Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Përmbajtje

Siguria në rrugë varet nga cilësia e sistemit të frenimit të makinës. Kjo është arsyeja pse zëvendësimi i pads ose diagnostikimi i gjendjes së tyre duhet të kryhet në intervale të rregullta. Ngasja e një makine shoqërohet gjithmonë nga dy procese të kundërta: përshpejtimi dhe ngadalësimi.

Veshja e materialit të fërkimit varet nga shpejtësia me të cilën shoferi shtyp pedalin e frenimit dhe frekuenca me të cilën sistemi aktivizohet. Çdo shofer në procesin e operimit të një automjeti duhet të kontrollojë gjendjen e frenave të makinës së tij në mënyrë që të identifikojë problemet ose t'i parandalojë ato.

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Merrni parasysh se çfarë situate kërkon zëvendësimin e të gjitha jastëkave, si të përcaktohet se materiali është përdorur tashmë, dhe pjesa së shpejti do të humbasë efektivitetin e saj, dhe gjithashtu se çfarë mund të tregojë natyra e veshjes së jastëkave të frenave.

Cilat janë shenjat e veshin

Për më tepër, ju rekomandojmë që të familjarizoheni me ato që janë jastëkët dhe cilat lloje të këtyre elementeve janë. Lexoni më shumë rreth kësaj. veçmas.

Shumica e prodhuesve të modeleve moderne të makinave rekomandojnë ndërrimin e pads jo më vonë se kur kilometrazhi është rreth 10 mijë kilometra. Në këtë interval, materiali i fërkimit ruan efikasitetin e tij maksimal. Sigurisht, kjo periudhë varet edhe nga cilësia e pjesëve të zëvendësimit, siç tregohet nga prodhuesi i produkteve.

Nëse shoferi përdor një stil të matur të vozitjes, jastëkët mund të shkojnë deri në 50 mijë. Kjo sepse frenimi rrallë ndodh me shpejtësi të lartë. Por nëse makina përshpejton ndjeshëm dhe ngadalësohet me të njëjtin intensitet, atëherë këta elementë do të konsumohen shumë më shpejt. Në këtë rast, ata nuk lënë as pesë mijë.

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Para se të filloni të merreni me shenjat e konsumimit, ju rekomandojmë që të bëheni më të njohur me atë që është një kalibër frenimi dhe si funksionon. Kjo është tashmë e disponueshme rishikim i veçantë... Vlen gjithashtu të merret parasysh se një makinë buxhetore ka një sistem të kombinuar të frenimit. Boshti i përparmë në të është i pajisur me një lloj disku, dhe frena e pasme është e një lloji daulle.

Rrahja ndihet gjatë frenimit të fortë

Kur mbaron jeta e punës e jastëkut, rreshtimi i fërkimit fillon të vishet në mënyrë të pabarabartë. Në këtë fazë, materiali mund të çahet, dhe në disa raste, grimca të vogla mund të shkëputen prej tij. Nëse një jastëk i tillë nuk zëvendësohet, forca gjatë frenimit do të bëjë që pjesa të mbarojë.

Ju mund të kontrolloni nëse problemi i zhurmës dhe dridhjeve të huaj është në jastëk kur i afroheni një semafori ose vendkalimi hekurudhor. Duke shtypur pedalin e frenimit, shoferi mund t'i kushtojë vëmendje nëse ndihet rrahja. Nëse këmba hiqet nga pedali, dhe ky efekt zhduket, atëherë është koha të shkoni në stacionin e shërbimit dhe të zëvendësoni kitin.

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Më shpesh, me veshin kritik të rreshtimit, disku i frenimit do të kontaktojë pllakën e sinjalit. Kur automobilisti aktivizon frenimin, një kërcitje e vazhdueshme e fortë do të vijë nga rrotat.

Sistemi i frenimit sillet në mënyrë joadekuate

Një sinjal tjetër që tregon veshin e rëndë të jastëkut është një ndryshim në procesin e frenimit. Në disa raste, makineria ngadalësohet shumë ngadalë (zakonisht ka një rritje në lëvizjen e pedalit). Ndërsa performanca e reduktuar e frenimit krijon shqetësime dhe rrit rrezikun e një aksidenti, një frenim i ashpër është një situatë më serioze.

🚀Më shumë për temën:
  10 zakonet më të këqija të shoferëve pa përvojë
Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Arsyeja për këtë sjellje të frenave është se materiali i fërkimit tashmë është konsumuar plotësisht, për shkak të së cilës disku është tashmë në kontakt me metalin e jastëkut. Kur një rrotë bllokohet papritmas, herët a vonë kjo domosdoshmërisht do të çojë në përplasje të automjeteve. Përveç rritjes së rrezikut të një aksidenti, funksionimi i jastëkëve të konsumuar në metal do të çojë në dështimin e elementit kryesor të bashkangjitur në shpërndarësin e rrotave (disk ose daulle).

Ndërsa çështja e mëposhtme nuk ka të bëjë me veshin e jastëkut, shpesh diagnostikohet gabimisht. Kur shoferi vëren se pedali ka filluar të bjerë rëndë gjatë frenimit, hapi i parë është të kontrolloni lëngun e frenave në rezervuarin e zgjerimit GTZ. Shpesh kjo shenjë tregon se nuk ka ose ka një vëllim kritikisht të vogël të mediumit të punës në linjë (kjo substancë përshkruhet në detaje këtu).

Pluhuri i frenimit në shina me asfalta metalike

Meqenëse jastëkët e frenave janë dobët të dukshëm për shkak të karakteristikave strukturore të disa rrotullave, është e vështirë të vlerësosh vizualisht gjendjen e tyre. Dhe në rastin e analogëve të daulles, pa çmontimin e timonit dhe çmontimin e mekanizmit, kjo është përgjithësisht e pamundur të bëhet.

Sidoqoftë, ekziston një shenjë që tregon qartë se harxhimet e konsumit janë shteruar qartë. Për ta bërë këtë, para se të lani makinën, duhet t'i kushtoni vëmendje gjendjes së disqeve të rrotave, ose më mirë, çfarë lloj pllake mbi to (nga vjen nëse makina nuk lëviz përmes baltës, mund të lexoni në një artikull tjetër).

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Nëse bloza në disk përbëhet nga asfalta metalike (pllaka nuk do të jetë një gri uniforme, por me grimca me shkëlqim), kjo është një shenjë e qartë e veshin të rëndë në rreshtim. Edhe kur frenat nuk lëshojnë një kërcitje të fortë, jastëkët duhet të zëvendësohen sa më shpejt që të jetë e mundur, përndryshe disku ose daulle shpejt do të dështojnë.

Si të përcaktohet veshja e jastëkut

Në mënyrë që shoferi të jetë në gjendje të përcaktojë në kohën e duhur se pads tashmë duhet të zëvendësohen, shumica e prodhuesve priren të pajisin produktet e tyre me pajisje speciale të sinjalizimit. Shumica e modifikimeve kanë një element të brendshëm në formën e një pllake çeliku të lakuar.

Kur trashësia e shtresës së fërkimit arrin një vlerë kritike, kjo pllakë fillon të gërvishtet në disk, nga i cili shoferi dëgjon një tingull të fortë sa herë që shtypet pedali. Sidoqoftë, ky element, si dhe sensori elektronik, nuk japin 100% informacion gjithëpërfshirës për gjendjen e këtyre pjesëve.

Për shembull, jo çdo automjet i pajisur me një sensor elektronik të veshjes e ka këtë sensor në të gjitha rrotat. Në disa raste, për shkak të keqfunksionimit të frenave, jastëkët në një rrotë mund të konsumohen më shumë se në tjetrën.

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Më informues do të jetë një tregues i bërë në formën e një materiali fërkimi të ndërthurur me asfalta metalike. Pads të tilla, edhe me veshin e pabarabartë, menjëherë do të sinjalizojnë se kur grimcat metalike do të gërvishtin diskun.

Idealisht, është më mirë që automobilisti të mos mbështetet në këto pajisje paralajmëruese, por përveç kësaj vizualisht kontrollon dy herë gjendjen e elementeve të frenimit. Për shembull, disa pronarë makinash kryejnë një inspektim vizual gjatë ndryshimeve sezonale të gomave. Meqenëse sistemet e diskut dhe tamburit janë strukturalisht të ndryshme, procedura diagnostike do të jetë e ndryshme. Ja se si bëhet secila.

Si të kontrolloni veshin e jastëkut të përparmë

Frenimi i përparmë është shumë më i lehtë për tu kontrolluar. Për ta bërë këtë, duhet të çmontoni timonin dhe të matni trashësinë e rreshtimit në bllok. Në varësi të modifikimit të këtij elementi, vlera kritike do të jetë trashësia që kufizohet nga shtresa e sinjalit.

🚀Më shumë për temën:
  10 gjërat më të rëndësishme kur përgatitni makinën tuaj për dimër

Gjithashtu, jastëku i frenave ka një ose më shumë hapësira përmes të cilave hiqet pluhuri kur materiali konsumohet. Nëse ky element është i dukshëm, atëherë përdorimi i një blloku të tillë lejohet akoma.

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Gjatë rrugës, rekomandohet të kontrolloni se në çfarë gjendje do të jenë pistoni dhe udhëzuesit. Këto pjesë mund të thahen dhe bllokohen, duke shkaktuar që frenimi të dështojë ose bllokohet. Për të parandaluar situata të tilla, prodhuesit e automjeteve rekomandojnë vajosjen e këtyre elementeve. Kjo procedurë përshkruhet në detaje. këtu.

Si të shikoni veshin e jastëkut të daulles

Frenimi i pasëm është shumë më i vështirë për tu kontrolluar, pasi që aktuatorët e tij janë të mbyllur plotësisht nga kutia e daulles. Përveç heqjes së vetë rrotës, automobilisti do të duhet të çmontojë pjesërisht mekanizmin. Për ta bërë këtë, duhet të hiqni mbulesën e daulles. Vetëm atëherë mund të kryhet një inspektim vizual i pads.

Në automjetet me një sistem frenimi të kombinuar, boshti i përparmë është shpesh ngarkesa kryesore. Si rezultat, frenat e pasme kanë një jetë të zgjatur të shërbimit, kështu që ato nuk kanë nevojë të kontrollohen shpesh nëse nuk ka ndonjë arsye specifike. Në mënyrë tipike, intervali i zëvendësimit për këto elemente do të jetë brenda dy ose tre zëvendësimeve të pads përpara.

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Disa sisteme moderne të daulles janë të pajisura me një vrimë të veçantë inspektimi, gjë që e bën më të lehtë kontrollimin e trashësisë së jastëkut. Trashësia minimale e jastëkut të pasmë nuk duhet të jetë më pak se një milimetra e gjysmë. Sidoqoftë, heqja e daulles ju lejon gjithashtu të kontrolloni performancën e të gjithë mekanizmit, si dhe të hiqni pluhurin prej tij, kështu që është më mirë të kryeni vetëm një diagnozë të tillë.

Pjesa e brendshme e daulles duhet të lëmohet në mënyrë të barabartë sepse këpuca është vazhdimisht në kontakt me të. Nëse gjurmët e ndryshkut janë të dukshme në këtë pjesë, kjo do të thotë që jastëku nuk përshtatet fort në anët e daulles.

Diagnostifikimi i shkakut të konsumimit

Më shpesh, jastëkët konsumohen ndryshe në të gjitha rrotat në një makinë. Për më tepër, boshti i përparmë ngarkohet më shumë gjatë frenimit, pasi trupi anon përpara për shkak të inercisë, dhe boshti i pasmë shkarkohet. Nëse shoferi përdor frenim të fortë, rreshtat do të konsumohen shumë më shpejt.

Shumë modele moderne janë të pajisura me sistemin ESP (përshkruhet mënyra se si funksionon sistemi i stabilizimit të kursit të këmbimit) veçmas) Veçori e kësaj pajisje është frenimi automatik kur ekziston rreziku i rrëshqitjes së një makine. Megjithëse një sistem i tillë ofron siguri dhe kontroll të automjetit, funksionimi i tij i shpeshtë rezulton në konsumimin e jastëkëve individualë dhe ky proces nuk mund të kontrollohet. Përndryshe, duhet ta shkëputni pajisjen (si bëhet, përshkruhet këtu).

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Këtu është një listë e vogël e arsyeve për veshin e shpeshtë ose të panatyrshme të pads.

Veshje pykë

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Arsyet për këtë efekt mund të jenë:

 1. Gabime gjatë instalimit të pads;
 2. Material jastëk këpucësh me cilësi të dobët;
 3. Një tipar i pajisjes së disa sistemeve të frenimit, për shembull, ato që janë të pajisura me calipera shtesë për të përmirësuar performancën;
 4. Kllapa e kalibrit duhet të drejtojë në mënyrë efektive pjesën, në mënyrë që të gjitha pjesët e pjesës të jenë në kontakt me disk në të njëjtën kohë. Kjo mund të mos ndodhë për shkak të shtrëngimit të dobët të bulonit të montimit;
 5. Shkelja e rregullave për shtrëngimin e bulonit të fiksimit të kllapës mund të çojë në deformimin e tij;
 6. Mosfunksionimet në ingranazhin e vozitjes së një makine, për shembull, një zhvillim në kushinetën e rrotave, i cili shkakton reagim të ashpër (kjo ndodh jashtëzakonisht rrallë);
 7. Udhëzime për tharjen;
 8. Një bosht është i përkulur në kushinetën në mbështetëse (ose raft).

Veshje e shpejtë e jastëkut

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Prodhimi i përshpejtuar i materialit mund të jetë për shkak të arsyeve të mëposhtme:

 1. Jastëku ka një material të papërshtatshëm për një makinë të veçantë, për shembull, shumë i butë;
 2. Ngarje agresive;
 3. Makina është e pajisur me një sistem ESP;
 4. Zhvillimi në një disk frenash ose daulle;
 5. Rregullimi i gabuar i caliper - jastëku shtypet mbi sipërfaqen e diskut ose daulles;
 6. Makineria është në punë për një kohë të gjatë.
🚀Më shumë për temën:
  Shkencëtari llogarit rrugën ideale për turne evropian

Veshja e jashtme e brendshme dhe e jashtme

Elementi i brendshëm konsumohet për shkak të:

 1. Piston i thartë;
 2. Calipers udhëzues të thatë ose të dëmtuar;
 3. Thyerja e caliperit.

Elementi i jashtëm mund të konsumohet për arsyet e mëposhtme:

 1. Udhëzimet e caliperit të acidifikuara;
 2. Lubrifikimi i udhëzuesve mungon ose sipërfaqja e tyre është e konsumuar;
 3. Dizajni i caliperit është deformuar.

Veshje të ndryshme të jastëkut

Jastëkët në rrota individuale mund të vishen në mënyra të ndryshme për shkak të:

 1. Funksionimi i pasaktë i GTZ;
 2. Shoferi shpesh përdor frena dore;
 3. Materiali i mbivendosjeve mund të ndryshojë në përbërje ose fortësi;
 4. Deformimi i diskut të frenave.
Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Ndodh që jastëkët të vishen në mënyrë të pabarabartë në një rrotë. Kjo mund të ndodhë për arsyet e mëposhtme:

 1. Seti mund të përfshijë pads me cilësi të ndryshme;
 2. Pistoni i caliperit u bë i thartë.

Kur të ndërroni jastëkët

Nëse njohuria e një automobili në lidhje me funksionimin e sistemit të frenimit është errësirë ​​e fortë, atëherë është më mirë t'i besoni një profesionist për të zëvendësuar materialet e konsumit në të. Zakonisht, jastëkët ndryshohen kur materiali është konsumuar tashmë në një vlerë kritike (në këtë rast, dëgjohen tinguj karakteristikë të alarmeve ose ndizet sensori i veshjes në panelin e instrumenteve). Rasti i dytë është mirëmbajtja rutinë e automjeteve.

Shumica e automobilistëve e kryejnë këtë procedurë në rastin e parë. Nëse makina udhëton në një distancë të shkurtër për tërë vitin, do të ishte më mirë të diagnostikoni të gjithë automjetin të paktën një herë në vit, i cili do të përfshijë manipulime të ndryshme, përfshirë kontrollimin e gjendjes së pads.

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Në rastin e një kilometrazhi të madh me një udhëtim të matur "pensionist", jastëkët mund të duken mirë edhe pasi të kalojnë 50 mijë. Elemente të tillë rekomandohen ende të zëvendësohen, pasi me kalimin e kohës, për shkak të ngrohjes dhe ftohjes së tyre të fortë, materiali coarsens. Për shkak të kësaj, gjatë frenimit, nuk është rreshtimi i fërkimit që mund të konsumohet, por vetë disku ose daulle.

Veshja e lejueshme e jastëkut

Zakonisht, standardi me të cilin përcaktohet veshja e lejuar e materialit të fërkimit është universale për të gjitha automjetet. Trashësia minimale e rreshtimit duhet të jetë midis tre dhe dy milimetra. Në këtë fazë, ato duhet të ndryshohen. Për më tepër, kur diagnostikoni, duhet t'i kushtoni vëmendje pjesës më të hollë të bllokut, nëse vërehet prodhim i pabarabartë në të. Sigurisht, në këtë rast është e nevojshme të eliminohet arsyeja pse jastëku nuk ngjitet plotësisht në sipërfaqen e diskut.

Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Duhet të theksohet se me rritjen e tonazhit të automjetit, trashësia minimale e jastëkut duhet të jetë më e madhe. Sa i përket SUV ose kryqëzimeve, ky parametër duhet të jetë 3,5-3,0 milimetra. Për makinat e vogla dhe makinat e pasagjerëve, trashësia e lejuar konsiderohet të jetë deri në dy mm.

Pavarësisht nëse jastëkët janë bërë të papërdorshme ose jo, për hir të sigurisë në rrugë, ju rekomandojmë që të kontrolloni edhe një herë në dyfish se sa janë konsumuar. Procedura sezonale e ndryshimit të rrotave është ideale për këtë.

Pyetje dhe Përgjigje:

Sa konsumim i jastëkut të frenave është i pranueshëm? Vlera mesatare e lejueshme e materialit të mbetur të fërkimit në të fundit është 2-3 milimetra të rreshtimit. Por është më mirë të ndërroni jastëkët më herët në mënyrë që disku të mos dëmtohet për shkak të konsumit të pabarabartë.

Si e dini nëse jaskat e frenave duhet të zëvendësohen? Kur ktheni kthesën nga ana e njërës prej rrotave (ose të gjitha), dëgjohet rrahja (blloku varet) dhe kur frenoni, frenat lëshojnë një tingull bluarjeje (pjesa e mbetur e shtresës së fërkimit i shtohen rruaza metalike).

Çfarë ndodh nëse jaskat e frenave nuk ndërrohen? Së pari, jastëkët e tillë do të kërcitin më fort çdo herë gjatë frenimit. Së dyti, tavolinat e konsumuara do të dëmtojnë diskun gjatë frenimit.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Frenat e makinës » Si të përcaktohet veshja e jastëkut të frenave

Shto një koment