10 myter om Ayrton Sena: sandt eller falsk?
Artikler

Den afdøde tredobbelte Formel 1-verdensmester Ayrton Senna er en legende blandt sportsfans, og for mange er han fortsat den bedste kører nogensinde på banen.

Efter hans død den 1. maj 1994 blev Senna hurtigt mytologiseret, men de, der så ham live, blev færre og færre, og unge fans fik en idé om hans talent fra tv-dækning af lav kvalitet i 80'erne.

Webstedet, opkaldt efter Ayrton Senna, oprettet for at bevare pilotens hukommelse med godkendelse af hans familie, tilbyder interessante fakta om brasilianerens karriere og succes. Herunder disse 10 myter om ham, hvoraf nogle imidlertid ikke svarer til virkeligheden. Lad os se og huske en talentfuld, men kontroversiel pilot.

Senna vinder løbet i en bil uden bremser

Sand. Han var dog ikke helt uden bremser, men kort efter starten af ​​det britiske Formel Ford-løb på Snetterton fandt Senna, at der var problemer med at stoppe. I første omgang trådte han tilbage fra føringen ad flere positioner og tilpasser sin kørsel til bilens nye opførsel. Derefter lancerer han en række angreb, og selvom kun de bageste bremser fungerer, formår han at genvinde førstepladsen og vinde. Efter løbet blev mekanikerne overrasket over at bekræfte, at de forreste skiver var iskolde, hvilket betyder, at de ikke var i brug.

Sangen "Victory" blev skrevet om Ayrtons succeser

At lyve. Denne brasilianske sang er blevet synonymt med Senas Formel 1-sejre, men sandheden er, at fans først hørte den i den brasilianske Grand Prix-finale i 1983, da Nelson Piquet vandt. På det tidspunkt konkurrerede Senna stadig i British Formula 3.

Senna blev udvalgt af Formel 1-kørere nr. 1

Sand. I slutningen af ​​2009 organiserede Autosport-magasinet en undersøgelse af alle aktive Formel 1-kørere, der indspillede mindst et løb i mesterskabet. De satte Senna på førstepladsen efterfulgt af Michael Schumacher og Juan Manuel Fangio.

Sidste år organiserede Formel 1 en lignende afstemning blandt kørere, der konkurrerede i 2019-mesterskabet, og 11 af dem stemte på Sena.

Senna vandt løbet fra den sidste position

Ligge. Senna har 41 F1-sejre, men den sidste startposition, han vandt et løb fra, var 5. på nettet i Phoenix i 1990.

Senna vandt løbet i kun et gear

Sand. Der er næppe en formel 1-fan, der ikke er fortrolig med Senas sejr i Brasilien i 1991. Dette er hans første succes derhjemme, men i omgang 65 opdager han, at han er løbet tør for tredje gear og derefter ikke kan tænde fjerde osv. Boksen er ved at låse, men Senna kører de sidste 4 omgange i løbet af sjette gear, mister føringen, men vinder løbet. I finalen kommer hans fingre næppe fra rattet, og på podiet er det svært for ham at finde styrken til at løfte koppen.

Senna underskrev en kontrakt om at køre en Ferrari

At lyve. Ayrton skjulte aldrig, at han ville spille for Scuderia, men han underskrev aldrig en kontrakt med holdet. Der er dog pålidelige oplysninger om, at han var i samtaler med Luca di Montezemolo, og at efter Williams sandsynligvis vil flytte til Ferrari.

Senna formåede at lukke den anden fra en omgang

Ligge. Men Ayrton kom tæt på det flere gange. Et perfekt eksempel på dette er hans første F1-sejr i 1985 i Portugal - han vandt med 1 minut og 2 sekunder foran anden Michele Alboreto og en omgang foran tredje Patrick Tambe.

Senna indspillede den hurtigste omgang af brøndene

Er det sandt. Det lyder fantastisk, men det er et faktum. I 1993 på Donington Park scorede Senna en af ​​sine mest berømte sejre, hvor den første omgang efter starten var legendarisk - han var fem biler foran til at tage føringen. På omgang 57 fløj Sena gennem pitten, men stoppede ikke ved McLaren-mekanikken, som længe menes at være på grund af problemer med radiokommunikation. Men Ayrton forklarer, at dette var en del af hans strategi i kampen mod Alain Prost. Dengang var der ingen fartbegrænsning på kasserne.

Senna har det godt på det våde spor fra den allerførste start

At lyve. Senna presterede ikke godt i sit første vådkarteløb, men dette fik ham til at øve endnu mere på det våde spor. Og han bruger hver regn i Sao Paulo til at køre sin bil.

Senna reddede livet for sin Formel 1-kollega

Sand. Under en af ​​træningspaserne til den belgiske Grand Prix i 1992 stoppede Senna ved banen for at hjælpe den alvorligt sårede Eric Coma. Franskmanden Ligie lækker brændstof, og Ayrton frygter, at bilen kan eksplodere, så han siver ind i Comas bil, som er bevidstløs, og aktiverer bilnøglen og slukker motoren.