Koka e cilindrit: më e rëndësishmja për strukturën, funksionimin dhe keqfunksionimet
 

Përmbajtje

Që nga fillimi i motorit të parë me djegie të brendshme, njësia ka pësuar shumë modifikime. Mekanizmave të rinj iu shtuan pajisjes së saj, iu dhanë forma të ndryshme, por disa elementë mbetën të pandryshuar.

Dhe një nga këta elementë është koka e cilindrit. Çfarë është ajo, si të servisojmë pjesën dhe avaritë kryesore. Ne do t'i shqyrtojmë të gjitha këto në këtë përmbledhje.

Çfarë është një kokë cilindri në një makinë me fjalë të thjeshta

Koka është pjesë e strukturës së njësisë së fuqisë së makinës. Shtë instaluar në majë të bllokut të cilindrit. Për të siguruar ngushtësinë e lidhjes midis dy pjesëve, përdoret një mbyllje dhe një copë litari vendoset midis tyre.

 
Koka e cilindrit: më e rëndësishmja për strukturën, funksionimin dhe keqfunksionimet

Kjo pjesë mbulon cilindrat e bllokut si mbulesë. Materiali i copë litarit përdoret në mënyrë që lëngu teknik të mos rrjedhë në nyje dhe gazrat e punës së motorit (përzierja e ajrit-karburantit ose gazrat e zgjerimit të formuara gjatë shpërthimit të MTC) nuk shpëtojnë.

Dizajni i kokës së cilindrit ju lejon të instaloni brenda mekanizmit përgjegjës për formimin e VTS dhe shpërndarjen e rendit dhe kohës së hapjes së valvulave të marrjes dhe shkarkimit. Ky mekanizëm quhet rrip kohor.

Ku është koka e cilindrit

Nëse ngrini kapuçin, menjëherë mund të shihni mbulesën plastike në ndarjen e motorit. Shpesh përfshin një marrje ajri për filtrin e ajrit dhe një modul për vetë filtrin. Heqja e mbulesës hap aksesin në motor.

 

Vlen të merret parasysh se makinat moderne mund të pajisen me bashkëngjitje të ndryshme. Për të shkuar në motor, duhet të shkëputni këto elemente. Struktura më e madhe është motori. Në varësi të modifikimit, njësia mund të ketë një rregullim gjatësor ose tërthor. Varet nga makina - përkatësisht e pasme ose e përparme.

Koka e cilindrit: më e rëndësishmja për strukturën, funksionimin dhe keqfunksionimet

Një mbulesë metalike është e dehur në pjesën e sipërme të motorit. Shumë më pak e zakonshme është një modifikim i veçantë i motorëve - boksier, ose siç quhet ndryshe "boksier". Në këtë rast, merr një pozicion horizontal, dhe koka nuk do të jetë në majë, por në anën. Ne nuk do t'i konsiderojmë motorë të tillë, pasi ata që kanë mjete për të blerë një makinë të tillë nuk merren me riparime manuale, por preferojnë shërbimin.

Pra, në pjesën e sipërme të motorit me djegie të brendshme ka një mbulesë të valvulës. Fixedshtë fiksuar në kokë dhe mbyll mekanizmin e shpërndarjes së gazit. Pjesa e vendosur midis kësaj mbulese dhe pjesës më të trashë të motorit (bllokut) është saktësisht koka e cilindrit.

🚀Më shumë për temën:
  Mazda6 i përdorur - Çfarë të presësh?

Qëllimi i kokës së cilindrit

Ka shumë vrima teknike dhe zgavra në kokë, për shkak të të cilave pjesa kryen shumë funksione të ndryshme:

 • Në anën e mbulesës së pikuar, janë bërë lidhëse për instalimin e boshtit të shtizës (lexoni për qëllimin dhe tiparet e këtij elementi në një përmbledhje të veçantë) Kjo siguron shpërndarjen optimale të fazave të kohës në përputhje me goditjen që pistoni kryen në një cilindër të veçantë;
 • Nga njëra anë, koka ka kanale për kolektorët e marrjes dhe shkarkimit, të cilat janë të fiksuara në pjesën me arra dhe kunja;Koka e cilindrit: më e rëndësishmja për strukturën, funksionimin dhe keqfunksionimet
 • Përmes vrimave bëhen në të. Disa janë të dizajnuara për fiksimin e elementit, të tjerët për instalimin e valvulave hyrëse dhe dalëse. Ekzistojnë gjithashtu puse qirinjsh në të cilët vidhosen qirinjtë (nëse motori është me naftë, atëherë prizat e ndezjes futen në këto vrima, dhe pranë tyre bëhet një lloj tjetër vrimash - për instalimin e injektorëve të karburantit);
 • Një skutë bëhet në anën e bllokut të cilindrit në zonën e pjesës së sipërme të secilit cilindër. Në motorin e mbledhur, kjo zgavër është një dhomë në të cilën ajri përzihet me karburant (një modifikim i injektimit të drejtpërdrejtë, për të gjitha opsionet e tjera të motorit, VTS është formuar në shumëzimin e marrjes, i cili është gjithashtu i fiksuar në kokë) dhe fillon djegia e tij;
 • Në strehën e kokës së cilindrit, bëhen kanale për qarkullimin e lëngjeve teknike - antifriz ose antifriz, të cilat sigurojnë ftohjen e motorit me djegie të brendshme dhe vajit për vajosjen e të gjitha pjesëve në lëvizje të njësisë.

Materiali i kokës së cilindrit

Shumica e motorëve të vjetër ishin bërë prej gize. Materiali ka rezistencë të lartë dhe rezistencë ndaj deformimit për shkak të mbinxehjes. E vetmja pengesë e një motori të tillë me djegie të brendshme është pesha e tij e rëndë.

Në mënyrë që të lehtësohet dizenjimi, prodhuesit përdorin një aliazh alumini të lehtë. Një njësi e tillë peshon shumë më pak se analogu i mëparshëm, i cili ka një efekt pozitiv në dinamikën e automjetit.

 
Koka e cilindrit: më e rëndësishmja për strukturën, funksionimin dhe keqfunksionimet

Një veturë moderne e pasagjerëve do të pajiset me një motor të tillë. Modelet me naftë janë një përjashtim në këtë kategori, pasi që një presion shumë i lartë krijohet në secilin cilindër të një motori të tillë. Së bashku me temperaturën e lartë, ky faktor krijon kushte të pafavorshme për përdorimin e lidhjeve të dritës që nuk ndryshojnë në fortësinë e tyre. Në transportin e mallrave, përdorimi i gize për prodhimin e motorëve mbetet. Teknologjia e përdorur në këtë rast është hedhja.

🚀Më shumë për temën:
  Si të vendosni ndezjen në një VAZ 2109

Projektimi i pjesës: çfarë përfshihet në kokën e cilindrit

Ne kemi folur tashmë për materialin nga i cili është bërë koka e cilindrit, tani le t'i kushtojmë vëmendje pajisjes së elementit. Vetë koka e cilindrit duket si një mbulesë e zbrazët me shumë gropa dhe vrima të ndryshme.

Kjo lejon përdorimin e pjesëve dhe mekanizmave të mëposhtëm:

 • Mekanizmi i shpërndarjes së gazit. Isshtë instaluar në pjesën midis kokës së cilindrit dhe mbulesës së valvulës. Mekanizmi përfshin një bosht shufër me gumga, një sistem të marrjes dhe shkarkimit. Një valvul është instaluar në secilën vrimë në hyrjen dhe daljen e cilindrave (numri i tyre për cilindër varet nga lloji i rripit të kohës, i cili përshkruhet më hollësisht në rishikim në lidhje me projektin e boshteve të shufrave me gumga) Kjo pajisje siguron një shpërndarje të barabartë të fazave të furnizimit me VTS dhe heqjen e gazit të shkarkimit në përputhje me goditjet e motorit me 4 goditje duke hapur dhe mbyllur valvulat. Në mënyrë që mekanizmi të funksionojë siç duhet, dizajni i kokës ka njësi të posaçme mbështetëse, ku janë instaluar kushinetat e boshtit të shufrave me gumga (një ose më shumë);Koka e cilindrit: më e rëndësishmja për strukturën, funksionimin dhe keqfunksionimet
 • Rondelet me kokë cilindri. Ky material është projektuar për të siguruar ngushtësinë e lidhjes midis dy elementeve (përshkruhet mënyra e kryerjes së riparimeve për të zëvendësuar materialin copë litari) në një artikull të veçantë);
 • Kanalet teknike. Qarku i ftohjes kalon pjesërisht përmes kokës (lexoni në lidhje me sistemin e ftohjes së motorit) këtu) dhe veç vajosja e motorit me djegie të brendshme (përshkruhet ky sistem këtu);
 • Në anën në strehën e kokës së cilindrit, bëhen kanale për kolektorët e marrjes dhe shkarkimit.

Vendndodhja për montimin e mekanizmit të kohës quhet gjithashtu shtrati i boshtit të shufrave me gumga. Ai përshtatet në lidhësit përkatës në kokën e motorit.

Cilat janë kokat

Ekzistojnë disa lloje të kokat e motorit:

 • Për valvulat ajrore - përdoren më shpesh në makinat moderne. Një pajisje e tillë e bën sa më të lehtë për të riparuar njësinë ose për ta konfiguruar atë;Koka e cilindrit: më e rëndësishmja për strukturën, funksionimin dhe keqfunksionimet
 • Për rregullimin e valvulës së ulët - përdoret jashtëzakonisht rrallë, pasi që një motor i tillë konsumon shumë karburant dhe nuk ndryshon në ekonominë e tij. Edhe pse dizajni i një koke të tillë është shumë i thjeshtë;
 • Individuale për një cilindër të vetëm - përdoret shpesh për njësi të mëdha të energjisë, si dhe në motorët me naftë. Ata janë shumë më të lehtë për t'u instaluar ose hequr.

Mirëmbajtja dhe diagnostikimi i kokës së cilindrit

Që motori me djegie të brendshme të funksionojë siç duhet (dhe nuk do të funksionojë pa kokën e cilindrit), secili automobilist kërkohet që të veprojë në përputhje me rregulloret për servisimin e makinës. Gjithashtu, një faktor i rëndësishëm është pajtueshmëria me regjimin e temperaturës së motorit me djegie të brendshme. Funksionimi i motorit shoqërohet gjithmonë me temperatura të larta dhe presion të konsiderueshëm.

🚀Më shumë për temën:
  Çfarë është dizajni aktiv i tingullit të makinës?

Modifikimet moderne bëhen nga një material që mund të deformojë në presion të lartë nëse motori me djegie të brendshme mbinxehet. Përshkruhen kushtet normale të temperaturës këtu.

Mosfunksionimet e kokës së cilindrit

Meqenëse koka e motorit është vetëm pjesë e dizajnit të saj, prishjet më së shpeshti nuk kanë të bëjnë me vetë pjesën, por me mekanizmat dhe elementet që janë instaluar në të.

Koka e cilindrit: më e rëndësishmja për strukturën, funksionimin dhe keqfunksionimet

Më shpesh, koka e cilindrit hiqet gjatë riparimeve nëse copëzohet copë litari e kokës së cilindrit. Në shikim të parë, zëvendësimi duket si një procedurë e thjeshtë, në fakt, kjo procedurë ka disa hollësi, për shkak të së cilës riparimet mund të jenë të shtrenjta. Iu kushtua mënyrës së ndryshimit të duhur të materialit copë litari rishikim i veçantë.

Dëmi më serioz është formimi i çarjeve në rast. Përveç këtyre keqfunksionimeve, shumë mekanikë makinash, duke folur për riparimin e kokës, nënkuptojnë punën e mëposhtme të riparimit:

 • Filli në pusin e qiriut është thyer;
 • Elementet e shtratit të boshtit të gdhendjes janë të konsumuara;
 • Vend i valvulës i veshur.

Shumë prishje riparohen duke instaluar pjesë riparimi. Sidoqoftë, nëse është krijuar një çarje ose vrimë, koka rrallë përpiqet të rregullohet - ajo thjesht zëvendësohet me një të re. Por edhe në raste të vështira, disa arrijnë të rikuperojnë pjesën e thyer. Një shembull i kësaj është videoja e mëposhtme:

Riparimi i kokës së cilindrit saldimi i saktë i saldimit të çarjeve dhe dritareve në shembullin e saldimit të kokës së cilindrit Opel Askona TIG

Pra, edhe pse në shikim të parë asgjë nuk mund të thyhet në kokë, problemet me të mund të lindin akoma. Dhe nëse shoferi has një problem të ngjashëm, ai do të duhet të shpenzojë para për riparime të shtrenjta. Për të parandaluar që kjo të ndodhë, makina duhet të operohet në një mënyrë të kursyer, dhe njësia e energjisë nuk duhet të mbinxehet.

Pyetje dhe Përgjigje:

Si janë rregulluar kokat e cilindrave? Është një copë një copë e bërë nga aliazh alumini ose gize. Pjesa e poshtme e kokës së cilindrit është pak e zgjeruar për më shumë kontakt me bllokun. Brenda kokës së cilindrit bëhen brazda dhe ndalesa të nevojshme për instalimin e pjesëve të nevojshme.

Ku ndodhet koka e cilindrit? Ky element i njësisë së energjisë ndodhet mbi bllokun e cilindrit. Kandelat vidhosen në kokë, dhe në shumë makina moderne edhe injektorët e karburantit.

Cilat pjesë nevojiten për të riparuar kokën e cilindrit? Varet nga natyra e prishjes. Nëse vetë koka është e dëmtuar, atëherë duhet të kërkoni një të re. Për të zëvendësuar një pjesë specifike, për shembull, valvola, bosht me gunga, etj., Ju duhet të blini një zëvendësim.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Koka e cilindrit: më e rëndësishmja për strukturën, funksionimin dhe keqfunksionimet

Shto një koment