Si të karburantit një makinë në një pikë karburanti vetë
 

Përmbajtje

Duket se mund të jetë më lehtë sesa karburantizimi i makinës me pjesën tjetër të karburantit. Në fakt, për disa shoferë (kryesisht fillestarë) kjo procedurë është një nga më stresueset në procesin e ngasjes.

Le të shqyrtojmë disa parime që do të ndihmojnë një automobilist të kryejë saktë procedurën në një stacion karburanti që shpesh lejon vetë-shërbim të klientëve. Especiallyshtë veçanërisht e rëndësishme të mbani mend për rregullat e sigurisë në mënyrë që të mos duhet të paguani për dëmin në pronën e dikujt tjetër.

Kur të karburantit?

Pyetja e parë është se kur duhet të karburantit. Duket se përgjigjja është e qartë - kur rezervuari është bosh. Në fakt ka një hollësi të vogël këtu. Për të furnizuar me karburant makinën, duhet të shkoni deri në stacionin e karburantit. Dhe kjo kërkon një sasi të caktuar të karburantit.

 

Duke marrë parasysh këtë faktor, ekspertët rekomandojnë të veprojnë në mënyrë aktive - të mësojnë se si të përcaktojnë në cilën fazë rezervuari do të bëhet pothuajse bosh. Atëherë nuk do të jetë e nevojshme të ndaloni kalimin e makinave dhe të kërkoni që të tërhiqen në stacionin më të afërt të karburantit (ose të kërkoni të kulloni pak benzinë).

Si të karburantit një makinë në një pikë karburanti vetë

Edhe një detaj. Në makinat e vjetra, shumë mbeturina mund të grumbullohen në rezervuarin e gazit gjatë gjithë periudhës së funksionimit. Sigurisht, një filtër është instaluar në tubin thithës të linjës së karburantit, por nëse fjalë për fjalë pika e fundit është thithur, atëherë ekziston një probabilitet i lartë që mbeturinat të futen në linjën e karburantit. Kjo mund të çojë në bllokim të përshpejtuar të filtrit të imët të karburantit. Kjo është një arsye tjetër pse nuk duhet të prisni që shigjeta të qëndrojë plotësisht në ndalesë.

Për të parandaluar këtë situatë, prodhuesit kanë pajisur panelin e makinës me një dritë paralajmëruese. Çdo makinë ka treguesin e vet të nivelit minimal të karburantit. Kur blini një makinë të re, duhet të provoni se sa larg do të udhëtojë automjeti nga momenti i ndezjes së dritës (duhet të keni të paktën 5 litra karburant në stok).

 
Si të karburantit një makinë në një pikë karburanti vetë

Shumë prej tyre drejtohen nga leximet e kilometrazhit - ata vendosin për vete kilometrazhin maksimal përmes të cilit duhet të furnizohen me karburant. Kjo e bën më të lehtë për ata të lundrojnë - nëse ka karburant të mjaftueshëm për udhëtimin ose nëse ai mund të shkojë në një stacion benzine të përshtatshëm.

Si të zgjidhni një pikë karburanti

Megjithëse mund të ketë shumë pika të ndryshme karburanti në qytet ose përgjatë rrugës, nuk duhet të mendoni se do të shkojë. Secili furnizues shet një produkt të ndryshëm. Shpesh ka pika karburanti në të cilat karburantet janë me cilësi jashtëzakonisht të ulët, megjithëse çmimi është në të njëjtin nivel si në kompanitë premium.

🚀Më shumë për temën:
  Çfarë vaji motori për dimër?

Pas blerjes së një automjeti, ia vlen të pyesni shoferët e njohur se cilat stacione përdorin. Pastaj duhet të vëzhgoni se si sillet makina pas karburantit në një pompë specifike. Kjo do t'ju ndihmojë të përcaktoni se cila kompani po shet benzinën e duhur për automjetin tuaj.

Si të karburantit një makinë në një pikë karburanti vetë

Edhe nëse duhet të udhëtoni larg, mund të shihni në hartë në cilat intervale ndodhen stacionet e përshtatshme. Ndërsa udhëtoni, disa shoferë llogarisin distancën midis pikave të tilla të karburantit dhe "ushqejnë" makinën, edhe nëse drita nuk është ndezur akoma.

Cilat lloje të karburantit janë atje

Të gjithë automobilistët e dinë që secili lloj motori ka karburantin e tij, kështu që një motor benzinë ​​nuk do të funksionojë me karburant nafte. E njëjta logjikë vlen edhe për motorin me naftë.

Por edhe për njësitë e energjisë me benzinë, ka marka të ndryshme të benzinës:

 
 • I 76-ti;
 • I 80-ti;
 • I 92-ti;
 • I 95-ti;
 • I 98-ti.

Në pikat e karburantit, shpesh gjenden prefikset si "Super", "Energy", "Plus" etj. Furnizuesit thonë se është "një formulë e përmirësuar që është më e sigurt për motorin". Në fakt, kjo është benzinë ​​e rregullt me ​​një përmbajtje të ulët të aditivëve që ndikojnë në cilësinë e djegies.

Nëse makina është e vjetër, atëherë në shumicën e rasteve motori i saj "ushqehet" nga klasa e 92-të e karburantit. 80 dhe 76 përdoren jashtëzakonisht rrallë, pasi kjo tashmë është një teknikë shumë e vjetër. Një motor që funksionon në një gradë 92 do të funksionojë mirë me 95 benzinë. Vetëm në këtë rast nuk ka nevojë të paguaj më shumë.

Si të karburantit një makinë në një pikë karburanti vetë

Nëse makina është e re, madje edhe nën garanci, atëherë prodhuesi specifikon saktësisht se cila benzinë ​​duhet të përdoret. Përndryshe, automjeti mund të hiqet nga garancia. Nëse libri i shërbimit nuk është i disponueshëm (përmban rekomandime të ndryshme, duke përfshirë markën e vajit të motorit, si dhe llojin e benzinës), atëherë si një aluzion për shoferin, prodhuesi bëri një shënim në brendësi të çelësit të rezervuarit të gazit.

Si të karburantit?

Për shumicën e automjetëve, kjo procedurë është aq e thjeshtë saqë mund të duket qesharake të përshkruash stacionin e karburantit në detaje. Por për një fillestar, këto kujtesa nuk do të dëmtojnë.

Siguria nga zjarri

Para se të karburantoni një makinë, është jashtëzakonisht e rëndësishme të mbani mend për sigurinë nga zjarri. Benzina është një substancë shumë e ndezshme, prandaj është rreptësisht e ndaluar pirja e duhanit në territorin e stacionit të karburantit.

🚀Më shumë për temën:
  Shkencëtari llogarit rrugën ideale për turne evropian

Një rregull tjetër është mbyllja e detyrueshme e motorit pranë kolonës. Ju gjithashtu duhet të jeni të kujdesshëm për të siguruar që pistoleta të jetë vendosur plotësisht në qafën mbushëse të rezervuarit të gazit. Përndryshe, mund të bie (nëse karburanti furnizohet automatikisht pas pagesës). Benzina do të derdhet në asfalt dhe do të shkaktojë zjarr. Edhe një shkëndijë e vogël mund të jetë e mjaftueshme për të ndezur avujt e benzinës.

Si të karburantit një makinë në një pikë karburanti vetë

Meqenëse ekziston një rrezik i mundshëm në vendin e stacionit, të gjithë shoferëve u kërkohet të heqin pasagjerët nga automjeti.

Pushim me levë pistolete

Kjo nuk është një dukuri e zakonshme, por ndodh. Gjatë procesit të karburantit, pistoleta automatike shkaktohet dhe karburantit ndalet së rrjedhuri. Në këtë rast, mund të bëni sa më poshtë:

 • Lëreni pistoletën në qafën e mbushjes dhe shkoni te arkëtarja. Raportoni problemin. Tjetra, punonjësi i stacionit do të thotë se duhet ta varni armën në pompë, pastaj ta fusni përsëri në rezervuar dhe do të përfundojë karburanti. Kjo mund të ndodhë për shkak të faktit se benzina nuk hyn mirë në rezervuar, dhe pajisja e njeh këtë si një rezervuar të mbingarkuar. Gjithashtu, kjo mund të ndodhë për faktin se automobilisti nuk e futi plotësisht pistoletën. Për shkak të presionit të reflektuar nga muret e qafës së mbushësit, automatizimi funksionon, duke e zbuluar në mënyrë të gabuar atë si një rezervuar të plotë.
 • Ju mund të mos e shtyni plotësisht levën e armës (afërsisht gjysma e goditjes) derisa të rrjedhë benzina. Por kjo është vetëm nëse rezervuari nuk është i mbushur, përndryshe benzina thjesht do të kalojë në majë.

Metoda hap pas hapi e karburantit të një makine

Procesi i karburantit është mjaft i thjeshtë. Këtu është një udhëzues hap pas hapi:

 • Ne drejtohemi deri në një bombol me vrimë nxjerrëse të përshtatshme (ato tregojnë se çfarë lloj benzine ka në këtë rezervuar). Shtë e nevojshme të përcaktohet saktësisht nga cila anë duhet të ndalet makineria, pasi zorra e mbushjes nuk është pa dimension. Ju duhet të vozisni lart nga ana e çelësit të rezervuarit të gazit.Si të karburantit një makinë në një pikë karburanti vetë
 • Po e fik motorin.
 • Nëse një punëtor i karburantit nuk del, duhet të hapni vetë çelësin e rezervuarit të karburantit. Në shumë makina moderne, ajo hapet nga pjesa e pasagjerëve (një levë e vogël në dysheme pranë dorezës së bagazhit).
 • Ne heqim kapakun e rezervuarit. Për të mos e humbur, mund ta vendosni në parakolp (nëse ka një zgjatim). Mos e vendosni në bagazh, pasi pikat e benzinës mund të dëmtojnë ngjyrën ose, të paktën, të lënë pas njolla të yndyrshme, në të cilat pluhuri do të grumbullohet vazhdimisht. Shpesh, karburantet vendosin një mbulesë në zonën e pistoletës së hequr (gjithçka varet nga modeli i kolonës).
 • Ne fusim pistoletën në qafë (ka një mbishkrim me një markë benzine në të dhe në vendin ku është instaluar). Foleja e saj duhet të futet plotësisht brenda vrimës së mbushjes.
 • Shumica e pikave të karburantit aktivizohen vetëm pas pagesës. Në këtë rast, duhet t'i kushtoni vëmendje numrit të kolonës. Në arkë, duhet të raportoni këtë shifër, markën e benzinës dhe numrin e litrave (ose shumën e parave që planifikoni të karburantoni makinën).
 • Pas pagesës, duhet të shkoni te arma dhe të shtypni levën e saj. Mekanizmi i shpërndarësit do të pompojë sasinë e karburantit për të cilin është paguar në rezervuar.
 • Sapo pompa të ndalet (zhurma karakteristike ndalet), lëshoni levën dhe hiqni me kujdes pistoletën nga qafa. Në këtë pikë, pika të benzinës mund të bien në trupin e makinës. Në mënyrë që të mos njollosë makinën, doreza ulet pak më poshtë nivelit të qafës së mbushjes dhe vetë pistoleta kthehet në mënyrë që hunda të duket lart.
 • Mos harroni të shtrëngoni kapakun e rezervuarit, mbyllni çeljen.
🚀Më shumë për temën:
  Çfarë duhet të bëni kur makina lëshon tinguj të çuditshëm

Në shumicën e rasteve, ka benzina në stacionin e karburantit të cilët do të kryejnë të gjithë punën vetë. Shoferi duhet vetëm të vendosë makinën në mënyrë korrekte, të tregojë se cilën benzinë ​​duhet të mbushet dhe të paguajë për karburantin.

Pyetje dhe Përgjigje:

Si funksionon një pistoletë e karburantit? Pajisja e saj ka një levë, membranë dhe valvul të veçantë. Kur benzina derdhet në rezervuar, presioni i ajrit e ngre membranën. Sapo ajri ndalon rrjedhjen (fundi i pistoletës është në benzinë), pistoleta qëllon.

Si të mbushni siç duhet benzinën në një pikë karburanti? Rimbushni karburantin me motorin e fikur. Një pistoletë futet në vrimën e hapur të mbushësit dhe fiksohet në qafë. Pas pagesës, benzina do të fillojë të pompohet.

Si e dini kur duhet të mbushni makinën tuaj me karburant? Për këtë, ekziston një sensor i nivelit të karburantit në pult. Kur shigjeta është në pozicionin minimal, llamba ndizet. Në varësi të cilësimeve të notuesit, shoferi ka në dispozicion 5-10 litra karburant.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Këshilla për shoferët » Si të karburantit një makinë në një pikë karburanti vetë

Shto një koment