gomë

Përmbajtje

Siguria e shoferit dhe pasagjerëve në rrugë, manovrimi i makinës, kapja në sipërfaqen e rrugës, kthesa në kthesat dhe drejtimi i rehatshëm në një rrugë të mbuluar me dëborë varen kryesisht nga gjendja e gomave. Çdo gomë ka një jetë shërbimi prej 5-7 vjetësh, por shumë varet nga karakteristikat e funksionimit të automjetit. Ngasja agresive, ruajtja jo e duhur sezonale e gomave, problemet e pezullimit të parregulluara në kohë dhe gabime të tjera do të shkurtojnë jetën e gomave. Si e di për konsumimin e gomave? Le ta shohim këtë çështje në mënyrë më të detajuar.

Indeksi i fshirjes së modelit

Çdo prodhues i gomave është i detyruar të aplikojë shenja të veçanta për produktet e tij. Veshja e gomave përcaktohet nga treguesi Treadwear - kjo është veshja e lejueshme e shkallës së gomës. Do të thotë që konsumimi ka arritur një nivel kritik dhe rrotat duhet të zëvendësohen. Treadwear është një numër dy ose tre shifror i printuar në anën e emrit standard. Indeksi bazë konsiderohet të jetë 100 njësi. Do të thotë që goma mund të përdoret për 48 mijë kilometra. Sa më i madh të jetë numri, aq më e gjatë është distanca që mund të udhëtohet në këtë gomë. Produktet më të qëndrueshme konsiderohen të jenë me një koeficient 340 e më shumë.

Veshja e lejuar

Në vendin tonë ka një rregullore që detyron pronarët e makinave të ndërrojnë gomat në varësi të stinës. Drejtuesit duhet të kalojnë në gomat e dimrit përpara datës 1 dhjetor dhe ato të verës pas datës 28 shkurt.

Thellësia e shkeljes, e cila do t'i lejojë automjetit të qëndrojë me siguri në rrugët e rrëshqitshme dhe me borë, duhet të jetë më shumë se 4 milimetra. Kjo do të sigurojë lëvizje të sigurt në temperatura nën zero. Udhëtimi i rehatshëm në një pistë verore do të lejojë një lartësi të shkelës mbi 1,6 milimetra.

Parametrat e veshjes së lejueshme janë të fiksuara në rregullat e trafikut të Federatës Ruse. Nëse rrotat nuk i plotësojnë këto kërkesa, atëherë ngasja e makinës është rreptësisht e ndaluar.

🚀Më shumë për temën:
  Подменный автомобиль от ОСАГО виновного - обратите на это внимание

Si të matni saktë lartësinë e shkallës së gomave tuaja

Për të matur, mund të përdorni një caliper ose një vizore me një matës thellësie. Një monedhë e zakonshme do të funksionojë gjithashtu, por saktësia e matjes do të vuajë shumë.

Lartësia matet në të paktën 6 pika të ndryshme: në qendër, përgjatë skajeve të shkelës, në vende të ndryshme të perimetrit të gomave. Rezultatet e matjes duhet të jenë të njëjta kudo. Por ka situata të ndryshme:

  1. Shkelja është më e lartë në skajet e timonit sesa në qendër. Kjo tregon se goma është pompuar për një kohë të gjatë. Korniza e gomave ishte e ngarkuar shumë, gjë që ndikoi në jetëgjatësinë e përgjithshme të gomave.
  2. Shkelja është më e lartë në qendër sesa në skajet. Goma ishte periodikisht nën fryrë. Konsiderohet konsumimi në bazë të vlerës minimale të lartësisë së shkallës.
  3. Shkelja është e konsumuar në mënyrë të pabarabartë në të gjithë gjerësinë (një nga skajet e gomës është konsumuar). Kjo tregon një avari në pezullimin e makinës.
  4. Shkelja vishet në mënyrë të pabarabartë rreth perimetrit të timonit. Kjo flet për ngarje ekstreme kur ka pasur frenim të fortë ose përshpejtim. Kjo gomë duhet ndërruar urgjentisht.
  5. Model i turbullt në pjesën e sipërme të murit anësor të gomës. Ky efekt shfaqet pas një vozitje të gjatë në një gomë shumë të ndenjur. Edhe kjo gome duhet te nderrohet urgjentisht.
  6. Veshje e ndryshme shkelëse në dy goma nga një palë (nga një aks). Një ndryshim në lartësinë e shkelës prej më shumë se 1 milimetër është tashmë një kërcënim serioz i rrëshqitjes nëse një palë e tillë rrota vendoset në boshtin e përparmë të makinës. Më mirë të ndërroni gomat.

Pse duhet të kontrolloni veshin

Monitorimi i shëndetit të gomave është pjesë e mirëmbajtjes rutinë të makinës. Thellësia e shkelës është e lidhur pazgjidhshmërisht me faktorë të tillë:

  • trajtimin e automjeteve. Sa më e ulët të jetë lartësia e modelit, aq më pak papastërti dhe ujë hiqen, gjë që rrit rrezikun e humbjes së kontrollit të makinës kur vozitni nëpër pellgje;
  • distancat e frenimit. Shkelja e konsumuar zvogëlon ngjitjen e gomave, edhe me asfalt të thatë, për shkak të së cilës distanca e frenimit rritet në të njëjtat kushte funksionimi;
  • Veshja e pabarabartë tregon disa keqfunksionime të automjetit (çekuilibër në rrota ose nevojën për të rregulluar hyrjen me kthesë).
🚀Më shumë për temën:
  Çfarë ndodh nëse rrufeja godet një makinë?

Përveç kësaj, është e nevojshme të monitorohet gjendja e gomave në mënyrë që të shmangen dënimet. Shoferi përballet me një gjobë prej 500 rubla për drejtimin e një automjeti që nuk plotëson kërkesat e përcaktuara.

Kryesor » Artikuj interesantë » Si të përcaktohet konsumimi i gomave

Shto një koment