Çfarë vaji për një motor LPG?
 

Përmbajtje

Pas instalimit instalimi i gazit A ia vlen të ndryshoni vajin e motorit në një të veçantë të krijuar për motorët që punojnë me LPG? Përgjigja më e shkurtër do të ishte: Ndërrimi i vajit kryesisht jo e nevojshme, por përdorimi i vajrave të testuar për pajtueshmërinë me njësitë e gazit do të jetë gjithmonë zgjidhja më e mirë.

Disa njerëz mendojnë se fjalët "LPG" ose "GAS" në paketimin e vajit të motorit janë vetëm një manovër marketingu. Por nuk është kështu.

Nga njëra anë, në fakt vajra të cilësisë së lartëqë plotësojnë standardet e rrepta të vendosura nga prodhuesit e motorëve duhet të punojnë me sukses edhe me motorët me LPG. Nga ana tjetër, megjithatë, duhet të jeni të vetëdijshëm se një motor që punon me një përzierje gazi dhe jo me benzinë, punon në kushte të tjera më të vështira... Në teori, ne mund të imagjinojmë një situatë ku një vaj që plotëson vetëm kërkesat minimale të një prodhuesi të motorit me benzinë ​​nuk do të jetë në gjendje të përballojë një motor me gaz. Para së gjithash, duhet të zgjidhni produkte të markave të njohura që kontrollohen dhe rekomandohen nga përdoruesit, për shembull Kukudh, Castrol, I lëngshëm moly, predhë ose Orlen.

 

Temperatura në motorin që punon me LPG është më e lartë

Dallimi kryesor është se temperatura e gazrave të gripit në motor është më e lartë sesa temperatura e djegies së benzinës.

Gjatë djegies, gazi kërkon më shumë ajër, por, ndryshe nga benzina, ai nuk e ndryshon gjendjen e tij të grumbullimit në këtë proces dhe, për rrjedhojë, nuk bën ftohtë... Kjo rrit temperaturën në dhomën e djegies dhe gazi digjet më ngadalë se benzina.

Temperatura më e lartëqë mbetet në motor për një kohë të gjatëjo të dobishme për motorin. Në këto kushte, më shumë vaj mund të konsumohet dhe avullohet.

 
🚀Më shumë për temën:
  Çfarë është amortizuesi dhe si funksionon

Kjo është gjithashtu e reduktuar efekti i disa aditivëve të vajittë cilat duhet të kenë, për shembull, veti pastruese dhe kundër korrozionit. Nëse neutralizohet, më shumë mbeturina do të mbeten në motor.

Sipas standardeve, LPG mund të përmbajë deri në 5 herë më shumë squfur sesa benzina pa plumb dhe vaji i motorit konsumohet më shpejt në këto kushte. Kjo është arsyeja pse disa ekspertë rekomandojnë ndryshimin e vajit në motorët me një instalim gazi më shpesh sesa në të tjerët. Kjo mund të jetë e përshtatshme ndryshimi i vajit jo çdo 12, por çdo 9-10 muaj.

Çfarë është vaji LPG?

Mirë, por kthehu te pyetja kryesore. A duhet të zbatohet ky ndryshim më i shpeshtë për vajin e krijuar posaçërisht për motorët me gaz?

Epo, vaji që zgjedhim nuk duhet të jetë i dizajnuar posaçërisht për LPG, por është më mirë që përshkrimi të përmbajë informacione që mund te perdoret edhe per sistem gazi.

Ky informacion mund të gjendet ndër të tjera për vajrat Elf Evolution 700 STI (gjysmë sintetike) dhe LIQUI MOLY Top Tec 4100 (sintetike). Vajrat e përshtatur për motorët me gaz në përgjithësi përmbajnë aditivë më neutralizues mbetjet e acidit nga djegia e karburantit të gaztë me cilësi të ulët.

Nëse përqendrohemi te një vaj, prodhuesi i të cilit nuk raporton bashkëpunim me motorët me LPG, duhet ta kemi parasysh këtë. Vajra të klasës SAE ose më mirëbazuar në teknologjinë e eterit të lehtë. Megjithatë, këto nuk duhet të jenë vajra me "rezistencë të ulët", të quajtur ekonomia e karburantit. Vajrat me rezistencë të ulët kanë tendencë të thithjen e lagështisë... Ndërkohë LPG-ja lëshon një sasi të madhe avulli uji kur digjet. Si rezultat, mund të merret një filtër vaji që është shumë "i trashë", i cili nuk do të përfitojë nga motori.

 

Fotografitë Nokar, Castrol

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Funksionimi i makinerive » Çfarë vaji për një motor LPG?

Shto një koment