Cila është ngjyrosja e një makine dhe cila është trashësia e saj në modele të ndryshme
 

Përmbajtje

Trupi i një makine është pjesa më e rëndësishme dhe më e shtrenjtë e një makine. Pjesët e saj janë bërë prej llamarine me vulosje, dhe pastaj ngjiten në një tërësi të vetme. Për të mbrojtur metalin nga korrozioni, bojërat e makinave aplikohen në fabrikë, që do të thotë ngjyra. Jo vetëm që mbron, por edhe jep një pamje të bukur dhe estetike. Jeta e shërbimit të trupit dhe makinës në tërësi do të varet kryesisht nga cilësia e veshjes, trashësia e saj dhe kujdesi pasues.

Teknologjia e pikturimit të makinave në fabrikë

Në fabrikë, procesi i pikturimit zhvillohet në disa faza në përputhje me të gjitha standardet. Prodhuesi përcakton në mënyrë të pavarur trashësinë e bojës, por brenda kornizës së kërkesave dhe standardeve.

 
 1. Së pari, fleta metalike është e galvanizuar në të dy anët. Kjo e mbron atë nga korrozioni në rast të dëmtimit të mundshëm të pikturës. Me ndihmën e elektricitetit statik, molekulat e zinkut mbulojnë metalin, duke formuar një shtresë të barabartë me një trashësi prej 5-10 mikronë.
 2. Pastaj sipërfaqja e trupit pastrohet dhe çreqet plotësisht. Për ta bërë këtë, trupi zhyten në një banjë me një agjent pastrues, pastaj spërkatet një zgjidhje e degretizimit. Pas shpëlarjes dhe tharjes, trupi është gati për hapin tjetër.
 3. Tjetra, trupi fosfatohet ose përgatitet. Kripërat e ndryshme të fosforit formojnë një shtresë kristaline fosfat metali. Një abetare e veçantë zbatohet gjithashtu në harqet e poshtme dhe të rrotave, e cila formon një shtresë mbrojtëse kundër goditjeve të gurit.
 4. Në fazën e fundit, zbatohet vetë shtresa e bojës. Shtresa e parë është bojë, dhe e dyta është llak, i cili jep shkëlqim dhe forcë. Në këtë rast, përdoret metoda elektrostatike, e cila bën të mundur aplikimin e një shtrese të barabartë.

Almostshtë pothuajse e pamundur të përsëritet një teknologji e tillë jashtë kushteve të fabrikës, prandaj, piktura artizanale (madje edhe me cilësi të lartë) ose lustrimi gërryes sigurisht që do të ndryshojë trashësinë e bojës, edhe pse nga jashtë kjo nuk mund të vërehet. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata që kërkojnë të blejnë një makinë të përdorur.

Fazat e pikturimit të trupit në punëtori

Pikturimi i plotë i trupit në një punëtori është kohë dhe kushton shumë. Shtë e nevojshme kur bojërat dëmtohen rëndë ose kur ngjyra ndryshon. Shumë më shpesh, kryhet piktura lokale e çdo elementi të dëmtuar.

 1. Në fazën e parë, sipërfaqja përgatitet. Të gjitha pjesët e panevojshme hiqen nga trupi (dorezat, veshjet, panelet dekorative, etj.). Zonat e dëmtuara nxirren jashtë, sipërfaqja pastrohet dhe degresohet.
 2. Hapi tjetër quhet përgatitje. Gjurmët e korrozionit hiqen nga sipërfaqja, trajtohen fosfati i zinkut ose tokat pasive. Sipërfaqja është lëmuar, një abetare dhe stuko aplikohen në zonat e dëmtuara. Stageshtë faza përgatitore që kërkon më shumë kohë dhe përpjekje.
 3. Në fazën e fundit, bojë dhe llak zbatohet duke përdorur një armë llak. Master aplikon bojën në disa shtresa, duke e lënë të thahet. Pastaj sipërfaqja është e llakuar dhe e lëmuar. Llak mbron bojën nga lagështia, rrezatimi ultraviolet dhe gërvishtjet e vogla.

Defektet dhe dëmtimet e mundshme

Pas pikturës, defekte të ndryshme mund të mbeten në sipërfaqe. Ato ndahen në llojet e mëposhtme:

 
 • shagreen - depresione që i ngjajnë lëkurës së veshur posaçërisht;
 • pikime - trashje valëzuese të formuara si rezultat i pikimit të bojës;
 • rrudhosje - palosje të shpeshta;
 • rreziqet - gërvishtjet nga gërryesi;
 • përfshirje - grimca të huaja në bojë;
 • hije të ndryshme - hije të ndryshme të bojës;
 • poret janë depresione të pikësuara.

Almostshtë pothuajse e pamundur të mbash ngjyrën e makinës në gjendje të përsosur për një kohë të gjatë. Faktorë të ndryshëm mund të rrezikojnë integritetin e tij. Shtë e vështirë të gjesh një makinë mbi dy vjeç pa dëmtuar pikturën.

Faktorët e mëposhtëm mund të ndikojnë në shtresën e bojës:

 • ndikimi në mjedis (shi, breshër, diell, ndryshime të papritura të temperaturës, zogj, etj.);
 • kimikate (reagens në rrugë, lëngje gërryese);
 • dëmtimi mekanik (gërvishtjet, goditjet e gurit, copëzat, pasojat e një aksidenti).

Shoferi duhet të ndjekë rregullat për t'u kujdesur për ngjyrën. Edhe fshirja me një leckë të thatë dhe të fortë lë gërvishtje të vogla në trup. Pastrimi agresiv dhe i shpeshtë gjithashtu nuk kalon pa u vënë re.

Si të vlerësohet cilësia

Për të matur cilësinë e bojës, përdoret një koncept i tillë si ngjitja. Metoda për përcaktimin e ngjitjes përdoret jo vetëm për trupat, por edhe për çdo sipërfaqe tjetër në të cilën zbatohet një shtresë e bojës.

Ngjitja kuptohet si rezistenca e bojës ndaj peeling, flaking dhe copëtimit.

Metoda për përcaktimin e ngjitjes është si më poshtë. Me ndihmën e një teh rroje, vendosen 6 prerje pingule dhe horizontale në sipërfaqe, e cila formon një rrjetë. Hapësira midis niveleve do të varet nga trashësia:

 • deri në 60 mikronë - interval 1 mm;
 • nga 61 në 120 mikronë - interval 2 mm;
 • nga 121 në 250 - interval 3 mm.

Piktura është prerë në metal. Pas aplikimit të rrjetës, shirita ngjitës ngjitet sipër. Pastaj, pasi të qëndroni për 30 sekonda, shiriti ngjitës del pa u tundur. Rezultatet e provës krahasohen sipas tabelës. E gjitha varet nga shkalla e flaking e shesheve. Ngjitja vlerësohet në pesë pikë. Në ngjitje zero, veshja duhet të mbetet e barabartë, pa lëkundje ose vrazhdësi. Kjo do të thotë që bojërat janë me cilësi të lartë.

 

Ekziston gjithashtu një mjet i veçantë për kryerjen e provës - një njehsor aderimi. Mund të caktoni një interval specifik dhe të vizatoni një rrjet në mënyrë të përshtatshme.

Përveç këtyre parametrave, bëhet edhe një dallim midis:

 • shkalla e shkëlqimit të pikturës;
 • niveli i fortësisë dhe rezistencës;
 • trashësia

Trashësia e veshjes së bojës

Për të matur trashësinë e bojës, përdoret një pajisje matëse trashësie. Lindin pyetje: pse duhet të dini trashësinë e bojës dhe çfarë duhet të jetë ajo për një makinë nga fabrika?

Kur blini një makinë të përdorur, matja e trashësisë së bojës mund të përcaktojë zonat e rilyera, duke identifikuar kështu gërvishtjet e kaluara dhe defektet që shitësi mund të mos ketë dijeni.

Trashësia e bojës matet në mikronë. Trashësia e fabrikës së pothuajse të gjitha makinave moderne është në intervalin prej 80-170 mikronë. Modele të ndryshme kanë parametra të ndryshëm, të cilat do t'i japim në tabelën më poshtë.

Çfarë duhet të merrni parasysh kur matni

Kur matni trashësinë e bojës, është e nevojshme të merren parasysh disa pika:

 1. Matjet duhet të bëhen në një sipërfaqe të pastër pa papastërti.
 2. Shifrat në tabelë ndonjëherë mund të ndryshojnë pak nga matjet aktuale. Për shembull, me një standard prej 100-120 μm, vlera tregon 130 µm në një zonë të caktuar. Kjo nuk do të thotë që pjesa është rilyrosur. Ky gabim është i pranueshëm.
 3. Nëse vlera është më e lartë se 190 mikronë, atëherë kjo pjesë është përpunuar me saktësi. Vetëm 1% e makinave premium kanë bojë më të trashë se 200 mikronë. Nëse vlera është 300 mikronë, atëherë kjo tregon praninë e stukoit.
 4. Matjet duhet të fillojnë nga çatia, pasi kjo zonë nuk është në rrezik dhe bojërat do të bëhen në fabrikë atje. Merrni vlerën që rezulton si origjinale dhe krahasoni me të tjerët.
 5. Duhet të kihet parasysh se edhe në një makinë të re, trashësia në zona mund të jetë e ndryshme. Kjo eshte normale. Për shembull, kapaku është 140 mikronë, dhe dera është 100-120 mikronë.
 6. Trashësia e elementeve të brendshëm zakonisht nuk i kalon 40-80 mikronë, pasi që këto sipërfaqe nuk kanë nevojë për mbrojtje shtesë nga gurët ose substancat agresive.
 7. Veçanërisht kontrolloni me kujdes ato pjesë të trupit që janë më të ndjeshme ndaj ndikimeve (parakolp, mbrojtës, dyer, etj.).
 8. Lustrimi ndryshon pak trashësinë, por vinili dhe filmat e tjerë mbrojtës mund të rrisin trashësinë me 100-200 mikronë.
🚀Më shumë për temën:
  Çfarë është sistemi i ftohjes së automjeteve me qark të dyfishtë?

Tabelat e trashësisë së bojës në makina të ndryshme

Tjetra, ne paraqesim tabelat e modeleve të makinave, vitet e prodhimit dhe trashësinë e bojës.

Acura, Alfa Romeo, Audi, BMW
MarkëModelVitet e prodhimit / trupitTrashësia e bojës, mikronët
ACURATLXPrill 2008105-135
MDXIII 2013125-140
RDXIII 2013125-140
Alfa RomeoGulietaII 2010170-225
Mit2008120-140
AUDIA12010 - Nëntor (I)125-170
Une2012 - nv (8V)120-140
Une2003–2013 (8P)80-100
S32012 - nv120-150
S3 Konvertueshme2012 - nv110-135
A42015 - nv (B9)125-145
A42007–2015 (B8)120-140
A42004–2007 (B7)100-140
A42001–2005 (B6)120-140
S42012 - nv125-145
RS42012 - nv120-140
A52007 - nv100-120
S52011 - nv130-145
RS5 i konvertueshëm2014 - nv110-130
A62011 - nv (Q)120-140
A62004–2010 (C6)120-140
RS62012 - nv110-145
A72010 - nv100-135
RS72014 - nv100-140
A82010 - nv (04)100-120
A82003–2010 (D3)100-120
A8L2013 - nv105-130
S82013 - nv110-130
Q32011 - nv115-140
RS Q32013 - nv110-140
Q52008 - nv125-155
SQ52014 - nv125-150
Q72015 - nv120-160
Q72006-2015100-140
TT2014 - nv100-115
TT2006-2014105-130
A4 gjithandej2009 - nv120-150
BMW1 be2011 - nv (F20)120-140
1 be2004–2011 (E81)100-140
2 be2014 - nv105-140
3 be2012 - nv (F30)120-130
3 be2005–2012 (F92)110-140
3 be1998–2005 (E46)120-140
4 be2014 - nv115-135
4 bëhu cabrio2014 - nv125-145
5 be2010 - nv (F10)90-140
5 be2003–2010 (E60)130-165
5 be1995–2004 (E39)140-160
6 be2011 - nv (F06)120-145
6 be2003–2011 (E63)120-145
7 be2008–2015 (F01)100-130
7 be2001–2008 (E65)120-160
6T2014 - nv160-185
Ml2011 - nv (F20-F21)110-135
M22015 - nv105-140
M32011 - nv105-135
M42014 - nv100-130
MS2010 - nv90-140
M62011 - nv100-130
X-12009–2015 (E84)115-130
X-32010 - nv (F25)120-130
X-32003–2010 (E83)90-100
X-3M2015 - nv100-120
X-42014 - nv120-130
X-52013 - nv (F15)100-125
X-52006–2013 (E70)140-160
X-51999–2006 (E53)110-130
X-62014 - nv (F16)120-165
X-62008–2014 (E71)110-160
X-5M2013 - nv (F85)115-120
X-5M2006–2013 (E70)140-160
X-6M2014 - nv (F86)120-165
X-6M2008–2014 (E71)110-160
Z-42009 - e re (E89)90-130
Brilliance, BYD, Cadillac, Changan, Chery, Chevrolet, Chrysler, Citroen
MarkëModelVitet e prodhimit / trupitTrashësia e bojës, mikronët
SHKURTESIH2302014 - nv185-220
H230 Hatchback2015 - nv165-195
H5302011 - nv80-125
V52014 - nv170-190
BYDF32006-201490-100
KADILLACATS2012 - nv115-160
BL52005-2010110-150
as2014 - nv105-160
as2007-2014115-155
as2003-2007120-150
Shkallëzim2015 - nv140-150
Shkallëzim2006-2015135-150
Shkallëzim2002-2006120-170
SRX2010 - nv125-160
SRX2004-2010110-150
NDRYSHOEado2013 - nv130-160
CS 352013 - nv160-190
Reaton2013 - nv120-140
QESHERIAShpërblim2011 - Nëntor (A13)100-125
Shumë2011 - Nëntor (A13)100-125
IndiS2011 - nv (S180)120-140
Mijë Sedan2010 - Nëntor (A3)90-120
mil2010 - Nëntor (A3)90-120
Bonusi 32014 - Nëntor (A19)110-130
Arizzo2014 - nv105-140
amulet2003–2013 (A15)110-120
TIGO2006–2014 (T11)120-140
Ju 52014 - nv110-130
CHEVROLETCamaro2013 - nv190-220
Xhaketë sportive gjurmësh2013 - nv115-140
Kaloj2008 - nv155-205
Silverado2013 - nv120-140
Tahoe2014 - nv120-145
Tahoe2006-2014160-180
Ndjekës2015 - nv115-150
Frymë2010-2015115-130
Epica2006-201290-100
Laceti2004-2013110-140
Lanos2005-2009105-135
Aveo2012 - nv150-170
Aveo2006-201280-100
kryq2009-2015135-165
Kobalt2013 - nv115-200
Captiva2005-2015115-140
Niva2002 - nv100-140
Orlando2011-2015115-140
Rezzo2004-201080-130
KRIZLER300C2010 - nv120-150
300C2004-2010160-170
Grand Voyager2007 - nv155-215
PT - kryqëzor2000-2010120-160
LIMONIC4 picasso2014 - nv120-140
C4 picasso2007-2014110-130
I kërcyer2007 - nv110-135
Bluzë2007 - nv105-120
Berlingo2008-2015120-150
Berlingo2002-2012110-140
C3 picasso2009 - nv85-100
Xsara picasso2000-201075-120
Kryqëzim C42012 - nv105-125
C-Elysee2013 - nv105-145
C - Kryqëzues2007-201355-90
Sedan C42011 - nv105-125
DS32010-201590-150
DS42012-2015115-145
C12005-2015110-130
C22003-2008120-140
C32010 - nv90-120
C32002-200990-120
C42011 - nv125-150
C42004-201175-125
C52007 - nv110-130
C52001-2008110-140
Daewoo, Datsun, Dodge, Fiat, Ford, Geely, Great Wall, DFM, FAW, Haval
MarkëModelVitet e prodhimit / trupitTrashësia e bojës, mikronët
DAEWOONexia2008-2015105-130
Ngjyra2000-2015100-110
Gentra2013 - nv115-140
Lanos1997-2009105-135
DATSUNnë Do2014 - nv105-125
mi Do2015 - nv105-125
DODGEKalibër2006-2012120-160
Karavan2007 - nv150-180
FIATE bardhe2004-2012115-130
Pikë2005-2015110-120
Doblo2005-2014105-135
Ducato2007 - nv85-100
5002007 - nv210-260
Fremont2013 - nv125-145
Skudo2007 - nv90-120
FORDFocus 32011 - nv120-140
Focus 22005-2011110-130
Focus 11999-2005110-135
Fokusimi ST2012 - nv105-120
Festë2015 - i ri (MK6 RUS)120-150
Festë2008–2013 (MK6)110-140
Festë2001–2008 (MK5)85-100
Bashkim2002-201275-120
Eko - Sport2014 - nv105-125
Escape2001-2012105-145
Eksplorues2011 - nv55-90
Eksploroni Sportin2011 - nv105-125
Mondeo2015 - nv90-150
Mondeo2007-2015115-145
Mondeo2000-2007110-130
Rebel2000-2010120-140
C-Max2010 – n.v90-120
C-Max2003-201090-120
S-Max2006-2015125-150
Kashta e Kumtrit2006-201575-125
Kuga2013 - nv110-130
Kuga2008-2013110-140
Buzë2013-2015105-130
Endacak2012-2015100-110
Endacak2006-2012115-140
Leje me porosi105-135
kaloj2014 - nv105-125
kaloj2000-2014105-125
Kaloni i lidhjes2002-2013120-160
Tourneo2000-2012150-180
Tourneo me porosi2013 - nv115-130
Tourneo Connect2002-2013110-120
XHELISHTEmgrand x72013 - nv105-135
Emgrand ec72009 - nv85-100
MK2008-2014210-260
GC5 RV2014125-145
Otaka2005 - nv90-120
Gc62014 - nv120-140
Murit të MadhWingle 5 i ri2007 - nv80-115
M42013 - nv110-140
H5 i ri2011 - nv90-105
H6 AT2013 - nv135-150
rri pezull2005-2010130-150
DFMI pasur2014 - nv60-125
V252014 - nv80-105
Sukses2014 - nv80-105
Kryq H302014 - nv115-130
S302014 - nv105-125
AX72014 - nv105-125
FAWV52013 - nv95-105
Besturn B502012 - nv100-120
Bestum X802014 - nv115-140
Besturn B702014 - nv125-150
HAVALH82014 - nv170-200
H62014 - nv115-135
H22014 - nv120-140
H92014 - nv190-220
Kuga2013 - nv110-130
Kuga2008-2013110-140
🚀Më shumë për temën:
  Shenjat e Transmetimit dhe Çfarë të Bëni
Honda, Hyundai, Infinity, Jaguar, Jeep, KIA, Lada (VAZ), Land Rover, Rover, Lexus, Lincoln, Lifan, Mazda
MarkëModelVitet e prodhimit / trupitTrashësia e bojës, mikronët
HONDAAkord2013-2015130-150
Akord2008-2013155-165
Akord2002-2008130-145
CR-V2012 - nv95-125
CR-V2007-201280-100
CR-V2002-200790-120
Qytetar2012 - nv110-130
Qytetar2006-201290-130
Qytetare 4D2006-2008115-140
Qytetar2000-2006100-130
Turne kryq2011-2015110-140
I aftë2001-200885-100
Xhaz2002-201285-100
Arie110-115
Legjendë2008-2012120-160
Pilot2006-2015110-135
HYUNDAITheks2006-2015110-130
Elantra2006-2015110-135
Elantra2012 - nv105-120
Elantra2015 - i ri (MK6 RUS)120-150
Sonatë2008–2013 (MK6)110-140
Sonata NF2001–2008 (MK5)85-100
Sonatë2002-201275-120
Equus2014 - nv105-125
dinjitet2001-2012105-145
Gjenezë2011 - nv55-90
Gjenezë2011 - nv105-125
Getz2015 - nv90-150
matricë2007-2015115-145
Santa Fe Classic2000-2007110-130
Santa Fe2000-2010120-140
Santa Fe2010 - nv90-120
Solaris2003-201090-120
Solaris2006-2015125-150
Grand Santa Fe2006-201575-125
Starex2013 - nv110-130
Tucson2008-2013110-140
Tucson i ri2016 - nv90-120
Veloster2012 - nv105-130
i202008-2016100-120
i302012 - nv95-120
i302007-2012100-130
i402012 - nv105-140
ix352010 - nv105-125
INFINITIQX70 / FX372008 - nv95-130
QX80 / QX562010 - nv115-145
QX50 / EX252007 - nv115-125
Q502013 - nv130-140
QX602014 - nv120-140
FX352002-2008110-120
JAGUARTipi F2013 - nv95-130
Lloji S1999-2007130-180
X-Tipi2001-2010100-126
XE2015 - nv115-150
XF2007-2015120-145
XJ2009 - nv85-125
JEEPBusull2011 - nv125-145
Cherokee2014 - nv90-120
Cherokee2007-2013120-140
Cherokee Grand2011 - nv80-115
Cherokee Grand2004-2010110-140
Rubikonin2014 - nv90-105
grindavec2007 - nv135-150
AKICeed2012 - nv100-130
Ceed2006-2012115-125
Ceed GT2014 - nv105-125
Cerato2013 - nv105-140
Cerato2009-2013100-140
Optima2010-2016115-130
për Ceed2007-2014110-125
pikante2011 - nv95-120
Mohave2008 - nv110-130
Kuorizmat2013 - nv150-180
Rio2005-2011105-125
Rio2011 – n.v100-130
Spectra2006-2009125-160
sportive2015 - nv100-135
sportive2010-201595-120
sportive2004-2010100-140
Sorento2009-2015115-120
Sorento2002-2009115-150
Sorento Prime2015 - nv180-200
Shpirt2014 - nv100-120
Shpirt2008-2014115-135
Eja2011 - nv105-125
VAZ Lada21072014 - nv120-140
21092002-2008110-120
21102013 - nv95-130
21121999-2007130-180
2114-152001-2010100-126
Priores2015 - nv115-150
Largus2007-2015120-145
kalina2009 - nv85-125
Kalina 22011 - nv125-145
Kalina Sport2014 - nv90-120
Kryqi i Kalinës2007-2013120-140
Kryqi i largusit2011 - nv80-115
Grant2004-2010110-140
Grant Sport2014 - nv90-105
Granta Hatchback2007 - nv135-150
4X4 Niva 3d2012 - nv100-130
4X4 Niva 5d2006-2012115-125
Vesta2014 - nv105-125
Me rreze X2013 - nv105-140
LAND ROVERFreelander2009-2013100-140
Zbulim2010-2016115-130
Zbulim2007-2014110-125
Zbulimi Sport2011 - nv95-120
Rreth Ranger2008 - nv110-130
RangeRoverVogue2013 - nv150-180
Herët Rover Sport2005-2011105-125
Range Rover SVR2013 - nv130-170
Reange Rover Evogue2011 - nv135-150
ROVERModeli 751999-2004130-150
LEXUSСТ200 orë2011 - nv145-175
ES2006 - nv140-145
GS2012 - nv160-185
GS2005-2012120-160
GX2002 - nv125-150
IS2013 - nv150-185
IS2005-2013170-190
IS1999-2005110-120
LS2000 - nv125-150
LX1999-2005140-145
NX2014 - nv135-165
RX2009-2015115-150
RX2003-2009140-145
RX E re2016 - nv125-135
LINCOLNLundërtar110-130
LS2004-2010119-127
lifanX602012 - nv85-105
Me buzeqeshje2011 - nv95-110
Celiya2014 - nv75 * 100
Solano2010 - nv95-110
Cebra2014 - nv90-110
MAZDA22007-2014115-125
32012 - nv100-130
32006-2012115-125
32014 - nv105-125
52013 - nv105-140
52005-201080-100
62012 - nv80-110
62007-2012110-130
62002-2007100-140
CX-52011 - nv100-120
CX-72006-201285-120
CX-92007-201690-120
Haraç2000-200785-120
Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Saab, Seat, Skoda
MarkëModelVitet e prodhimit / trupitTrashësia e bojës, mikronët
Mercedes-BenzNje klase2012 – n.v (w176)90-130
Nje klase2004–2012 (w169)90-115
Klasa B2011 – n.v (w246)90-115
Klasa B2005–2011 (W245)90-110
Klasa C2014 – n.v (w205)120-140
Klasa C2007–2015 (W204)110-170
Klasa C2000–2007 (W203)110-135
Klasa CL2007–2014 (C216)100-140
Klasa CL1999–2006 (C215)115-140
CLA - Klasse2013 - sot (С117)100-130
CLS - Klasse2011 - sot (W218)110-140
CLS - Klasse2004 - sot (C219)115-130
CLK - Klasa2002–2009 (W209)120-140
E - Klasa2009–2016 (W212)110-140
E - Klasa2002–2009 (W211)230-250
Kupa E - Klasse2010 - sot (C207)110-130
Klasa G1989 - sot (W463)120-140
GLA - Klasa2014 – n.v90-120
GL - Klasa2012 - sot (X166)90-100
GL - Klasa2006–2012 (X164)120-140
GLE - Klasa2015 – n.v120-150
Coupe e klasit WI2015 – n.v120-150
Klasa GLK2008–2015 (X204)135-145
GLS - Klasa2016 – n.v120-140
Klasa ML2011–2016 (W166)100-135
Klasa ML2005–2011 (W164)100-130
Klasa ML1997–2005 (W-163)110-140
Klasa S2013 - sot (W222)110-120
S - klasë2005–2013 (W221)80-125
Klasa S1998–2005 (W220)110-140
Klasa SL2011 – n.v (R231)105-120
Vito2014 - sot (W447)100-130
Sprinter Classic2003 – n.v90-100
Vrapues i shpejtë2008 – n.v80-100
MINIPejsmani2012 – n.v115-130
Vozaxhi2006-2014105-115
Coupe2011 – n.v95-120
Udhëtar2012 – n.v90-110
fshatar2010 – n.v100-120
MITSUBISHIASX2015 – n.v100-135
Carisma2010-201595-120
kolt2004-2010100-140
12002009-2015115-120
L200 E re2002-2009115-150
Hidhe 92003-2007100-120
Hidhe X2007 – n.v95-120
Jabanxhi2008-2014115-135
Outlanderxl2011 – n.v105-125
Samurai i huaj2014 – n.v120-140
Pajero2002-2008110-120
Sport Pajero2013 – n.v95-130
NISSANAlmera2013 - sot (G15)130-150
Almera2000-2006 (N16)100-130
Almera klasike2006-2013120-140
Bluebird Sylphy140-160
Juke2010-2016115-135
Mikra2003–2010 (K13)100-120
Murano2008–2016 (Z51)95-110
Murano2002–2008 (Z50)105-160
Navara2005–2015 (D40)120-135
shënim2005-2014110-140
Udhëçelës2014 – n.v100-120
Udhëçelës2004-2014135-175
Patrullë2010 – n.v110-115
Patrullë1997-201080 100
Primera2002–2007 (P12)90-110
Qashqai2013 - sot (J11)100-120
Qashqai2007–2013 (J10)110-135
Qashqai +22010-2013110-140
Qendra2012 – n.v100-120
Teana2014 – n.v100-130
Teana2008-2014110-135
Teana2003-2008110-130
Terrano2014 – n.v115-155
Tiida2004-2014120-140
Tiida e Re2015 – n.v100-110
X-Shteg2015 – n.v100-130
X-Shteg2007-2015105-130
GTR2008 – n.v170-185
OPELAstra OPCJ 2011–2015120-155
Astra GTCJ 2011–2015115-140
Shenja OPCUnë 2013–2015105-150
Shenja SWUnë 2013–201590-130
GarëD 2010–2014115-120
Zafira2005–2011115-120
shenjëUnë 2008–2015100-140
meriva2010–2015125-140
AstraH 2004-2015110-157
Astra SWJ 2011–2015120-160
Sedan AstraJ 2011–2015110-130
Moka2012-2015110-130
Zafira tourerC 2012-201595-135
VectraC 2002-2008110-160
Antara2006-2015100-140
omega2008100-112
PEUGEOT1072005-201490-120
2061998-2006130-150
206 Sedan1998-2012120-152
2072006-2013119-147
2082013 – n.v165-180
20082014 – n.v140-160
3012013 – n.v105-130
3072001-2008108-145
3082008-2015100-120
308 I ri2015 – n.v110-160
30082009 – n.v100-145
4072004-2010100-120
4082012 – n.v100-115
40082012-201660-100
5082012 – n.v110-150
partner2007 – n.v100-120
Ekspert2007 – n.v95-115
RCZ2010 – n.v115-145
PORSCHEBoksieri s2012-2016 (981)95-116
Cayene2010 - sot (988)120-140
Cayene2002-2010 (955)120-140
Macan2013 – n.v116-128
Panamera2009 – n.v110-140
RENAULTLogan2014 – n.v130-155
Logan2004-2015120-150
Sandero2014 – n.v130-155
Sandero2009-2014110-130
Shkalla e Sandero2010-2014145-160
Megan2009 – n.v125-145
Megan2003-2009115-135
Megan RS2009 – n.v170-240
Fluence2010 – n.v130-155
Clio2005-2012130-150
simbol2008-201290-120
Laguna2007-2015130-160
Koleos2008-2015130 - 150
përparëse2011 – n.v130-165
SAAB9-32002-2012110-130
9-51997-2010130-150
SEATLeonIII 2013130 - 145
Leon STIII 2013170 200-
Leon cupraII 2009130-160
AlhambraII 2010140-155
IbizaPrill 2012105-130
SKODAFabia2007-2015130-155
Octavia2013 – n.v160-190
Octavia2004-2013160-180
I shpejtë2012 – n.v160-193
Dhoma e dhomave2006-2015110-130
yeti2009 – n.v140-180
madhështor2015 – n.v125-150
madhështor2008-2015110-140
🚀Më shumë për temën:
  Si ta ndryshoni montimin e kutisë së shpejtësisë?
Ssang Yong, Subaru, Suzuki, Tesla, Toyota, Volkswagen, Volvo, ГАЗ, УАЗ
MarkëModelVitet e prodhimit / trupitTrashësia e bojës, mikronët
SsangYongAksioni2010 – n.v110-140
Kiron2005 – n.v100-110
Rexton2002 – n.v120-150
SUBARUBRZ2012-2016110-160
pylltar2013 – n.v100-140
pylltar2008-2013105-140
Parti2012 – n.v110-140
Parti2005-2012125-140
WRX2014 – n.v85-130
WRX STI2005-2014115-150
Trashëgim2009-2014110-140
Trashëgim2003-2009110-115
Outback2015 – n.v110-130
Outback2009-2014115-130
XV2011 – n.v110-155
TriBeCa2005-2014140-170
SUZUKISX42006-2016120-135
SX4 E re2013 – n.v115-125
I shpejtë2010-2015115-135
Vitara2014 – n.v90-120
Grand vitara2005 – n.v95-120
Hap me levë1998 – n.v100-130
spërkatje2008-201590-115
TESLAModel S2012 – n.v140-180
TOYOTAAlphard2015 – n.v100-140
Alphard2008-2014105-135
Auris2012 - sot (E160)100-130
Auris2007–2012 (E140)115-130
Avensis2009–2015 (T260)80-120
Avensis2003–2009 (T240)80-110
celica1999–2006 (T230)120-145
Camry2011 - sot (XV50)120-145
Camry2006–2011 (XV40)125-145
Camry2001–2006 (XV30)120-150
kurorë e lules2013 - sot (E170)100-130
kurorë e lules2006–2013 (E150)90-110
kurorë e lules2001–2007 (E120)100-130
Corolla Hatchback2010 – n.v110-140
Corolla Verso2005 – n.v100-110
Rexton2002 – n.v120-150
GT862012-2016110-160
Hilux2013 – n.v100-140
Malësor2008-2013105-140
Malësor2007–2014 (U40)135-150
Land Cruiser 1001997-2007110-135
Land Cruiser 2002007 – n.v120-160
Land Cruiser Prado 1202002-200980-110
Land Cruiser Prado 1502009 – n.v110-135
Prius2009-201580-110
Prius2003-2009110-120
Rav 42013 – n.v115-140
Rav 42006-201380-110
Rav 42000-200580-100
Mundi2009 – n.v120-160
anë e prapme2012 – n.v175-210
Yaris2005-201180-95
bojë e verdheme115-125
Fatbardh110-125
VolkswagenAmarok2010 – n.v115-135
Brumbull2013 – n.v150-220
bora1998-2005120-145
Caravelle2009-2015105-135
Golf2013 - sot (MkVII)100-130
Golf2009–2012 (MkVI)80-120
Golf2003–2009 (MkV)120-140
Golf1997–2003 (MkIV)120-140
Golf Pluse2009-2014120-140
Jetta2011 - sot (MkVI)140-155
Jetta2005–2011 (MkV)120-140
Multivan2015 – n.v90-135
Passat2015 - sot (B8)180-220
Passat2011–2016 (B7)110-130
Passat2005–2011 (B6)120-140
CC e kaluara2008 – n.v120-130
Scirocco2009-2016125-145
Kuti çaji2013115-130
Polo2014110-130
Sedan polo 
Tiguan2011190-220
Hibrid Touareg2014180-200
Touareg2013130-215
Touran 
Transportues 
Shandan 
VolvoC302013105-140
S40 
V40 
V50 
S602003110-130
S60II 201195-115
V70 
S802013105-140
XC602013115-135
XC702013105-140
XC902013115-135
GAZCyber200890-105
31105200680
i zi 
gazelë 
Gazela Tjetra 
UAZGjuetar 
Patriot 

Këshilla për kujdesin

Mesatarisht, prodhuesi jep një garanci 3-vjeçare për bojën, por ka shumë nuanca që mund të mos bien në këto kushte. Prandaj, duhet të kujdeseni siç duhet për veshjen. Kështu që do të zgjasë shumë. Këtu janë disa këshilla:

 • mos e fshij papastërtinë e thatë me një leckë të thatë;
 • mos e lini makinën nën diell për një kohë të gjatë, drita ultraviolet ka një efekt të dëmshëm në bojë, ajo zbehet;
 • farat e plepit lëshojnë rrëshirë, e cila gërryen bojën kur nxehet, mos vendosni një makinë nën plepa;
 • Mbetjet e pëllumbave janë shumë kaustike dhe gjithashtu gërryen bojën;
 • më shpesh vendosni një lustër mbrojtëse siç është xhami i lëngshëm, kjo do të krijojë një shtresë shtesë;
 • mos përdorni shpesh lustrim gërryes, pasi kjo heq disa mikronë të veshjes;
 • përdorni automjetin me kujdes, mos e gërvishtni me degë, etj.

Piktura, si trupi, është një nga elementët më të shtrenjtë të një makine. Gjendja e bojës mund të tregojë shumë për makinën. Matja e saktë e trashësisë dhe vlerësimi i gjendjes së bojës do të ndihmojë në përcaktimin e blerjes së një makine të përdorur.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Trupi i makinës » Cila është ngjyrosja e një makine dhe cila është trashësia e saj në modele të ndryshme

Shto një koment