Për çfarë është lubrifikuesi? Llojet e lubrifikantëve që vijnë në ndihmë në punëtorinë e shtëpisë

Përmbajtje

Në punëtorinë tonë të shtëpisë, përveç grupit të mjeteve të nevojshme, duhet të ketë diçka tjetër. Diçka falë së cilës ne mund të zgjidhim shpejt dhe në mënyrë efektive problemin e mekanizmave të kërcitjes në një karrocë dore kopshti, në një rrotë biçiklete ose në një derë makine. Natyrisht, ne po flasim për lloje të ndryshme lubrifikantësh teknikë, të cilët do të shfaqen kudo ku kërkohet funksionimi i qetë dhe i qetë i pjesëve lëvizëse që do të lidhen. Në tekstin e sotëm do të mësoni se çfarë janë lubrifikantët dhe në çfarë situatash ia vlen t'i keni në dorë.

Çfarë do të mësoni nga ky postim?

 • Çfarë janë lubrifikantët?
 • Cilat janë detyrat e përgjithshme të lubrifikantëve teknikë?
 • Cilat janë vetitë dhe aplikimet e lubrifikantëve më të njohur?

Shkurtimisht

Grafit, Teflon, Grease bakri ... Nëse jeni të humbur në një turmë produktesh dhe nuk jeni të sigurt se cilat lloje yndyrash të zgjidhni, shikoni udhëzuesin më poshtë. Do të mësoni se cilat lloje të lubrifikantëve teknikë janë më të njohurit dhe ku përdoren.

Çfarë janë lubrifikantët?

Para se të kalojmë në përgjigjen e pyetjes se çfarë lloje lubrifikantësh ekzistojnë, ia vlen të hedhim një vështrim më të afërt se me çfarë substancash kemi të bëjmë në përgjithësi. Ndoshta nuk e keni menduar kurrë për një kohë të gjatë, apo jo? Mirë Lubrifikantët janë kimikate speciale që mund të jenë gjysmë të lëngshme, të lëngshme ose të ngurta. (më rrallë gaz), në varësi të zonës së aplikimit. Si rezultat, ato depërtojnë në mënyrë efektive në sipërfaqen e lubrifikuar dhe nuk kullojnë prej saj.

Përbërësi kryesor i lubrifikantëve është vaj bazë (sintetike, bimore ose minerale), që është rreth 70-75% e vëllimit të tyre. Vajrat janë të lëngshëm, dhe konsistenca e yndyrës duhet të jetë më e fortë - për këtë përdoren trashës të veçantë. Kjo mund të jetë, për shembull, ure aromatike, silikat alumini ose sapunë alkaline... Duke përdorur këto substanca, lubrifikuesi kthehet në një pastë të trashë.

🚀Më shumë për temën:
  Si të kontrolloni gotat e amortizatorëve?

Faza e përshkruar më sipër përcakton konsistencën përfundimtare të yndyrës. Por çfarë e bën atë të fitojë veti unike që janë të ndryshme për çdo lloj lubrifikuesi? Ata vendosin për të Përmirësuesit, më të zakonshmit prej të cilëve janë:

 • Teflon (Yndyra Teflon);
 • grafit (grease grafit);
 • bakër (yndyr bakri);
 • ruajtës;
 • aditivë që rrisin qëndrueshmërinë;
 • ngjitje e rritur;
 • aditivë kundër korrozionit.

Çfarë bëjnë lubrifikantët?

 • Ato sigurojnë një shtresë rrëshqitëse midis elementëve mekanikë kontaktues. - kjo shtresë ndan pjesët nga njëra-tjetra, duke reduktuar fërkimin ndërmjet tyre. Fërkimi është në shumë raste një proces i pafavorshëm që çon në efekte anësore si temperatura e lartë, zhurma, deformimi i sipërfaqes ose shfaqja e tallash metali.
 • Ata mbyten sendet e punës, duke zvogëluar kërcitjet e pakëndshme.
 • Ata shpërndajnë nxehtësinë dhe zvogëlojnë nxehtësinëe cila prodhohet ndërmjet artikujve të punës.
 • Mbron pjesët metalike të mekanizmave nga korrozioni.
 • Ata thithin ngarkesa.
 • Ato kontribuojnë në përmirësimin e cilësisë dhe kulturës së mekanizmave, duke rritur efikasitetin e tyre. Duke përdorur lubrifikantë teknikë, ne zgjasim jetën e makinerive tona dhe zvogëlojmë rrezikun e konsumimit të parakohshëm.

Çfarë lloje të lubrifikantëve ekzistojnë?

Yndyrat grafite

Prodhuar duke përdorur grimcat e pluhurit të grafitit., yndyrat e grafitit janë shumë rezistente ndaj stresit dhe ujit, si dhe mbrojtje nga korrozioni. është e njëjta përcjellës i shkëlqyer elektrikpër shkak të së cilës përdoret gjerësisht në pjesë të një instalimi elektrik. I përshtatshëm për servisimin e nyjeve të topit, sustave me gjethe dhe komponentëve të tjerë që i nënshtrohen ngarkesave të rënda. Mund të përdoret edhe për fshirëset e makinave.kini kujdes që të mos i rrëshqasë, pasi kjo mund të dëmtojë pendët. Yndyrat e grafitit përdoren gjithashtu si lubrifikant montimi, përveç nëse prodhuesi e përjashton përdorimin e tij. Megjithatë, nuk do të funksionojë si lubrifikant mbajtës. - grimcat e grafitit janë aq të mprehta sa mund të ndikojnë negativisht në efikasitetin e sistemit dhe të përshpejtojnë konsumimin e tij. Për më tepër, në situata të tilla ekziston rreziku i zjarrit për grafitin (> 60 ° C).

🚀Më shumë për temën:
  Defektet më të shpeshta të makinave gjatë pushimeve. A mund të shmangen ato?

Për çfarë është lubrifikuesi? Llojet e lubrifikantëve që vijnë në ndihmë në punëtorinë e shtëpisë

Yndyrë bakri

Yndyrat e bakrit janë një yndyrë e pasur me bakër. Ofron veti të shkëlqyera lubrifikuese, ngjitje dhe stabilitet termik. (nuk ka frikë nga temperaturat deri në 1100 ° С). Mbron elementët e lubrifikuar nga korrozioni dhe gërryerja. Mund të përdoret si yndyrat për frenat dhe bulonat e disqeve të fiksimit në qendrat e rrotave... Yndyrat e bakrit janë përdorur gjithashtu me sukses për të mbrojtur fijet e prizave të ndezjes dhe kandelave, kunjat e tubit të shkarkimit ose fijet e sondës lambda.

Mësoni më shumë: Grease bakri - Cilat janë aplikimet e tij?

Për çfarë është lubrifikuesi? Llojet e lubrifikantëve që vijnë në ndihmë në punëtorinë e shtëpisë

Grease silikoni

Përgatitni veti të forta antistatike dhe hidrofobike - Parandalon ngjitjen e elektricitetit statik dhe pluhurit dhe zhvendos në mënyrë efektive ujin, duke parandaluar korrozionin. Krijon një shtresë shumë të hollë, të lëmuar mbi elementin që do të lubrifikohet, e cila ruan elasticitetin e saj dhe nuk ngurtësohet. Siguron rrëshqitje dhe nuk bllokon papastërtitë, gjë që është veçanërisht e rëndësishme në makineri, ndotja e të cilave mund të çojë në dështim të sistemit. Yndyra silikoni është jashtëzakonisht e gjithanshme dhe mund të përdoret në shtëpi (p.sh. për lubrifikoni zinxhirin e biçikletës ose menteshat në derë) dhe industriale. Do të jetë gjithashtu e dobishme për mirëmbajtjen e vulave të dyerve të makinave (mbron nga plasaritja dhe ngrirja), madje edhe për kujdesin e kabinës.

Për çfarë është lubrifikuesi? Llojet e lubrifikantëve që vijnë në ndihmë në punëtorinë e shtëpisë

Yndyrn teflon

Kur bëhet fjalë për llojet e lubrifikantëve që dallohen nga të tjerët, yndyrat Teflon janë një prej tyre. Veçantia e saj manifestohet në faktin se është menduar për të ashtuquajturat lubrifikimi i thatë, d.m.th. ku nuk mund të përdoren lubrifikantë që përmbajnë vajra ose yndyrna të tjera... Është rezistent ndaj temperaturave të ulëta dhe të larta dhe kushteve të motit dhe për shkak të neutralitetit të tij kimik nuk reagon në asnjë mënyrë. Yndyrat e teflonit përdoren në pajisjet elektrike të bëra nga materiale të ndryshme, si dhe në aksesorët që vijnë në kontakt me ushqimin dhe produktet farmaceutike (Teflon është i kategorisë ushqimore). Në industrinë e automobilave, përdoret në akse, mbështetëse, tufa ose shina sediljeje.

🚀Më shumë për temën:
  Kutia e shpejtësisë DSG - pro dhe kundër

Për çfarë është lubrifikuesi? Llojet e lubrifikantëve që vijnë në ndihmë në punëtorinë e shtëpisë

Yndyrë të bardhë

Duke folur për lubrifikantët që kanë një veçori të veçantë midis preparateve të tjera, nuk mund të mos përmendet yndyra e bardhë. Nuk është e vështirë të merret me mend se kjo është për shkak të ngjyrës së saj unike të bardhë. Ngjyra e pazakontë bie në sy mes mekanizmave dhe pjesëve individuale, duke e bërë më të lehtë spërkatjen me aplikues. Yndyrat e bardha karakterizohen nga rezistencë e mirë ndaj kushteve të motit dhe luhatjeve të temperaturës. (nga - 40 ° C në 120 ° C, afatshkurtër deri në 180 ° C). Ai ruan vetitë e tij në kontakt me ujin e kripur, mbron nga ndryshku, nuk ngrin ose shkrihet. Kjo përdoret në menteshat e dyerve dhe ndalesat e dyerve, shinat e sediljeve, kabllot, etj. gaz dhe tufë, koka bulonash, terminale baterish etj. Punon gjithashtu si lubrifikant i shtyllës së rrotullimit.

Mësoni më shumë: Lubrifikant i bardhë - Sa i mirë është dhe si ta përdorni?

Për çfarë është lubrifikuesi? Llojet e lubrifikantëve që vijnë në ndihmë në punëtorinë e shtëpisë

Llojet më të njohura të lubrifikantëve. Zgjidhni një lubrifikant për punëtorinë tuaj

Nuk jeni i sigurt se cilin lubrifikant teknik të zgjidhni? Apo ndoshta po mendoni të blini disa lloje? Shkoni te avtotachki.com dhe shikoni markat më të mira të lubrifikantëve me përshkrime të hollësishme të vetive dhe aplikimeve të tyre. Mos harroni, lubrifikuesi i mirë teknik është themeli dhe një nga aleatët tuaj kryesorë në punëtorinë tuaj të shtëpisë!

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Funksionimi i makinerive » Për çfarë është lubrifikuesi? Llojet e lubrifikantëve që vijnë në ndihmë në punëtorinë e shtëpisë

Shto një koment