injektorët e karburantit
 

Përmbajtje

Injektorët e një motori makine janë një nga elementët kryesorë të sistemit të furnizimit me energji të një motori me injeksion dhe naftë. Gjatë operimit, hundët bllokohen, rrjedhin, dështojnë. Lexoni për më shumë detaje.

Çfarë është hunda

Injektorët e karburantit ICE

Injektori është një pjesë integrale e sistemit të karburantit të motorit që furnizon me karburant cilindrat në një kohë të caktuar në një sasi të caktuar. Injektorët e karburantit përdoren në motorët me naftë, injeksion dhe mono-injeksion. Sot ka disa lloje grykash që ndryshojnë rrënjësisht nga njëra-tjetra. 

Vendndodhja dhe parimi i punës

injektorët

Sipas llojit të sistemit të karburantit, injektori mund të vendoset në disa vende, përkatësisht:

 
 • Injeksioni qendror është një mono-injektor, që do të thotë që sistemi i karburantit përdor vetëm një injektor, të montuar në shumëzuesin e marrjes, pak para valvulës së mbytjes. Shtë një lidhje e ndërmjetme midis karburatorit dhe një injektori të plotë;
 • injeksion i shpërndarë - injektor. Injektori është instaluar në kolektorin e marrjes dhe përzihet me ajrin që hyn në cilindër. Isshtë shënuar për funksionim të qëndrueshëm, për shkak të faktit se karburanti lan valvulën e hyrjes, është më pak e prirur për ndotje me depozitat e karbonit;
 • injeksion direkt - injektorët montohen direkt në kokën e cilindrit. Më parë, sistemi ishte përdorur vetëm në motorët me naftë, dhe nga vitet '90 të shekullit të kaluar, inxhinierët e automjeteve filluan të testojnë injeksionin direkt në një injektor, duke përdorur një pompë të karburantit me presion të lartë (pompë e karburantit me presion të lartë), e cila rezultoi në rritje të energjisë dhe efikasitetit në krahasim me injeksionin e shpërndarë. Sot, injeksioni direkt përdoret gjerësisht, veçanërisht në motorët me turbo.

Qëllimi dhe llojet e grykave

injeksion direkt

Injektori është pjesa që injekton karburantin në dhomën e djegies. Strukturisht, është një valvul solenoid që kontrollohet nga një njësi elektronike e kontrollit të motorit. Në hartën e karburantit ECU, vlerat përcaktohen, varësisht nga shkalla e ngarkesës së motorit, koha e hapjes, koha në të cilën gjilpëra e injektorit mbetet e hapur dhe sasia e karburantit të injektuar përcaktohet. 

🚀Më shumë për temën:
  Winches automotive: llojet, qëllimet, kriteret e përzgjedhjes

Grykë mekanike

grykë mekanike

Injektorët mekanikë u përdorën ekskluzivisht në motorët me naftë, dhe ishte me ta që filloi epoka e motorit klasik me naftë me djegie të brendshme. Dizajni i një hunde të tillë është i thjeshtë, siç është parimi i funksionimit: me arritjen e një presioni të caktuar, gjilpëra hapet.

"Karburant me naftë" furnizohet nga rezervuari i karburantit në pompën e injektimit. Në pompën e karburantit, gjenerohet presion dhe lënda djegëse naftë shpërndahet përgjatë vijës, pas së cilës një pjesë e "naftës" nën presion hyn në dhomën e djegies përmes hundës, pasi presioni mbi gjilpërën e hundës zvogëlohet, ajo mbyllet. 

 

Dizajni i hundës është banally i thjeshtë: një trup, brenda të cilit është montuar një gjilpërë me një llak, dy burime.

Injektorët elektromagnetikë

grykë elektromagnetike

Injektorë të tillë janë përdorur në motorët me injeksion për mbi 30 vjet. Në varësi të modifikimit, injeksioni i karburantit kryhet në mënyrë pikësore ose shpërndahet mbi cilindër. Ndërtimi është shumë i thjeshtë:

 • strehim me një lidhës për lidhjen me një qark elektrik;
 • mbështjellja e ngacmimit të valvulave;
 • spirancë elektromagneti;
 • pranverë mbyllëse;
 • gjilpërë, me llak dhe hundëz;
 • unaza vulosëse;
 • rrjetë filtri.

Parimi i funksionimit: ECU dërgon një tension në mbështjelljen e ngacmimit nga motori, duke krijuar një fushë elektromagnetike që vepron në gjilpërë. Në këtë moment, forca e sustës dobësohet, armatura tërhiqet, gjilpëra ngrihet, duke liruar hundën. Valvula e kontrollit hapet dhe karburanti hyn në motor në një presion të caktuar. ECU përcakton momentin e hapjes, kohën në të cilën valvula mbetet e hapur, dhe momentin kur gjilpëra mbyllet. Ky proces përsërit të gjithë funksionimin e motorit me djegie të brendshme, të paktën 200 cikle ndodhin në minutë.

Grykë elektro-hidraulike

grykë elektro-hidraulike

Përdorimi i injektorëve të tillë kryhet në motorët me naftë me një sistem klasik (pompë injeksioni) dhe Common Rail. Gryka elektro-hidraulike përbëhet nga përbërësit e mëposhtëm:

 • hundë me një gjilpërë mbyllëse;
 • pranverë me një piston;
 • dhoma e kontrollit me mbytje të gazit;
 • mbytja e kullimit;
 • dredha ngacmimi me lidhës;
 • montim i hyrjes së karburantit;
 • kanali i kullimit (kthimi).

Skema e punës: cikli i hundës fillon me një valvul të mbyllur. Ekziston një piston në dhomën e kontrollit, mbi të cilën vepron presioni i karburantit, ndërsa gjilpëra e mbylljes "ulet" fort në sedilje. ECU furnizon tensionin në mbështjelljen e fushës dhe karburantit i jepet injektorit. 

🚀Më shumë për temën:
  Sa shpenzojnë në fakt EV-të më të njohura?

Gryzat piezoelektrike

piezo injektor

Përdoret ekskluzivisht në njësitë naftë. Sot, dizenjimi është më progresori, pasi gryka piezo siguron dozimin më të saktë, këndin e spërkatjes, përgjigjen e shpejtë, si dhe spërkatjen e shumëfishtë në një cikël. Gryka përbëhet nga të njëjtat pjesë si ajo elektro-hidraulike, por përveç kësaj ka elementët e mëposhtëm:

 
 • element piezoelektrik;
 • dy pistona (valvula e ndërrimit me sustë dhe shtytës);
 • valvula;
 • pllaka e mbytjes.

Parimi i funksionimit zbatohet duke ndryshuar gjatësinë e elementit piezoelektrik kur voltazhi zbatohet në të. Kur aplikohet një impuls, elementi piezoelektrik, duke ndryshuar gjatësinë e tij, vepron në pistonin e shtytësit, valvula e kalimit është ndezur dhe karburantit furnizohet në kullues. Sasia e karburantit me naftë të injektuar përcaktohet nga kohëzgjatja e furnizimit të tensionit nga ECU. 

Metodat e pastrimit për injektorët

grykë pastrimi

Injektorët e karburantit bllokohen gjatë punës. Kjo është për shkak të karburantit me cilësi të ulët, si dhe zëvendësimit në kohë të filtrit të imët dhe të trashë të karburantit. Më pas, performanca e hundës zvogëlohet, dhe kjo është e mbushur me një rritje të temperaturës në dhomën e djegies, që do të thotë që pistoni së shpejti do të konsumohet. 

Mënyra më e lehtë për të shpëlarë hundët e shpërndara të injeksionit, pasi është më e lehtë për t'i çmontuar ato për pastrim me cilësi të lartë në stendë, ndërsa është e mundur të përafrohet xhiroja dhe këndi i spërkatjes. 

Pastrimi me lëng larës tip Wynns në stendë. Gryzat janë instaluar në një stendë, një lëng derdhet në rezervuar, të paktën 0.5 litra, gryka e secilës grykë është zhytur në balonë me një ndarje në ml, e cila ju lejon të kontrolloni performancën e grykave. Mesatarisht, pastrimi zgjat 30-45 minuta, pas së cilës unazat O në hundë ndryshohen dhe ato instalohen në vendin e tyre. Frekuenca e pastrimit varet nga cilësia e karburantit dhe diapazoni i zëvendësimit të filtrit të karburantit, mesatarisht çdo 50 km. 

Pastrim i lëngshëm pa çmontim. Një sistem i lëngshëm është i lidhur me shinën e karburantit. Zorra përmes së cilës do të furnizohet lëngu pastrues është e lidhur me shinën e karburantit. Përzierja furnizohet nën një presion prej 3-6 atmosferash, motori funksionon mbi të për rreth 30 minuta. Metoda është gjithashtu efektive, por nuk ka mundësi të rregullimit të këndit të spërkatjes dhe produktivitetit. 

🚀Më shumë për temën:
  Filmat më të mirë të makinave në historinë e kinemasë [Pjesa 1]

Pastrimi me shtuesin e karburantit. Metoda shpesh kritikohet pasi efektiviteti i përzierjes së aditivit detergjent me karburant është i dyshimtë. Në fakt, kjo funksionon në rast se hundët nuk janë bllokuar ende, si një masë parandaluese - një mjet i shkëlqyeshëm. Së bashku me injektorët, pompa e benzinës pastrohet, grimcat e vogla shtyhen përmes linjës së karburantit. 

Pastrim tejzanor. Metoda funksionon vetëm kur hiqni injektorët. Një stendë e veçantë është e pajisur me një pajisje tejzanor, efektiviteti i së cilës është provuar. Pas pastrimit, depozitat e katranit hiqen, të cilat nuk do të lahen nga asnjë lëng larës. Gjëja kryesore është të mos harroni të ndryshoni rrjetën e filtrit nëse hundët tuaja janë naftë ose injeksion direkt me injeksion. 

Mos harroni se pas pastrimit të injektorëve, këshillohet të zëvendësoni filtrin e karburantit, si dhe filtrin e trashë që është instaluar në pompën e gazit. 

Pyetje dhe Përgjigje:

Cilat janë injektorët e motorit? Është një element strukturor i sistemit të karburantit të automjetit që siguron shpërndarjen e matur të karburantit në kolektorin e marrjes ose drejtpërdrejt në cilindër.

Cilat lloje të grykave ekzistojnë? Injektorët, në varësi të llojit të motorit dhe sistemit elektronik, mund të jenë mekanikë, elektromagnetikë, piezoelektrikë, hidraulikë.

Ku janë grykat në makinë? Varet nga lloji i sistemit të karburantit. Në një sistem të shpërndarë të karburantit, ato janë instaluar në kolektorin e marrjes. Në injeksion të drejtpërdrejtë, ato instalohen në kokën e cilindrit.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Çfarë është injektori: pajisja, pastrimi dhe inspektimi

Shto një koment