Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit
 

Përmbajtje

Për të përmirësuar efikasitetin, ekonominë dhe mirëdashjen mjedisore të transportit modern, prodhuesit e makinave po pajisin makinat me një numër në rritje të pajisjeve elektronike. Arsyeja është se përbërësit mekanikë përgjegjës, për shembull, për formimin e shkëndijave në cilindra, të cilët ishin të pajisur me makina të vjetra, ishin të shquar për paqëndrueshmërinë e tyre. Edhe një oksidim i lehtë i kontakteve mund të çojë në faktin se makina thjesht ndaloi së startuari, madje pa ndonjë arsye të dukshme.

Përveç këtij disavantazhi, pajisjet mekanike nuk lejojnë rregullimin e hollësishëm të njësisë së energjisë. Një shembull i kësaj është sistemi i ndezjes së kontaktit, i cili përshkruhet në detaje. këtu... Elementi kryesor në të ishte një shpërndarës mekanik-shpërndarës (lexoni në lidhje me pajisjen e shpërndarësit në një përmbledhje tjetër) Megjithëse me mirëmbajtjen e duhur dhe kohën e duhur të ndezjes, ky mekanizëm siguroi një shkëndijë në kohë të kandelave, me ardhjen e turbo-karikuesve, ai nuk mund të funksiononte më me efikasitet.

Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Si një version i përmirësuar, inxhinierët janë zhvilluar sistemi i ndezjes pa kontakt, në të cilin u përdor i njëjti shpërndarës, u instalua vetëm një sensor induktiv në vend të një ndërprerësi mekanik. Falë kësaj, ishte e mundur të arrihej një stabilitet më i madh i formimit të një impuls të tensionit të lartë, por disavantazhet e mbetura të SZ nuk u eliminuan, pasi që një shpërndarës mekanik përdorej ende në të.

 

Për të eleminuar të gjitha disavantazhet që lidhen me funksionimin e elementeve mekanike, u zhvillua një sistem më modern i ndezjes - elektronik (përshkruhet struktura dhe parimi i tij i funksionimit) këtu) Elementi kryesor në një sistem të tillë është sensori i pozicionit të boshtit të boshtit.

Merrni parasysh se çfarë është, cili është parimi i funksionimit të tij, për çfarë është përgjegjës, si të përcaktohet mosfunksionimi i tij dhe me çfarë është i mbushur prishja e tij.

Çfarë është DPKV

Sensori i pozicionit të boshtit të boshtit është instaluar në çdo motor injeksion që punon me benzinë ​​ose gaz. Motorët modernë me naftë janë gjithashtu të pajisur me të njëjtin element. Vetëm në këtë rast, në bazë të treguesve të tij, përcaktohet momenti i injektimit të karburantit dhe jo furnizimi i një shkëndija, pasi motori me naftë punon sipas një parimi tjetër (krahasimi i këtyre dy llojeve të motorëve është këtu).

 

Ky sensor regjistron në cilën moment pistoni i cilindrit të parë dhe të katërt do të marrë pozicionin e dëshiruar (qendra e vdekur e sipërme dhe e poshtme). Ajo gjeneron impulse që shkojnë në njësinë e kontrollit elektronik. Nga këto sinjale, mikroprocesori përcakton me çfarë shpejtësie rrotullohet boshti i boshtit.

Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Ky informacion është i nevojshëm nga ECU për të korrigjuar SPL. Siç e dini, në varësi të kushteve të funksionimit të motorit, kërkohet të ndizni përzierjen e ajrit dhe karburantit në kohë të ndryshme. Në sistemet e ndezjes në kontakt dhe jo-kontakt, kjo punë u krye nga rregullatorët centrifugale dhe vakumi. Në sistemin elektronik, ky proces kryhet nga algoritmet e njësisë së kontrollit elektronik në përputhje me firmware-in e instaluar nga prodhuesi.

Sa i përket motorit me naftë, sinjalet nga DPKV ndihmojnë ECU për të kontrolluar injektimin e karburantit naftë në secilin cilindër individual. Nëse mekanizmi i shpërndarjes së gazit është i pajisur me një zhvendosës fazor, atëherë në bazë të impulseve nga sensori, elektronika ndryshon rrotullimin këndor të mekanizmit ndryshimet e kohës së valvulave... Këto sinjale janë gjithashtu të nevojshme për të korrigjuar funksionimin e adsorber (përshkruhet në detaje rreth këtij sistemi) këtu).

Në varësi të modelit të makinës dhe llojit të sistemit në bord, elektronika është në gjendje të rregullojë përbërjen e përzierjes së ajrit dhe karburantit. Kjo lejon që motori të funksionojë në mënyrë më efikase ndërsa përdor më pak karburant.

Çdo motor modern me djegie të brendshme nuk do të funksionojë, pasi DPKV është përgjegjëse për treguesit, pa të cilët elektronika nuk do të jetë në gjendje të përcaktojë kur të furnizojë një injeksion të shkëndijës ose karburantit dizel. Sa i përket njësisë së fuqisë së karburatorit, nuk ka nevojë për këtë sensor. Arsyeja është se procesi i formimit të VTS rregullohet nga vetë karburatorit (lexoni në lidhje me ndryshimet midis motorëve të injeksionit dhe karburatorit veçmas) Për më tepër, përbërja e MTC nuk varet nga mënyrat e funksionimit të njësisë. Elektronika ju lejon të ndryshoni shkallën e pasurimit të përzierjes, në varësi të ngarkesës në motorin me djegie të brendshme.

🚀Më shumë për temën:
  Pse makinat elektrike po shkojnë nga 12 në 800 volt?
Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Disa shoferë besojnë se DPKV dhe sensori i vendosur pranë boshtit të shufrës me gumga janë pajisje identike. Në fakt, kjo është larg çështjes. Pajisja e parë rregullon pozicionin e boshtit të boshtit, dhe e dyta - boshti i boshtit. Në rastin e dytë, sensori zbulon pozicionin këndor të boshtit të shufrës me gumga në mënyrë që elektronika të sigurojë funksionim më të saktë të sistemit të injektimit të karburantit dhe ndezjes. Të dy sensorët punojnë së bashku, por pa një sensor të boshtit boshti, motori nuk do të ndizet.

 

Pajisja e sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Dizajni i sensorëve mund të ndryshojë nga automjeti në automjet, por elementët kryesorë janë të njëjtë. DPKV përbëhet nga:

 • Magnet i përhershëm;
 • Banesat;
 • Bërthama magnetike;
 • Dredha elektromagnetike.

Kështu që kontakti midis telave dhe elementëve të sensorit të mos zhduket, të gjitha ndodhen brenda kutisë, e cila është e mbushur me një rrëshirë të përbërë. Pajisja është e lidhur me sistemin në bord përmes një lidhësi standard femër / mashkull. Ka trupa në pjesën e trupit të pajisjes për rregullimin e saj në vendin e punës.

Sensori punon gjithmonë së bashku me një element më shumë, megjithëse nuk përfshihet në modelin e tij. Kjo është një rrotull me dhëmbë. Ekziston një hendek i vogël midis bërthamës magnetike dhe dhëmbëve të rrotullës.

Ku është sensori i boshtit të boshtit

Meqenëse ky sensor zbulon pozicionin e boshtit të boshtit, ai duhet të jetë në afërsi të kësaj pjese të motorit. Rrotulla me dhëmbë është instaluar në vetë boshtin ose volantin (përveç kësaj, pse nevojitet një volant dhe çfarë modifikimesh ka, është përshkruar) veçmas).

Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Sensori fiksohet pa lëvizje në bllokun e cilindrit duke përdorur një kllapa të veçantë. Nuk ka vendndodhje tjetër për këtë sensor. Përndryshe, ajo nuk do të jetë në gjendje të përballojë funksionin e saj. Tani le të shohim funksionet kryesore të sensorit

Cili është funksioni i sensorit të boshtit të boshtit?

Siç është përmendur tashmë, nga ana strukturore, sensorët e pozicionit të boshtit të boshtit mund të ndryshojnë nga njëri-tjetri, por funksioni kryesor për të gjithë ata është i njëjtë - për të përcaktuar momentin në të cilin duhet të aktivizohet sistemi i ndezjes dhe injektimit.

Parimi i funksionimit do të ndryshojë pak në varësi të llojit të sensorëve. Modifikimi më i zakonshëm është induktiv ose magnetik. Pajisja funksionon si më poshtë.

Disku referues (aka një rrotull me dhëmbë) është i pajisur me 60 dhëmbë. Sidoqoftë, në një pjesë të pjesës, dy elemente mungojnë. Thisshtë ky hendek që është pika referuese në të cilën regjistrohet një revolucion i plotë i boshtit të boshtit. Gjatë rrotullimit të rrotullës, dhëmbët e tij kalojnë në mënyrë alternative në zonën e fushës magnetike të sensorit. Sapo kalon nga kjo zonë një fole e madhe pa dhëmbë, në të gjenerohet një impuls, i cili ushqehet përmes telave në njësinë e kontrollit.

Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Mikroprocesori i sistemit në bord është programuar për tregues të ndryshëm të këtyre impulseve, në përputhje me të cilët aktivizohen algoritmet përkatëse, dhe elektronika aktivizon sistemin e dëshiruar ose rregullon funksionimin e tij.

Ekzistojnë edhe modifikime të tjera të disqeve referuese, numri i dhëmbëve në të cilët mund të jetë i ndryshëm. Për shembull, në disa motorë me naftë, përdoret një disk kryesor me një kapërcim të dyfishtë të dhëmbëve.

Llojet e sensorëve

Nëse i ndajmë të gjithë sensorët në kategori, atëherë do të jenë tre prej tyre. Secili lloj i sensorit ka parimin e vet të funksionimit:

 • Sensorë induktivë ose magnetikë... Ndoshta ky është modifikimi më i thjeshtë. Puna e tij nuk kërkon lidhje me një qark elektrik, pasi që në mënyrë të pavarur gjeneron impulse për shkak të induksionit magnetik. Për shkak të thjeshtësisë së dizajnit dhe burimit të madh të punës, një DPKV e tillë do të kushtojë pak. Ndër disavantazhet e modifikimeve të tilla, vlen të përmendet se pajisja është shumë e ndjeshme ndaj papastërtisë së rrotullës. Nuk duhet të ketë grimca të huaja, siç është një film vaji, midis elementit magnetik dhe dhëmbëve. Gjithashtu, për efektivitetin e formimit të një impuls elektromagnetik, është e nevojshme që rrotullimi të rrotullohet shpejt.
 • Sensorët e sallës... Pavarësisht pajisjes më komplekse, DPKV të tilla janë mjaft të besueshme dhe gjithashtu kanë një burim të madh. Përshkruhen detaje rreth pajisjes dhe mënyrës se si funksionon në një artikull tjetër... Nga rruga, disa sensorë mund të përdoren në makinë që punojnë në këtë parim, dhe ata do të jenë përgjegjës për parametra të ndryshëm. Që sensori të funksionojë, ai duhet të mundësohet. Ky modifikim përdoret rrallë për të kyçur pozicionin e boshtit të boshtit.
 • Sensori optik... Ky modifikim është i pajisur me një burim drite dhe marrës. Pajisja është si më poshtë. Dhëmbët e rrotullës drejtohen midis LED dhe fotodiodës. Në procesin e rrotullimit të diskut referues, rrezja e dritës ose hyn ose ndërpret furnizimin e saj në detektorin e dritës. Në fotodiodë, impulset gjenerohen bazuar në efektin e dritës, të cilat ushqehen në ECU. Për shkak të kompleksitetit të pajisjes dhe cenueshmërisë, ky modifikim gjithashtu instalohet rrallë në makineri.
🚀Më shumë për temën:
  Karakteristikat dhe përfitimet e pezullimit magnetik

Simptomat e mosfunksionimit

Kur ndonjë element elektronik i motorit ose një sistem i lidhur me të dështon, njësia fillon të punojë gabimisht. Për shembull, ai mund të troit (për detaje se pse shfaqet ky efekt, lexoni këtu), është e paqëndrueshme të boshe, të fillojë me shumë vështirësi, etj Por nëse DPKV nuk funksionon, motori me djegie të brendshme nuk do të ndizet aspak.

Sensori si i tillë nuk ka ndonjë keqfunksionim. Ose funksionon ose nuk funksionon. E vetmja situatë ku pajisja mund të rifillojë funksionimin është oksidimi i kontaktit. Në këtë rast, një sinjal gjenerohet në sensor, por dalja e tij nuk ndodh për shkak të faktit se qarku elektrik është prishur. Në raste të tjera, një sensor i gabuar do të ketë vetëm një simptomë - motori do të ngecë dhe nuk do të ndizet.

Nëse sensori i boshtit të boshtit nuk punon, njësia e kontrollit elektronik nuk do të regjistrojë një sinjal prej tij dhe ikona e motorit ose mbishkrimi "Kontrolloni motorin" do të ndizet në panelin e instrumenteve. Një prishje e sensorit zbulohet gjatë rrotullimit të boshtit të boshtit. Mikroprocesori ndalon regjistrimin e impulseve nga sensori, kështu që nuk e kupton në cilin moment është e nevojshme t'u jepet një komandë injektorëve dhe mbështjellësve të ndezjes.

Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Ka disa arsye për prishjen e sensorit. Këtu janë disa prej tyre:

 1. Shkatërrimi i strukturës gjatë ngarkesave termike dhe dridhjeve të vazhdueshme;
 2. Funksionimi i makinës në rajone të lagështa ose pushtimi i shpeshtë i fordave;
 3. Një ndryshim i mprehtë në regjimin e temperaturës së pajisjes (sidomos në dimër, kur ndryshimi në temperatura është shumë i madh).

Dështimi më i zakonshëm i sensorit nuk lidhet më me të, por me instalimet elektrike të tij. Si rezultat i konsumimit normal, kablli mund të konsumohet, gjë që mund të çojë në humbjen e tensionit.

Ju duhet t'i kushtoni vëmendje DPKV në rastin e mëposhtëm:

 • Makina nuk ndizet, dhe kjo mund të jetë pavarësisht nëse motori është i nxehtë apo jo;
 • Shpejtësia e boshtit të boshtit bosht bie ndjeshëm dhe makina lëviz sikur karburanti të ketë mbaruar (karburanti nuk hyn në cilindra, pasi ECU po pret një impuls nga sensori, dhe asnjë rrymë nuk rrjedh në qirinj, dhe gjithashtu për shkak të mungesa e një impulsi nga DPKV);
 • Shpërthimi (kjo ndodh kryesisht jo për shkak të prishjes së sensorit, por për shkak të fiksimit të tij të paqëndrueshëm) të motorit, i cili menjëherë do t'ju njoftojë për sensori përkatës;
 • Motori ngec vazhdimisht (kjo mund të ndodhë nëse ka ndonjë problem me instalimet elektrike dhe sinjali nga sensori shfaqet dhe zhduket).
🚀Më shumë për temën:
  Thorsen: brezat, pajisjet dhe parimi i funksionimit
Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Rrotullimet lundruese, dinamika e zvogëluar dhe simptoma të tjera të ngjashme janë shenja të dështimit të sistemeve të tjera të automjeteve. Sa i përket sensorit, nëse sinjali i tij zhduket, mikroprocesori do të presë derisa të shfaqet ky impuls. Në këtë rast, sistemi i bordit "mendon" se boshti i boshtit nuk po rrotullohet, kështu që nuk krijohet asnjë shkëndijë, as karburanti nuk spërkatet në cilindra.

Për të përcaktuar pse motori ka ndaluar së punuari në mënyrë të qëndrueshme, është e nevojshme të kryeni diagnostifikim kompjuterik. Si është kryer artikull i veçantë.

Si të kontrolloni sensorin e boshtit të boshtit

Ka disa mënyra për të kontrolluar DPKV. Gjëja e parë që duhet të bëni është një kontroll vizual. Së pari ju duhet të shikoni në cilësinë e fiksimit. Për shkak të tingullit të zhurmës së sensorit, distanca nga elementi magnetik në sipërfaqet e dhëmbëve ndryshon vazhdimisht. Kjo mund të çojë në transmetim të pasaktë të sinjalit. Për këtë arsye, elektronika mund të dërgojë gabimisht sinjale në aktuatorë. Në këtë rast, funksionimi i motorit mund të shoqërohet me veprime krejtësisht të palogjikshme: shpërthim, një rritje / ulje e shpejtë e shpejtësisë, etj.

Nëse pajisja është fiksuar si duhet në vendin e saj, nuk ka nevojë të spekuloni se çfarë të bëni më tej. Faza tjetër e inspektimit vizual është të kontrollohet cilësia e instalimeve elektrike të sensorit. Zakonisht, këtu përfundon zbulimi i defekteve të sensorit dhe pajisja vazhdon të punojë siç duhet. Metoda më efektive e verifikimit është instalimi i një analoge të njohur pune. Nëse njësia e energjisë filloi të punojë në mënyrë korrekte dhe të qëndrueshme, atëherë ne e hedhim sensorin e vjetër.

Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Në situatat më të vështira, dredha-dredha e bërthamës magnetike dështon. Kjo ndarje do të ndihmojë në identifikimin e një multimetër. Pajisja është vendosur në modalitetin e matjes së rezistencës. Sondat janë të lidhura me sensorin në përputhje me pinout. Normalisht, ky tregues duhet të jetë në kufijtë nga 550 në 750 Ohm.

Për të mos shpenzuar para për të kontrolluar pajisjet individuale, është praktike të kryeni diagnostifikim rutinë parandalues. Një nga mjetet që mund të ndihmojë në identifikimin e problemeve të fshehura në pajisje të ndryshme elektronike është një oshilloskop. Përshkruhet mënyra se si funksionon kjo pajisje këtu.

Pra, nëse ndonjë sensor në makinë dështon, elektronika do të hyjë në modalitetin e emergjencës dhe do të funksionojë më pak me efikasitet, por në këtë mënyrë do të jetë e mundur të shkosh në stacionin më të afërt të shërbimit. Por nëse sensori i pozicionit të boshtit të boshtit prishet, atëherë njësia nuk do të funksionojë pa të. Për këtë arsye, do të ishte më mirë të kesh gjithnjë një analog në magazinë.

Për më tepër, shikoni një video të shkurtër se si funksionon DPKV, si dhe DPRV:

Sensorët e boshtit të boshtit dhe boshtit të boshtit: parimi i funksionimit, keqfunksionimet dhe metodat diagnostike. Pjesa 11

Pyetje dhe Përgjigje:

Çfarë ndodh kur sensori i boshtit të gungës dështon? Kur sinjali nga sensori i boshtit të gungës zhduket, kontrolluesi ndalon së gjeneruari një puls shkëndijë. Për shkak të kësaj, ndezja ndalon së punuari.

Si të kuptoni që sensori i boshtit të gungës ka vdekur? Nëse sensori i boshtit të gungës është jashtë funksionit, makina ose nuk do të fillojë ose nuk do të ndalet. Arsyeja është se njësia e kontrollit nuk mund të përcaktojë në cilin moment të krijojë një impuls për të formuar një shkëndijë.

Çfarë ndodh nëse sensori i boshtit të gungës nuk funksionon?  Sinjali nga sensori i boshtit të gungës nevojitet për të sinkronizuar funksionimin e injektorëve të karburantit (motori me naftë) dhe sistemit të ndezjes (në motorët me benzinë). Nëse prishet, makina nuk do të ndizet.

Ku ndodhet sensori i boshtit të gungës? Në thelb, ky sensor është ngjitur drejtpërdrejt në bllokun e cilindrit. Në disa modele, ajo qëndron pranë rrotullës së boshtit të gungës dhe madje edhe në kutinë e marsheve.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Pajisja e automjetit » Pajisja dhe parimi i funksionimit të sensorit të pozicionit të boshtit të boshtit

Shto një koment