Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?

Përmbajtje

Termostati është një nga elementët e sistemit të ftohjes së motorit. Kjo pajisje ju lejon të ruani temperaturën e funksionimit të motorit ndërsa është në punë.

Konsideroni se çfarë funksioni kryen termostati, dizajni i tij dhe keqfunksionimet e mundshme.

Çfarë është ajo?

Me pak fjalë, një termostat është një valvul që reagon ndaj ndryshimeve në temperaturën e mjedisit në të cilin ndodhet. Në rastin e një sistemi ftohës motorik, kjo pajisje është instaluar në pirun e dy tubave të tubave. Njëra formon të ashtuquajturin rreth të vogël të qarkullimit, dhe tjetri - një të madh.

Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?

Për çfarë shërben termostati?

Të gjithë e dinë që motori nxehet shumë gjatë punës. Në mënyrë që të mos dështojë nga një temperaturë tepër e lartë, ajo ka një xhaketë ftohëse, e cila është e lidhur me tuba në radiator.

Si rezultat i ngecjes së automjetit, i gjithë lubrifikuesi gradualisht derdhet në enën e vajit. Rezulton se nuk ka praktikisht asnjë lubrifikant në një motor të ftohtë. Duke pasur parasysh këtë faktor, kur ndizet motori me djegie të brendshme, nuk duhet të jepet ngarkesë e rëndë në mënyrë që pjesët e tij të mos konsumohen më shpejt se zakonisht.

Vaji i ftohtë në gropë është më i trashë se sa kur punon njësia e energjisë, kështu që është më e vështirë për pompën që ta pompojë atë në të gjitha njësitë. Për të shpejtuar procesin, motori duhet të arrijë temperaturën e funksionimit sa më shpejt të jetë e mundur. Pastaj vaji do të bëhet më i lëngshëm dhe pjesët do të lubrifikojnë më shpejt.

Projektuesit e parë të makinave përballen me një detyrë të vështirë: çfarë të bëjnë për ta bërë motorin të nxehet shpejt, por temperatura e tij ishte e qëndrueshme gjatë operimit? Për këtë, sistemi i ftohjes u modernizua, dhe dy qarqe qarkullimi u shfaqën në të. Njëra siguron ngrohje të shpejtë të të gjitha pjesëve të motorit (antifriz ose antifriz ngrohet nga muret e nxehta të cilindrave dhe transferon nxehtësinë në të gjithë trupin e motorit me djegie të brendshme). E dyta përdoret për të ftohur njësinë kur arrin temperaturën e funksionimit.

Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?

Termostati në këtë sistem luan rolin e një valvule, e cila në kohën e duhur çaktivizon ngrohjen e motorit dhe lidh radiatorin për të ruajtur temperaturën e funksionimit të motorit me djegie të brendshme. Si arrihet ky rezultat?

Pajisja dhe parimi i funksionimit të termostatit

Dizajni i termostatit përfshin:

 • Cilindër Në thelb, trupi i tij është bërë prej bakri. Ky metal ka përçueshmëri të mirë termike.
 • Ka një mbushës brenda tij. Në varësi të modelit të pjesës, mund të jetë prej uji dhe alkooli, ose mund të bëhet prej dylli të përzier me pluhur bakri, alumini dhe grafiti. Ky material ka një koeficient të lartë të zgjerimit termik. Për sa kohë që dylli është i ftohtë, është i vështirë. Zgjerohet ndërsa nxehet.
 • Kërcelli metalik. Shtë vendosur brenda cilindrit.
 • Kompresor gome. Ky element parandalon mbushësin të hyjë në ftohës dhe lëviz rrjedhën.
 • Valvula. Ka dy nga këto elementë në pajisje - një në krye të termostatit dhe tjetri në pjesën e poshtme (në disa modele është një). Ata hapin / mbyllin qarkun e vogël dhe të madh.
 • Strehimi Të dy valvulat dhe cilindri janë të fiksuara në të.
 • Sustat sigurojnë rezistencën e nevojshme ndaj lëvizjes së kërcellit.
🚀Më shumë për temën:
  Motori PSA - Ford 1,6 HDi / TDCi 8V (DV6)
Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?

E gjithë struktura vendoset brenda kryqëzimit midis rrethit të vogël dhe të madh. Nga njëra anë, një hyrje e vogël e lakut është e lidhur me nyjen, nga ana tjetër, një hyrje e madhe. Ka vetëm një rrugëdalje nga piruni.

Ndërsa ftohës qarkullon në një rreth të vogël, ai gradualisht nxehet cilindri i termostatit. Gradualisht temperatura e mjedisit rritet. Kur treguesi arrin 75 deri 95 gradë, dylli tashmë është shkrirë (granulat metalike përshpejtojnë procesin) dhe fillon të zgjerohet. Meqenëse i mungon hapësira në zgavër, ajo shtypet kundër vulës së rrjedhës së gomës.

Kur njësia e energjisë është ngrohur mjaftueshëm, valvula e rrethit të madh fillon të hapet, dhe antifriz (ose antifriz) fillon të lëvizë në një rreth të madh përmes radiatorit. Meqenëse funksionimi i rrjedhës varet drejtpërdrejt nga temperatura e lëngut në kanal, pajisja ju lejon të ruani temperaturën optimale të motorit në çdo kohë të vitit: në verë nuk e lejon atë të mbinxehet, dhe në dimër shpejt arrin temperaturën e funksionimit.

Pavarësisht nga modifikimet e termostatit, të gjithë funksionojnë sipas të njëjtit parim. Dallimi i vetëm midis tyre është diapazoni i temperaturës në të cilën shkaktohet valvula. Ky parametër varet nga marka e motorit (secili prej tyre ka temperaturën e vet të funksionimit, prandaj edhe valvula duhet të hapet brenda intervalit të specifikuar).

Në varësi të rajonit në të cilin operohet makina, duhet të zgjidhet edhe termostati. Nëse pjesa kryesore e vitit është mjaft e nxehtë, atëherë duhet të instalohet një termostat që punon në një temperaturë më të ulët. Në gjerësitë më të ftohta, përkundrazi, në mënyrë që motori të ngrohet mjaftueshëm.

Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?

Për të parandaluar që automobilisti të instalojë një pjesë të papërshtatshme, prodhuesi tregon parametrin e hapjes së valvulës në trupin e pajisjes.

Përveç kësaj, të gjithë termostatet janë të ndryshëm nga njëri-tjetri:

 • Numri i valvulave. Dizajni më i thjeshtë është me një valvul. Modifikime të tilla përdoren në makinat e vjetra. Shumica e makinave moderne përdorin një version me dy valvola. Në modifikime të tilla, valvulat janë të fiksuara në një rrjedhë, e cila siguron lëvizjen e tyre sinkrone.
 • Një dhe dy hapa. Modelet me një fazë përdoren në sistemet klasike të ftohjes. Nëse lëngu rrjedh nën presion në qark, atëherë instalohen termostate me dy faza. Në modele të tilla, valvula përbëhet nga dy elemente. Njëri prej tyre nxitet me më pak përpjekje për të lehtësuar presionin, dhe pastaj e dyta aktivizohet.
 • Me dhe pa trup. Shumica e modeleve janë pa kornizë. Për ta zëvendësuar atë, duhet të çmontoni asamblenë në të cilën është instaluar. Për të lehtësuar detyrën, prodhuesit zbatojnë disa modifikime të mbledhura tashmë në një bllok të veçantë. Mjafton të lidhni lidhjet përkatëse.Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?
 • Nxehet. Disa automjete janë të pajisura me termostate me një sensor të temperaturës dhe një sistem ngrohje cilindri. Pajisjet e tilla kontrollohen nga një ECU. Detyra kryesore e pajisjeve të tilla është të ndryshojnë diapazonin e temperaturës së hapjes së valvulës. Nëse motori funksionon pa ngarkesa të mëdha, termostati po funksionon normalisht. Nëse ka një ngarkesë shtesë në njësi, ngrohja elektronike detyron valvulën të hapet më herët (temperatura e ftohësit është rreth 10 gradë më e ulët). Ky modifikim kursen pak karburant.
 • Madhësitë Çdo sistem ftohës përdor tuba jo vetëm me gjatësi të ndryshme, por edhe me diametra. Në lidhje me këtë parametër, duhet të zgjidhet edhe një termostat, përndryshe antifriz do të rrjedhë lirshëm nga një qark i vogël në një të madh dhe anasjelltas. Nëse blihet një modifikim i trupit, atëherë diametri i tubave dhe këndi i tyre i pjerrësisë do të tregohet në të.
 • Seti i plotë. Ky parametër varet nga shitësi. Disa shitës shesin pajisje me copë litari me cilësi të lartë, ndërsa të tjerët vendosin një material harxhues me cilësi më të ulët, por ofrojnë të blejnë një analog më të qëndrueshëm.
🚀Më shumë për temën:
  Lamborghini fokusohet në hibridet e para

Kontrollimi i termostatit në makinë

Ka dy mënyra për të kontrolluar shëndetin e një pajisjeje:

 • Me çmontimin nga sistemi;
 • Pa hequr nga makina.

Metoda e parë përdoret rrallë. Disa i drejtohen asaj për tu siguruar plotësisht që të funksionojë. Gjithashtu, kjo metodë do t'ju lejojë të kontrolloni performancën e pjesës së re, pasi kjo nuk mund të bëhet në dyqan. Për ta bërë këtë, duhet të ngrohni ujin (ujë të vluar - mbi 90 gradë). Pjesa është zhytur në një enë me ujë të valë.

Nëse pas disa minutash valvula nuk hapet, atëherë pjesa është e gabuar - ose diçka i ka ndodhur rrjedhës, ose burimit, ose ndoshta diçka ka ndodhur me kontejnerin në të cilin ndodhet dylli. në këtë rast, termostati duhet të zëvendësohet me një të ri.

Për më shumë detaje se si të kontrolloni një pjesë të re, shihni videon:

Kontrollimi i termostatit të makinës

Si të përcaktohet nëse funksionon apo jo?

Ju nuk keni nevojë të jeni një ekspert kryesor mekanik për të kontrolluar funksionalitetin e termostatit pa e hequr atë nga makineria. Mjafton të kuptohet se si funksionon pajisja. Gjatë minutave të para të funksionimit të motorit, i gjithë sistemi i ftohjes nuk duhet të nxehet. Duke pasur këtë në mendje, duhet të bëni sa më poshtë:

 1. Niseni motorin dhe lëreni të funksionojë.
 2. Në këtë pikë, duhet të provoni tubat e lidhur me radiatorin. Nëse termostati është i mirë, sistemi nuk do të nxehet deri në pesë minuta (në varësi të temperaturës së ambientit). Një sistem i ftohtë tregon që valvula është e mbyllur.
 3. Tjetra, ne shikojmë në shigjetën e panelit të kontrollit. Nëse ngrihet shpejt dhe shkon shumë përtej shenjës 90 gradë, provoni përsëri tubat. Një sistem i ftohtë tregon që valvula nuk përgjigjet.Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?
 4. Idealisht, duhet të ndodhë e mëposhtme: ndërsa motori po nxehet, sistemi i ftohjes është i ftohtë. Sapo të ketë arritur temperaturën e dëshiruar, valvula hapet dhe antifriz shkon përgjatë një qarku të madh. Kjo ftoh bajpasin gradualisht.
🚀Më shumë për temën:
  Si të përdorim frenat në mot të lagësht?

Nëse ka parregullsi në funksionimin e termostatit, është më mirë ta zëvendësoni atë menjëherë.

Cilat janë llojet e keqfunksionimeve?

Termostati është një pjesë modeste në një makinë. Burimi i tij i punës mund të jetë mjaft i madh. Sidoqoftë, duke pasur parasysh rrethana të ndryshme, mund të dështojë. Këtu janë disa arsye për prishjen:

 • Shkallë Më shpesh, ky problem ndodh për shkak të neglizhencës së automobilistit. Antifriz me cilësi të dobët (ose madje edhe ujë fare) dhe shkelja e rregullave të ndryshimit të lëngjeve çojnë në formimin e depozitave të ndryshme në stok. Për shkak të kësaj, valvula mund të mos hapet në kohë ose të mos reagojë aspak ndaj ndryshimeve të temperaturës.Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?
 • Dridhje. Ky efekt nuk mund të eliminohet gjatë funksionimit të motorit, prandaj ky faktor do të ndikojë vetëm në pjesën e dëmtuar.
 • Nxehtësia e ftohësit. Në rastin e një termostati të vjetër, prishja është e pashmangshme, pasi vulën e gomës shkatërrojnë për shkak të temperaturave të larta. Kjo vlen edhe për vulën që drejton rrjedhin.

Nëse termostati është i prishur, ai mund të jetë i hapur ose i mbyllur. Në rastin e parë, motori do të marrë shumë kohë për t'u ngrohur (antifriz lëviz menjëherë përmes radiatorit dhe ftohet).

Në rastin e dytë, motori do të mbinxehet vazhdimisht (shigjeta e temperaturës do të kërcejë gati pas disa minutash, dhe më pas do të tregojë maksimumin). Në këtë rast, radiatori dhe rezervuari i zgjerimit do të jenë të ftohtë.

Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?

Ekziston edhe një simptomë tjetër e një termostati të gabuar. Në punë boshe, motori kërkon shumë kohë për t’u ngrohur, por posa të përjetojë një ngarkesë të shtuar, ftohja ndalet së funksionuari, dhe shigjeta kërcen përpjetë. Në këtë rast, termostati është i mbërthyer në pozicionin e mesëm. Nuk nxehet shpejt, sepse ftohës shkon në një rreth të madh. Por valvula gjysmë e hapur nuk mjafton për ftohje të mirë.

Një shenjë indirekte e mosfunksionimit të termostatit mund të jetë funksionimi i pasaktë i ngrohjes - ajri i ftohtë del nga kanalet e ajrit, megjithëse motori funksionon për një kohë të gjatë.

Cilado qoftë mosfunksionimi, nuk mund të tolerohet, pasi ngasja në një motor të ftohtë rrit konsumimin e pjesëve të tij dhe puna në temperatura ekstreme kërcënon prishjen e shpejtë të motorit.

Video - kontrollimi i punës

Prishja e termostatit është kritike për motorin. Përveç kësaj, lexoni një përmbledhje të hollësishme të mënyrës se si funksionon termostati, si dhe opsionet e provës:

Termostati. Pajisja, parimi i funksionimit, mosfunksionimi, kontrolli

Pyetje dhe Përgjigje:

Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben? Kjo është një pajisje që reagon ndaj ndryshimeve në temperaturën e ftohësit dhe ndryshon mënyrën e qarkullimit të antifrizit / antifrizit në sistemin e ftohjes.

Për çfarë përdoret termostati? Kur motori është i ftohtë, duhet të ngrohet shpejt. Termostati bllokon qarkullimin e ftohësit në një rreth të madh për të ruajtur temperaturën e funksionimit të motorit me djegie të brendshme (në dimër parandalon ngrirjen e motorit).

Cila është jeta e termostatit? Jeta e shërbimit të termostatit është rreth dy deri në tre vjet. Kjo varet nga cilësia e vetë pjesës. Nëse nuk zëvendësohet, motori do të mbinxehet ose, përkundrazi, do të duhet një kohë shumë e gjatë për të arritur temperaturën e funksionimit.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Pajisja e automjetit » Çfarë është termostati dhe për çfarë shërben?

Shto një koment