Pajisjet e gazit të makinës

Përmbajtje

Instalimi i pajisjeve LPG ka qenë një procedurë e domosdoshme për vitet e fundit. Trendi rritës i çmimeve të benzinës i ka bërë automobilistët të mendojnë për lëndët djegëse alternative. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë të gjitha gjeneratat e pajisjeve të gazit, se si ato ndryshojnë nga njëra-tjetra, dhe nëse makina mund të funksionojë në mënyrë të qëndrueshme me lëndë djegëse alternative.

Çfarë është HBO

Pajisjet LPG janë instaluar në shumicën e veturave të pasagjerëve si një sistem shtesë që siguron motorin me djegie të brendshme me një karburant alternativ. Gazi më i zakonshëm është një përzierje e propanit dhe butanit. Metani përdoret në automjete me përmasa të mëdha, pasi që sistemi kërkon presion shumë më të lartë për të operuar sesa analogi i tij në propan (kërkohen bombola të mëdha me mure të trasha).

Përveç automjeteve të lehta, LPG përdoret gjithashtu në disa modele të kryqëzimeve ose kamionëve të vegjël, për shembull, Ford F150. Ka prodhues që pajisin disa modele me instalime gazi direkt në fabrikë.

Pajisjet e gazit të makinës

Shumica e automobilave shndërrojnë makinat e tyre në një sistem të kombinuar karburanti. Funksionimi i motorit në gaz dhe benzinë ​​është pothuajse identik, gjë që bën të mundur përdorimin e të dy llojeve të karburantit në shumë njësi të energjisë me benzinë.

Pse instaloni HBO

Arsyeja e instalimit të HBO mund të jenë faktorët e mëposhtëm:

 • Kostoja e karburantit. Benzina në shumicën e stacioneve të mbushjes shitet me dyfishin e çmimit të gazit, megjithëse konsumi i të dy karburanteve është praktikisht i njëjtë (gazi është rreth 15% më shumë);
 • Numri i oktanit të gazit (propan-butan) është më i lartë se ai i benzinës, kështu që motori funksionon më mirë, nuk ndodh asnjë shpërthim në të;
 • Djegia e gazit të lëngshëm ndodh në mënyrë më efikase për shkak të strukturës së tij - për të njëjtin efekt, benzina duhet të spërkatet në mënyrë që të përzihet më mirë me ajrin;
 • Nëse një nga sistemet e furnizimit me karburant dështon, mund ta përdorni tjetrin si rezervë. Më shpesh, ky opsion vjen në ndihmë kur gazi në cilindër mbaron, dhe është akoma shumë larg për t'u furnizuar me karburant. Vërtetë, në këtë rast është e rëndësishme që edhe rezervuari i gazit të jetë i mbushur;
 • Nëse makina është e pajisur me pajisje LPG më të larta se gjenerata e dytë, atëherë njësia e kontrollit ndërron automatikisht sistemin e karburantit nga gazi në benzinë, gjë që rrit distancën pa karburant (megjithëse kjo do të ndikojë në koston totale të karburantit);
 • Kur djeg gazi, më pak ndotës lëshohen në atmosferë.
Pajisjet e gazit të makinës

Në shumicën e rasteve, HBO instalohet për arsye ekonomike, dhe jo për arsye të tjera. Megjithëse ka shumë më shumë përparësi teknike në këtë. Pra, kalimi nga gazi në benzinë ​​dhe anasjelltas ju lejon të përgatisni motorin për punë në të ftohtë - për ta ngrohur atë pa probleme. Moreshtë më e vështirë për ta bërë këtë me gaz, pasi temperatura e tij është 40 gradë nën zero. Në mënyrë që të përshtatet karburanti alternativ për djegie më të mirë në cilindër, ai duhet të ngrohet pak.

Për këtë qëllim, një tub degëzimi i sistemit të ftohjes së motorit është i lidhur me zvogëluesin e instalimit të gazit. Kur antifrizi në të nxehet, temperatura e gazit të ftohtë në zvogëlues rritet pak, gjë që e bën më të lehtë ndezjen në motor.

🚀Më shumë për temën:
  Ne izolojmë baterinë e makinës për dimër

Nëse makina kalon çertifikimin mjedisor, atëherë testi mbi gazin e motorit me djegie të brendshme do të kalojë pa probleme. Por me një njësi benzine pa katalizatori dhe benzinë ​​me oktan të lartë, kjo është e vështirë të arrihet.

Klasifikimi i HBO sipas brezave

Pajisjet e gazit azhurnohen vazhdimisht pas modernizimit të makinave dhe shtrëngimit të standardeve të shkarkimeve. Janë 6 gjenerata, por vetëm 3 prej tyre ndryshojnë rrënjësisht nga njëra-tjetra, 3 gjeneratat e tjera janë të ndërmjetme. 

Gjenerata e pare

Pajisjet e gazit 1

Brezi i parë përdor propan-butan ose metan. Komponentët kryesorë të pajisjeve janë cilindri dhe avulluesi. Gazi karikohet përmes valvulave të mbylljes në cilindër, pastaj hyn në avullues, ku shndërrohet në një gjendje të avulluar (dhe metani nxehet), pastaj gazi kalon përmes një zvogëluesi, i cili dozon injeksionin në varësi të presionit në kolektorin e marrjes.

Në gjeneratën e parë, fillimisht u përdorën njësi të veçanta të avulluesit dhe zvogëluesit, më vonë njësitë u kombinuan në një strehim. 

Kutia e marsheve të gjeneratës së parë operon duke pastruar me fshesë me korrent në kolektorin e marrjes, ku kur hapet valvula e marrjes, gazi thithet në cilindër përmes një karburator ose mikser. 

Brezi i parë ka disavantazhe: depresionizimi i shpeshtë i sistemit, që çon në ndezje dhe zjarr, ndezja e vështirë e motorit, kërkohet rregullimi i shpeshtë i përzierjes.

Gjenerata e pare

Pajisjet e gazit 2

Brezi i dytë u modernizua pak. Dallimi kryesor midis të parës është prania e një valvule elektromagnetike në vend të një vakumi. Tani mund të kaloni midis benzinës dhe gazit pa lënë dhomën e pasagjerëve, tani është e mundur të ndizni motorin në gaz. Por ndryshimi kryesor është se u bë e mundur instalimi i gjeneratës së 2-të në automjetet me injeksion me injeksion të shpërndarë.

Gjenerata e pare

Pajisjet e gazit të makinës

Një tjetër azhurnim i gjeneratës së parë, që të kujton një mono-injektor. Reduktuesi ishte i pajisur me një korrektor automatik të furnizimit me gaz, i cili merr informacion nga një sensor i oksigjenit, dhe përmes një motori stepper rregullon sasinë e gazit. Appearedshtë shfaqur gjithashtu një sensor i temperaturës, i cili nuk lejon kalimin në gaz derisa motori të ngrohet. 

Falë leximit të sensorit të oksigjenit, HBO-3 plotëson kërkesat e Euro-2, prandaj instalohet vetëm në injektor. Aktualisht, pajisjet e gjeneratës së tretë rrallë gjenden në tregjet e furnizimit. 

 Gjenerata e pare

Pajisjet e gazit 7

Një sistem thelbësisht i ri, i cili instalohet më shpesh në automjetet me injeksion me injeksion të shpërndarë direkt. 

Parimi i funksionimit është se zvogëluesi i gazit ka një presion të vazhdueshëm, dhe tani gazi rrjedh përmes grykave (secili për cilindër) në shumëzimin e marrjes. Pajisjet janë të pajisura me një njësi kontrolli që rregullon momentin e injektimit dhe sasinë e gazit. Sistemi punon automatikisht: me të arritur temperaturën e funksionimit të motorit, gazi hyn në punë, por ekziston mundësia e furnizimit me gaz të detyruar me një buton nga hapësira e pasagjerëve.

HBO-4 është i përshtatshëm në atë që diagnostifikimi dhe rregullimi i kutisë së shpejtësisë dhe injektorëve kryhet nga programi kompjuterik, hapen mundësi të gjera të cilësimeve me rreze të gjerë. 

Pajisjet e metanit kanë të njëjtin model, vetëm me përbërës të përforcuar për shkak të ndryshimit të presionit (për metanin, presioni është 10 herë më i lartë se propani).

Gjenerata e pare

Pajisjet e gazit 8

Brezi i ardhshëm ka ndryshuar globalisht në krahasim me të katërtin. Gazi furnizohet me injektorët në formë të lëngshme dhe sistemi ka marrë pompën e vet që pompon presion të vazhdueshëm. Ky është sistemi më i përparuar deri më tani. Përparësitë kryesore:

 • aftësia për të ndezur me lehtësi një motor të ftohtë në gaz
 • pa zvogëlues
 • asnjë ndërhyrje në sistemin e ftohjes
 • konsumi i gazit në nivelin e benzinës
 • tuba plastikë me presion të lartë përdoren si vijë
 • fuqia e qëndrueshme e motorit me djegie të brendshme.
🚀Më shumë për temën:
  Cilat janë bateritë EFB, cilat janë ndryshimet dhe përparësitë e tyre?

Nga mangësitë, vihet re vetëm kostoja e shtrenjtë e pajisjeve dhe instalimit.

Gjenerata e pare

Pajisjet e gazit 0

Shtë e vështirë për të blerë HBO-6 veç e veç, madje edhe në Evropë. Instaluar në makina me injeksion të drejtpërdrejtë, ku gazi dhe benzina lëvizin përgjatë të njëjtës linjë karburanti dhe hyjnë në cilindra përmes të njëjtit injektorë. Përparësitë kryesore:

 • pajisje minimale shtesë
 • fuqi e qëndrueshme dhe e barabartë në dy lloje të karburantit
 • rrjedhë e barabartë
 • kosto e përballueshme e shërbimit
 • mirëdashësi mjedisore.

Kostoja e një kompleti të pajisjeve me çelës është 1800-2000 euro. 

Pajisja e sistemit HBO

Pajisjet e gazit të makinës

Ekzistojnë disa gjenerata të pajisjeve të gazit. Ato ndryshojnë në disa elemente, por struktura themelore mbetet e pandryshuar. Komponentët kryesorë të të gjitha sistemeve LPG:

 • Një fole për lidhjen e një gryke mbushëse;
 • Enë me presion të lartë. Dimensionet e tij varen nga dimensionet e makinës dhe vendit të instalimit. Mund të jetë një "tabletë" në vend të një rrote rezervë ose një cilindri standard;
 • Linja e presionit të lartë - lidh të gjithë elementët në një sistem;
 • Butoni Toggle (versionet e gjeneratës së parë dhe të dytë) ose ndërprerësi automatik (gjenerata e katërt dhe më lart). Ky element ndërron valvulën solenoide, e cila ndërpret një vijë nga tjetra dhe nuk lejon që përmbajtja e tyre të përzihet në sistemin e karburantit;
 • Instalimet elektrike përdoren për të funksionuar butonin e kontrollit (ose ndërprerësin) dhe valvulën solenoide, dhe në modelet e përparuara, energjia elektrike përdoret në sensorë dhe injektorë të ndryshëm;
 • Në reduktues, gazi pastrohet nga papastërtitë përmes një filtri të imët;
 • Modifikimet e fundit të LPG-së kanë grykë dhe një njësi kontrolli.

Përbërësit kryesorë

Komponentët kryesorë 1

Një grup i pajisjeve LPG përbëhet nga përbërësit e mëposhtëm: 

 • avullues - shndërron gazin në gjendje të avulluar, zvogëlon presionin e tij në atmosferik
 • zvogëlues - zvogëlon presionin, shndërron gazin nga lëngu në të gaztë për shkak të integrimit me sistemin e ftohjes. Operohet nga vakumi ose elektromagneti, ka vida për rregullimin e sasisë së furnizimit me gaz
 • valvula solenoide e gazit - ndërpret furnizimin me gaz kur karburatori ose injektori funksionon, si dhe kur motori ndalet
 • valvula solenoide e benzinës - ju lejon të parandaloni furnizimin me gaz dhe benzinë ​​në të njëjtën kohë, emulator është përgjegjës për këtë në injektor
 • ndryshim - instaluar në ndarjen e pasagjerëve, ka një buton për kalimin e detyruar midis karburantit, si dhe një tregues të dritës së nivelit të gazit në rezervuar
 • multivalvë - njësia e instaluar në cilindër është integrale. Përfshin një valvul për furnizimin dhe rrjedhën e karburantit, si dhe një nivel gazi. Në rast të mbitensionit, multivalva lëshon gaz në atmosferë
 • tullumbace - ena, cilindrike ose toroidale, mund të jetë prej çeliku të zakonshëm, aliazh, alumini me mbështjellje të përbërë ose materiale të përbëra. Si rregull, rezervuari është i mbushur me jo më shumë se 80% të vëllimit të tij në mënyrë që të zgjerojë gazin pa një rritje të ndjeshme të presionit.

Si funksionon skema HBO

Gazi nga cilindri hyn në valvulën e filtrit, e cila pastron karburantin nga papastërtitë dhe gjithashtu mbyll furnizimin me gaz kur kërkohet. Përmes tubacionit, gazi hyn në avullues, ku presioni ulet nga 16 në 1 atmosferë. Ftohja intensive e gazit shkakton ngrirjen e zvogëluesit, kështu që nxehet nga ftohësi i motorit. Nën veprimin e një vakumi, përmes një bombol me vrimë nxjerrëse, gazi hyn në mikser, pastaj në cilindrat e motorit.

🚀Më shumë për temën:
  Si të kërkoni për pjesë makinash në internet?
Pajisjet e gazit të makinës

Llogaritja e periudhës së shpagimit për HBO

Instalimi i HBO do t'i paguajë pronarit të makinës në kohë të ndryshme. Kjo ndikohet nga faktorë të tillë:

 • Mënyra e funksionimit të makinës - nëse makina përdoret për udhëtime të vogla dhe rrallë shkon në autostradë, atëherë automobilisti do të duhet të presë shumë gjatë që instalimi të paguajë për shkak të kostos më të ulët të benzinës në krahasim me benzinën. Efekti i kundërt vërehet për automjetet që udhëtojnë në distanca të gjata në mënyrën "autostradë" dhe përdoren më rrallë në mjediset urbane. Në rastin e dytë, më pak gaz konsumohet në rrugë, gjë që rrit më tej kursimet;
 • Kostoja e instalimit të pajisjeve të gazit. Nëse instalimi është montuar në një kooperativë garazhi, atëherë është shumë e lehtë të shkosh te mjeshtri Krivoruk, i cili, për hir të ekonomisë së tij, vendos pajisjet e përdorura me çmimin e një të re. Kjo është veçanërisht e frikshme në rastin e cilindrave, pasi ato kanë jetën e tyre të shërbimit. Për këtë arsye, ka raste të aksidenteve të tmerrshme që përfshijnë një makinë në të cilën plas një tullumbace. Por disa me vetëdije do të bien dakord për instalimin e pajisjeve të blera në dorë. Në këtë rast, instalimi do të justifikojë shpejt investimin, por më pas do të sjellë riparime të shtrenjta, për shembull, duke zëvendësuar një multivarkë ose cilindër;
 • Brezi HBO. Sa më i lartë gjenerimi, aq më i qëndrueshëm dhe i besueshëm do të funksionojë (maksimumi i gjeneratës së dytë vihet në makinat e karburatorit), por në të njëjtën kohë, çmimi për instalimin dhe mirëmbajtjen e pajisjeve gjithashtu rritet;
 • Vlen gjithashtu të merret në konsideratë se me çfarë benzine po punon motori - kjo do të përcaktojë kursimet për çdo 100 km.

Këtu është një video e shkurtër se si të llogaritni shpejt sa kilometra do të paguajë një instalim i gazit për shkak të karburantit më të lirë:

Sa do të paguajë instalimi i LPG-së? Le të numërojmë së bashku.

Avantazhet dhe disavantazhet

Pajisjet e gazit janë subjekt i mosmarrëveshjeve shumë vjeçare midis kundërshtarëve të karburanteve alternative. Argumentet kryesore për skeptikët:

 • makina po rëndohet 
 • hapësira e zvogëluar e bagazhit
 • kërkohet shërbimi
 • energji e reduktuar dhe konsum më i lartë (për 4 gjeneratat e para)
 • probabiliteti i shpërthimit të gazit.

Avantazhet:

 • kursime reale deri në 40%
 • funksionimi i moderuar termik i motorit
 • vaji i motorit dhe ftohësi janë më pak të ndotur
 • rezerva e shtuar e energjisë.

Pyetje dhe Përgjigje:

Çfarë përfshihet në pajisjet e GLN-së? Cilindër gazi, valvul baloni, multivalvul, pajisje mbushëse në distancë, reduktues-avullues (rregullon presionin e gazit), në të cilin është instaluar filtri i karburantit.

Çfarë është pajisja e LPG? Është një sistem alternativ karburanti për automjetin. është i pajtueshëm vetëm me motorët e benzinës. Gazi përdoret për të funksionuar njësinë e energjisë.

Si funksionojnë pajisjet LPG në një makinë? Nga cilindri, gazi i lëngshëm pompohet në reduktues (nuk kërkohet pompë karburanti). Gazi hyn automatikisht në karburator ose injektor, nga ku futet në cilindra.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Pajisjet e gazit të makinës

Shto një koment