Si të hiqni ujin nga një rezervuar gazi makine lehtë dhe lehtë
 

Përmbajtje

Hyrja e ujit në sistemin e karburantit të një makine mund të çojë në thyerjen e një prej pjesëve të saj, dhe performanca e motorit do të ulet ndjeshëm. Gjithçka, natyrisht, varet nga sasia e lëngut të huaj në rezervuar.

Ne do të diskutojmë se si të përcaktohet se uji ka hyrë në rezervuarin e karburantit të një makine, si dhe si ta heqim atë nga atje.

Si hyn uji në rezervuarin e gazit

Para se të kuptoni se si të hiqni ujin nga rezervuari i një makine, duhet të kuptoni se si arrin atje nëse shoferi nuk e karikon kurrë makinën në pikat e karburantit të këqija dhe gjithmonë e mbyll kapakun fort.

 

Arsyeja e parë për shfaqjen e lagështisë në rezervuar është kondensimi në muret e tij. Shpesh formohet kur ndryshimet e temperaturës vërehen periodikisht jashtë. Ose ky efekt ndodh në makinat e depozituara në garazhe të ngrohta. Për më tepër, sa më pak karburant të jetë në rezervuar, aq më shumë lagështi do të grumbullohet në muret e saj. Pikat mjaft të mëdha zbresin.

Si të hiqni ujin nga një rezervuar gazi makine lehtë dhe lehtë

Meqenëse benzina ka një dendësi më të ulët se uji, ajo gjithmonë do të jetë në fund të rezervuarit. Ekziston edhe një tub i degës së pompës së karburantit. Prandaj, edhe nëse ka akoma mjaft benzinë ​​në rezervuar, uji do të thithet së pari.

Për këtë arsye, shoferëve këshillohet që të mos karburantojnë jo në pesë litra, por sa më shumë që të jetë e mundur. Nëse në verë lagështia në sistemin e furnizimit me karburant ndikon vetëm në karakteristikat dinamike të motorit, atëherë në dimër pikat mund të kristalizohen dhe bllokojnë vijën. Nëse kristalet janë të vegjël, ata do të bien në filtrin e karburantit dhe, me skajet e tyre të mprehta, mund të grisin materialin e filtrit.

 

Karburant me cilësi të dobët është një tjetër arsye që lagështia mund të futet në rezervuarin e gazit. Materiali në vetvete mund të jetë mjaft i mirë, vetëm për shkak të neglizhencës së punëtorëve, një sasi e madhe e kondensatës mund të grumbullohet në rezervuarin e stacionit. Për këtë arsye, ia vlen të karburantoni vetëm në ato stacione karburanti që janë provuar vetë.

Si të hiqni ujin nga një rezervuar gazi makine lehtë dhe lehtë

Por, çka nëse benzina në rezervuar mbaron, por është akoma larg stacionit normal? Një mashtrim i vjetër do të ndihmojë me këtë - mbani gjithmonë një kanaçe me 5 litra karburant me vete në bagazhin. Atëherë nuk do të ketë nevojë të karburantit me karburant me cilësi të ulët.

Si e dini nëse ka ujë në rezervuarin e gazit?

Shenja e parë me të cilën mund të mësoni për praninë e ujit në rezervuarin e gazit është funksionimi i paqëndrueshëm i motorit me djegie të brendshme, me kusht që të gjitha sistemet e tij të jenë në rregull. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur makina ka qenë në punë për një kohë të gjatë. Kur shoferi përpiqet të ndezë motorin në një situatë të tillë, njësia fillon me vështirësi dhe ngec në minutat e para të funksionimit.

🚀Më shumë për temën:
  Çfarë është ALS?

Sinjali i dytë, që tregon praninë e lëngut të huaj, është shfaqja e goditjeve në motor. Nëse uji futet në sistemin e karburantit, boshti i boshtit do të trokasë, i cili do të dëgjohet qartë në dhomën e pasagjerëve. Kur njësia nxehet, ky efekt zhduket.

Si dhe si të shpëtojmë nga uji në një rezervuar gazi?

Ka dy mënyra për të hequr lëngun e padëshiruar nga rezervuari i karburantit të një makine:

 1. Me ndihmën e mjeteve të improvizuara dhe çmontimin;
 2. Me ndihmën e kimisë automatike.

Në rastin e parë, mund të hiqni rezervuarin dhe të kulloni të gjithë përmbajtjen e tij. Meqenëse uji do të jetë në fund, topi i sipërm i lëngut mund të ripërdoret dhe pjesa tjetër do të duhet të hiqet. Sigurisht, kjo metodë është më shumë kohë, pasi kërkon kohë të mjaftueshme. Por duke çmontuar rezervuarin, mund të jeni 100 për qind i sigurt se nuk ka mbetur ujë në të.

 
Si të hiqni ujin nga një rezervuar gazi makine lehtë dhe lehtë

Një metodë tjetër është kullimi i tërë përmbajtjes së rezervuarit pa çmontim. Për ta bërë këtë, mund të përdorni një çorape dhe një kuti. Disa variante të një procedure të tillë përshkruhen në detaje. në një përmbledhje të veçantë.

Metoda e tretë e heqjes mekanike të lagështisë është e përshtatshme për automjetet me injeksion. Së pari, ne shkëputim zorrën e karburantit që del nga pompa, lidhim një tjetër analog me pajisjen. Vendoseni buzën e lirë në një shishe ose enë tjetër. Kur çelësi kthehet në bravën e ndezjes, pompa fillon të pompojë lëngun. Duke qenë se uji është në fund të rezervuarit, ai do të hiqet mjaft shpejt.

Pjesës tjetër të metodave duhet t'i kushtohet pak më shumë vëmendje, pasi që pak shoferë duan të kallajxhin me makinën e tyre. Për ta, është më mirë të derdhni diçka në rezervuar, në mënyrë që uji të shkojë diku vetë.

Heqja e ujit duke përdorur produkte të veçanta

Për fat të keq, jo të gjitha problemet e makinave zgjidhen në një mënyrë të ngjashme, por uji në rezervuarin e gazit mund të merret me ndihmën e kimisë automatike. Vlen të merret parasysh se kjo metodë nuk heq ujin, por ju lejon ta hiqni atë shpejt nga sistemi.

Këtu janë disa mjete për t'ju ndihmuar të merreni me këtë problem:

 1. Alkooli në benzinë. Në këtë rast, rezervuari duhet të jetë më shumë se gjysma e mbushur me karburant. Derdhni lëng drejtpërdrejt përmes qafës së rezervuarit. Do të duhen nga 200 deri në 500 mililitra. Efekti i procedurës është si më poshtë. Uji reagon me alkoolin dhe përzihet me karburantin. Përzierja digjet së bashku me pjesën kryesore të karburantit, pa shkaktuar aq shumë dëm sa të thithet vetëm lagështi në rresht. Kjo punë duhet të kryhet para fillimit të acar dhe pas dimrit. Isshtë më mirë të zhvilloni plotësisht vëllimin, dhe vetëm atëherë të mbushni me një vëllim të ri të karburantit. Para se të mbushim benzinë ​​të freskët, ne ndryshojmë filtrin e karburantit, pasi procedura mund të ngrejë sedimente nga fundi i rezervuarit.Si të hiqni ujin nga një rezervuar gazi makine lehtë dhe lehtë
 2. Prodhuesit e kimikateve për makina kanë zhvilluar aditivë të veçantë që gjithashtu i shtohen rezervuarit. Për të mos dëmtuar sistemin e karburantit ose motorin me djegie të brendshme, duhet të lexoni me kujdes se si të përdorni një produkt të veçantë.
🚀Më shumë për temën:
  Si të instaloni modulin LEDriving të dritës së ditës?

Sa i përket aditivëve, ato ndahen në disa kategori:

 • Karakteristikat dehidratuese. Këta agjentë nuk heqin ujin në rezervuar, por parandalojnë që ajo të kristalizohet në sistem.
 • Pastrimi. Ata heqin depozitat dhe depozitat e karbonit nga muret e të gjithë linjës, duke përfshirë nga cilindrat, valvulat dhe pistonat. Ato ndihmojnë për të kursyer pak karburant.
 • Stabilizuesit për karburantin naftë. Këto substanca zvogëlojnë viskozitetin e karburantit në mot të ftohtë, duke parandaluar formimin e xhelit.
 • Substancat restauruese. Më shpesh ato përdoren nga pronarët e automjeteve me automjete të mëdha. Ato lejojnë të rikuperojnë pak sipërfaqet e dëmtuara të cilindrave dhe pistonave.
Si të hiqni ujin nga një rezervuar gazi makine lehtë dhe lehtë

Çdo automobilist ka mendimin e tij në lidhje me përdorimin e aditivëve. Arsyeja është se jo çdo njësi i percepton në mënyrë adekuate kimikatet e palëve të treta.

Markat kryesore të aditivëve për heqjen e ujit

Nëse vendosni të përdorni një nga aditivët e heqjes së ujit, atëherë këtu është një listë e vogël e mjeteve juridike më të njohura:

 • Shumë automobilistë flasin pozitivisht për aditivin e etiketuar ER. Substanca zvogëlon fërkimet midis pjesëve të motorit, gjë që zvogëlon ngarkesën, duke rritur pak çift rrotulluesin. Energjia elektrike bëhet më e qetë. Më shpesh ky mjet përdoret nga pronarët e makinave me kilometrazh të mirë.
 • "Dehumidifier" efektiv, i cili është vendosur si një mjet cilësor që heq lagështinë e jashtme direkt nga rezervuari - 3TON. Një shishe është e mjaftueshme për të hequr 26 ml ujë. Shtesa përdoret gjithashtu për të pastruar muret e rezervuarit të gazit. Pas përdorimit të produktit, është më mirë të zëvendësoni filtrin e karburantit dhe të pastroni filtrin e trashë në pompën e benzinës.
 • Cera Tec nga Liqui Molly. Ky mjet i përket kategorisë së agjentëve reduktues. Substanca përmban ringjallës që mund të eleminojnë gërvishtjet mikroskopike në sipërfaqen e cilindrit, duke zvogëluar konsumin e vajit dhe duke rritur pak shtypjen. Ai reagon me lagështirë, duke e hequr atë shpejt nga sistemi i karburantit, duke parandaluar grumbullimin e lëngut në rezervuar. Ky mjet është më i shtrenjti nga lista e mësipërme.
 • Produkti i mëposhtëm është krijuar për kamionë të lehtë dhe vetura të pasagjerëve, vëllimi i motorit i të cilave nuk i kalon 2,5 litrat. Quhet "Suprotek-Universal 100". Substanca stabilizon shpejtësinë e motorit, zvogëlon konsumin e vajit dhe karburantit. Pengesa më e rëndësishme është kostoja e lartë. Rekomandohet gjithashtu ta përdorni nëse kilometrazhi i makinës është më shumë se 200 mijë.
 • Analogu më buxhetor i fondeve të tilla është STP. Një enë e substancës ju lejon të hiqni rreth 20 mililitra lagështi nga rezervuari. Meqenëse nuk ka alkool në përbërjen e tij, aditivi jo gjithmonë përballet në mënyrë efektive me funksionin e tij.
🚀Më shumë për temën:
  Çmimi dhe specifikimet e Lada Vesta cross 4x4
Si të hiqni ujin nga një rezervuar gazi makine lehtë dhe lehtë

Mënyrat për të parandaluar hyrjen e ujit në rezervuarin e gazit

Siç shkon duke thënë, është më mirë të parandalosh sesa të kurosh, kështu që është më mirë të sigurosh që asnjë ujë të mos futet në rezervuar sesa të përdorësh automatikisht kiminë më vonë. Këtu janë disa këshilla të thjeshta për t'ju ndihmuar të mbani kondensimin jashtë sistemit tuaj të karburantit:

 • Karburantoni vetëm në stacionet e njohura të karburantit që shesin gjithmonë karburant me cilësi të lartë;
 • Mos e mbushni makinën me një sasi të vogël benzine dhe mos e hapni kapakun e rezervuarit pa nevojë;
 • Nëse koha jashtë është e lagur (vjeshtë e mjegullt ose dushe sezonale), është më mirë të mbushni rezervuarin në vëllim të plotë dhe është më mirë ta bëni këtë në mbrëmje, dhe jo në mëngjes, kur kondensimi është shfaqur tashmë në rezervuar;
 • Me fillimin e sezonit të lagësht, rreth 200 g alkool mund të shtohen në rezervuar për hir të parandalimit;
 • Zëvendësimi në kohë i filtrit të karburantit është një procedurë parandaluese po aq e rëndësishme;
 • Para fillimit të dimrit, disa pronarë makinash zhvillojnë plotësisht benzinë ​​nga rezervuari, e thajnë plotësisht dhe pastaj mbushin vëllimin e plotë të karburantit.

Parandalimi i shfaqjes së ujit në rezervuarin e gazit

Shoferët me përvojë gjithmonë përpiqen ta mbajnë rezervuarin sa më shumë të jetë e mundur. Për shkak të kësaj, nëse kondensimi shfaqet mëngjesin tjetër, atëherë do të jetë një sasi e vogël. Nëse makina duhet të furnizohet me karburant kur është me mjegull ose me shi jashtë, atëherë rezervuari duhet të mbushet deri në buzë në mënyrë që ajri i lagësht të detyrohet nga vëllimi i ardhshëm i karburantit.

Si të hiqni ujin nga një rezervuar gazi makine lehtë dhe lehtë

Shtë e vështirë të mbrosh veten nga keqdashësit-vandalë, kështu që një kapak me një kod ose një çelës mund të instalohet në qafën e rezervuarit të gazit. Kështu që ata që duan të dëmtojnë makinat e njerëzve të tjerë nuk do të jenë në gjendje të derdhin ujë në rezervuar.

Dhe së fundmi: një procedurë parandaluese për heqjen e lagështisë nga rezervuari i karburantit është më e mirë në pranverë, pasi një sasi e vogël lagështie do të shfaqet ende në një rezervuar gjysmë të zbrazët gjatë dimrit. Kjo do të parandalojë dështimin e parakohshëm të motorit.

Pyetje dhe Përgjigje:

Si të hiqni ujin nga sistemi i karburantit me naftë? Metoda më e zakonshme është instalimi i një filtri me një gropë. Uji nga rezervuari, në varësi të modifikimit të filtrit, mund të hiqet manualisht ose automatikisht.

Si të hiqni kondensimin nga një rezervuar gazi? Alkooli etilik përzihet mirë me ujin (përftohet vodka). Me fillimin e vjeshtës, rreth 200 gram mund të shtohen në rezervuarin e gazit. alkool, dhe përzierja që rezulton do të digjet me benzinë.

Si mund të ndahet uji nga benzina? Në dimër, në të ftohtë, një pjesë e përforcimit futet në një kuti bosh. Benzina derdhet në një rrjedhë të hollë nga lart mbi metalin e ngrirë. Uji nga karburanti do të ngrijë në metal dhe benzina do të derdhet në kuti.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Si të hiqni ujin nga një rezervuar gazi makine lehtë dhe lehtë

Shto një koment