Test drive felbach dhe arti i kujdesit për Mercedes

Felbach dhe arti i kujdesit për Mercedes

Vizita e ekspertëve të restaurimit nga Qendra Klasike Mercedes-Benz

Fisnikëria detyron. Aristokratët, pasardhës të klaneve antike, janë thirrur të mbajnë një stil të caktuar dhe standarde të sjelljes të denjë për paraardhësit e tyre të lavdishëm. Portretet e paraardhësve varen në kështjellat stërgjyshore - jo vetëm si një krenari familjare, por edhe si një kujtesë për barrën e lindjes fisnike. Në botën e makinave me një ngarkesë të tillë, ka kompani të vjetra dhe veçanërisht prodhuesi më i vjetër, themeluesit e të cilave ishin shpikësit e makinës vetëlëvizëse me një motor me djegie të brendshme.

Nuk mund të mohohet që Daimler jo vetëm që e trajton trashëgiminë e saj me respektin e duhur, por gjithashtu merr një shqetësim të jashtëzakonshëm dhe jashtëzakonisht të kushtueshëm për mirëmbajtjen dhe ruajtjen e saj. Një muze mbresëlënës që mund të krahasohet me të vërtetë me një kështjellë familjare apo edhe me një tempull është vetëm pjesë e përpjekjeve të grupit për të ruajtur një lidhje të gjallë me të kaluarën. Në të vërtetë, pa marrë parasysh sa e pasur mund të duket, ekspozita e muzeut përfshin "vetëm" 160 makina, të ndara në "mite" dhe "galeri". Sidoqoftë, koleksioni i kompanisë përfshin rreth 700 makina, nga të cilat 500 janë vetura të pasagjerëve, 140 makina garash dhe 60 kamionë dhe makina profesionale nga Mercedes-Benz ose një nga markat e mëparshme - Benz, Daimler ose Mercedes. Më shumë se 300 prej tyre janë në lëvizje dhe marrin pjesë në tubime për veteranë si Silvreta Classic, etj., Ose në ngjarje si konkurset e elegancës në Pebble Beach ose Villa D'Este.

Likelyshtë e mundshme që shumë fëmijë që vizitojnë Muzeun Mercedes-Benz imagjinojnë se diku thellë nën Unterturkheim ka shpella sekrete ku gnomët punëtorë riparojnë, pastrojnë dhe lustrojnë thesare automobilash për t’i mbajtur ata në mënyrë tërheqëse dhe joshëse, si dhe joshëse. u largua nga uzina për herë të parë. Mjerisht, ne shumë kohë më parë u larguam nga bota e fëmijërisë dhe përrallave, por ende mbajmë diçka nga kënaqësia dikur e vërtetë, ajo befasi e pakrahasueshme e gëzueshme me të cilën një djalë shikon një makinë të madhe. Kjo na çon në një vend ku veteranët e shekujve të kaluar dhe të kaluar kanë rilindur në një jetë të re dhe ku pronarët e Mercedesit klasik mund t'i drejtohen diagnostikimit dhe terapisë për kafshën e tyre të përkëdhelur.

Mercedes-Benz Classic Center është e vendosur në Fellbach, një qytet i vogël rreth tetë kilometra nga Stuttgart. Rruga atje kalon përmes Bad Canstadt - një nga dy vendlindjet e makinës. Sot, pavijoni i kopshtit në Taubenstrasse 13, ku Gottlieb Daimler dhe Wilhelm Maybach krijuan motorin e parë me shpejtësi të lartë, motorin e parë dhe automjetin e parë me katër rrota, është shndërruar në një muze të quajtur Memoriali Gottlieb Daimler.

🚀Më shumë për temën:
  Test-makinë Mercedes-AMG A45

Shtëpi në makinë

Nuk ka gjasa që shpikësit e automjetit të kenë punuar, megjithëse në mënyrë të pavarur, në të njëjtën kohë në të njëjtin rajon të Gjermanisë (Baden-Württemberg i sotëm) dhe madje edhe në brigjet e të njëjtit lumë - Neckar. Bumi ekonomik pas ribashkimit gjerman në 1871, i kombinuar me atmosferën krijuese relativisht liberale në Baden dhe Württemberg dhe këmbënguljen famëkeqe të banorëve vendas, çuan në një sukses që rezultoi vendimtar për të ardhmen. Sot nuk mund ta imagjinojmë profilin industrial të Gjermanisë dhe posaçërisht të Shtutgartit pa industrinë e automobilave.

Në Daimler, menaxhimi i trashëgimisë ka tre fusha kryesore të fokusit. Njëri prej tyre është muze - përveç atij të madh në Unterturkheim, këtu përfshihet shtëpia dhe muzeu i bimëve të Karl Benz në Ladenburg (shih artikullin mbi Bert Benz), memoria e Gottlieb Daimler në Bad Canstadt dhe vendlindja e tij në Schorndorf, si dhe Muzeu Unimog në Gagenau.

Mbledhja e makinave dhe arkivat e shqetësimit janë aspekti i dytë i rëndësishëm i aktiviteteve historike të Daimler. Arkivi u krijua zyrtarisht në 1936, por dokumentet janë mbledhur dhe ruajtur që nga fillimi i prodhimit të makinave. Nëse të gjitha njësitë e arkivit do të vendoseshin krah për krah, gjatësia e tyre do të ishte më shumë se 15 kilometra. Arkivi i fotografive përmban mbi tre milion foto, nga të cilat 300 janë negativë qelqi me format të madh. Së bashku me vizatimet, raportet e provave dhe dokumentacionin tjetër teknik, të dhënat ruhen për pothuajse të gjitha makinat e prodhuara aktualisht.

Zona e tretë është mirëmbajtja dhe restaurimi, për të cilën është përgjegjëse qendra në Felbach. Lobi i tij i gjerë është një muze i vogël makinash. Këtu janë dhjetëra modele klasike, disa prej të cilave mund të blihen nëse dëshironi. Sidoqoftë, ne po nxitojmë për në punëtori, ku njëzet mjeshtër kujdesen për shëndetin e mirë të klasikëve të paçmuar të teknologjisë automobilistike dhe artit të dizajnit.

Mitet dhe Legjendat

Nga dera, na tërheq vetura për të cilën sapo kemi lexuar - Benz 200 PS, në të cilin më 13 Prill 1911, Bob Berman vendosi një rekord botëror të shpejtësisë në plazhin me rërë të Daytona Beach - 228,1 km / orë për një kilometër me nxitim. Sot kjo arritje mund të mos duket mbresëlënëse për dikë, por në ato ditë ishte një sensacion. Para kësaj, kishte trenat më të shpejtë, por rekordi i tyre (210 km / orë që nga viti 1903) u thye - një konfirmim tjetër i ngritjes së vagonëve. Dhe aeroplanët atëherë ishin pothuajse dy herë më të ngadaltë. Do t'u duhen dhjetë vjet dhe një luftë botërore për të arritur shpejtësinë e Blitzen-Benz (emri që do të thotë "rrufe" në gjermanisht u dha nga amerikanët).

🚀Më shumë për temën:
  Test drive BMW 740Le kundër Mercedes S 500 e

Për të arritur fuqinë e madhe prej 200 kf, dizajnerët rritën zhvendosjen e motorit me katër cilindra në 21,5 litra. Kjo do të bëjë përshtypje të gjithëve! Historia e shqetësimit nuk mban mend ndonjë motor tjetër garash me një zhvendosje të ngjashme - as para dhe as më pas.

Ne ecim ngadalë nëpër punëtorinë e gjerë (sipërfaqja e përgjithshme e qendrës është rreth 5000 metra katrorë) dhe me një vështrim të brendshëm të zhveshur në makinat e ngarkuara në ashensorë. Këtu është shigjeta "e argjendtë" W 165 në numrin 16, e cila fitoi Çmimin e Madh të Tripolit në 1939 (vendi i parë shkoi për Herman Lang, i dyti - për Rudolf Karachola). Krijimi i kësaj makine sot mund të konsiderohet si një arritje teknike. Pasi zhvendosja e automjeteve pjesëmarrëse u kufizua në 1938 cc në shtator 1500, me një ndryshim të papritur të rregulloreve, në vetëm tetë muaj, Daimler-Benz ishte në gjendje të projektojë dhe prodhonte një model krejtësisht të ri me tetë cilindra (tre litërshët e mëparshëm, makinat ishin me 12 cilindra).

Në fund të dhomës, në një ashensor tjetër, ndodhet një makinë që aktualisht nuk po rinovohet dhe për këtë arsye është e mbuluar me pëlhurë gomuar. Mbrojtësit, mbulesa e përparme dhe e pasme mbështeten rreth e rrotull. Shkrimet e kromit do të thotë se modeli u hoq për pastrim, por shenjat e tij në pjesën e pasme të rastit janë elokuente: 300 SLR, dhe nën të shkronjën kapitale D. A është me të vërtetë e famshme "Coupe Uhlenhout" nën tarp? Në përgjigje të një pyetjeje të vazhdueshme, pronarët hoqën kapakun duke treguar shasinë e këtij modeli unik supersport, bazuar në garën SLR dhe të përdorur nga projektuesi Rudolf Uhlenhout. Për bashkëkohësit, ky është mishërimi i një ëndrre automobilistike - jo vetëm sepse teknikisht është shumë më përpara se koha e tij, por edhe sepse nuk mund të blihet për asnjë para.

Ne e kalojmë 300 S Coupe tashmë të servisuar dhe me shkëlqim, e cila dikur ishte një breshkë më e shtrenjtë se 300 SL shumë më e famshme me dyer hapëse. Në një dhomë të madhe ngjitur, dy mekanikë janë duke punuar në një SSK të bardhë - megjithëse ishte prodhuar në vitin 1928, makina duket se është akoma në lëvizje pa shenja të dukshme të konsumit. Kjo quhet magji e bardhë!

🚀Më shumë për temën:
  Test: Audi Q5 2.0 TDI Quattro Basis

Magji për të porositur

Mercedes-Benz Classic Center u themelua në vitin 1993. Punëson 55 persona, dhe shumica e tyre nuk janë të angazhuar në riparime, por në ekzaminimin dhe furnizimin e pjesëve rezervë për partnerë, entuziastë, klube dhe, natyrisht, për qendrën paralele të kompanisë në Irvine, California. Rreth gjysma e kapacitetit të punëtorisë është e zënë nga mirëmbajtja e makinave nga koleksioni i kompanisë, dhe gjysma tjetër pranon porosi nga klientë privatë. Kushti - kanë kaluar të paktën 20 vjet që kur modeli u ndërpre. Ndonjëherë qendra blen dhe rikthen sende të vlefshme me shpenzimet e veta, dhe më pas i shet ato - këto janë mallra të njohura, të tilla si modelet e kompresorëve para luftës, 300 SL ose 600.

Shërbimi i parë që u ofrohet klientëve është një provim, i cili duhet të përcaktojë të gjitha detajet në lidhje me historikun dhe gjendjen e makinës dhe të sugjerojë masa për restaurimin dhe mirëmbajtjen e saj. Zgjat disa javë dhe mund të kushtojë 10 €. Pastaj, me kërkesë të klientit, fillon puna aktuale në makinë.

Pasi ka marrë një ofertë fitimprurëse, qendra blen makinën dhe e ruan atë në një gjendje të pa restauruar, duke u ofruar blerësve me një ofertë të restaurimit të plotë. Blerësi mund të zgjedhë midis të gjitha niveleve të zbukurimeve dhe kombinimeve të ngjyrave që ishin në dispozicion në vitet e prodhimit të modelit. Kohëzgjatja e përafërt e restaurimit (p.sh. 280 SE Cabriolet) është 18 muaj.

Të ardhurat nga shërbime të tilla mund të duken shumë, por nuk janë asgjë në krahasim me paratë që Daimler shpenzon për mirëmbajtjen e muzeve, arkivave, koleksioneve dhe trashëgimisë historike në përgjithësi. Por çfarë të bësh - të dish detyron.

Teksti: Vladimir Abazov

Foto: Vladimir Abazov, Daimler

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Test Drive » Test drive felbach dhe arti i kujdesit për Mercedes

Shto një koment