GRUPI I KOMBETARAVE
 

Përmbajtje

Para se të zgjidhni një sistem frenimi për fëmijë, duhet të merrni parasysh çështje të tilla si përshtatja e automjetit dhe nëse është i përshtatshëm për gjatësinë dhe peshën e fëmijës. Alsoshtë gjithashtu shumë e rëndësishme që të keni një sistem mbajtjeje për të siguruar në mënyrë të sigurt dhe efektive karrigen. Për këtë, u krijua standardi ISOFIX, i krijuar për të siguruar sigurinë maksimale të fëmijëve në bord.

Çfarë është sistemi i fiksimit ISOFIX?

Të gjitha vendet për fëmijë janë sisteme sigurie që janë të detyrueshme për fëmijët nën 1,35 m të gjatë). Këto sisteme zvogëlojnë gjasat e lëndimeve nga një aksident deri në 22%. Ekzistojnë dy mënyra, ose mekanizmat themelorë, për të siguruar sediljen e fëmijës në makinë: me rripa ose me sistemin ISOFIX. Kjo e fundit është metoda më e sigurt dhe më e rekomanduar.

ISOFIX është një përcaktim standard ndërkombëtar për sigurimin e vendeve të makinave për fëmijë në makina. Shtë një sistem që është i instaluar në sediljen e pasme të një makine dhe ka tre pika ankorimi në të cilat mund të ngjitet ulësja e fëmijës në makinë. Dy prej tyre janë të lidhura me shiritat metalikë në të cilët do të montohet karrigia dhe tjetra është e vendosur në pjesën e pasme të sediljes, në dyshemenë e bagazhit.

 

Sistemi ISOFIX me Top Tether kombinon përdorimin e këtyre ankorimeve me rripa sigurie. Rripi ngjitet nga lart dhe siguron fiksim shtesë, është më mirë të bashkëngjitni sediljen e fëmijës mbrapa për të mbrojtur rrëshqitjet e papritura. Fundi i sipërm i rripit ngjitet në sytë e spirancës, ndërsa fundi i poshtëm lidhet me spirancën dhe pjesën e pasme të sediljes.

Llojet e montimit të karriges ISOFIX

Ekzistojnë grupe të ndryshme vendesh në varësi të llojit tuaj ISOFIX. Secila prej këtyre lidhjeve do të jetë efektive tek fëmijët e moshave të ndryshme:

  • Grupet 0 dhe 0+... Për fëmijë deri në 13 kg në peshë. Gjithmonë duhet të përdoret në drejtim të kundërt të udhëtimit, sepse në këtë mënyrë karrigja mbron më mirë kokën, qafën dhe shpinën. Fëmija sigurohet në sedilje duke përdorur parzmoren me 5 pika.
  • 1 Group... Për fëmijët nga 9 deri në 18 kg, instaloni gjithnjë sediljen në makinë dhe më pas ulini fëmijën mbi të. Ne gjithashtu rregullojmë fëmijën me një parzmore me 5 pika.
  • Grupet 2 dhe 3... Për fëmijët nga 15 deri në 36 kg, kjo është një shtojcë vendesh e krijuar për rastet kur fëmija është tashmë i madh për një vend makine, por shumë i vogël për të përdorur rripat e sigurimit për të rriturit. Rekomandohet të përdorni një jastëk mbështetëse për një fëmijë për të arritur lartësinë e kërkuar për përdorimin e rripave të sigurimit të makinës. Rripi duhet të jetë në shpatull, pa prekur qafën. Shirita horizontale e rripit duhet të jetë sa më e ulët të jetë e mundur në ije dhe jo në stomak.
🚀Më shumë për temën:
  Si të shmangni rrjedhjet në sistemin e shkarkimit

Rekomandimet më të fundit për vendet e makinave për fëmijë

Vendet e makinave duhet të kenë një etiketë certifikuese të BE-së. Vendet pa shenja certifikimi nuk janë të sigurta. ECE R44 / 04 dhe standardi i-Size janë të vlefshme.

 

Me kusht që një sedilje për fëmijë është planifikuar të vendoset në sediljen e pasagjerit, duhet të respektohen udhëzimet përkatëse në manualin e pronarit, veçanërisht ato që lidhen me çaktivizimin e jastëkut të pasagjerit përpara.

Këshillohet që sediljet të vendosen në pjesën qendrore të sediljes së pasme, me kusht që automjeti të mos jetë i përgatitur për instalimin e ankorimeve ISOFIX në këtë zonë. Përndryshe, është më mirë t'i vendosni në sediljen e djathtë të pasme në mënyrë që shoferi të ketë një këndvështrim më të mirë të fëmijës dhe, përveç kësaj, ana më afër bordurës është më e sigurt për ta nxjerrë fëmijën nga makina.

Shumë shoferë udhëtojnë me fëmijë në një makinë. Prandaj, është e rëndësishme jo vetëm për të mbajtur makinën në gjendje të mirë, por edhe për të bërë gjithçka që është e nevojshme për sigurinë e fëmijës.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Këshilla për shoferët » ISOFIX Group 0, 1, 2 dhe 3 vende: siguri për të vegjlit

Shto një koment