10 myyttiä Ayrton Senasta: totta vai väärä?
Artikkelit

Edesmennyt kolminkertainen Formula 1 -maailmanmestari Ayrton Senna on legenda urheilun ystävien keskuudessa, ja monille hän on edelleen kaikkien aikojen paras kuljettaja radalla.

Hänen kuolemansa jälkeen 1. toukokuuta 1994 Senna mytologoitiin nopeasti, mutta niitä, jotka seurasivat häntä livenä, tuli yhä vähemmän, ja nuoret fanit saivat käsityksen hänen lahjakkuudestaan ​​80-luvun heikkolaatuisesta televisio-ohjelmasta.

Ayrton Sennan mukaan nimetty sivusto, joka on luotu säilyttämään lentäjän muisti hänen perheensä tuella, tarjoaa mielenkiintoisia faktoja brasilialaisen urasta ja menestyksestä. Mukaan lukien nämä 10 myyttiä hänestä, joista osa ei kuitenkaan vastaa todellisuutta. Katsotaanpa ja muistetaan lahjakas mutta kiistanalainen lentäjä.

Senna voittaa kilpailun jarruttomalla autolla

Totta. Se ei kuitenkaan ollut täysin jarruton, mutta pian brittiläisen Formula Ford -kilpailun alkamisen jälkeen Snettertonin radalla Senna havaitsi, että pysähtymisessä oli ongelmia. Ensimmäisellä kierroksella hän astui taaksepäin johtoasemasta useita asemia sovittamalla ajonsa auton uuteen käyttäytymiseen. Sitten hän käynnistää joukon hyökkäyksiä ja vaikka vain takajarrut toimivat, hän onnistuu saamaan takaisin ensimmäisen sijan ja voittamaan. Kilpailun jälkeen mekaanikot yllättyivät vahvistaessaan, että etulevyt olivat jäisiä, mikä tarkoittaa, että niitä ei käytetty.

Laulu "Victory" kirjoitettiin Ayrtonin menestyksistä

Valehtelee. Tästä brasilialaisesta kappaleesta on tullut Synnan Formula 1 -voitojen synonyymi, mutta totuus on, että fanit kuulivat sen ensimmäisen kerran vuoden 1983 Brasilian Grand Prix -finaalissa, kun Nelson Piquet voitti. Senna kilpaili tuolloin vielä brittiläisessä Formula 3: ssa.

Senna valittiin Formula 1 -kuljettajien nro 1 joukosta

Totta. Vuoden 2009 lopussa Autosport-aikakauslehti järjesti kyselyn kaikista aktiivisista Formula 1 -kuljettajista, jotka tallensivat ainakin yhden kilpailun mestaruudessa. He asettivat Sennan ensimmäiselle sijalle, jota seurasivat Michael Schumacher ja Juan Manuel Fangio.

Viime vuonna Formula 1 järjesti samanlaisen kyselyn vuoden 2019 mestaruudessa kilpailevista kuljettajista, ja 11 heistä äänesti Senaa.

Senna voitti kilpailun viimeisestä sijasta

Valehdella. Sennalla on 41 F1-voittoa, mutta viimeinen lähtöpaikka, josta hän voitti kilpailun, oli 5. Phoenixissa vuonna 1990.

Senna voitti kilpailun vain yhdellä vaihteella

Totta. Tuskin on Formula 1 -faneja, jotka eivät tunne Sennan voittoa Brasiliassa vuonna 1991. Tämä on hänen ensimmäinen menestyksensä kotona, mutta kierroksella 65 hän huomaa, että hänellä on loppunut kolmas vaihteisto, eikä hän voi sitten vaihtaa neljää ja niin edelleen. Laatikko on lukkiutumassa, mutta Senna tekee kilpailun viimeiset 4 kierrosta kuudennella vaihteella, menettää johtoaseman, mutta voittaa kilpailun. Finaalissa hänen sormensa tuskin irtoavat ohjauspyörästä, ja palkintokorokkeella hänen on vaikea löytää voimaa kupin nostamiseksi.

Senna allekirjoitti sopimuksen Ferrarin kuljettamisesta

Valehtelee. Ayrton ei koskaan salannut haluavansa pelata Scuderiassa, mutta ei koskaan allekirjoittanut sopimusta joukkueen kanssa. On kuitenkin luotettavaa tietoa siitä, että hän kävi neuvotteluja Luca di Montezemolon kanssa ja sen jälkeen, kun Williams todennäköisesti muutti Ferrariin.

Senna onnistui sulkemaan toisen yhdeltä kierrokselta

Valehdella. Mutta Ayrton tuli lähelle sitä useita kertoja. Täydellinen esimerkki tästä on hänen ensimmäinen F1-voittonsa vuonna 1985 Portugalissa - hän voitti 1 minuutin ja 2 sekuntia ennen toista Michele Alboretoa ja yhden kierroksen ennen kolmantena olevaa Patrick Tambea.

Senna kirjasi kuoppien nopeimman kierroksen

Onko se totta. Kuulostaa hämmästyttävältä, mutta se on tosiasia. Vuonna 1993 Donington Parkissa Senna saavutti yhden kuuluisimmista voitoistaan. Ensimmäinen kierros lähdön jälkeen oli legendaarinen - hän oli viisi autoa edellä johtamaan. Kierroksella 57 Sena lensi varikkojen läpi, mutta ei pysähtynyt McLarenin mekaniikkaan, mikä johtui pitkään radioliikenneongelmista. Mutta Ayrton selittää, että tämä oli osa hänen strategiaansa taistelussa Alain Prostia vastaan. Tuolloin laatikoilla ei ollut nopeusrajoitusta.

Senna tuntuu hyvältä märällä radalla alusta alkaen

Valehtelee. Senna ei menestynyt hyvin ensimmäisessä märän karting-kilpailussaan, mutta tämä sai hänet harjoittelemaan vielä enemmän märällä radalla. Ja hän käyttää jokaista São Paulon sadetta ajaakseen autollaan.

Senna pelasti Formula 1 -kollegansa hengen

Totta. Yhdellä vuoden 1992 Belgian Grand Prix -harjoituksesta Senna pysähtyi radalle auttaakseen vakavasti loukkaantunutta Eric Comaa. Ranskalainen Ligie vuotaa polttoainetta ja Ayrton pelkää auton räjähtävän, joten hän tunkeutuu tajuttoman Coman autoon ja aktivoi auton avaimen sammuttaen moottorin.