Si të frenoni në mënyrë të sigurt në rrugët e rrëshqitshme?
 

Përmbajtje

Rruga e rrëshqitshme në periudhën vjeshtë-dimër nuk duhet të habisë askënd. Megjithatë, edhe shoferët me përvojë shpesh harrojnë se ngasja në mot me shi kërkon kujdes shtesë. Moti jashtë dritares nuk na prish, kështu që ia vlen të kujtojmë informacionin bazë për frenimin e sigurt në kushte të vështira.

Çfarë do të mësoni nga ky postim?

1. Pse nuk mund të vozitësh shpejt kur rruga është e rrëshqitshme?

2. Si të pengojmë pulsimin?

 

3. Çfarë është frenimi ABS?

TL, д-

Frenimi është jashtëzakonisht i rëndësishëm dhe ju duhet të tregoni kujdes ekstrem. Nëse rruga është e rrëshqitshme, ngadalësoni shpejtësinë. Është mirë të frenoni me impulse ose me ABS.

Këmba me gaz!

Shumë shoferë përpiqen të ngasin shpejt. Kur shohin se rruga është e rrëshqitshme ata ngadalësojnë shpejtësinë për një kohë dhe më pas, pas disa kilometrash, në mënyrë të pandërgjegjshme përshpejtohen. Ata e harrojnë atë distanca e frenimit në një rrugë të rrëshqitshme është rritur ndjeshëm. Ngasja me shpejtësi të madhe shpesh çon në tragjedi - çdo ditë në lajme ka dhjetëra aksidente të shkaktuara nga shpejtësi marramendëse në kushte të rrezikshme.

 

Edhe pse shenjat rrugore shpesh tregojnë shpejtësinë e kërkuar, nëse rruga është e rrëshqitshme, është më mirë të ecni më ngadalë. Kjo ju lejon të reagoni më shpejt në rast të rrëshqitjes ose kushteve të tjera të pafavorshme. Sa më e lartë të jetë shpejtësia, aq më rëndë përkeqësohen kushtet e frenimit.... Kur në një rrugë të thatë, distanca e frenimit është 37-38 m, në një rrugë të lagësht rritet në 60-70 m.

Si të frenoni në mënyrë të sigurt në rrugët e rrëshqitshme?

Frenimi impuls - pse ia vlen të përdoret në rrugë të rrëshqitshme?

Frenimi impuls me shaka quhet i varfër për të varfërit. I vetmi ndryshim është se frekuenca e pulseve të frenimit kontrollohet nga një njeri, jo nga një kompjuter... Bazohet në faktin se kur frenoni, nuk e shtypni vazhdimisht pedalin e frenave, por e shtypni në dysheme dhe e shtrydhni sa më shpesh të jetë e mundur.

🚀Më shumë për temën:
  Transporti i biçikletave 2019 - a kanë ndryshuar rregullat?

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni frenim impuls? Para së gjithash, mos e shtypni pedalin me thembër, e cila qëndron në dyshemenë e makinës. Është mirë ta bëni këtë me gishtat që janë në kontakt me boshtin e pedalit të frenave. Falë kësaj, nuk do të frenojë plotësisht, gjë që do ta bëjë atë frekuenca e presioneve të impulsit mund edhe të dyfishohet.

Nëse makina nuk ngadalëson kur shtypet pedali i frenave dhe timoni nuk reagon mirë, duhet të filloni të ngadalësoni pulsimin... Presioni nuk duhet të jetë shumë i madh. çdo lëshim i pedalit të frenave duhet të zhbllokojë rrotat. Rrotat duhet të kyçen duke shtypur pedalin në dysheme.

A është ABS vërtet kaq i sigurt?

Para së gjithash, ia vlen ta kuptojmë këtë përdorimi i ABS nuk e çliron askënd nga të menduarit... Prandaj, jini veçanërisht të kujdesshëm në kushte të vështira. E theksuar në sistemin ABS dy lloje frenimi: normal dhe emergjent. Së pari ABS kryen vetëm një funksion kontrolli... Nëse ABS zbulon se rrota nuk është mbërthyer, atëherë nuk ndërhyn në presionin e lëngut të frenave.

 

Por, çka nëse ABS zbulon se rrota është bllokuar gjatë frenimit? Më pas rregullon presionin në sistemin hidraulik të timonit për të marrë fuqinë maksimale të mundshme të frenimit.... Një rrotë në një makinë duhet të mbyllet vetëm për një moment, sepse vetëm rrotullimi i qetë i rrotave në sipërfaqe siguron kontroll efektiv të makinës.

Importantshtë e rëndësishme që kur frenoni me ABS, shtypni plotësisht pedalin e frenave dhe mos e lëshoni derisa automjeti të ndalojë. Duhet të shmanget gjithashtu terreni i ashpër, i cili mund të ndikojë negativisht në procesin e frenimit.

Vlen të kujtohet se frenimi në sipërfaqe të rrëshqitshme kërkon kujdes të veçantë. Prandaj është më mirë në këtë mënyrë mos shkoni shumë shpejtdhe përdorni atë për frenim Sistemi ABS ose ndaloni makinën me metodën e impulsit.

Po kërkoni pjesë këmbimi për sistemin e frenimit?p.sh. sensorë ABS apo kabllo frenash? Shkoni te avtotachki.com dhe shikoni ofertën tonë. Mirë se vini!

🚀Më shumë për temën:
  5 vajra të rekomanduar 5w30

Si të frenoni në mënyrë të sigurt në rrugët e rrëshqitshme?

Dëshironi të dini më shumë? Kontrollo:

Defektet më të shpeshta të sistemit të frenimit

Si të dalloni një mosfunksionim të sistemit të frenimit?

Prite atë,

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Funksionimi i makinerive » Si të frenoni në mënyrë të sigurt në rrugët e rrëshqitshme?

Shto një koment