ркп
 

Përmbajtje

Rasti i transferimit është një njësi e domosdoshme e instaluar në SUV dhe disa kamionë. Falë tij, boshtet e përparme dhe të pasme janë të ndërlidhura, gjë që sigurisht ndihmon kur kapërcehen pengesat. Tjetra, ne do të shqyrtojmë tiparet e dizajnit, qëllimin dhe do të kuptojmë se si funksionon kutia e shpërndarjes.

Çfarë është një rast transferimi makine

Kutia e shpejtësisë së transferimit është një njësi që shpërndan çift rrotullues midis boshteve lëvizëse dhe drejtuar, ose disa akseve. Gjithashtu, kutia e transferimit ju lejon të fikni boshtin e drejtuar, të ulni dhe të rrisni raportin e ingranazhit, që do të thotë se ai ka diferencën e vet, i cili mund të bllokohet në mënyrë të ngurtë. Funksioni kryesor është të rrisë aftësinë ndër-vend të makinës ku nuk ka rrugë fare. 

Pse shpërndahet makina? 

ркпп

Rasti i transferimit është veçanërisht i rëndësishëm jashtë rrugës. Duke bllokuar diferencën qendrore, ai lidh boshtet, dhe shpërndan çift rrotullues në mënyrë të barabartë në boshtet. Për efekt më të madh në ura, ajo përdor një bllokim diferencial midis unazave. Razdatka më e thjeshtë funksionon në një mënyrë të tillë që rishpërndarja e përpjekjeve të bëhet sipas parimit "atje ku ka më shumë ngarkesë në timon". 

 

Për makinat sportive të pajisura me një sistem lëvizjeje me të gjitha rrotat, ishte instaluar më parë rasti i transferimit pa një zhvendosje, i cili lidh në mënyrë të ngurtë dy boshtet, duke shpërndarë çift rrotullues 50:50 ose në një raport tjetër. Në makina të tilla moderne, në vend të transmetimit klasik manual, ata përdorin "imitim" në formën e një tufë elektromagnetike, e cila shkakton një rrëshqitje ose një ndryshim të mprehtë të ngarkesës në rrota. Për makinat e fuqishme, lëvizja me katër rrota është e nevojshme për kapje maksimale dhe përshpejtim efektiv, dhe vetëm nëse përdoret RCP, një bosht mund të çaktivizohet.

Pajisja e rastit të transferimit

shpërndarja e peshores

Rasti klasik i transferimit të zhvendosjes përbëhet nga pjesët e mëposhtme:

 • një trup metalik që është bashkangjitur në trup ose nënkornizë përmes jastëkëve;
 • boshti i drejtimit - transmeton çift rrotullues nga kutia e shpejtësisë në boshtet e drejtimit;
 • diferenciale qendrore, e cila shpërndan çift rrotullues midis boshteve;
 • bravë diferenciale - rregullon çift rrotulluesin e kutive të shpejtësisë;
 • zinxhir ose ingranazh;
 • dhoma e vajit;
 • një rrotë ingranazhi me një ingranazh reduktimi dhe gjithashtu një sinkronizues, i cili lejon aktivizimin e "zbritjes" në lëvizje;
 • mekanizmi i kontrollit (leva, servo, hidraulike);
 • ingranazhe të boshtit për transmetimin e momentit rrotullues.
🚀Më shumë për temën:
  Shikoni VW Touareg R të përshpejtohet si një super veturë

Kutia e shpërndarjes funksionon kështu:

 
 • nga fyelli i kutisë së shpejtësisë, çift rrotullimi transmetohet në boshtin e hyrjes të kutisë së marshit manual, pastaj në atë të ndërmjetëm për shkak të angazhimit të vazhdueshëm të dy ingranazheve;
 • ingranazhi i vendosur në boshtin e dashit është i lëvizshëm, kështu që kur lëviz, aktivizohet ngasja me katër rrota;
 • aktivizohet lëvizja me katër rrota.

Varieteteve të materialit material

rasti i transferimit të zinxhirit

Sipas llojit të aplikacionit, ekzistojnë 4 lloje të transmetimeve manuale:

 • RCP me boshte bosht të përbashkët - sistemi është gjerësisht i zbatueshëm, pasi lejon përdorimin e një makine përfundimtare të këmbyeshme;
 • me një bosht të drejtuar jo-boshtor - dallohet nga besueshmëria, mungesa e një skuqjeje, për shkak të këtij transmetimi manual është kompakt;
 • me bllokimin e makinës - e shkëlqyeshme për jashtë rrugës, megjithatë, do të ketë një konsum të shtuar të gomës në pistë për shkak të rrëshqitjes së njërës anë të rrotave gjatë kthesës, në mënyrë që të shmanget kjo, boshti i përparmë është me aftësi të kufizuara;
 • kutia e transferimit me diferenciale - lejon rrotat të rrotullohen me shpejtësi të ndryshme, duke siguruar drejtimin e sigurt në një rrugë të asfaltuar në modalitetin 4WD.

Llojet e diferencës qendrore

Sipas mekanizmit të mbylljes, rasti i transferimit ndahet në disa kategori:

 • Tufë multi-disk fërkimi Haldex - funksionon në modalitetin automatik kur rrëshqet një nga rrotat, në këtë rast kthetrat janë të ngjeshura dhe ndodh bllokimi i pjesshëm, një pjesë e momentit transferohet në boshtin e pasmë ose të përparmë. Përdoret në SUV dhe SUV;
 • bashkim i trashë - një dizajn i thjeshtë, por i besueshëm, i përbërë nga disa disqe dhe lëng silikoni. Disqet janë të lidhura me urat, me ndryshimin në rrotullimin e tyre, lëngu bëhet i trashë dhe i lidh ato, përfshihet makina me katër rrota. Disavantazhi kryesor është mbinxehja dhe reagimi i parakohshëm;
 • Torsen - përdoret në automjete të plota jashtë rrugës, ku ingranazhet e krimbave janë përgjegjëse për bllokimin. Ata rrëshqasin më pak, por transmetojnë jo më shumë se 80% të momentit rrotullues, duke lënë 20% për boshtin e tërhequr. 

Kontrolloni rastin e transferimit

levë kuti transferimi

Me një lidhje të ngurtë të urës "Parttime", si rregull, ekziston një levë me katër mënyra të funksionimit:

 • 2H - drejtohuni në boshtin e përparmë ose të pasmë;
 • 4H ose 4WD - makinë me katër rrota;
 • N - neutral, i përdorur për të zbritur;
 • 4L është një mënyrë e përdorimit në jashtë rrugës së rëndë, ku kërkohet të zvogëlojë çift rrotulluesin, duke siguruar tërheqje më të mirë në rrota.
🚀Më shumë për temën:
  Sa benzinë ​​ka mbetur në rezervuar pasi ndizet llamba

Modalitetet e ndërrimit me lëvizje të përhershme me katër rrota:

 • H - makinë me katër rrota, momenti shpërndahet automatikisht në varësi të ngarkesës në rrota ose boshtet;
 • HL - makinë me katër rrota + bllokim diferencial qendror;
 • L0 ose LL - ingranazh i ulët me bllokim;
 • N - neutral.

Në SUV-të modernë, leva e kontrollit është zëvendësuar me një rondele dhe servo është përgjegjës për aktivizimin e mënyrave dhe njësia e integruar e kontrollit të rastit të transferimit ndihmon në zgjedhjen e mënyrës së dëshiruar, në varësi të shumë faktorëve.

Mosfunksionimet e mëdha

Meqenëse rasti i transferimit i nënshtrohet ngarkesave të mëdha gjatë lëvizjes së automjeteve, elementet e tyre mund të konsumohen shumë nëse nuk mirëmbahen siç duhet.

 

Këtu janë gabimet kryesore dhe opsionet e zgjidhjes së problemeve:

KeqfunksionimSi shfaqetSi të zgjidhni problemet
Ingranazhe të rregulluara gabimisht, pak vajosje, konsumimi i ingranazheveDëgjohet një ulurimë e veçantë gjatë ngasjes me shpejtësi të lartëPlotësoni vëllimin e vajit, riparoni diferencën e përparme ose të pasme
Përqendrimi i kutisë së transferimit dhe kutia është i shqetësuar, deformimi i bulonave ose flanxhave të bashkuesve, shtrëngimi i dobët i bulonave të kutisë së transferimit dhe mbështetjes së kutisë së shpejtësisë, një mosfunksionim i nyjës kardanike, boshti i tij është i paekuilibruar, bulonat e fiksimit të mbështetjes së motorit me djegie të brendshme janë të lirshme, kardani i përparmë ose i pasmë është i paekuilibruar,Kur makina përshpejton ose fillon të lëvizë, dridhja ndihet në dysheme (transmetohet nga kutia e transferimit)Diagnostikoni se cila arsye është e vlefshme aktualisht; ekuilibroni pjesët, rregulloni saktë mbështetëset e mekanizmit, vendosni funksionimin sinkron të kutisë së shpejtësisë dhe largimet e duarve
Satelitët diferencial rrotullohen fort, ingranazhet bllokohen në diferencialin qendror, shkatërrimi i sipërfaqes së punës së ingranazhit planetar në diferencial, tasi diferencial është i konsumuarZhurmë gjatë kthesës ose kur rrota e makinës rrotullohetZëvendësoni pjesët e konsumuara, kontrolloni boshllëkun e ingranazheve
Diferenciali është i veshur ose rregulluar gabimisht pas instalimit, bllokohet tufa ose tufa e strehimit, përkulja e pirunit ose kërcellit, deformohet ose konfiskohet leva e drejtimit të kutisë së transferimitNdodh bllokimi arbitrar i diferencësKontrolloni nivelin e vajit, rregulloni mekanizmin, zëvendësoni ingranazhet e konsumuara
Zhvillimi i kthetrave dhe ingranazheve në dhëmbë, susta në pirgje thyen ose humbi vetitë e sustës në kapëse, elementët e makinës janë deformuar ose prishur, u krijua një zbrazje në splines ose ingranazhet e kutisë, boshllëqet në fiksimin e rastit të transferimit u rritën, veshja e ingranazhit të makinës ishte veshur ose rregullimi i tij ishte shkelurEkziston një mbyllje arbitrare e ingranazheveKontrolloni nëse leva e ndërrimit qëndron kundër objekteve të huaja në dhomën e pasagjerëve, diagnostikoni, zëvendësoni ingranazhet e konsumuara, rregulloni saktë mekanizmin
Vula dhe vula vaji të veshuraNafta po rrjedhZëvendësoni copë litari dhe materialet vulosëse

Vlen të merret parasysh se shumë prishje janë rezultat i shkeljes së rregullave të ndryshimit të lubrifikantit, si dhe përdorimit të pahijshëm të kutisë së shpejtësisë. Përveç mirëmbajtjes së planifikuar, nëse shfaqen edhe devijimet më të vogla, është e nevojshme të kontrolloni shtrëngimin e bulonave të mbështetjes dhe ta çoni makinën tek një specialist në mënyrë që të kryhet një diagnozë e plotë e mekanizmit.

🚀Më shumë për temën:
  Avionë karburatorë - akordimi i avionit kryesor

Për më tepër, rreth punës dhe keqfunksionimeve të materialit, shihni videon:

Analizimi i fletëpalosjes Niva Vaz 21214.

Pyetje dhe Përgjigje:

Cili është ndryshimi midis një kuti transferimi dhe një kuti ingranazhi? Kutia e shpejtësisë është e instaluar në të gjitha automjetet. Distributori është i instaluar vetëm në makina me katër rrota për shpërndarje të barabartë të tërheqjes përgjatë boshteve.

Cili është funksioni i rastit të transferimit? Në varësi të llojit të lëvizjes me të gjitha rrotat, kutia e transferimit shpërndan çift rrotullues përgjatë boshteve dhe e rrit atë për të kapërcyer kushtet jashtë rrugës.

Ku është instaluar kutia e transfertës? Kutia e transferimit është instaluar pas kutisë së marsheve. Një bosht del prej tij, duke shkuar në një bosht shtesë lëvizës. Kutia e transferimit me ndihmën e një zhvendosjeje në rënie është në gjendje të rrisë tërheqjen në bosht.

Çfarë lloj vaji të mbushni në kutinë e transferimit? Varet nga lloji i transmetimit. Versionet mekanike përdorin vaj transmisioni. Nëse është instaluar një transmetim automatik, atëherë ATF derdhet në shpërndarës.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Çfarë është një rast transferimi dhe për çfarë shërben

1 комментарий

 1. Por përmbajtja e përkthyer pa shpresë. Verifikoni korrektësinë e disa koncepteve.

Shto një koment