Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Përmbajtje

Freoni përdoret si ftohës në sistemin e ajrit të kondicionuar të automobilave, i cili ka një rrjedhshmëri të lartë dhe është në gjendje të depërtojë përmes dëmtimit më të vogël. Humbja edhe e një pjese të vogël të sasisë totale redukton ndjeshëm efikasitetin e ftohjes së ajrit në kabinë.

Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Nëse defekti konsiston në shfaqjen e një çarje ose një vrime të vogël në tubin kryesor, atëherë gazi largohet plotësisht dhe së bashku me vajin lubrifikues.

Pse tubat e kondicionerit fillojnë të dështojnë

Tubat modern janë bërë prej alumini me mure të hollë dhe nuk kanë një kufi sigurie.

Mund të ketë disa arsye për formimin e rrjedhjeve:

  • korrozioni i jashtëm dhe i brendshëm, alumini dhe lidhjet e bazuara në të mbrohen vazhdimisht nga një shtresë oksidi, por nëse cenohet me mjete kimike ose mekanike, metali reagon shpejt me shumë substanca dhe shkatërrohet;
  • ngarkesat vibruese, disa aliazhe të lehta janë të brishta gjatë plakjes dhe mbulohen lehtësisht me një rrjet mikroçarjesh;
  • dëmtimi mekanik gjatë një aksidenti, ndërhyrje të pasakta riparimi ose shtrimi i gabuar pa mbrojtje nga ndikimet e jashtme;
  • tubat fshihen shpejt kur fiksimi i tyre shkatërrohet dhe preken pjesët përreth.

Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Zakonisht, dëmtimet dallohen dobët vizualisht, ato duhet të kërkohen me shenja indirekte ose metoda të diagnostikimit të rrjedhjeve.

Si të identifikoni dëmtimin e tubit

Ndonjëherë, gjatë ekzaminimit të autostradave, mund të vëreni gjurmë të pikave të naftës, e cila është pjesë e freonit kur mbushet me karburant. Por gjithashtu tenton të avullojë me kalimin e kohës ose të maskohet nga papastërtitë e jashtme.

Për të përcaktuar me saktësi vendndodhjen e dëmtimit, ndarja e motorit lahet, pas së cilës sistemi shtypet duke përdorur një bojë të veçantë, e cila është qartë e dukshme në dritën e një llambë ultravjollcë.

Mund të shtohet gjithashtu në përbërjen e ftohësit për të përcaktuar gjurmët e rrjedhjes së ngadaltë gjatë funksionimit.

Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Metodat e riparimit

Metoda më e mirë dhe më radikale e riparimit do të ishte zëvendësimi i tubit të prekur me një pjesë të re origjinale. Kjo nuk është shumë e lirë, por e besueshme, një pjesë e tillë rezervë ka një burim të krahasueshëm me një montim transportues dhe me një probabilitet të lartë nuk do të shkaktojë telashe deri në fund të jetës së shërbimit të makinës.

Kur blini një pjesë, duhet të zgjidhni menjëherë unazat O prej metali me një shtresë gome të aplikuar nga numrat e katalogut, ato janë të disponueshme.

Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Por nuk është gjithmonë e mundur të blini shpejt pjesën e duhur rezervë. Sidomos në makinat e vjetra, të rralla. Pak njerëz duan të presin fundin e kohës së dorëzimit në sezon. Prandaj, mund të aplikohen teknologji riparimi me shkallë të ndryshme besueshmërie.

Saldim me hark me argon

Gatimi i aluminit dhe lidhjeve të tij nuk është i lehtë, pikërisht për shkak të formimit të shpejtë të të njëjtit film oksid në sipërfaqen e tij. Metali reagon menjëherë me oksigjenin, i cili është gjithmonë i pranishëm në atmosferën përreth. Sidomos në temperatura të larta, të cilat kërkojnë procese saldimi ose saldimi.

Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Saldimi i aluminit kryhet nga pajisje të specializuara në një mjedis argon. Në këtë rast, qasja e oksigjenit në shtresë përjashtohet nga një rrjedhë e vazhdueshme e gazit inert, dhe mbushja e defekteve sigurohet nga furnizimi i materialit mbushës të furnizuar në formën e shufrave me përbërje të ndryshme kimike.

Puna me pajisjet e argonit vështirë se është e mundur vetë, pajisjet janë shumë të shtrenjta dhe vetë procesi kërkon shumë përvojë dhe kualifikime.

Është shumë më e lehtë të hiqni tubin e dëmtuar dhe të përdorni shërbimet e një saldatori profesionist. Nëse dëmtimi është i vetëm, por në përgjithësi tubi është i ruajtur mirë, atëherë pjesa e riparuar në këtë mënyrë nuk do të shërbejë më keq se një e re.

Komponimet e riparimit

Për riparime të shpejta, mund të përdorni kompozime epokside të tilla si "saldimi i ftohtë" dhe fashat përforcuese. Kjo metodë nuk ndryshon në besueshmëri dhe nuk do të zgjasë shumë, kjo mund të konsiderohet vetëm një masë e përkohshme. Por ndonjëherë është e mundur të arrihet një lidhje mjaft e fortë dhe e ngushtë.

Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Në çdo rast, tubi do të duhet të hiqet dhe të pastrohet tërësisht nga gjurmët e papastërtisë, yndyrës dhe oksideve. Për t'i dhënë forcë copëzës, përdoret përforcimi me materiale pëlhure, për shembull, me bazë tekstil me fije qelqi.

Formohet një fashë me tekstil me fije qelqi, ngushtësia e së cilës përcaktohet nga cilësia e pastrimit dhe ngjitja e përbërjes në sipërfaqen metalike. Për kontakt më të mirë, vrima ose çarja pritet mekanikisht.

Pako të gatshme

Ndonjëherë është më e përshtatshme të zëvendësoni tubin metalik me një çorape gome me majë ose ta bëni vetë. Ka komplete për këtë lloj pune. Ato përfshijnë tuba, pajisje, një mjet shtrëngues.

Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Nëse përdoren zorrë fleksibël, atëherë materiali duhet të jetë i veçantë, këto janë zorrë gome të përforcuar me rezistencë ndaj freonit, vajit, temperaturave të larta dhe të ulëta, si dhe të aftë për të përballuar presionin në vijë me një diferencë.

Kompozime të njohura për riparimin e tubit të ajrit të kondicionuar

Mund të dallohen disa kompozime, në varësi të teknologjisë së riparimit.

Saldimi i tubit të ajrit të kondicionuar në vend. Riparimi i tubave. Saldim me alumin. Saldim TIG

Riparimi i saldimit

Përdor një pishtar me gaz propan dhe saldim alumini Castolin. Tashmë ka fluks brenda shufrës mbushëse, kështu që puna reduktohet në përgatitjen e sipërfaqes, përpunimin dhe ngrohjen e tubit me një pishtar.

Ndërsa saldimi shkrihet, materiali derdhet në defekte sipërfaqësore, duke formuar një copëz të fortë metalike që është e ngulitur mirë në murin e tubit. Do të kërkohet pak përvojë me brazimin e aluminit, por në përgjithësi është shumë më e lehtë se saldimi dhe nuk kërkon pajisje të shtrenjta.

Poxipol

Një përbërje popullore epokside me origjinë nga Amerika e Jugut, e cila punon edhe në alumin. Një riparim i tillë nuk mund të jetë absolutisht i besueshëm, por me aplikim të kujdesshëm, njihen raste të riparimit të suksesshëm të tubave, të cilat zgjatën për një sezon. Shpenzimet janë të vogla, është mjaft e mundur të provoni.

Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Tuba

Komplete pajisjesh, zorrësh dhe materialesh harxhuese janë të disponueshme për të bërë zëvendësimin tuaj fleksibël të tubave prej alumini. Tubat janë rezistente ndaj freonit, të përforcuar, mbajnë presionin e duhur.

Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

Do t'ju duhet një mjet i posaçëm - një shtrëngues, për shtrëngimin e majave. Ju mund të zgjidhni madhësinë e duhur për versione të ndryshme të tubave të rregullt, si dhe unaza mbyllëse të bëra prej metali të gomuar me diametra të ndryshëm.

Udhëzime për vetëpërdorim

Për një riparim të shpejtë, lejohet të përdoret teknologjia e aplikimit të një fashë me tekstil me fije qelqi në ngjitësin epoksi.

Ju mund të përdorni Poxipol popullor.

  • sipërfaqja në zonën e defektit fshihet me kujdes, pastrohet me letër zmerile, metali pritet pak me majën e një bisturi;
  • një përbërje me dy përbërës, e përzier në përputhje me udhëzimet, aplikohet në vendin e riparimit dhe në një fashë të hollë tekstil me fije qelqi;
  • pëlhura mbështillet rreth tubit dhe lyhet sipër;
  • fasha mbahet fort për rreth dhjetë minuta derisa ngjitësi të polimerizohet.

Është e nevojshme të punoni me doreza, përbërësit epoksi janë helmues dhe shkaktojnë acarim të vazhdueshëm të lëkurës. Përbërja ngurtësohet shpejt, veçanërisht në temperatura të larta të ambientit.

"SALDIMI" REDUCTOR ME POXIPOL - A DO TË FUNKSIONOJË?

Në rast të një mosfunksionimi gjatë rrugës, është e nevojshme të fikni menjëherë kondicionerin, nëse automatizimi nuk e bën këtë më herët në një sinjal nga sensori i presionit. Përndryshe, funksionimi i kompresorit pa lubrifikim do të shkaktojë dëme të pakthyeshme dhe montimi do të duhet të zëvendësohet si montim.

Kryesor » Këshilla të dobishme për shoferët » Si të riparoni një tub kondicioneri makine me duart tuaja

1 комментарий

  1. Saldim në alumin, saldim me hark me argon, kudo që shkon. Por epoksi, shirit i përforcuar, zorrë gome, një zgjidhje e tillë për problemin. Në tubin e tubit të thithjes, presioni është i vogël dhe temperatura e tubit është e vogël. Por me injeksion, një riparim i tillë epoksi nuk do të funksionojë. Avulli francez ngroh tubin deri në 50-60 gradë. Dhe nëse jashtë është nxehtë, atëherë në përgjithësi deri në 70-80. Gazi 134a, jo më i nxehti në shkarkim, siç themi R22a, por edhe i nxehtë deri në 60 gradë, me presion 13-16 kg në tubin e kondensatorit. Pas tij, gazi ftohet dhe pushon së nxehti.

Shto një koment