Kini kujdes: rreziku i planifikimit të ujit rritet në vjeshtë

Përmbajtje

Vera do të kthehet normalisht në vjeshtë shumë shpejt. Do të errësohet herët në mbrëmje dhe do të bjerë shi më shpesh. E gjithë kjo rrit rrezikun për shoferët, pasi uji ruhet në gropa, gjë që nuk ka kohë të thahet. Prandaj, rreziku i planifikimit të ujit rritet, gjë që shpesh çon në aksidente rrugore.

Le të kujtojmë se cili është ky efekt

Aquaplaning ndodh kur një jastëk uji formohet nën gomë. Në këtë rast, modeli i shkeljes nuk mund të përballet me ujin midis gomës dhe rrugës. Prandaj, goma humbet kapjen dhe shoferi nuk mund të kontrollojë më automjetin. Ky efekt mund të befasojë edhe shoferin më me përvojë, pasi, për fat të keq, është e pamundur të parashikohet shfaqja e një efekti të tillë. Për të zvogëluar rrezikun, ekspertët rekomandojnë disa gjëra themelore.

Kini kujdes: rreziku i planifikimit të ujit rritet në vjeshtë

Këshilla të ekspertëve

Gjëja e parë është të kontrolloni gjendjen e gomës. Tekniikan Maailma publikoi një provë të gomave të reja dhe të konsumuara në maj 2019 (si sillen në të njëjtat kushte). Sipas të dhënave të marra, gomat e vjetra (vizatimi jo më i thellë se 3-4 mm) tregojnë kapje dukshëm më të keqe në asfaltin e lagur, krahasuar me një gomë të re verore (thellësia e vizatimit 7 mm).

Në këtë rast, efekti u shfaq në 83,1 km / orë. Gomat e konsumuara humbën kontrollin në të njëjtën pistë me pak më shumë se 61 km / orë. Trashësia e jastëkut të ujit në të dy rastet ishte 100 mm.

Kini kujdes: rreziku i planifikimit të ujit rritet në vjeshtë

Për të zvogëluar rrezikun e futjes në këtë lloj situate të rrezikshme, duhet të ndryshoni gomën kur modeli është më pak se 4 mm. Disa modifikime të gomave janë të pajisura me një tregues të konsumimit (DSI). Kjo e bën më të lehtë për të kontrolluar thellësinë e modelit të gomës. Shënimi tregon se sa është konsumuar goma dhe kur vjen koha për zëvendësimin e saj.

Sipas ekspertëve, distanca më e shkurtër e ndalimit të një gome të re në një zonë të lagur nuk duhet të ngatërrohet me prirjen e produktit për planifikimin e ujit.

Shënimi i gomave

“Kategoria e kapjes e treguar në etiketën e gomave të BE tregon performancën e gomës së lagur. Me fjalë të tjera, si sillet goma kur bie në kontakt me asfaltin e lagur. Sidoqoftë, prirja për planifikimin e ujit nuk mund të përcaktohet nga shenjat e gomave. " 
thonë ekspertët.

Presioni i gomave është një faktor tjetër që kontribuon në këtë efekt. Nëse është e pamjaftueshme, goma mund të mos e mbajë formën e saj në ujë. Kjo do ta bëjë makinën më pak të qëndrueshme kur ngasni në një pellg. Dhe nëse e gjeni veten në një situatë të tillë, ka disa gjëra për të bërë.

Kini kujdes: rreziku i planifikimit të ujit rritet në vjeshtë

Veprimet në rast të planifikimit të ujit

Para së gjithash, shoferi duhet të mbetet i qetë, sepse paniku vetëm do ta përkeqësojë situatën. Ai duhet të lëshojë gazin dhe të shtypë tufën për të ngadalësuar makinën dhe për të rivendosur kontaktin midis gomave dhe rrugës.

Frena nuk ndihmon sepse zvogëlon më tej kontaktin e gomës me asfaltin. Përveç kësaj, rrotat duhet të jenë të drejta në mënyrë që makina të mos largohet nga rruga ose të mos hyjë në korsinë që vjen.

ARTIKUJ TIL NGJASHM
Kryesor » Artikuj » Kini kujdes: rreziku i planifikimit të ujit rritet në vjeshtë

Shto një koment