Si të zgjidhni dhe instaloni jastëkët e kaliperit që bëni vetë
 

Përmbajtje

Akordimi i makinës ka shumë drejtime. Disa prej tyre ju lejojnë të ndryshoni makinën përtej njohjes, ndërsa të tjerët kanë të bëjnë vetëm me detaje të vogla. Kategoria e dytë përfshin instalimin e rreshtave dekorativë në caliperat e frenave të makinës.

Le të hedhim një vështrim më të afërt se si ta kryejmë saktë këtë procedurë, si dhe nëse ia vlen ta përdorësh atë.

Çfarë janë jastëkët e kaliperit?

Sa për akordimin, jo çdo automobilist mund ta përballojë atë. Fakti është se një makinë e jashtme e pa shquar mund të "pompohet" përtej njohjes. Përmirësime të tilla gjithmonë kushtojnë shumë para. Për më tepër, këto ndryshime ndonjëherë janë shumë më të shtrenjta se vetura.

 

Situata është e ndryshme me akordimin vizual. Paketat e paraqitjes mund të kushtojnë qindarka, por i japin automjetit një stil origjinal. Dhe më shpesh sesa jo, ky dizajn lë të kuptohet për karakteristikat sportive të makinës. Për këtë qëllim, blihen edhe veshjet e frenave.

Si të zgjidhni dhe instaloni jastëkët e kaliperit që bëni vetë

Jo çdo pronar makine mund të lërë mënjanë një shumë të mirë për të blerë një sistem frenimi me cilësi të lartë dhe të shtrenjtë nga prodhuesit kryesorë. Por jastëku i kalibrit të frenave, një për një i ngjashëm me pjesën rezervë origjinale, është i përballueshëm për shumicën e automjeteve.

Këto elemente dekorative duken si një mbulesë për një caliper të zakonshëm, dhe nga pamja e jashtme nuk ndryshojnë nga një pjesë e vërtetë nga prodhuesit kryesorë të pjesëve të këmbimit. Më shpesh, veshjet e tilla janë bërë prej plastike rezistente ndaj nxehtësisë, por ekziston edhe një analog metalik, i cili është më i besueshëm dhe nuk fluturon pas disa kilometrash.

 

Për të tërhequr vëmendjen, rreshtimi ka një ngjyrë të ndritshme dhe më shpesh është mbishkrimi i një prodhuesi kryesor të sistemeve luksoze të frenimit. Një markë e tillë është Brembo. Vetë emri shkakton kënaqësi tek disa shoferë, edhe nëse ata nuk i kuptojnë ndërlikimet e një sistemi të tillë.

🚀Më shumë për temën:
  Sistemi i ri Bosch monitoron pasagjerët

Për çfarë shërbejnë këto mbivendosje?

Edhe pse disa pronarë makinash përpiqen të shohin një lloj drithi racional në elementë të tillë, ato nuk mbajnë asgjë tjetër përveç estetikës. Ky është një element thjesht dekorativ. Mbulesa të tilla nuk sigurojnë as mbrojtje nga pluhuri dhe lagështia, as ftohje shtesë. Për më tepër, prania e një mbishkrimi të ftohtë nuk ndikon në asnjë mënyrë në cilësinë e sistemit standard të frenimit. E vetmja gjë që bëjnë jastëkët e tillë është të tërheqin vëmendjen e kalimtarëve në makinë.

Si të zgjidhni dhe instaloni jastëkët e kaliperit që bëni vetë

Shumica e profesionistëve janë skeptikë në lidhje me këtë lloj akordimi, sepse prania e elementeve të ftohtë në një makinë nuk e bën atë më produktiv. Por nga ana tjetër, një rrotë e bukur nuk përshtatet mirë me calipers të zakonshëm, kështu që ka ende logjikë në përdorimin e elementëve të tillë.

Si të zgjidhni pads caliper

Para se të blini një pajisje të tillë, duhet të kuptoni se ato nuk janë universale, prandaj mund të mos përshtaten në madhësi. Para së gjithash, duhet të shkruani dimensionet e vetë caliper - lartësinë, gjerësinë dhe trashësinë e tij.

Qëllimi i mbivendosjes është të maskojë pjesën standarde, kështu që shumë e vogël ose nuk do të ngjitet në caliper, ose pjesë të saj do të jenë të dukshme përgjatë skajeve. Sa i përket aksesorëve të mëdhenj, ato mund të ngjiten në buzë timonit ose në kthesat e tij gjatë hipjes dhe thyerjes.

Si të zgjidhni dhe instaloni jastëkët e kaliperit që bëni vetë

Madhësia është parametri i vetëm nga i cili udhëhiqet. Gjithçka tjetër: ngjyra, dizajni, shkronjat, materiali është çështje e preferencës personale. Prodhuesit e aksesorëve të makinave përdorin material të qëndrueshëm, prandaj mos mendoni se mbulesa plastike do të prishet shpejt. Nëse madhësia është zgjedhur siç duhet, atëherë elementi do të qëndrojë për një kohë të gjatë.

 

Si të instaloni jastëkët e kalibrit

Tani le të shohim procesin e instalimit të jastëkut të caliper. Ka dy mënyra për ta rregulluar atë:

  1. Përdorimi i sealantit. Kjo është mënyra më e shpejtë. Shtë e rëndësishme të ndiqni rregullat për përdorimin e materialit. Substanca duhet të fiksohet fort në sipërfaqen e trajtuar. Për këtë arsye, caliper duhet të pastrohet dhe të jetë i yndyrosur.
  2. Me vida vetë-përgjimi. Kur kryeni këtë procedurë, duhet të keni kujdes që fiksimi i elementit dekorativ të mos ndërhyjë në punën e vetë pjesës.
🚀Më shumë për temën:
  Airmatic - pezullimi ajror
Si të zgjidhni dhe instaloni jastëkët e kaliperit që bëni vetë

Më tej, ne do të shqyrtojmë secilën procedurë në detaje.

Instalimi DIY i mbivendosjeve

Pavarësisht se cila metodë është zgjedhur, është e nevojshme të kryeni punë përgatitore. Ne e varim makinën, heqim timonin dhe pastrojmë calipers. Shumica e aksesorëve kanë një brendshme të sheshtë, kështu që nuk do të ketë një përputhje të përsosur me pjesën. Necessaryshtë e nevojshme të "modifikoni" manualisht jastëkun në mënyrë që të përshtatet sa më fort që të jetë e mundur. Në mënyrë që të maskoni sa më shumë që të jetë e mundur caliperin standard, ai mund të pikturohet paraprakisht në një ngjyrë që përputhet me hijen e rreshtimit.

  1. Nëse zgjidhet metoda e ngjitësit, është shumë e rëndësishme që sipërfaqet që do të bashkohen të jenë të pastra. Ne kryejmë "montimin" e fundit dhe sigurohuni që mbulesa të ulet fort. Tjetra, ndiqni rekomandimet e prodhuesit të ngjitësit për ngjitjen e pjesëve së bashku dhe lërini pjesët të thahen. Ne e vendosim timonin në vend dhe përsërisim procedurën me rrotat e tjera.
  2. Disa gjithashtu përdorin vida ose bulona vetë-përgjimi si sigurim përveç sealant. Do të ishte praktike të zgjidhni mbajtës që nuk do të ndryshken me kalimin e kohës. Para se të lidhni pjesët e rreshtimit, duhet të bëhen vrima në to, pak më të hollë se trashësia e vidës vetë-përgjuese. Pra, kur e përdredhni, aksesori nuk do të plasë.

Pas përfundimit të instalimit të jastëkave, duhet të kryeni një makinë provë. Shtë e nevojshme për të përcaktuar nëse pjesët e aksesorit janë ngjitur në timon. Nëse madhësia është e saktë dhe instalimi është i zoti, pjesa nuk do të fërkohet. Ju gjithashtu duhet të provoni frenat për t'u siguruar që makina është e sigurt para se të dalë në rrugë.

Më në fund, një video e shkurtër se si ta përfundoni këtë procedurë:

Goma Brembo - Motorë super të zgjuar!

Pyetje dhe Përgjigje:

Si të ngjitni pads caliper? Meqenëse elementët e frenave nxehen gjatë frenimit, duhet të përdoren izolues rezistent ndaj nxehtësisë. Një shembull i kësaj është ngjitësi i kuq ABRO masters.

Si të instaloni pads caliper? Kur punoni me izoluesin, duhet të vishni doreza dhe dhoma duhet të ajroset. Sipërfaqet pastrohen dhe lyhen me yndyrë, aplikohet një ngjitës, jastëku shtypet.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Si të zgjidhni dhe instaloni jastëkët e kaliperit që bëni vetë

Shto një koment