Çfarë është filtri i karburantit dhe ku ndodhet ai?

Përmbajtje

Roli kryesor i një filtri karburanti është të heqë ndotës të ndryshëm të pranishëm në mjedis, duke e bërë atë një element thelbësor të sistemit të karburantit. Ai siguron mbrojtje me cilësi të lartë të sistemit të injektimit dhe motorit nga grimcat e vogla që janë të pranishme në benzinë ​​ose karburant nafte.

Fakti është që ka grimca të panumërta në ajër që janë armiq të motorit dhe filtri i karburantit shërben si një pengesë për to. Nëse hyjnë në motor, ato mund të ndërhyjnë në funksionimin e duhur dhe të shkaktojnë probleme serioze të tilla si një gyp i cilindrit të prishur, avionë të bllokuar ose injektorë, etj. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të kontrolloni rregullisht gjendjen e filtrit të karburantit dhe ta ndryshoni atë në kohë. Cilësia e filtrit varet nga lloji i karburantit që ne përdorim dhe cili është dizenjimi i motorit tonë.

Çfarë është filtri i karburantit dhe ku ndodhet ai?

Filtri i karburantit bllokon grimca të tilla si rëra, ndryshku, papastërtitë që futen në rezervuarë metalikë për ruajtjen ose transportimin e karburantit. Ekzistojnë dy lloje të filtrave të karburantit: të trashë dhe të imët.

Filtra të karburantit për pastrim të trashë

Ky lloj filtri largon grimcat e imëta nga lënda djegëse me madhësi më të mëdha se 0,05 - 0,07 mm. Ata kanë elemente filtri që mund të jenë rrip, rrjetë, pllakë ose lloje të tjerë.

Ka filtra me një gropë për pastrim të trashë. Ata hyjnë në karburant përmes një rrufe në qiell të hyrjes, i quajtur gjithashtu një injektor, i cili është i dehur në vrimë. Karburantet rrjedhin përmes grykave në majë të sitë.

Çfarë është filtri i karburantit dhe ku ndodhet ai?

Pastaj shkon te shpërndarësi dhe prej aty rrjedh përmes reflektorit në pjesën e poshtme të strehimit të filtrit. Pista dhe uji më i trashë grumbullohen në fund të enës.

Karburantet rrjedhin përmes grykës dhe portit në pompën e karburantit. Kapaciteti i filtrit ka një precipitues të ngjitur në të. Roli i tij është të zvogëlojë lëvizjen e trazuar të karburantit në kupë (në mënyrë që mbeturinat të grumbullohen në gropë). Gjatë mirëmbajtjes së automjetit, sedimentet derdhen përmes një spine.

🚀Më shumë për temën:
  Makina me elektronikën më miqësore

Filtra të karburantit për pastrim të imët

Në këtë lloj filtri të karburantit, benzina ose karburanti naftë kalon nëpër të para se të injektojë pompën e karburantit. Filtri heq të gjitha papastërtitë më të mëdha se 3-5 mikronë. Materiali i këtij filtri është bërë më së shpeshti nga letër speciale me shumë shtresa, por gjithashtu mund të jetë prej leshi mineral të mbarsur me një lidhës, ndjerë ose material tjetër.

Filtri përbëhet nga një strehim dhe dy elementë filtri që mund të zëvendësohen, si dhe dy enë, në të cilat ngjiten dy bulona. Roli i tyre është të sigurojnë trupin me arra. Prizat e kullimit janë bashkangjitur në pjesën e poshtme të këtyre bulonave.

Çfarë është filtri i karburantit dhe ku ndodhet ai?

Filtri i imët i filtrit të karburantit përbëhet nga elementë të filtrit të letrës. Shtresa e tyre e jashtme është bërë nga kartoni të shpuar dhe ka vulë në sipërfaqet e përparme. Ato shtypen fort kundër strehës së filtrit me anë të burimeve.

Përveç kësaj, filtri i karburantit bllokon grimca të tilla si lëndë organike, llum dhe ujë, të cilat formohen si kondensim në muret e rezervuarëve të karburantit, si dhe parafina, e cila i nënshtrohet një procesi kristalizimi në karburant.

Këto elementë ose hyjnë në karburant pas karburantit, ose formohen nga reaksionet kimike në karburant. Automjetet me naftë kanë filtrim më të saktë të karburantit. Sidoqoftë, kjo nuk është një arsye për të menduar se një motor nafte nuk kërkon zëvendësimin në kohë të elementit të filtrit.

Ku është vendosur filtri i karburantit dhe si funksionon ai?

Filtri i karburantit në shumicën e modeleve të makinave ndodhet në linjat e karburantit midis injektorëve dhe pompës së karburantit. Në disa sisteme, janë instaluar dy filtra: për pastrim të trashë para pompës (nëse nuk është në rezervuarin e karburantit) dhe për pastrim të imët - pas tij.

Çfarë është filtri i karburantit dhe ku ndodhet ai?

Zakonisht ndodhet në pikën më të lartë në sistemin e karburantit të automjetit. Kështu, ajri që vjen nga jashtë mblidhet dhe kthehet së bashku me një pjesë të karburantit përmes valvulës së injektorit.

Isshtë bërë nga një letër speciale, e cila përmbahet në një enë çeliku të vendosur në ndarjen e motorit të makinës. Për të zbuluar se ku ndodhet filtri juaj i karburantit, referojuni manualit të automjetit tuaj.

🚀Më shumë për temën:
  Si të hiqni veshjet e dyerve VW Polo Sedan

Pamja e filtrit të karburantit dhe vendndodhja e tij varen nga modeli i automjetit tuaj. Në mënyrë tipike, filtrat e karburantit naftë duken si një kuti metalike e trashë.

Valvula e mbushur me sustë hapet sipas mbitensionit të përshkruar nga prodhuesi. Kjo valvulë kontrollohet duke rregulluar trashësinë e shimave të vendosura në pusin e kanalit. Roli i prizës është të heq ajrin nga sistemi.

Probleme të zakonshme të filtrit të karburantit

Mosvendosja në kohë e filtrit të karburantit do të komplikojë funksionimin e motorit. Kur ndarësi është i vjetëruar, karburanti i papërpunuar hyn në motor, i cili degradon efikasitetin e djegies dhe për këtë arsye të gjithë funksionimin e motorit. Kjo rrit konsumin e naftës, benzinës, metanit, propan-butanit. Prandaj, kur ndërroni vajin, rekomandohet të ndryshoni filtrin e karburantit të makinës.

Çfarë është filtri i karburantit dhe ku ndodhet ai?

Sjellja e motorit varet drejtpërdrejt nga sa i pastër është filtri i karburantit dhe sa shpesh e ndryshojmë atë. Kur filtri i karburantit bllokohet nga mbeturinat, ai zvogëlon efikasitetin e motorit. Nuk merr sasinë e karburantit në të cilin është konfiguruar sistemi i injektimit, i cili shpesh çon në probleme me fillimin. Zëvendësimi i parregullt i filtrit të karburantit gjithashtu rrit konsumin e karburantit.

Një nga detyrat më të rëndësishme të një filtri të karburantit është ndarja e ujit. Kjo për faktin se nëse ka ujë në karburant, kjo e lodh edhe më shumë motorin dhe i shkurton jetën. Uji është gërryes në zgavrat e metaleve, privon karburantin nga vajosja e tij, dëmton hundët e injektorit dhe rezulton në djegie joefikase të karburantit.

Përveç kësaj, uji krijon parakushtet për rritjen e formimit të baktereve. Ndarja e ujit arrihet me filtra të kombinuar të ndarjes së karburantit. Siç sugjeron emri i tyre, ata ndajnë ujin nga karburanti.

Një filtër i këtij lloji ka një strehim, i quajtur gjithashtu një rezervuar, në të cilin uji i ndarë nga karburanti mblidhet në pjesën e poshtme. Mund ta hiqni vetë. Uji që përmbahet në filtrat e ndarësit të karburantit ndahet në dy mënyra.

Pastrim ciklonik

Në të, pjesa më e madhe e ujit hiqet nga karburanti nën ndikimin e forcave centrifugale.

Pastrimi me material filtri

Falë kësaj, uji i përzier me karburant mbahet nga një material filtër i veçantë. Uji i filtruar grumbullohet në sipërfaqen e elementit të filtrit dhe derdhet në rezervuar. Kur ky rezervuar të jetë i mbushur, përveç ujit, karburant me presion fillon të derdhet në të.

🚀Më shumë për temën:
  Gjithçka rreth boshtit të motorit
Çfarë është filtri i karburantit dhe ku ndodhet ai?

Kur kjo lëndë djegëse fillon të kalojë përmes materialit të filtrit dhe hyn në motor, gjenerohet presion i rritur. Kjo ndodh pavarësisht se si është projektuar filtri i ndarësit të karburantit.

Importantshtë e rëndësishme të theksohet se në filtrat me naftë, uji grumbullohet në pjesën e poshtme. Kur zëvendësoni filtrin e karburantit, është e dobishme të kontrolloni praninë e një valvule kullimi. Kjo do të na ndihmojë të kullojmë ujin e akumuluar. Sidoqoftë, nëse ka një sasi të vogël uji në fund, kjo nuk është një shqetësim.

Në dimër

Usefulshtë e dobishme të keni një ngrohës për filtrin e karburantit gjatë muajve të dimrit sepse kristalet e akullit ose parafinës mund të futen në të gjatë një fillimi të ftohtë. Dylli i parafinës, nga ana tjetër, mund të bllokojë materialin e filtrit, duke e bërë atë të papërdorshëm. Filtri i karburantit mund të nxehet në disa mënyra.

Ngrohje elektrike

Një ngrohës që funksionon në një interval specifik të temperaturës është instaluar në strehën e filtrit. Ndizet dhe fiket automatikisht pasi ka një termostat.

Sistemet e ngrohjes kthyese

Ky lloj i ngrohjes është projektuar për përdorim në kushte të vështira të motit. Në sistemet e karburantit të disa automjeteve, karburanti i ngrohur i papërdorur kthehet në rezervuar. Kjo linjë quhet edhe "kthim".

Pra, filtri i karburantit siguron pastrim me cilësi të lartë të benzinës ose karburantit naftë. Kjo kontribuon në funksionimin e qëndrueshëm të motorit, prandaj rekomandohet zëvendësimi në kohë i këtij elementi.

Pyetje dhe Përgjigje:

Si duhet të përshtatet saktë filtri i karburantit? На большинстве моделей топливных фильтров указывается, в каком направлении должно двигаться топливо. Если поставить фильтр неправильно, топливо не будет поступать.

Ku ndodhet filtri i karburantit? Топливный фильтр грубой очистки всегда ставится в топливном баке перед погружным насосом. В магистрали он располагается в подкапотном пространстве.

Как выглядит топливный фильтр? В зависимости от типа топлива (бензин или дизель) фильтр может быть с сепаратором (отстойник для воды) или без него. Обычно фильтр имеет цилиндрическую форму, и может быть прозрачным.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Çfarë është filtri i karburantit dhe ku ndodhet ai?

Shto një koment