Целосна одговорност. Нема таков превод што не сум го видел
вести

Целосна одговорност. Нема таков превод што не сум го видел

Лесно е да направите скапа грешка при претекнување, дури и ако се чувствувате невино. Мораме да бидеме целосно одговорни за овој маневар и нема оправдување дека нешто не сме забележале или предвидуваме.

Не, овојпат нема да ја повторам темата за претекнување „случајно“, т.е. кога автомобилот што вози до нас нагло сопира и ние претекнуваме. Овој пат би сакал да кажам неколку зборови за претекнување со целосна свесност, како и ситуации кога како резултат на овој маневар помалку свесно ги прекршуваме другите правила.

Ова е поверојатно отколку што мислите. Потребно е претекнување големо возило како што е камион ризикот да не се види вертикалниот знак за претекнување. Ова може да биде знак за предупредување за раскрсница (пат од десната страна што не е видлив при претекнување), ограничување на брзината или забрана за престигнување. Може да се случи да претекнете непосредно пред населба и, без да видите знак, да влезете во него со преголема брзина.

Многу возачи ја доведуваат во прашање и законитоста на брзото возење при претекнување. Впрочем, претекнувањето е еден од најопасните маневри, па се чини дека малку пребрзо возење е подобро од предолг маневар. Регулативата не дозволува.

Има и ситуации на патот каде се случува судир при претекнување со возилото пред лицето што се престигнува. На пример, кога тој пред него ќе сврти лево. Честопати, кога претекнува голем камион, возачот предоцна забележува дека има друго возило пред него и не одговара. Не е невообичаено при претекнување да се случат опасни, неочекувани и неочекувани настани. Но, целата одговорност е на проактивниот.

Нема таков превод што не сум го видел

Возачите треба да го знаат тоа Престигнувањето е маневар што вклучува престигнување на едно возило.. Технички, можете да престигнете неколку автомобили одеднаш, но од правна гледна точка, ова не е еден маневар, туку лекува онолку автомобили колку што е претекнат. Значи - според законот - по престигнувањето на едно возило, пред следното, мора да се погрижите да имате доволно простор и да не се мешате во движењето на никого (чл. 15а. не сигнализирал намера за промена на насоката или обнова (чл. 6) .

Нема основа и нема основа објаснувањето на возачите дека биле изненадени од ситуацијата пред возилото што се престигнува. Секој што ќе почне да претекнува е единствено одговорен за она што се случува за време на претекнувањето, освен ако друг возач не направи недозволен маневар.

Додадете коментар

×