
37Dështimi i pompës së ujit.Kontrolloni funksionalitetin e pompës së ujit. Për këtë, rryma furnizohet me çipin B1, kontaktet 12/13. Konsumi maksimal i energjisë duhet të jetë 4 ose 2A. Nëse boshti i pompës është bllokuar, pompë duhet të zëvendësohet. Nëse nuk ka probleme, zëvendësoni kontrolluesin.
41,42,43Pompë uji: dështim për shkak të prishjes, mbingarkesë në + Ub ose qark të shkurtër.Kontrolloni funksionimin e pompës së ujit (shih kodin 37); Kontrolloni integritetin e telave (prishja ose dëmtimi i izolimit) të lidhur me çipin B1, kunjat 12/13; Kontrolloni boshtin e helikës për vajosje; Hiqni bllokimin e ajrit brenda qarku i sistemit të ftohjes, dhe matni antifrizin e rrjedhës së masës me një mbyt të hapur.
47,48,49Gabim i pompës së dozimit për shkak të prishjes së telave, mbingarkesë në + Ub ose qark i shkurtër.Integriteti i telave që shkojnë në pompë kontrollohet (çipi B2, kontaktoni A1). Nëse nuk ka dëmtim, matni rezistencën e pompës (rreth 20 kOhm).
52Afati i sigurt kohor: tejkaluar. Gjatë procesit të fillimit të bojlerit, flaka nuk zbulohet. Sensori i djegies jep një sinjal për ngrohje nën +80 gradë, gjë që shkakton një çaktivizim emergjent të ngrohësit.Kontrollohet: Cilësia e furnizimit me karburant; Sistemi i shkarkimit; Sistemi për pompimin e ajrit të freskët në dhomën e djegies; Funksionimi i elektrodave pin (shih kodin 19-24 / 26/29); Shërbueshmëria e sensorit të djegies ( shih kodin 64,65).
53,54,55,56,57,58Humbja e flakës: Faza "Fuqia"; Faza "E lartë"; Faza "Medium" (D8W / D10W); Faza "Medium1" (D12W); Faza "Medium2" (D12W); Faza "Medium3" (D12W); Faza "E vogël" ". Kaldaja fillon të funksionojë, por sensori i flakës në një nga fazat zbulon një zjarr të hapur.Kontrolloni furnizimin me karburant; Kontrolloni numrin e rrotullimeve të motorit të ventilatorit; Cilësia e heqjes së gazit të shkarkuar; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të djegies (shih kodin 64,65).
59Antifrizi në sistemin e ftohjes nxehet shumë shpejt.Hiqni një bllokim të mundshëm të ajrit nga sistemi i ftohjes; Rimbushni mungesën e vëllimit të ftohësit; Kontrolloni shpejtësinë e rrjedhës së masës së antifrizit me një mbyt të hapur; Kontrolloni aftësinë e shërbimit të sensorit të temperaturës (shih kodin 60,61).
60,61Sensori i temperaturës: qark i hapur, qark i shkurtër. Sensori i temperaturës ose nuk po dërgon sinjale ose raporton një temperaturë kritike të lartë ose shumë të ulët.Kontrolloni rezistencën e sensorit të temperaturës. Çipi B1, kunjat 1-2. Norma është nga 10 në 15 kOhm (temperatura e ambientit +20 gradë). Në rast të përdorshmërisë së sensorit të temperaturës, është e nevojshme të kontrolloni integritetin e telave që çojnë në këtë element.
64,65Sensori i djegies: qark i hapur ose i shkurtër. Sensori i djegies ose nuk po dërgon sinjale ose po raporton një temperaturë kritike të lartë ose shumë të ulët.Kontrolloni rezistencën e sensorit të temperaturës. Çipi B1, kunjat 5/8. Norma është brenda 1kOhm (temperatura e ambientit +20 gradë). Në rast të përdorshmërisë së sensorit të temperaturës, është e nevojshme të kontrolloni integritetin e telave që çojnë në këtë element.
71,72Sensori i mbinxehjes: qark i hapur, qark i shkurtër. Sensori i mbinxehjes ose nuk dërgon sinjale, ose raporton një temperaturë kritike të lartë ose shumë të ulët.  Hapat janë të njëjtë si për gabimin 12.
74Gabimi funksional i njësisë së kontrollit, si rezultat i së cilës kontrollori është i kyçur; pajisjet që zbulojnë mbinxehjen janë të gabuara.Njësia e kontrollit ose pompa e ajrit dhe karburantit duhet të zëvendësohen.
90Rivendosni njësinë e kontrollit për shkak të tensionit të ndërhyrjes së jashtme.Kontrollohet: Përdorshmëria e pajisjeve të instaluara në afërsi të kazanit; Ngarkimi i baterisë; Gjendja e siguresave; Dëmtimi i instalimeve elektrike.
91Rivendosja e njësisë së kontrollit për shkak të një gabimi të brendshëm. Sensori i temperaturës nuk po funksionon si duhet.Kontrolluesi i bojlerit ose njësisë së ventilatorit duhet të zëvendësohet.
92;93;94;95;96;97;98;99.ROM: Gabim; RAM: Gabim (të paktën një qelizë jo operacionale); EEPROM: Gabim, shuma e kontrollit (zona e parametrave të funksionimit) - gabim, vlerat e kalibrimit - gabim, parametra diagnostikues - gabim; Kontrolli i njësisë së kontrollit: Gabim, të dhëna të pavlefshme; Bllok kontrolli i mbinxehjes, gabimi i sensorit të temperaturës; gabimi i brendshëm i pajisjes; rele kryesore: Gabim për shkak të mosfunksionimit; bllokimi funksional i ECU, një numër i madh i rivendosjeve.Njësia e kontrollit ka nevojë për riparim ose zëvendësim.

Ошибки Hydronic S3 Economy 12V CS / Komercial24V CS

Këtu është një tabelë e gabimeve të mundshme të ngrohjeve paraprake (ekonomike dhe komerciale) S3 Economy 12V CS / Commercial24V CS:

Kodi (fillon me P000):Transkript:Si të rregulloni:
100,101,102Sensori i daljes nga antifrizi: qark i hapur, qark i shkurtër, qark i shkurtër në + Ub.Kontrolloni integritetin e telave; Matni rezistencën e telit RD (midis kunjeve 9-10). Norma është nga 13 në 15 kOhm në një temperaturë prej 15 deri në 20 gradë.
10AKoha e pastrimit të ftohtë u tejkalua. Një fillim i ri nuk është i mundur për shkak të temperaturës shumë të lartë në dhomën jo-operacionale të djegies.Sigurohuni që gazrat e shkarkimit të tërhiqen në sistemin e shkarkimit të makinës. Përndryshe, është e nevojshme të kontrolloni sensorin e zjarrit (shih kodin 120,121).
110,111,112Sensori i hyrjes antifriz: qark i hapur, qark i shkurtër, qark i shkurtër në + Ub. Kujdes: kodet 110 dhe 111 shfaqen vetëm kur kaldaja është e ndezur, si dhe kur sensori i temperaturës së ftohësit zbulon një temperaturë mbi +80 gradë.Kontrolloni integritetin e instalimeve elektrike; Matni rezistencën e telit BU (midis kunjeve 5-6) në çipin XB4. Shkalla e rezistencës është nga 13 në 15 kOhm në një temperaturë prej 15 deri në 20 gradë.
114Rrezik i lartë i mbinxehjes. Kujdes: kodi 114 shfaqet vetëm kur kaldaja është e ndezur, si dhe kur sensori i temperaturës së ftohësit zbulon një temperaturë mbi +80 gradë. Gabimi shfaqet kur ekziston një ndryshim i madh midis leximeve të dy sensorëve të temperaturës: hyrjes / daljes (në vijën e sistemit të ftohjes së motorit).Kontrolloni sensorin e instaluar në hyrjen e ftohësit në këmbyesin e nxehtësisë së bojlerit. Matni rezistencën e telit BU (midis kunjeve 5-6) në çipin XB4. Shkalla e rezistencës është nga 13 në 15 kOhm në një temperaturë prej 15 deri në 20 gradë. Ndiqni të njëjtat hapa si për gabimin 115.
115Tejkalimi i pragut të temperaturës së programuar. Një tregues i lartë kritik është regjistruar nga një sensor i temperaturës në daljen e antifrizit nga shkëmbyesi i nxehtësisë i ngrohësit. Sensori regjistron temperaturën e ftohësit mbi +125 gradë.Kontrollohet nëse ka ndonjë rrjedhje në vijën e sistemit të ftohjes (kur kazan funksionon, termostati në makinë duhet të vendoset për ngrohje në modalitetin "Ngrohtë"); Kontrolloni përdorueshmërinë e termostatit; Kontrolloni korrespondencën midis qarkullimit të ftohësit drejtimi dhe drejtimi i rrotullimit të fletëve të pompës hidraulike; Sigurohuni që sistemi i ftohjes nuk është i ventiluar; Kontrolloni efikasitetin e qarkullimit të ftohësit (kapaciteti i valvulës); Kontrolloni funksionalitetin e sensorit të temperaturës të instaluar në daljen e shkëmbyesit të nxehtësisë ( shih kodin 100,101,102).
116Tejkalimi i kufizimit hardware të temperaturës së ngrohjes së ftohësit - mbinxehje. Sensori i temperaturës zbulon një rritje në temperaturën e ftohësit (dalja nga shkëmbyesi i nxehtësisë) prej më shumë se 130 gradë.Për veprime korrigjuese shikoni kodin 115; Matni rezistencën e telit RD (midis kunjeve 9-10). Norma është nga 13 në 15 kOhm në një temperaturë prej 15 deri në 20 gradë.
11ASasia e madhe e mbinxehjes: bllokimi funksional i kontrolluesit.Eliminohet në të njëjtën mënyrë si në rastin e gabimeve 114,115. Kontrolluesi zhbllokohet duke përdorur: EasyStart Pro (elementi i kontrollit) EasyScan (pajisja diagnostike) EasyStart Web (softueri për pajisjen diagnostike).
120,121,122Qark i hapur, qark i shkurtër ose qark i shkurtër në + Ub të sensorit të djegies.Integriteti i instalimeve elektrike kontrollohet. Kablli BN në çipin XB4 (midis kunjave 7-8) testohet për rezistencë. Në një temperaturë të ambientit prej 15 deri në 20 gradë, treguesi duhet të jetë në intervalin prej 1-1.1 kOhm.
125;126;127;128;129.Thyerja e flakës në fazë: Rregullimet 0-25%; Rregullimet 25-50%; Rregullimet 50-75%; Rregullimet 75-100%. Vëmendje! Kur flaka të pritet, kontrollori do të përpiqet të ndezë bojlerin tre herë. Një fillim i suksesshëm heq gabimin nga regjistruesi i gabimeve.Kontrollohet efikasiteti i heqjes së gazit të shkarkuar; Kontrollohet efikasiteti i furnizimit me ajër të freskët në dhomën e djegies; Kontrollohet cilësia e furnizimit me karburant; Kontrollohet funksionimi i sensorit të zjarrit (shih kodin 120,121).
12AAfati i sigurt është tejkaluar.Kontrollohet cilësia e furnizimit / shkarkimit të ajrit nga dhoma; Kontrollohet efikasiteti i furnizimit me karburant; Ndryshoni filtrin e karburantit; Ndryshoni filtrin e rrjetës në pompën e matjes.
12VModaliteti i funksionimit është bllokuar për shkak të tejkalimit të kufirit të kohës së sigurisë (pajisja u përpoq të fillonte tre herë). Kontrolluesi është bllokuar.Kontrolloni cilësinë e furnizimit me karburant. Kontrolluesi është i zhbllokuar me: EasyStart Pro (elementi i kontrollit); EasyScan (pajisja diagnostike); EasyStart Web (softueri i pajisjes diagnostike).
143Gabim i sinjalit të sensorit të ajrit. Kaldaja kalon në modalitetin e emergjencës. Presioni i ajrit nuk përputhet me programin.Për modelin 12 volt, është e nevojshme të kontrolloni lidhjen e bojlerit me autobusin CAN. Rivendos gabimin (shih kodin 12V). Për një analog 24 volt, duhet të rivendosni gabimin. Përndryshe, zëvendësoni njësinë e kontrollit.
200,201Qark i hapur ose i shkurtër i pompës së matjes.Instalimet elektrike kontrollohen për dëmtime. Nëse telat janë të paprekur, pompa e karburantit matës duhet të zëvendësohet.
202Gabim i transistorit të pompës së matjes ose qark i shkurtër në + Ub.Sigurohuni që kablli të mos jetë dëmtuar ose prishur. Banaku i pompës së matjes është shkëputur nga ventilator. Nëse gabimi vazhdon, ventilator duhet të zëvendësohet me një të ri.
2a1Kontakti i humbur ose prishja e pompës së ujit.Shtë e nevojshme të kontrolloni integritetin e telave të pompës. Për ta bërë këtë, duhet të shkëputni çipin XB3 (ngrohësin) dhe çipin XB8 / 2 (i lidhur me pompën e ujit). Telat nuk duhet të kenë ndonjë dëmtim të materialit izolues dhe boshllëqeve. Nëse nuk ka dëmtim, pompë duhet të zëvendësohet.
210,211,212Gabim i elektrodës me shkëlqim: qark i hapur, qark i shkurtër në + Ub, qark i shkurtër, dëmtuar tranzitorin. Kujdes! Para se të kryeni diagnostifikim, duhet të merrni parasysh se pajisja do të dështojë nëse voltazhi është shumë i lartë. Elektroda shembet kur voltazhi është më i lartë se 9.5V. Alsoshtë gjithashtu e nevojshme të merret parasysh rezistenca e furnizimit me energji elektrike në qarqet e shkurtër që rezultojnë.Telat kontrollohen për dëmtim. Nëse kablli është i paprekur, atëherë elektroda duhet të kontrollohet. Për këtë, çipi XB4 është i shkëputur (kunjat e 3-të dhe të 4-të të kabllit WH). Një tension prej 9.5V zbatohet në elektrodë (devijimi i lejueshëm është 0.1V). Pas 25 sekondash. matet forca aktuale. Pajisja konsiderohet e dobishme nëse pajisja tregoi një vlerë prej 9.5A (devijimi i lejueshëm në drejtim të rritjes së 1A, dhe në drejtim të uljes së 1.5A). Në rast të një mospërputhje midis treguesve, elektroda është e dëmtuar dhe duhet të zëvendësohet.
213Gabim i elektrodës me shkëlqim për shkak të energjisë së ulët të shkëlqimit.Integriteti i telave që shkojnë në elektrodë kontrollohet. Performanca e elektrodës kontrollohet (shih kodin 210,212).
220,221,222Motori i fryrësit të ajrit: qark i hapur, qark i shkurtër, qark i shkurtër në + Ub, defekt i tranzistorit.Matet numri i rrotullimeve të boshtit. Për ta bërë këtë, duhet të përdorni pajisjen diagnostike EasyScan (mënyra se si funksionon përshkruhet në udhëzimet e përdorimit).
223,224Gabim i motorit të ventilatorve për shkak të bllokimit të helikës ose boshtit. Motor elektrik po harxhon shumë pak energji.Eliminoni bllokimin e shtytësit ose boshtit (papastërtitë, objektet e huaja ose kremrat). Kontrolloni rrotullimin e lirë të boshtit të pajisjes me dorë. Nëse ventilator dështon, duhet të zëvendësohet.
250,251,252Pompë uji: qark i hapur, qark i shkurtër, transistor i gabuar ose qark i shkurtër në + Ub.Kryhet diagnostikimi i pajimeve të kabllove. Për ta bërë këtë, shkëputni çipin XB3 nga ngrohësi dhe shkëputni çipin XB8 / 2 nga pompa e ujit. Kontrollohet gjendja e shtresës izoluese të telave dhe integriteti i bërthamave. Nëse kablli nuk është dëmtuar, atëherë pompa duhet të zëvendësohet. I njëjti rezultat, nëse fik çipin XB8 / 2 dhe kodi i gabimit nuk zhduket.
253Pompa e ujit është e bllokuar.Një tub degësh është i përkulur në vijën e sistemit të ftohjes.
254,255Rryma e tepërt në pompën e ujit - mbyllja e pajisjes; boshti i pompës po kthehet shumë ngadalë.Mund të ketë papastërti në vijën e sistemit të ftohjes ose ka shumë papastërti brenda pompës.
256Drejtimi i pompës së ujit pa vajosje.Kontrolloni nivelin e antifrizit; possibleshtë e mundur që ajri të ketë hyrë në pompë ose në rrethin e qarkullimit të vogël dhe të ketë formuar një prizë.
257,258Gabimi i pompës së ujit: Tension i ulët / i lartë (ADR); Mbinxehur.Mbinxehja e pompës për shkak të temperaturave të larta jashtë. Në këtë rast, duhet ta instaloni pompën larg njësive të nxehta, mekanizmave ose tubit të shkarkimit; Kontrolloni nëse instalimet elektrike që shkojnë në pompë janë të paprekura. Ky është një kabllo që lidh patate të skuqura XB3 (ngrohës) dhe XB8 / 2 (vetë pompa); Nëse nuk ka dëmtim të instalimeve elektrike, pompa duhet të zëvendësohet.
259Qark i shkurtër në ventilator të kabinës së pasagjerëve ose pompë uji.Sigurohuni që instalimet elektrike në të cilën është lidhur pompa ose ventilatori i brendshëm nuk janë dëmtuar ose prishur; Kontrolloni relein e ventilatorit të ajrit; Kontrolloni qarkullimin e ftohësit.
260Lidhje e prishur universale e daljes.Kontrolloni kodimin e daljes; Kontrolloni telat për dëmtim.
261Qark i shkurtër i ventilatorit të brendshëm.Sigurohuni që mbulesa e motorit elektrik nuk është dëmtuar dhe instaluar në mënyrë korrekte; Nëse mbulesa nuk është dëmtuar dhe mbyllur siç duhet, atëherë është e nevojshme të zëvendësoni stafetën e ventilatorit (K1).
262Qark i shkurtër në + Ub në daljen universale ose tranzitor të gabuar.Sigurohuni që kablli të mos jetë dëmtuar.
300Mosfunksionimi i harduerit, mbinxehja, mosfunksionimi i qarkut të fikjes së pompës së dozimit.Kontrolloni sensorin në rrjedhën e këmbyesit të nxehtësisë. Matni rezistencën e telit RD që vjen nga çipi XB4 (midis kunjave 9-10). Norma është nga 13 në 15 kOhm në një temperaturë prej 15 deri në 20 gradë. Kontrolluesi është i zhbllokuar me: EasyStart Pro (elementi i kontrollit); EasyScan (pajisja diagnostike); EasyStart Web (softueri i pajisjes diagnostike).
301;302;303; 304;305;306.Mosfunksionimi i njësisë së kontrollit.Njësia e kontrollit duhet të riparohet ose zëvendësohet.
307Transferimi i pasaktë i të dhënave në autobusin CAN.Rivendosni gabimin dhe kur të shfaqet, duhet të rikontrolloni lidhjen e autobusit me pajisjen.
30ABus CAN: gabim në transmetimin e të dhënave.Rivendosni gabimin dhe kur të shfaqet, duhet të rikontrolloni lidhjen e autobusit me pajisjen.
310,311Njësia e kontrollit është mbyllur për shkak të mbingarkesës së shkaktuar nga tensioni i lartë. Në këtë rast, treguesi i tensionit të lartë regjistrohet për më shumë se 20 sekonda.Shkëputni çipin XB1 nga kazani; Ndezni motorin e makinës; Matni tensionin midis telave RD (kontakti i parë) dhe BN (kontakti i dytë). Nëse, si rezultat i diagnostikimit, pajisja tregoi një tension më të lartë se 1V, atëherë është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje shërbimit të rregullatorit të tensionit në gjenerator, si dhe gjendjes së terminaleve të baterisë.
312,313Njësia e kontrollit dhe plotësisht bojleri mbyllen për shkak të një tensioni kritik të ulët.Shkëputni çipin XB1 nga kazani; Ndezni motorin e makinës; Matni tensionin midis telave RD (kontakti i parë) dhe BN (kontakti i dytë). Nëse, si rezultat i diagnostifikimit, pajisja tregoi një tension nën 1oV, atëherë është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje dobishmërisë së siguresave, si dhe gjendjes së terminaleve të baterisë (veçanërisht terminalit pozitiv).
315Të dhëna të pasakta në lidhje me presionin e ajrit të freskët.Kontrolloni kontaktet e lidhjes me pajisjen e kontrollit. Nëse gabimi vazhdon, duhet të diagnostikoni me EasyScan.
316Shkëmbim i dobët i nxehtësisë në linjën e sistemit të ftohjes. Kaldaja shpesh do të fillojë cikle të shkurtra ngrohjeje me një pauzë minimale në mes.Kontrolloni vijën përmes së cilës qarkullon ftohësi.
330,331,332Mosfunksionimi i njësisë së kontrollit.Kontrolluesi kërkon riparim ose zëvendësim.
342Konfigurimi i gabuar i pajisjes.Për modelet 12 dhe 24 volt: një numër i madh i përbërësve janë të lidhur me autobusin CAN. Kontrolloni konfigurimin e pajisjes së kërkuar. Ekskluzivisht për modelin 24V ADR: përdorni vetëm një element kontrolli të lidhur me autobusin CAN. Nëse është e nevojshme, duhet të kontrolloni cilësinë e lidhjes së pajisjes.
394Qark i shkurtër i butonit ADR.Kontrolloni integritetin e instalimeve elektrike dhe, nëse dëmtohet, zëvendësoni përbërësit e dëmtuar.
500Hyrja "ErrorState GSC" shfaqet në regjistruesin e gabimeve. Ngrohja ose ventilimi nuk fiket.Ktheni një kërkesë aktive (sistemi vazhdon të dërgojë një kërkesë për ngrohje ose diagnostifikim të pajisjeve). Pastro regjistruesin e gabimeve.
A00Asnjë përgjigje nga EasyFan për një numër specifik të sinjaleve. Komunikimi me kazan është i humbur.Ktheni një kërkesë aktive (sistemi vazhdon të dërgojë një kërkesë për ngrohje ose diagnostifikim të pajisjeve). Pastro regjistruesin e gabimeve.
E01Tejkalimi i kufirit të përkohshëm të punës.Pajisja ka përmbushur pragun e programuar të kohës.

Kosto

Termosensorët e rinj kushtojnë brenda 40 USD. Për automjetet e lehta, prodhuesi ofron pajisje që fillojnë me 400 dollarë, por çmimi i disa kompleteve mund të arrijë 1500 dollarë. Kit përfshin vetë bojlerin, një pajisje kontrolli, një pajisje montimi me të cilën ngrohësi është instaluar në mënyrë korrekte në automjet dhe gjithashtu është i lidhur me sistemin e shkarkimit.

Disa modele të mundësuar nga karburant dizel, të destinuara për ngrohjen e brendësisë së makinës, mund të kushtojnë gjithashtu më shumë se një mijë e gjysmë USD. Gjëja kryesore në procesin e përzgjedhjes është llogaritja e saktë e fuqisë së pajisjes, si dhe qëllimi i saj. Një pikë e rëndësishme është gjithashtu pajtueshmëria me elektronikën e bordit të automjetit.

Ku ta instaloni

Meqenëse kjo kategori e pajisjeve është shumë komplekse dhe ka një numër të madh përbërësish, nuk rekomandohet të instaloni një kazan makinash para-fillimit në garazhin e një shoku tuaj sipas udhëzimeve nga YouTube. Kjo duhet të bëhet nga profesionistë të cilët tashmë kanë njohuri dhe përvojë të mjaftueshme. Për të gjetur një seminar të përshtatshëm, futni "Instalimi i ngrohësit Eberspacher" në motorin e kërkimit.

Përparësitë dhe ndryshimet nga konkurrentët

Prodhuesit më të famshëm të ngrohësve të ngrohtë janë kompanitë gjermane Webasto dhe Eberspacher. Për mënyrën sesi është rregulluar analogu nga Webasto, ekziston artikull i veçantë... Me pak fjalë, ndryshimi midis Eberspacher dhe homologut të tij të lidhur është:

 • Kosto më e vogël e kompletit;
 • Përmasa më të vogla të bojlerit, gjë që e bën më të lehtë gjetjen e një vendi ku ta instaloni. Në shumë raste, shoferët instalojnë këtë pajisje në ndarjen e motorit dhe mundësi më të mëdha - nën veturë, nëse sigurohet një vend i përshtatshëm në strukturën e trupit;
 • Pajisja ka një mbulesë mbrojtëse që mund të hiqet lehtësisht, falë së cilës ka qasje të mirë në të gjithë elementët e bojlerit të automobilave;
 • Dizajni i ngrohësit, veçanërisht ngrohësi i ajrit, përfshin më pak pjesë, gjë që thjeshton shumë riparimin dhe mirëmbajtjen e sistemit;
 • Krahasuar me modele të ngjashme (duke konsumuar të njëjtën sasi karburanti), ky produkt ka një efikasitet më të lartë - me rreth gjysmë kilovat;
 • Pompa hidraulike është instaluar tashmë në kazan, gjë që e bën të lehtë instalimin në automjet.

Në shumë vende të hapësirës post-sovjetike, ekziston tashmë një rrjet pak i zhvilluar i stacioneve të shërbimit të specializuara në ngrohësit e para të automjeteve. Falë kësaj, shoferi nuk ka nevojë të udhëtojë në të gjithë vendin për të riparuar makinën e tij.

Si përfundim, ne ofrojmë një mësim të shkurtër video se si të rregulloni ngrohësin paraprak duke përdorur një modul standard të kontrollit, i cili është i instaluar në pjesën e brendshme të makinës:

Udhëzime video se si të përdorni kontrollin Eberspacher EasyStart Select.

Pyetje dhe Përgjigje:

Как сбросить ошибки eberspacher? Некоторые предпочитают делать это, сняв клемму аккумулятора. Через некоторое время большинство ошибок стирается. Либо это делается через сервисное меню на панели устройства.

Как посмотреть ошибки eberspacher? Для этого нажимается меню, выбирается режим «сервис», мигающий символ часы и задерживается до включения сервисного меню и затем пролистывается до перечня ошибок.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Pajisjet elektrike të automjeteve » Ngrohësit e motorit Eberspacher

Shto një koment