Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Përmbajtje

Çdo pronar makine kalon procedurën e zakonshme - duke furnizuar me karburant makinën e tij. Për më tepër, disa e kryejnë atë plotësisht automatikisht. Për fillestarët, veç e veç udhëzime se si ta bëni atë në mënyrë korrekte.

Por edhe automobilistët më me përvojë nuk janë të imunizuar nga situatat kur karburant me cilësi të ulët futet në rezervuarin e karburantit. Çfarë duhet të bëni në këtë rast, dhe si të përcaktoni që makina ishte e mbushur me benzinë ​​të keqe?

Çfarë është benzina e keqe?

Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Nëse nuk hyni në detaje komplekse të vetive kimike, atëherë benzina e mirë mund të ketë një sasi të caktuar aditivësh që stabilizojnë motorin gjatë djegies së BTC. Këto janë parametrat për përcaktimin e karburantit të mirë:

 • Sipas numrit të oktanit. Kjo është gjëja e parë që shoferi i kushton vëmendje para se të fikë ndezjen e makinës. Dhe ky mund të jetë problemi. Ndodh shpesh që në rezervuarin e një stacioni karburanti ka karburant të keq, por me shtimin e disa aditivëve, numri i oktanit të tij rritet dhe pronari i një ndërmarrje të tillë mund të pretendojë lirisht se po shet produkte cilësore. Për të mësuar se si ta kontrolloni në mënyrë të pavarur këtë parametër, lexoni këtu.
 • Përmbajtja e squfurit. Idealisht, ky element nuk duhet të jetë i pranishëm në benzinë. Prania e tij me një kombinim të faktorëve të temperaturës së lartë dhe shfaqjen e avullit të ujit formon acid sulfurik. Dhe, siç e dinë të gjithë, kjo substancë, edhe në sasi të vogla, ndikon negativisht në pjesët metalike të makinës (veçanërisht në sistemin e shkarkimit).
 • Nga prania e ujit. Përmbajtja e kësaj lënde në benzinë ​​është e vështirë të kontrollohet, sepse si karburanti ashtu edhe uji kanë të njëjtën gjendje - lëng, dhe ato mund të përzihen pjesërisht. Sa më e lartë të jetë përmbajtja e lagështisë së karburantit, aq më keq është për motorin. Në temperaturat e ngrirjes, pikat kristalizohen, duke dëmtuar elementët e filtrit.
 • Nga përmbajtja e benzenit. Isshtë një hidrokarbur që merret edhe nga nafta, kështu që lëngu është shumë i tretshëm në benzinë, gjë që e bën të vështirë identifikimin. Por sigurohen depozitat e karbonit në pistona dhe elementë të tjerë të grupit cilindër-pistoni.
 • Nga përmbajtja e aditivëve hidrokarbure aromatike. Përsëri, këto substanca shtohen në karburant për të rritur numrin e oktanit në mënyrë që të parandalojnë formimin e shpërthimit për shkak të karburantit me cilësi të dobët.
 • Nga përmbajtja e eterëve dhe alkooleve. Shtimi i këtyre substancave është gjithashtu për shkak të dëshirës për të marrë më shumë fitim ose për të interesuar klientët në koston "tërheqëse" të benzinës.

Siç shkon duke thënë, "nevoja për shpikje është dinake", pra, ajo që nuk gjendet në benzinë ​​gjatë kontrolleve të papritura të pikave të dyshimta të karburantit.

Arsyeja për shfaqjen e karburantit të keq

Arsyeja më e zakonshme pse shfaqet benzinë ​​e keqe (dhe bashkë me të edhe naftë dhe gaz) është lakmia e njerëzve. Dhe kjo vlen jo vetëm për pronarët e kompanive të mëdha, por edhe për individët që shesin produkt "të huaj" nga bodrumi i tyre.

🚀Më shumë për temën:
  Volant me masë të dyfishtë (me masë të dyfishtë)-parimi, dizajni, seria
Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Nëse një pikë karburanti, edhe nëse shet karburant të keq, edhe pse përdor filtrim gjatë mbushjes së rezervuarit ose furnizimit të tij në terminale, atëherë kur blini lëng në dorë, nuk mund ta ëndërroni as atë. Për këtë arsye, përdorimi i metodave të tilla të dyshimta është një gabim i madh, edhe nëse pronarët po ofrojnë një çmim joshës për produktet e tyre.

Një grackë tjetër në blerjen e karburantit nga duart është mospërputhja e plotë e numrit të oktanit. Ata që bëjnë një xhiro në parkingun e pambrojtur gjatë natës nuk kanë asnjë mënyrë për të kontrolluar se çfarë marke benzine përdor një automobilist i veçantë, dhe karburantit i vidhet në një enë. Mund të përmbajë si të 92-të ashtu edhe të 98-të. Easyshtë e lehtë të mendosh se problemet e motorit nuk do të të mbajnë në pritje.

Shenjat e benzinës së keqe

Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Këtu janë shenjat që mund të përdoren për të përcaktuar se makina është "mundësuar" nga materiali i gabuar i djegshëm:

 • Makina filloi të ngecte pa ndonjë arsye të dukshme, por pas një karburantit të fundit;
 • Mosrespektimi ndihet - për shkak të faktit se VTS ose ndizet, pastaj thjesht fluturon në formën e tij të pastër në kolektorin e shkarkimit;
 • Makina filloi të ndizet keq. Kjo simptomë është tipike për keqfunksionimet e tjera, por nëse kjo filloi të ndodhte pas një karburantit të fundit, ka shumë të ngjarë që arsyeja të jetë benzina;
 • Gabimi motorik ndriçohet në rregull. Një nga arsyet për një sinjal të tillë është se një sensor i oksigjenit ose sonda lambda jep një sinjal në lidhje me shkarkimin e gabuar (për mënyrën se si funksionon, lexoni në një përmbledhje të veçantë);
 • Makina humbi vrullin - filloi të dridhej fort, pedali i gazit u bë më pak i përgjegjshëm;
 • Dëgjohet një tingull i mprehtë i pjesëve metalike që godasin njëri-tjetrin - një nga shenjat e shpërthimit;
 • Makina është bërë pa mend tepër lakmitare;
 • Shkarkimi nga tubi ndryshoi nga e bardha në një ngjyrë të errët - një shenjë e qartë e djegies jo të plotë të benzinës ose formimit të blozës.

Disa ekspertë sugjerojnë përdorimin e një opsioni të kontrollit të buxhetit - merrni një fletë bosh letre, hidhni një sasi të vogël të karburantit mbi të dhe lëreni lëngun të avullojë. Nëse rezultati është një njollë vajore (e bollshme), mbeturinat ose njollat ​​e zeza, atëherë karburantimi është i ndaluar. Por kjo metodë është e përshtatshme për rastin kur nuk ka asnjë linjë automobilistësh të nxituar pas nesh.

Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

E njëjta gjë vlen edhe për metodën e kontrollit të aromës së benzinës. Squfuri ka një erë të mprehtë të pakëndshme, por në sfondin e avujve "aromatikë" nga rezervuari i gazit, është e vështirë ta njohësh atë pa pajisje speciale.

Çfarë ndodh nëse shtoni karburant me cilësi të ulët?

Nëse mbushni një klasik luftarak me karburant të keq, atëherë në disa raste do të shkojë edhe pak më mirë. Sidoqoftë, nëse makina është moderne, njësia mund të dëmtohet seriozisht në këtë rast.

Kandelat janë të parët që vuajnë. Për shkak të grumbullimit të pllakës, sistemi i ndezjes do të krijojë një keq zjarr në përzierjen e karburantit. Shkarkimi thjesht nuk do të ndodhë midis elektrodave, dhe benzina do të fluturojë në katalizator.

🚀Më shumë për temën:
  Mustangu më i fortë merr më shumë fuqi
Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Nëse makina është ngrohur mjaftueshëm, atëherë në konverterin katalitik vëllimi që nuk është djegur në cilindër do të ndizet në zgavrën e tij. Nëse është e vështirë të imagjinohet se cilat do të jenë pasojat në këtë rast, lexoni artikull i veçantë.

Por, përpara se benzina e djegur të prishë këto elemente, ajo do të punojë me sistemin e furnizimit me karburant. Pompa e karburantit dhe filtri i imët do të dështojnë shumë shpejt. Nëse nuk i kushtoni vëmendje kësaj me kohë, pompa e gazit do të fluturojë në koshin e plehrave edhe para se të vijë koha për të ndryshuar vajin në makinë.

Trokitja e motorit është një tjetër problem, pasojat e të cilit janë jashtëzakonisht të vështira për t'u rregulluar. Meqenëse fuqitë moderne funksionojnë me kompresim më të madh, ato kërkojnë benzinë ​​me një vlerësim më të lartë të oktanit sesa motorët konvencionalë me djegie të brendshme.

Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Shumica e pasojave të tjera do të shfaqen shumë më vonë, por në shumë raste, pjesët e dështuara nuk do të riparohen. Thjesht do të duhet të zëvendësohen me të reja. Dhe në një situatë me makinat e gjeneratave të fundit, kjo është një kënaqësi e shtrenjtë.

Cilat janë pasojat

Pra, nëse furnizoheni sistematikisht me karburant që nuk i plotëson standardet, pasojat do të jenë si më poshtë:

 • Bllokimi i përshpejtuar i filtrit të karburantit;
 • Sistemi i karburantit do të bllokohet për shkak të formimit të kristaleve të ujit gjatë dimrit;
 • Injektorë të bllokuar të karburantit;
 • Katalizator i thyer;
 • Shpërthimi i motorit, për shkak të së cilës shpejt dalin pjesët e mekanizmit të fiksimit;
 • Formimi i pllakave në elektrodat e qirinjve;
 • Prishja e pompës së karburantit;
 • Dështimi i spirales së ndezjes për shkak të faktit se ajo nuk shkarkohet kur kandeja është përmbytur, dhe voltazhi vazhdon të rrjedhë në mbështjelljet e tij.

Çfarë të bëni nëse keni mbushur karburant me cilësi të ulët?

Sigurisht, nëse mbushni rezervuarin me karburant të keq, makina nuk do të shkatërrohet menjëherë. Sidoqoftë, është e nevojshme në të ardhmen e afërt të kryhen një numër procedurash që do të heqin maksimalisht benzinë ​​me cilësi të ulët nga sistemi i makinave.

Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Në këtë rast, disa shoferë thjesht shkojnë në një stacion tjetër benzine dhe mbushen me karburant, numri i oktanit i së cilës është shumë më i lartë se ai që drejton zakonisht makina. Kështu që ata hollojnë lëngun, duke e bërë atë më pak të rrezikshëm për njësinë. Por edhe në këtë rast, nuk do të dëmtonte larjen e sistemit të karburantit. Për këtë, përdoren substanca të veçanta - spërkatje ose aditivë në benzinë.

Sidoqoftë, nëse "palenka" ishte e mbushur, ajo duhet të kullohet plotësisht nga rezervuari, edhe nëse ju vjen keq për paratë. Përndryshe, do të duhet të shpenzoni shumë më shumë para për riparimet e makinave.

Nëse ka pasoja serioze të mbushjes së dobët, dhe as skuqja dhe as aditivi për të rritur RN nuk ndihmojnë, është më mirë të vizitoni menjëherë qendrën e shërbimit.

Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Skenari më i trishtuar kur karburantit me nën standard është një shpërthim i tmerrshëm. Ne fikim motorin, fillojmë, por efekti nuk zhduket, atëherë nuk ka nevojë të shkatërroni njësinë, por duhet të telefononi një kamion tërheqës dhe të shkoni direkt në stacionin e shërbimit.

🚀Më shumë për temën:
  Rrota rezervë ... Po sikur të mos jetë aty?

Si të shmangni karburantin me karburant të keq?

Metoda më efikase është të zgjedhësh thjesht një stacion benzine të mirë. Ju nuk duhet të tundoheni nga marrëveshjet e mira të shkruara me një shënues në një pjatë pranë një makine të ndryshkur pa rrota. Ekziston një kuptim i fshehur në këtë fotografi - sikur një vështrim në të ardhmen e një makine që furnizohet vazhdimisht në këtë mënyrë.

Asnjë nga propozimet e tilla nuk do të ndihmojë në rikuperimin e riparimit pasues të shtrenjtë të pistonit, cilindrave, zëvendësimin e injektorëve, etj.

Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Nëse po planifikoni një udhëtim të gjatë, është më mirë të mbushni rezervuarin plot në një stacion karburanti të provuar, edhe nëse çmimi i tij i benzinës është pak më i lartë se në stacionet e tjera. Por nervat dhe fondet do të kursehen.

Si të kërkoni kompensim nga një pikë karburanti?

Në shumë raste, është e vështirë për klientin të provojë çështjen e tij. Për shembull, menaxhmenti i kompanisë mund të mohojë çdo përfshirje në një mosfunksionim të makinës, duke bindur autoritetet rregullatore se shoferi nuk mund të provojë që makina e tij ishte në gjendje të mirë pune më parë.

Shërbimi për të drejtat e konsumatorit ka një linjë telefonike XNUMX-orëshe. Pronari i makinës në çdo kohë mund të sqarojë se si të marrë kompensim nga stacioni i karburantit për shitjen e karburantit me cilësi të ulët.

Para se të bëjë një kërkesë, shoferi duhet të ketë një kontroll në dorë. Sapo ai gjeti një mosfunksionim, në asnjë rast nuk duhet të përpiqeni të rregulloni gjithçka vetë. Në një situatë të tillë, duhet të kontaktoni një stacion special të shërbimit, i cili gjithashtu do t'ju ofrojë një kontroll.

Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Specialistët e stacioneve të servisit duhet së pari të kryejnë diagnostikimin, si rezultat i së cilës duhet të tregohet se prishja ka ndodhur pikërisht për shkak të përdorimit të benzinës së papërshtatshme.

Pasja e një fature pas karburantit dhe përfundimi i një provimi të pavarur është një garanci për të marrë kompensim nga stacioni i karburantit. Por edhe në këtë rast, ka shanse të mëdha për tu kapur nga njerëz të padrejtë. Për këtë arsye, është më mirë ta luash të sigurt dhe të karburantesh në stacionet e provuara të karburantit.

Si përfundim, disa këshilla nga një automobilist me përvojë:

5 SHENJAT E GAZOLINS S PO VOGL

Pyetje dhe Përgjigje:

Si sillet makina me benzinë ​​të dobët? Në procesin e përshpejtimit, makina do të dridhet, funksionimi i motorit do të shoqërohet me trokitje dhe zhurma të tjera të jashtme. Konsumi do të rritet, ngjyra dhe aroma e gazrave të shkarkimit do të ndryshojë.

Çfarë ndodh nëse mbusheni me gaz të keq? Benzina e dobët do të ndikojë negativisht në cilësinë e vajit të motorit tuaj. Arsyeja është se mund të përmbajë metanol, i cili reagon me aditivët në vaj.

Çfarë duhet të bëni pas benzinës së keqe? Është më mirë të kulloni karburantin në një enë dhe të rimbusheni me benzinë ​​të mirë (duhet të keni gjithmonë 5-10 litra karburant të mirë në magazinë - duhet të jetë e mjaftueshme deri në karburantin tjetër).

Si të dalloni të mirën nga benzina e keqe? Rënia në xhami ndizet. Pas djegies mbeten vija të bardha - benzinë ​​e mirë. Njollat ​​e verdha ose kafe janë shenjë e pranisë së rrëshirave dhe papastërtive të ndryshme.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Nëse keni mbushur benzinë ​​të keqe - çfarë të bëni

Shto një koment