filtri
 

Përmbajtje

Gjatë mirëmbajtjes, pronarët e automjeteve përballen me problemin e një filtri vaji për një motor transmetimi automatik. Burimi i filtrit të vajit nuk ka vlera të caktuara, dhe ato ndryshojnë së bashku me vajin e motorit, në varësi të orarit të mirëmbajtjes. Për ato që janë filtrat, parimin e funksionimit dhe mënyrën e funksionimit të filtrit të vajit, dhe mënyrën e ndryshimit të tij - lexoni më tej.

Çfarë është një filtër vaji

Filtri i vajit është një pajisje që pastron vajin nga papastërtitë mekanike dhe ashkël, duke mbajtur vetitë e tij gjatë gjithë jetës së shërbimit. Filtri parandalon shndërrimin e vajit në një përzierje gërryese, e cila ndikon negativisht në sipërfaqet fërkuese të pjesëve të lubrifikuara.

52525

Filtri përbëhet nga elementët e mëposhtëm:

 
 • trupi (nëse një gotë nuk është dhënë në motor) ka disa hyrje dhe një dalje me një fije montimi;
 • elastik për mbylljen e trupit;
 • element filtri, i cili është bërë nga letra speciale me një kapacitet të caktuar, duke mbajtur papastërtitë dhe grimcat e tjera. Për të rritur sipërfaqen e punës, elementi i letrës është i ngjeshur në fizarmonikë, dhe gjithashtu ka një impregnim të veçantë që nuk lejon që letra të përkeqësohet nën ndikimin e vajit;
 • valvula e bajpasit. Pjesa më e rëndësishme e filtrit për të parandaluar urinë nga vaji i motorit. Vaji i ftohtë është më i trashë, kapaciteti i filtrit është i pamjaftueshëm, kështu që valvula anashkalon vajin, duke ndjekur logjikën që njësia do të punojë më mirë me vaj të ndotur sesa pa të fare. Me të arritur temperaturën e funksionimit, vaji filtrohet;
 • valvula kundër kullimit është e nevojshme për të parandaluar që vaji të kullojë përsëri në filtër, në mënyrë që kur të fillojë motori, vaji të rrjedhë menjëherë në pjesët e fërkimit;
 • pranvera që mban valvulën kur motori nuk funksionon.

Si funksionon një filtër vaji: parimi i funksionimit

qark filtri

Parimi i funksionimit të një filtri standard është i thjeshtë: kur ndizet motori, pompa e vajit fillon të funksionojë, e cila merr vaj nga gropa. Vaji i nxehtë hyn në strehën e filtrit, kalon përmes elementit të letrës, pastaj, nën ndikimin e presionit, hyn në kanalin e vajit - qarkullimi ndodh gjatë gjithë kohës që funksionon motori me djegie të brendshme. Filtri fillon të punojë në një presion prej 0.8 bar.

🚀Më shumë për temën:
  Tom Cruise: çfarë drejton Jack Reacher

Nga rruga, valvula kundër kullimit mund të prishet në filtra me cilësi të ulët, për shkak të së cilës treguesi i presionit të vajit do të pulsojë në panelin e instrumenteve për disa sekonda. Llamba fiket sa më shpejt që vaji fillon të rrjedhë lirshëm përmes filtrit. Në këtë rast, elementi i filtrit duhet të zëvendësohet, përndryshe uria e vajit do të rrisë konsumimin e pjesëve të fërkimit.

Cilat janë filtrat e vajit

Filtrat e vajit kanë shumë modifikime, ato ndryshojnë jo vetëm në madhësinë dhe praninë e strehimit, por në metodën e pastrimit:

 
filtri vaj mann
 • mekanike - më e zakonshme, ka një dizajn të thjeshtë;
 • gravitacionale. Këtu përdoret një gropë; nga rruga, një shembull i mrekullueshëm është motori i makinës Volga ZMZ-402, ku përdoret një filtër i tillë. Elementi i filtrit futet në një rast metalik, i cili është gjithashtu një gropë. Kjo minimizon ndotjen e filtrit, duke lënë grimca të trasha në muret e strehimit;
 • centrifugale. Përdoret në kamionë dhe automjete të tjera komerciale me motorë me naftë me vëllim të lartë. Në strehimin e filtrit centrifugale përdoren një rotor dhe një bosht.Vaji pompohet në centrifugë përmes vrimave të boshtit nën presion të lartë, për shkak të së cilës vaji pastrohet shpejt duke nxitur papastërtitë.

Si të zgjidhni një filtër vaji

f / m bosch

Shumica e filtrave të vajit janë të ngjashëm me njëri-tjetrin. Shumica dërrmuese kanë shkëmbim të gjerë, veçanërisht për motorët e së njëjtës markë makine. Katalogu elektronik i pjesëve të këmbimit për makinën tuaj, ku do të gjeni një pjesë me numrin e kërkuar të katalogut, do t'ju lejojë të zgjidhni elementin e duhur të filtrit. Nëse nuk planifikoni të instaloni një filtër origjinal, atëherë çdo katalog i pjesëve të këmbimit do t'ju japë analoge me këtë numër.

Sipas llojit të ndërtimit: këtu ju mund të shihni me sy se cili filtër është instaluar në makinën tuaj, më shpesh është një rast ose futje. Lloji i dytë duhet të plotësohet me një gome vulosëse për ngushtësinë e trupit. 

Metoda e pastrimit: më shpesh përdoret lloji mekanik. Për makinat e pasagjerëve, ky lloj përballet me detyrën, veçanërisht nëse përdoret një vaj me cilësi të lartë me mbetje minimale.

🚀Më shumë për temën:
  TOP 5 këshilla se si të mbroni makinën tuaj nga vjedhjet

Lloji i fillit: metrik ose inç. Metrika do të tregohet si "M20x1.5" ku "M20" është trashësia e fijes dhe "1.5" është lartësia në mm. Më parë, mbizotëronte lloji inç (standardi amerikan): UNC - katran i trashë dhe UNF - lartësi e hollë, për shembull 1 / 2-16 UNF do të thotë fije gjysmë inç me një lartësi prej 16 kthesash në inç.

kapacitet Anshtë një faktor i rëndësishëm. Nuanca qëndron në faktin se katalogët e pjesëve të këmbimit shpesh zgjedhin filtra sipas madhësisë dhe diametrit të fijeve, duke mos marrë parasysh xhiros. Shembull në një motor Infiniti FX35, V6 VQ35DE: katalogu i pjesëve jep numrin origjinal 15208-9F60A. Ky filtër funksionon mirë me motorët 1.6-2.5, nuk është i mjaftueshëm për një motor 3.5 litra, veçanërisht në dimër, motori fillon të punojë për një kohë të gjatë pa filtër. Së shpejti, kjo çon në dështimin e motorit për shkak të faktit se ai punon me vaj të ndotur. 

Filtri 15208-65F0A është i përshtatshëm për karakteristikat e xhiros, e cila funksionon siç pritet. Prandaj, kushtojini vëmendje madhësisë dhe karakteristikave të filtrit. 

 

Prodhuesit dhe paketuesit e filtrave

filtra vaji

Bazuar në përvojën shumë vjeçare, automobilistët dhe stacionet e shërbimit kanë nxjerrë prodhuesit më të mirë të filtrave të vajit: 

 • origjinal - prodhuesi me të njëjtin emër, i cili garanton pajtueshmëri 100% me karakteristikat dhe cilësinë;
 •  Mahle / Knecht, MANN, PURFLUX - prodhuesit e referencës përgjegjës për cilësinë e produkteve, dhe të specializuar vetëm në elementet e filtrit;
 • Bosch, SCT, Sakura, Fram janë prodhuesit më të mirë në kategorinë e cilësisë së çmimit. Nga përvoja, filtra të tillë gjithashtu i përballojnë plotësisht detyrat e tyre;
 • Filtri Nevsky, FILTER I MADH, Belmag - prodhues të lirë rusë, mund të instalohen në makinat vendase, si dhe makinat e vjetra të huaja;
 • ndërmarrjet e paketimit - Nipparts, Hans Pries, Zekkert, Parts-Mall. Shtë e vështirë të flasësh për cilësi të lartë, pasi që kompanitë e paketimit punojnë me prodhues të ndryshëm, kështu që kutia mund të përmbajë cilësi të shkëlqyeshme ose anasjelltas.

Në rastin e një filtri vaji që ndryshon çdo 7000-15000 kilometra, është më mirë të instaloni homologët origjinalë ose premium. Kostoja e produktit do të paguhet, por kursimet do të çojnë në pasoja të kushtueshme. 

Instalimi i një filtri të ri

ndërrimi i filtrit

Filtri i vajit zëvendësohet gjatë mirëmbajtjes rutinë. Ndryshimi i saj është i thjeshtë:

 • nëse filtri është një filtër kasolle, atëherë përdorni një çelës për ta shqyer, pastaj hiqni atë me dorë. Në mungesë të një çelësi, strehimi i filtrit mund të shpohet me një kaçavidë, pastaj të hiqet lehtë me dorë. Imshtë e domosdoshme të mbushni filtrin e strehimit me vaj në mënyrë që të përjashtoni fillimin e motorit "të thatë". Filtri i ri shtrëngohet me dorë për të shmangur fijet e zhveshura;
 • futja e filtrit ndryshohet më lehtë. Rasti është zakonisht në krye. Zhvidhosni mbulesën plastike dhe hiqni elementin e filtrit të përdorur. Trupi duhet të fshihet me një leckë të thatë, duke eliminuar papastërtitë dhe papastërtitë mekanike. Vendosni filtrin e ri në sedilje, vendosni një unazë të re O në kapak. 
🚀Më shumë për temën:
  Popullariteti i HBO po bie me shpejtësi: qendrat teknike po ndryshojnë profilin e tyre

Si ta mbani funksionimin filtrin e ri?

Fillimisht, duhet të blini një filtër me cilësi të lartë që do të përballet plotësisht me përgjegjësitë. Nëse kilometrazhi i makinës suaj është më shumë se 100 km, rekomandohet të përdorni një ndezje gjatë ndërrimit të ardhshëm të vajit, si dhe të hiqni enën për larjen dhe pastrimin e ekranit të marrjes. Pas kësaj, më pak papastërti do të mbahet në filtër, përkatësisht, xhiros së tij do të mbetet i qëndrueshëm. 

Kur ndizni motorin të ftohtë, sidomos në dimër, mos e lejoni të funksionojë me shpejtësi të lartë, përndryshe elementi i filtrit do të ngjeshet nën ndikimin e presionit të lartë.

Prodhim

Filtri i vajit është pjesa më e rëndësishme e motorit për të mbajtur të pastër vajin. Burimi i njësisë së energjisë dhe konsumi i naftës varet nga ajo. Rekomandohet shumë të përdorni komponentë origjinalë, duke siguruar kështu funksionimin korrekt të motorit me djegie të brendshme dhe sistemit të vajit.

Pyetje dhe Përgjigje:

Për çfarë përdoret filtri i vajit? Ky është një element i sistemit të lubrifikimit që siguron pastrimin e vajit nga djegia dhe rropat metalike, të cilat shfaqen si rezultat i funksionimit të mekanizmave të ndryshëm në njësi.

Cilat filtra përdoren për pastrimin e vajit? Për këtë, përdoren filtra klasikë me rrjedhje të plotë me një element filtri letre, filtra graviteti me rezervuarë sedimentimi, centrifugale dhe magnetikë.

Çfarë është një filtër vaji? Ky është një element, shpesh në formën e një llambë të zbrazët. Brenda tij vendoset një element filtri, i cili siguron hyrjen e vajit të ndotur dhe daljen e atij të pastruar.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Çfarë është një filtër vaji dhe për çfarë shërben dhe si të zgjedhësh

Shto një koment