Sa shpesh të lani makinën dhe me çfarë

Përmbajtje

Gjatë gjithë jetës së trupit, makina lahet vazhdimisht, kështu që edhe gabimet më të vogla në këtë procedurë të thjeshtë mashtruese grumbullohen dhe shpejt çojnë në humbjen e paraqitjes së makinës. Është shumë e rëndësishme të zotëroni teknologjinë e duhur dhe të mos devijoni kurrë prej saj, edhe nëse përdoren lloje të ndryshme të pajisjeve larëse dhe materialeve harxhuese.

Sa shpesh të lani makinën dhe me çfarë

Çfarë të zgjidhni, larje makinash pa kontakt apo kontakt

Boja e trupit (LCP) do të dëmtohet në çdo lloj larjeje. Detyra e vetme është të minimizoni këtë dëm, që do të thotë të preferoni larjen pa kontakt.

Me teknologjinë e larjes pa kontakt, një shampo e specializuar aplikohet në trup, i jepet kohë për të punuar, pas së cilës ai së bashku me papastërtitë e ngritura do të lahet nga një rrjedhë uji. Mbetet për të tharë trupin, gjë që mund të bëhet edhe pa kontakt me sipërfaqen, por më shpesh përdoren peceta të buta.

Është e rëndësishme të ndiqni rregulla të caktuara, pa të cilat ose veshja do të rrezikohet, ose thjesht nuk do të lahet mirë:

 • Shampo aplikohet nga poshtë lart, sepse në këtë mënyrë ai do të ketë më shumë kohë për të punuar me zonat më të ndotura që janë më afër rrugës;
 • Para se të aplikoni, mos derdhni ujë në makinë, do të krijojë një pengesë të caktuar midis detergjentit dhe trupit;
 • Së fundi, kapaku është i mbuluar, pasi një motor i nxehtë është i vendosur nën të, produkti jo vetëm që mund të funksionojë, i cili kërkon një kohë minimale në temperatura të larta, por edhe thahet, pas së cilës do të duhet gjithashtu të lahet disi;
 • Është e pamundur të furnizohet me ujë nën presion shumë të lartë, përndryshe ai do të depërtojë thellë në mikroçarjet e llakut dhe bojës, duke i zgjeruar ndjeshëm ato;
 • Edhe nëse e fshini trupin të thatë në pamje, uji do të mbetet përsëri në mikrostrukturën e bojës, ai hiqet plotësisht ose gjatë tharjes me ajër natyral ose kur fryhet me ajër të ngrohtë.

Duhet të përdoren vetëm kompozime speciale për larjen e makinave, asnjë produkt shtëpiak nuk mund t'i zëvendësojë ato, por ato mund të shkaktojnë dëm të pariparueshëm.

Kimikatet për larjen e makinave

Të gjitha shampot e makinave ndahen në kompozime për larje manuale ose automatike, si dhe për larje pa kontakt. Këta të fundit janë më agresivë, sepse detyrohen të punojnë në mënyrë aktive, duke mbështjellë papastërtitë dhe duke i hequr ato nga vetitë ngjitëse me trupin. Zakonisht kanë një përbërje alkaline.

Është jopraktike t'i mbash në trup për një kohë të gjatë, kështu që nuk ka shumë ndryshim nëse ato përdoren në formë shkume, duke kaluar përmes gjeneratorit të shkumës apo në formë emulsioni. Ata do të përmbushin detyrën e tyre në çdo rast, dhe cilësia kryesore e shkumës - aftësia për të qëndruar në sipërfaqe vertikale për një kohë të gjatë - nuk përdoret në këtë rast.

Sa shpesh të lani makinën dhe me çfarë

Në të njëjtën mënyrë, nuk ka kuptim të përdorni agjentë të fortë në larjen e kontaktit, manual ose automatik. Papastërtia do të hiqet akoma mekanikisht, kështu që ka kuptim të mbroni bojën nga ndikimi i panevojshëm i një mjedisi alkalik. Për më tepër, këto kompozime nuk kanë veti kundër fërkimit që sigurojnë rrëshqitje gjatë larjes manuale.

Përbërja e shampove të makinave, përveç surfaktantëve, mund të përfshijë edhe konservues mbrojtës dhe të papërshkueshëm nga uji. Nuk ka asnjë pikë të veçantë përdorimi i tyre gjatë procesit të larjes, është më mirë të kaloni pak kohë dhe të fërkoni trupin me një ruajtës dekorativ në një dylli ose një bazë tjetër pas tharjes.

Një shtresë e tillë do të bëhet shumë më e mirë, do të zgjasë më shumë dhe do të kryejë më mirë funksionet e saj të dhënies së shkëlqimit, largimit të ujit dhe papastërtive, si dhe ruajtjes së poreve të formuara dhe mikroçarjeve.

Sa shpesh të lani makinën dhe me çfarë

Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse përdoret një lavazh pa kontakt me një agjent mjaft agresiv. Nuk do t'i shkaktojë shumë dëm llakut dhe do të lajë plotësisht shtresën e dobët të substancave që përmbahen në shampo.

Një përbërje mbrojtëse me cilësi të lartë, e aplikuar me dorë, e ndjekur nga lustrimi manual, i reziston disa larjeve pa kontakt.

procesi i larjes së makinave

Para se të lani makinën, rezervoni pajisje dhe materiale harxhuese. Është më mirë të përdorni makina që furnizojnë ujë nën presion, por pa përdorimin e grykave veçanërisht të forta, si p.sh. një prerës turbo. Ato nuk janë të destinuara për këtë, ata mund të heqin vetëm papastërtitë e ngurtësuara nga korniza dhe shasia e SUV-ve.

Nga aksesorët e tjerë, është e dëshirueshme të keni:

 • detergjentë - shampo makinash;
 • furça me fortësi të ndryshme për larjen e vendeve me vështirësi të arritshme të trupit, disqeve dhe harqeve të rrotave;
 • mjete për pastrimin e njollave bituminoze;
 • me një sfungjer ose dorashka për larjen e duarve, kërkohen disa prej tyre, një gërryes futet shpejt në materialin e butë;
 • lecka mikrofibër për tharjen e trupit;
 • një sasi e madhe uji, nëse e kurseni kur lani, atëherë është më mirë të mos e lani fare makinën, trupi do të jetojë më gjatë.

Vendi për larje zgjidhet i specializuar, lejohet larja e makinave vetëm aty ku ofrohet. Por në çdo rast, jo në diell dhe jo në të ftohtë.

Ku ta filloj

Nëse synohet larja manuale me një shampo të butë, atëherë papastërtia e trashë duhet së pari të hidhet nga makina me ujë nën presion.

Pastaj aplikohet një shampo me shkumë, mundësisht me një grykë shkumë. Pas një vonese të shkurtër, lahet me ujë të bollshëm me sfungjer ose dorashka.

Sa shpesh të lani makinën dhe me çfarë

Mos e fërkoni me presion në lëvizje rrethore, pasi kjo mund të shkaktojë gërvishtje të lakuara shumë të theksuara. Ato formohen në çdo rast, por janë pothuajse të padukshme, veçanërisht nëse janë të drejta dhe të vendosura përgjatë makinës.

Grykë shkume Karcher - Testimi i hundës së shkumës LS3 në Karcher K5 Compact

Si të fërkoni trupin

Butësia e dëshiruar sigurohet më së miri nga një sfungjer i madh shkumë. Duhet të laget me bollëk, është mirë që vazhdimisht të fërkohet nën ujë të rrjedhshëm.

Për zonat e ndotura shumë, përdoret një sfungjer, i cili më pas hidhet. Pjesa tjetër e trupit lahet me një tjetër, të pastër, por as nuk duhet ripërdorur.

Mbi të gjitha, duhet të jeni të kujdesshëm ndaj grimcave gërryese nga papastërtia, të cilat mbahen në mënyrë aktive në çdo material të përdorur gjatë fërkimit të trupit.

Sa shpesh të lani makinën dhe me çfarë

Larg nga kudo mund të merrni një leckë, sfungjer ose dorashka. Në raste të tilla përdoren furça me qime sintetike. Shitet posaçërisht për larjen e makinave; me një zgjedhje arbitrare, polimeri mund të rezultojë të jetë tepër i fortë.

Sa shpesh lani makinën në dimër dhe verë

Nuk ka kufizime për larjen gjatë verës, mund ta lani të paktën çdo ditë, përderisa respektoni rregullat dhe nuk shkaktoni dëmtime mekanike në bojë. Në dimër, është më e vështirë, ngrica shkakton formimin e kristaleve të vogla të akullit në pore dhe çarje, të cilat gradualisht shkatërrojnë veshjen.

Por ju ende duhet të lani makinën tuaj, sepse papastërtia ka tendencë të mbajë lagështinë dhe të krijojë saktësisht të njëjtin efekt, por në një shkallë më të madhe. Përveç kësaj, fsheh proceset e korrozionit që kanë filluar, të cilat duhet të ndërpriten menjëherë.

Sa shpesh të lani makinën dhe me çfarë

Prandaj, në dimër, duhet të lani një makinë që përdoret çdo ditë, me një frekuencë rreth dy herë në muaj, por në një lavazh të pajisur siç duhet.

Gjëja kryesore është që makina, pasi të keni hequr papastërtitë dhe mbetjet e shampos, të thahet mirë fillimisht me lecka mikrofibër, dhe më pas me ajër të ngrohtë nën presion. Kjo gjithashtu do të kursejë flokët dhe detaje të tjera nga ngrirja.

Ndikimi i ngjyrës së makinës në frekuencën e larjes

Makinat më të këqija për sa i përket pastërtisë së trupit janë të zeza. Nuk ka hije më të mira dhe të tjera po aq të errëta. Jo vetëm që është e dukshme ndonjë papastërti më e vogël mbi to, por pas larjes mund të rezultojë se ka ndryshuar në njolla që nuk duken më mirë. Larja e shpeshtë do të çojë shpejt në një rrjet gërvishtjesh dhe nevojë për lustrim, gjë që do të heqë një pjesë të llakut.

Ju duhet të mendoni për këtë përpara se të blini një makinë të zezë, por nëse kjo ndodh, atëherë duhet ta lani atë ekskluzivisht në mënyrë pa kontakt me monitorim të kujdesshëm të përputhshmërisë me teknologjinë. Është më mirë nëse bëhet nga profesionistë. Por ia vlen edhe t'i shikoni për të parë se sa mirë i përdorin fondet në dispozicion.

Hijet e lehta mund të lahen shumë më rrallë, papastërtia e lehtë në trupa të tillë është e padukshme. Nëse nuk abuzoni me këtë pronë të makinave të bardha, atëherë boja do të zgjasë shumë më gjatë se ajo e zezë, madje edhe larja manuale do të sjellë më pak dëm në total. Sidomos kur aplikoni një lustrim ruajtës dekorativ pas çdo larje të dytë.

Kryesor » Këshilla të dobishme për shoferët » Sa shpesh të lani makinën dhe me çfarë

Shto një koment