Sa është numri i oktanit të benzinës

Përmbajtje

Kur një shofer hyn në një pikë karburanti, ai e parkon makinën e tij në një terminal specifik, i cili tregon se cili karburant mund të furnizohet në këtë vend. Përveç faktit që pronari i makinës duhet të bëjë qartë dallimin midis llojit të karburantit (benzinë, gaz ose naftë), benzina ka disa marka, në përcaktimin e të cilave tregohet një numër specifik.

Këto numra paraqesin vlerësimin e oktanit të karburantit. Për të kuptuar se sa i rrezikshëm mund të jetë përdorimi i benzinës së papërshtatshme për një makinë, duhet të kuptoni se cili është ndryshimi midis këtyre markave, cilët faktorë preken nga RH dhe nëse mund të matet në mënyrë të pavarur.

Çfarë është numri i oktanit

Para se të kuptoni terminologjinë, duhet të mbani mend se në çfarë parimi funksionon një motor benzinë ​​(në detaje rreth motorit me djegie të brendshme Lexoni këtu) Përzierja e karburantit ajër nga sistemi i karburantit futet në cilindër, ku më pas kompresohet nga pistoni disa herë (në modele me injeksion të drejtpërdrejtë, ajri është i ngjeshur dhe benzina spërkatet menjëherë para se të furnizohet shkëndija).

Në fund të goditjes së kompresimit, BTC ndizet nga një shkëndijë e fuqishme e gjeneruar nga sistemi i ndezjes, domethënë kandelat elektrike. Djegia e përzierjes së ajrit dhe benzinës ndodh papritmas, duke rezultuar në çlirimin e energjisë së duhur, duke e shtyrë pistonin në drejtim të kundërt me valvulat.

Sa është numri i oktanit të benzinës

Ne e dimë nga mësimet e fizikës që kur kompresohet fort, ajri nxehet. Nëse BTC është ngjeshur në cilindra më shumë sesa duhet, përzierja do të ndizet në mënyrë spontane. Dhe shpesh kjo nuk ndodh kur pistoni po kryen goditjen e duhur. Kjo quhet detonim i motorit.

Nëse ky proces shfaqet shpesh gjatë funksionimit të motorit, ai shpejt do të dështojë, pasi që shpesh shpërthimi i VTS ndodh në momentin kur pistoni fillon të kompresojë përzierjen ose nuk e ka përfunduar ende goditjen. Në këtë moment, KShM po përjeton një ngarkesë të veçantë.

Për të rregulluar këtë problem, prodhuesit modernë të makinave po pajisin motorin me sensorë që zbulojnë trokitjen. Njësia e kontrollit elektronik rregullon funksionimin e sistemit të karburantit për të eliminuar këtë efekt. Nëse nuk mund të eliminohet, ECU thjesht fik motorin dhe parandalon atë nga ndezja.

Por shpesh problemi zgjidhet thjesht duke zgjedhur karburantin e duhur - domethënë, me një numër oktani të përshtatshëm për një lloj të caktuar të motorit me djegie të brendshme. Numri në emër të markës së benzinës tregon kufirin e presionit në të cilin përzierja ndizet vetë. Sa më i lartë numri, aq më shumë ngjeshje do të rezistojë benzina përpara se të vetë-ndizet.

🚀Më shumë për temën:
  Çfarë është një kilometrazh dhe për çfarë shërben

Vlera praktike e numrit të oktanit

Ekzistojnë modifikime të ndryshme të motorëve. Ata krijojnë presion ose ndrydhje të ndryshme në cilindra. Sa më shumë që shtrydhet BTC, aq më shumë energji do të japë motori. Karburantit me oktan të ulët përdoret në automjete me kompresim më të ulët.

Sa është numri i oktanit të benzinës

Më shpesh këto janë makina të vjetra. Në modelet moderne, instalohen motorë më efikasë, efikasiteti i të cilave është gjithashtu për shkak të kompresimit të lartë. Ata përdorin karburant me oktan të lartë. Nevoja për të mbushur rezervuarin jo me benzinën e 92-të, por të 95-të ose 98-të raportohet në dokumentacionin teknik për makinën.

Cilët tregues ndikojnë në numrin e oktanit

Kur bëhet benzinë ​​ose karburant naftë, vaji ndahet në fraksione. Gjatë përpunimit (filtrimit dhe fraksionimit), shfaqet benzinë ​​e pastër. RH e tij korrespondon me 60.

Në mënyrë që karburanti të përdoret në motorët me djegie të brendshme, pa shpërthim në cilindra, shtohen aditivë të ndryshëm në lëng gjatë procesit të distilimit.

RON-i i benzinës ndikohet nga sasia e përbërjeve të hidrokarbureve që veprojnë si një agjent antiknock (si në aditivët RON të shitur në tregtitë e automjeteve).

Metodat për përcaktimin e numrit të oktanit

Për të përcaktuar se cilën gradë të drejtuesve të benzinës duhet të përdorin në automjetin e tyre të pajisur me një motor specifik, prodhuesi teston me benzinë ​​referuese. Një motor specifik me djegie të brendshme është instaluar në stendë. Nuk ka nevojë të montohet plotësisht i gjithë motori, mjafton një analog me një cilindër me parametra identikë.

Sa është numri i oktanit të benzinës

Inxhinierët përdorin situata të ndryshme të kushtëzuara për të përcaktuar momentin në të cilin ndodh shpërthimi. Ndryshojnë në mënyrë të pavarur parametrat e temperaturës HTS, forca e ngjeshjes dhe parametrat e tjerë në të cilët një lëndë djegëse e veçantë ndizet. Bazuar në këtë, përcaktohet se me çfarë karburanti duhet të funksionojë njësia.

Procesi i matjes së oktanit

Isshtë e pamundur të bësh një matje të tillë në shtëpi. Ekziston një pajisje që përcakton njësinë e numrit të oktanit të benzinës. Por kjo metodë përdoret rrallë nga laboratorët profesionistë që kontrollojnë cilësinë e karburantit të shitur në vend, pasi ajo ka një gabim të madh.

Për të përcaktuar me saktësi RON të benzinës, prodhuesit e produkteve të naftës përdorin dy metoda në kushte laboratorike:

 1. Përzierja e karburantit ajër nxehet në 150 gradë. Ajo futet në motor, shpejtësia e së cilës është fiksuar në 900 rpm. Kjo metodë përdoret për të provuar benzinë ​​me oktan të ulët;
 2. Metoda e dytë nuk parashikon ngrohjen paraprake të HTS. Ajo futet në motor, shpejtësia e së cilës përcaktohet në 600 rpm. Kjo metodë përdoret për të kontrolluar pajtueshmërinë me benzinën, numri i oktanit i së cilës tejkalon 92.

Instrumentet e matjes

Sigurisht, metoda të tilla të kontrollit të benzinës nuk janë në dispozicion për një automobilist të zakonshëm, kështu që ai duhet të jetë i kënaqur me një pajisje të veçantë - një njehsor oktani. Më shpesh, përdoret nga ata pronarë makinash që zgjedhin se cilën pikë karburanti duhet t'i japin përparësi, por në mënyrë që të mos eksperimentojnë në një njësi të shtrenjtë të makinës.

🚀Më shumë për temën:
  Stens: bazat, formimi, idetë

Arsyeja e këtij mosbesimi është pandershmëria e furnitorëve që përdorin benzinë ​​me cilësi të ulët ose të holluar për hir të pasurimit.

Sa është numri i oktanit të benzinës

Pajisja operon në parimin e vetive dielektrike të benzinës. Sa më i lartë të jetë, aq më i lartë do të tregohet nga pajisja numri i oktanit. Për të përcaktuar parametrat, do t'ju duhet një pjesë kontrolli e benzinës së pastër me një numër të njohur oktani. Së pari, pajisja kalibrohet, dhe pastaj karburantit i marrë nga një mbushje e veçantë krahasohet me kampionin.

Sidoqoftë, kjo metodë ka një pengesë të konsiderueshme. Pajisja duhet të kalibrohet. Për këtë, ose përdoret n-heptani (RON është zero), ose benzinë ​​me një numër të oktanit tashmë të njohur. Faktorë të tjerë gjithashtu ndikojnë në saktësinë e matjes.

Ndër pajisjet e mirënjohura për këtë procedurë është rus OKTIS. Më i besueshëm dhe i saktë në matje - analog i huaj i Digatron.

Si të rritet numri i oktanit të benzinës

Ju mund ta rrisni vetë numrin e oktanit të benzinës nëse blini një shtesë shtesë të projektuar posaçërisht për këtë. Një shembull i një mjeti të tillë është Lavr Next Octane Plus. Substanca derdhet në rezervuarin e gazit pas karburantit. Shkrihet shpejt në benzinë. Sipas disa matjeve, agjenti rrit numrin e oktanit në gjashtë njësi. Sipas prodhuesit, nëse makina duhet të funksionojë me benzinë ​​të 98-të, atëherë shoferi mund të plotësojë lirshëm të 92-in dhe ta derdh këtë shtesë në rezervuar.

Sa është numri i oktanit të benzinës

Ndër analogët, të cilët janë pak më të vegjël, por gjithashtu rrisin diapazonin e frekuencës:

 • Astrohim Oktan + (3-5 njësi);
 • Oktan + nga Octane Plus (rritje me dy njësi);
 • Liqui Moly Octane + (deri në pesë njësi).

Arsyeja pse shumë pronarë makinash përdorin benzinë ​​të 92-të me aditivë në vend të 95-të ose 98-të të përshkruar është besimi popullor (ndonjëherë jo i pabazë) se vetë pronarët e pikave të karburantit e përdorin këtë metodë.

Shpesh, substancat që zvogëlojnë gjasat e shpërthimit të parakohshëm përdoren për të rritur rezistencën ndaj shpërthimit të parakohshëm. Një shembull i kësaj është tretësira që përmbajnë alkool ose plumb tetraetil. Nëse përdorni substancën e dytë, atëherë depozitat e karbonit grumbullohen fuqishëm në pistona dhe valvola.

Sa është numri i oktanit të benzinës

Përdorimi i alkoolit (etil ose metil) ka më pak pasoja negative. Hollohet nga raporti i një pjese të substancës në 10 pjesë benzinë. Siç sigurojnë ata që përdorën këtë metodë, gazrat e shkarkimit të makinës bëhen më të pastra dhe nuk u vërejt asnjë shpërthim. Sidoqoftë, duhet të kihet parasysh se alkooli gjithashtu ka një "anë të errët" - është higroskopik, domethënë është i aftë të thithë lagështi. Për shkak të kësaj, si në rezervuar ashtu edhe në sistemin e karburantit, benzina do të ketë një përqindje më të lartë lagështie, e cila do të ndikojë negativisht në funksionimin e motorit.

🚀Më shumë për temën:
  Çfarë është një kompjuter në bord dhe pse është i nevojshëm?

Për më shumë informacion mbi aditivët e këtij lloji, shihni videon vijuese:

Aditivë në benzinë ​​(karburant) - A KENI NEVOJ? VERSIONI IM

Si të ulet numri i oktanit

Megjithëse makinat moderne janë krijuar për të funksionuar me benzinë ​​me oktan të lartë, ka ende shumë automjete motorët e të cilave përdorin 80, dhe nganjëherë edhe 76, marka benzine. Dhe kjo vlen jo vetëm për makinat antike, por edhe për disa automjete moderne, për shembull, motoblocks ose pajisje speciale (gjeneratorë elektrikë).

Në stacionet e zakonshme të karburantit, karburant i tillë nuk është shitur për një kohë të gjatë, sepse nuk është fitimprurës. Për të mos ndryshuar teknikën, pronarët përdorin metodën e uljes së numrit të oktanit, për shkak të së cilës funksionimi i motorëve përshtatet me karakteristikat e benzinës së 92-të. Këtu janë disa mënyra:

 1. Disa njerëz e lënë të hapur kanaçen e benzinës për një kohë. Ndërsa është e hapur, aditivët avullojnë nga karburanti. Në përgjithësi pranohet që HR zvogëlohet me gjysmë njësie çdo ditë. Llogaritjet tregojnë se do të duhen rreth dy javë për t'u kthyer nga marka e 92-të në shenjën e 80-të. Sigurisht, në këtë rast, duhet të jeni të përgatitur që vëllimi i karburantit të zvogëlohet ndjeshëm;
 2. Përzierja e benzinës me vajguri. Më parë, automobilistët përdorën këtë metodë, pasi nuk ka nevojë të harxhojmë shumën për të cilën paratë ishin paguar. E vetmja pengesë është se është e vështirë të zgjedhësh proporcionin e duhur.
Sa është numri i oktanit të benzinës

Çfarë shpërthimi i rrezikshëm

Përdorimi i benzinës me oktan të ulët në motor, dokumentacioni teknik i së cilës tregon një markë tjetër të karburantit, mund të çojë në shpërthim. Meqenëse mekanizmi i pistonit dhe fiksimit përballen me një ngarkesë të madhe, të panatyrshme për një goditje të veçantë, mund të shfaqen problemet e mëposhtme me motorin:

 • Valvola të djegies;
 • Djegia dhe deformimi i pistonave;
 • Deformimi i shufrave lidhëse;
 • Mbinxehja e motorit dhe pasojat e pakëndshme shoqëruese.

Këto janë vetëm disa nga arsyet pse motori nuk duhet të lejohet të funksionojë me benzinë ​​me oktan të ulët.

Si përfundim - një video tjetër kushtuar shpërthimit:

TROKJA - SI T D PETRCAKTOHET DHE MBROJT NJ A MOTOR

Pyetje dhe Përgjigje:

Cila benzinë ​​ka shkallën më të lartë të oktanit? Kryesisht makinat sportive ushqehen me benzinë ​​të tillë. Benzina me plumb është oktani më i lartë (140). Tjetri vjen pa plumb - 109.

Çfarë do të thotë numri oktan i benzinës 92? Kjo është rezistenca ndaj shpërthimit të karburantit (në çfarë temperature ndizet spontanisht). OCH 92 ose një tjetër është vendosur në kushte laboratorike.

Si të përcaktohet numri oktan i një karburanti? Në kushte laboratorike, kjo bëhet duke përdorur një motor me 1 cilindra. Funksionimi i tij në benzinë ​​krahasohet me funksionimin në një përzierje të izooktanit dhe N-heptanit.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Sa është numri i oktanit të benzinës

Shto një koment