Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI

Përmbajtje

Për të përmirësuar efikasitetin e motorëve, prodhuesit kanë zhvilluar sisteme të reja të injektimit të karburantit. Një nga më inovative është injeksioni gdi. Cila është ajo, cilat janë avantazhet e saj dhe a ka ndonjë disavantazh?

Çfarë është sistemi i injektimit automatik GDI

Ky shkurtim vishet nga motorët e disa kompanive, për shembull, KIA ose Mitsubishi. Markat e tjera e quajnë sistemin 4D (për makinat japoneze Toyota), Ford Ecoboost i famshëm me konsumin e tij tepër të ulët, FSI - për përfaqësuesit shqetësim WAG.

Makina, në motorin e së cilës do të instalohet një nga këto etiketa, do të pajiset me injeksion të drejtpërdrejtë. Kjo teknologji është në dispozicion për njësitë e benzinës, sepse nafta ka një furnizim të drejtpërdrejtë të karburantit në cilindra si parazgjedhje. Nuk do të funksionojë në një parim tjetër.

Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI

Motori me injeksion të drejtpërdrejtë do të ketë injektorë karburanti që janë instaluar në të njëjtën mënyrë si kandelet në kokën e cilindrit. Ashtu si një motor dizel, sistemet gdi janë të pajisura me pompa të karburantit me presion të lartë, të cilat lejojnë të kapërcejnë forcën e kompresimit në cilindër (në këtë rast, benzina furnizohet në ajrin tashmë të kompresuar, në mes të goditjes së kompresimit ose gjatë marrjes së ajrit).

Pajisja dhe parimi i funksionimit të sistemit GDI

Megjithëse parimi i funksionimit të sistemeve nga prodhues të ndryshëm mbetet i njëjtë, ato ndryshojnë nga njëri-tjetri. Dallimet kryesore janë në presionin që krijon pompa e karburantit, vendndodhjen e elementeve kryesore dhe formën e tyre.

Karakteristikat e projektimit të motorëve GDI

Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI

Motori me furnizim të drejtpërdrejtë të karburantit do të pajiset me një sistem që do të përfshijë elementët e mëposhtëm:

 • Pompë karburanti me presion të lartë (pompë e karburantit me presion të lartë). Benzina jo vetëm që duhet të hyjë në dhomë, por duhet të spërkatet në të. Për këtë arsye, presioni i tij duhet të jetë i lartë;
 • Një pompë shtesë përforcuese, falë së cilës karburantet furnizohen në rezervuarin e pompës së karburantit;
 • Një sensor që regjistron forcën e presionit të gjeneruar nga pompë elektrike;
 • Një grykë e aftë për të spërkatur benzinën nën presion të lartë. Dizajni i tij përfshin një llak të veçantë që formon formën e kërkuar të pishtarit, e cila formohet si rezultat i djegies së karburantit. Gjithashtu, kjo pjesë siguron formim të përzierjes me cilësi të lartë direkt në vetë dhomën;
 • Pistonët në një motor të tillë do të kenë një formë të veçantë, e cila varet nga lloji i pishtarit. Secili prodhues zhvillon modelin e tij;
 • Portet e shumëfishtë të hyrjes janë gjithashtu të dizajnuara posaçërisht. Krijon një vorbull që drejton përzierjen në zonën e elektrodës kandele;
 • Sensori i presionit të lartë. Shtë instaluar në hekurudhën e karburantit. Ky element ndihmon njësinë e kontrollit për të kontrolluar mënyra të ndryshme të funksionimit të termocentralit;
 • Rregullatori i presionit të sistemit. Më shumë detaje rreth strukturës dhe parimit të tij të funksionimit janë përshkruar këtu.
🚀Më shumë për temën:
  Pompë përforcuese dhe pompë karburanti: funksionimi

Mënyrat e funksionimit të sistemit të injektimit direkt

Motorët gdi mund të funksionojnë në tre mënyra të ndryshme:

Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI
 1. Modaliteti ekonomik - Pranimi i karburantit kur pistoni kryen një goditje të kompresimit. Në këtë rast, materiali i djegshëm shteron. Në goditjen e marrjes, dhoma mbushet me ajër, valvula mbyllet, vëllimi është i ngjeshur dhe në fund të procesit, benzina spërkatet nën presion. Për shkak të vorbullës së formuar dhe formës së kurorës së pistonit, BTC përzihet mirë. Vetë pishtari rezulton të jetë sa më kompakt. Avantazhi i një skeme të tillë është që lënda djegëse të mos bjerë në muret e cilindrit, gjë që zvogëlon ngarkesën termike. Ky proces aktivizohet kur boshti i boshtit rrotullohet në xhiro të ulëta.
 2. Modaliteti me shpejtësi të lartë - injektimi i benzinës në këtë proces do të ndodhë kur ajri furnizohet në cilindër. Djegia e një përzierjeje të tillë do të jetë në formën e një pishtari konik.
 3. Nxitimi i mprehtë. Benzina injektohet në dy faza - pjesërisht në marrje, pjesërisht në shtypje. Procesi i parë do të çojë në formimin e një përzierjeje të ligët. Kur BTC përfundon duke u zvogëluar, pjesa tjetër e pjesës injektohet. Rezultati i kësaj mënyre është eliminimi i shpërthimit të mundshëm, i cili mund të shfaqet kur njësia është shumë e nxehtë.

Dallimet (varietetet) e motorëve GDI. Markat e makinave ku përdoret GDI

Nuk është e vështirë të parashikosh që prodhuesit e tjerë kryesorë të makinave do të zhvillojnë një sistem që funksionon në skemën GDI. Arsyeja për këtë është shtrëngimi i standardeve mjedisore, konkurrenca e ashpër nga transporti elektrik (shumica e automjeteve priren t'u japin përparësi atyre makinave që konsumojnë sasinë minimale të karburantit).

Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI

Shtë e vështirë të krijosh një listë të plotë të markave të makinave në të cilat mund të gjendet një motor i tillë. Muchshtë shumë më e lehtë të thuash se cilat marka nuk kanë vendosur ende të rikonfigurojnë linjat e tyre të prodhimit për prodhimin e këtij lloji të motorëve me djegie të brendshme. Shumica e makinave të gjeneratës së fundit ka të ngjarë të jenë të pajisura me këto njësi, pasi ato tregojnë ekonomi të mjaftueshme së bashku me një rritje të efikasitetit.

Makinat e vjetra definitivisht nuk mund të pajisen me këtë sistem, sepse njësia e kontrollit elektronik duhet të ketë softuer të veçantë. Të gjitha proceset që ndodhin gjatë shpërndarjes së karburantit në cilindra kontrollohen në mënyrë elektronike bazuar në të dhënat nga një sërë sensorë.

🚀Më shumë për temën:
  Zëvendësimi i montimit të modulit të pompës së karburantit për VAZ 2114 dhe 2115

Karakteristikat e funksionimit të sistemit

Çdo zhvillim inovativ do të jetë më i kërkuar për cilësinë e materialeve të konsumit, pasi që elektronika menjëherë i përgjigjet ndryshimeve më të vogla në funksionimin e motorit. Kjo shoqërohet me kërkesën e detyrueshme për të përdorur vetëm benzinë ​​me cilësi të lartë. Cila markë duhet të përdoret në një rast të veçantë do të tregohet nga prodhuesi.

Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI

Më shpesh, karburanti nuk duhet të ketë një numër oktani më të ulët se 95. Për më shumë informacion se si të kontrolloni benzinën për pajtueshmëri me markën, shih rishikim i veçantë... Për më tepër, nuk mund të merrni benzinë ​​të zakonshme dhe ta rrisni këtë tregues me ndihmën e aditivëve.

Motori menjëherë do të reagojë ndaj kësaj me një lloj prishjeje. Përjashtimi i vetëm do të jenë materialet që rekomandohen nga prodhuesi i automjeteve. Dështimi më i zakonshëm i një motori me djegie të brendshme GDI është një dështim i injektorit.

Një kërkesë tjetër e krijuesve të njësive të kësaj kategorie është vaji me cilësi të lartë. Këto udhëzime përmenden gjithashtu në udhëzuesin e përdoruesit. Lexoni se si të zgjidhni lubrifikantin e duhur për kalin tuaj të hekurt. këtu.

Pro dhe kundër të përdorimit

Duke zvogëluar procesin e furnizimit me karburant dhe formimin e një përzierjeje, motori merr një rritje të denjë të energjisë (krahasuar me analogët e tjerë, kjo shifër mund të rritet deri në 15 përqind). Qëllimi kryesor i prodhuesve të njësive të tilla është zvogëlimi i ndotjes së mjedisit (më shpesh jo nga shqetësimet për atmosferën, por për shkak të kërkesave të standardeve mjedisore).

Kjo arrihet duke zvogëluar sasinë e karburantit që hyn në dhomë. Efekti pozitiv i shoqëruar me përmirësimin e mirëdashësisë mjedisore të transportit është një ulje e kostove të karburantit. Në disa raste, konsumi zvogëlohet me një të katërtën.

Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI

Sa i përket aspekteve negative, disavantazhi kryesor i një motori të tillë është kostoja e tij. Për më tepër, pronari i makinës do të duhet të paguajë një shumë të mirë jo vetëm për t'u bërë pronar i një njësie të tillë. Shoferi do të duhet të shpenzojë shumë për mirëmbajtjen e motorit.

Disavantazhet e tjera të motorëve gdi përfshijnë:

 • Prania e detyrueshme e një katalizatori (pse është e nevojshme, lexoni këtu) Në kushtet urbane, motori shpesh kalon në modalitetin e ekonomisë, prandaj gazrat e shkarkimit duhet të neutralizohen. Për këtë arsye, nuk është e mundur të instaloni një bllokues flakërie ose përzierës në vend të katalizatorit (makina përfundimisht nuk do të jetë në gjendje të futet në kornizën e eko-standardeve);
 • Për të shërbyer motorin me djegie të brendshme, do t'ju duhet të blini një cilësi më të lartë, dhe në të njëjtën kohë vaj më të shtrenjtë. Karburantet për motorin duhet të jenë gjithashtu me cilësi më të lartë. Më shpesh, prodhuesi tregon benzinë, numri i oktanit i cili korrespondon me 101. Për shumë vende, kjo është një mrekulli e vërtetë;
 • Elementet më problematike të njësisë (hundëzat) nuk ndahen, prandaj ju duhet të blini pjesë të shtrenjta nëse nuk mund t'i pastroni ato;
 • Ju duhet të zëvendësoni filtrin e ajrit më shpesh se zakonisht.
🚀Më shumë për temën:
  Prodhuesit më të mirë të amortizuesit të makinës

Pavarësisht nga të metat e mira, këta motorë japin parashikime inkurajuese se prodhuesit do të jenë në gjendje të krijojnë një njësi në të cilën do të eliminohen maksimumi i mangësive.

Parandalimi i keqfunksionimeve të motorëve GDI

Nëse një automobilist ka vendosur të blejë një makinë me një sistem gdi nën kapuç, atëherë një parandalim i thjeshtë i keqfunksionimeve do të ndihmojë në zgjatjen e jetës së punës të "muskulit të zemrës" të makinës.

Meqenëse efikasiteti i sistemit të furnizimit me benzinë ​​varet drejtpërdrejt nga pastërtia e grykave, gjëja e parë që duhet t'i kushtoni vëmendje është pastrimi periodik i grykave. Disa prodhues rekomandojnë përdorimin e një shtese të veçantë benzine për këtë.

Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI

Një opsion është Liqui Moly LIR. Përmirëson vetitë vajosëse të karburantit duke parandaluar bllokimin e grykave. Prodhuesi i produktit tregon se aditivi punon në temperatura të larta, heq depozitat e karbonit dhe formimin e depozitave të katranit.

A duhet të blini makina me motorë GDI?

Natyrisht, zhvillimi më i ri, aq më vështirë do të jetë të ruhet dhe kapriçioz. Sa i përket motorëve GDI, ato demonstrojnë ekonomi të shkëlqyeshme të benzinës (kjo nuk mund të mos i pëlqejë automobilistit të zakonshëm), por nuk e humbin fuqinë.

Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI

Përkundër këtyre përparësive të dukshme, njësitë e energjisë kanë besueshmëri të ulët për shkak të funksionimit shumë delikat të hekurudhës së karburantit. Ata janë tërheqës për pastërtinë e karburantit. Edhe nëse një pikë karburanti është vendosur si një shërbim me cilësi të lartë, furnizuesi i tij mund të ndryshojë, prandaj asnjë pronar makine nuk mbrohet nga falsifikimi.

Para se të vendosni të blini një automjet të tillë, duhet të vendosni vetë nëse jeni gati të bëni kompromis për hir të ekonomisë së karburantit apo jo. Por nëse ekziston një bazë materiale, atëherë përparësia e makinave të tilla është e qartë.

Si përfundim, një përmbledhje e shkurtër video e një rasti të një motori me djegie të brendshme me injeksion të drejtpërdrejtë:

Çfarë është e gabuar me injeksion direkt nga japonezët? Ne çmontojmë motorin Mitsubishi 1.8 GDI (4G93).

Pyetje dhe Përgjigje:

Si funksionojnë motorët GDI? Nga pamja e jashtme, është një njësi klasike benzine ose nafte. Në një motor të tillë, një injektor karburanti dhe një prizë janë instaluar në cilindra, dhe benzina furnizohet nën presion të lartë duke përdorur një pompë karburanti me presion të lartë.

Çfarë benzine për një motor GDI? Për një motor të tillë kërkohet benzinë ​​me një shkallë oktani të paktën 95. Edhe pse disa automobilistë kalojnë në 92, shpërthimi është i pashmangshëm në këtë rast.

Cilat janë motorët Mitsubishi GDI? Për të përcaktuar se cili model Mitsubishi përdor një motor benzine me injeksion të drejtpërdrejtë të karburantit në cilindra, duhet të kërkoni shenjën GDI.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Motorët GDI: pro dhe kundër të motorëve GDI

Shto një koment